KESKIVIIKKO 19.02.14


KESKIVIIKKO 19.02.14
1. AURINKO paistaa kauniisti ja lämpimästi tänään keskiviikkona ja jatkanee huomennakin lämpötilan noustessa pari astetta tämän päiväisestä, mutta perjantaiksi ennustetaan taas puolipilvisyyttä, mutta sateita - niitä kaivattaisiin. Lämpötilat: Jerusalem 9 -19; Tiberias 13 -25; Suolameri 17 -27; Eilat 17 -29 +C-astetta. Sateita ei ole luvassa, mutta toivoa on vielä.
Hadashan sairaalan kaksi viikkoa kestänyt lakko peruuntui työntekijöitten ja hallinnon päästyä sopimukseen palkkakiistassaan, ja työntekijät palaavat töihinsä tänään. Lääkärit jättäytyivät kuitenkin sopimuksen ulkopuolelle ja neuvotteluja jatketaan heidän kanssaan. Palkkoja lasketaan, mutta ei niiltä, joiden kuukausipalkka on alle 15 000 NIS. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177623#.UwQ8YEBsNDQ
2. Palestiinalaiset rakentavat Juudeaa ja Samariaa yksi kaupunki kerrallaan, sanoo Elior Levy ynetnews.com artikkelissaan. Rawabin kaupunki Ramallahista pohjoiseen on rakenteilla kukkulalle, josta on näkymät pitkälle rannikolle. Israel valittaa, etteivät kaupungin suunnittelijat ole olleet yhteydessä Israelin viranomaisiin, jonka vuoksi kaupungin infrastruktuurin hoidon järjestäminen on keskeneräinen. Kaupunki on suunniteltu 40 000 asukkaalle, siihen rakennetaan 3 koulua, moskeija, kirkko, suuri amfiteatteri ja stadion. Suuren kauppakeskuksen yhteyteen rakennetaan hotelli, hitek-keskus ja elokuvakompleksi.
Kaupungin alue on 6 miljoonaa neliökilometriä, asuntoja rakennetaan 630 asuntoyksikköä. Kilometrin päähän kaupungista rakennetaan logistiikkakeskus kevyelle teollisuudelle. Asukkaat pääsevät muuttamaan ensi vuoden aikana. Esikuvana on käytetty Modiin kaupunkia pyrkien oppimaan sen rakentamisen aikana tehdyistä virheistä. Kaupungin uskotaan tarjoavan työtä 3000 – 5000 työntekijälle. Asuntojen hinnat ovat Israelin asunto-hintoihin verraten todella edullisia. Viiden huoneen 180 neliömetrin asunto viidennessä kerroksessa huikealla näköalalla maksaa 110 000 USD.
Israelin viranomaiset sanovat, että Rawabin kaupunki rakennetaan A-alueelle, joka on PA:n täydessä hallinnossa, mutta sinne johtava tie on suunniteltu C-alueen kautta, kuten myös kaupungin vesitarvetta palveleva vesijohto. Näistä neuvotellaan edelleen, kuten myös kaupungin aiheuttamista ympäristöhaitoista ja viemäröintiongelmista. Kaupungin suunnittelussa ja rakentamisessa on käytetty PA:n omaksumaa menetelmää aloittaa työt ilman sopimuksia uskoen, että Israel lopulta pakotetaan hyväksymään tapahtunut tosiasia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4489873,00.html
3. SUOMEN pääministeri Jyrki Katainen kertoo haastattelussa aikovansa uudistaa koko Suomen talouselämän turvautuen suunnitelmissaan suurelta osin Israelin esimerkkeihin. Artikkelissa todetaan, että Israelin menestys parin viimeisen vuosikymmenen aikana perustuu kansainvälisen rahoituksen ja nuorten terävä-älyisten yrittäjien yhteistoimintaan, joita on tullut liike-elämään armeijan erityisyksiköistä, joissa he ovat erikoistuneet tietoliikenteeseen, tiedusteluun ja teknologian hyödyntämiseen. He ovat edenneet rohkeasti ennen tallaamattomille poluille internetin turvallisuuden, johdottoman tietojen-välityksen sekä tietokonesirujen suunnittelussa houkutellen kansainvälisiä investoijia kuten Intel. Israelilaisista yrityksistä 60 on merkitty Nasdagiin, eniten USA:n ja Kiinan jälkeen.
Katainen nyökkää innokkaasti yhdessä tärkeimmän neuvonantajansa kanssa kysymykseen, onko hänen suunnitelmassaan saavuttaa jotain samanlaista: "Kyllä, paljon Israelin tapaista". Artikkelissa todetaan, että 5.4 miljoonan asukkaan maa, jossa on maailmanluokan koulutus-järjestelmä ja kansainvälisesti asennoitunut mieli, Suomi voi uusiutua monia kilpailijoitaan paljon nopeammin aikana, jolloin sen teollinen tuotanto elää laskukautta ja tuottavuus taantuu. Katainen sanoo uudistavansa koko maan todeten, että Suomen talous näyttää toimivan 20 vuoden jaksoina eläen nyt laskukautta, josta viimeisenä esimerkkinä on Nokian romahtaminen 20 vuoden maailman markkinoiden hallinnan jälkeen.
"Maailman markkinat ovat muuttuneet", Katainen toteaa. "Artikkelit, joita markkinoimme, eivät myy enää samassa mitassa". Katainen sanoo panostavansa korkeaan teknologiaan, joista ainakin yksi on saanut kuuluisuutta maailmalla – pelimarkkinat, jossa yhtiö nimeltä Rovio tunnetaan Angry Birds pelin kehittäjänä. Toisina esimerkkeinä hän mainitsee levä- ja luonnollisen jätteen, vedenkäyttöteknologian sekä digitaalisen kehityksen sovelluksissa terveydenhuolto- ja hyvinvointiteollisuudessa.
Katainen kuvaa Suomen uudistamista sanoilla vihreä ja puhdas teknologia. Teollisuus, johon maailma yhä enemmän turvautuu väkiluvun kasvaessa ja uudistuvan energian tullessa yhä tärkeämmäksi, teollisuudelta vaaditaan entistä parempaa tuottavuutta. Katainen sanoo, että uudistus ulottuu myös yliopistoihin, joissa nykyinen painotus aloille kuten lainoppi tulee entistä enemmän suuntautumaan uuden teknologian opettamiseen. Siinä yliopistot toimivat magneetteina, jotka vetävät lahjakkaita nuoria opiskelijoita osastoilleen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4489901,00.html, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4474892,00.html
4. ISRAELIN kristityt vaativat Siionin vuoren alueen, jolla sijaitsee Davidin hauta ja samassa rakennuksessa ns. yläsali, jossa Jeesuksen sanotaan viettäneen viimeisen pessah-ateriansa opetuslastensa kanssa samana iltana, jolloin hänet pidätettiin, luovuttamista Vatikaanille. Asiaa puitiin tiistai-iltana asianajaja Amnon Merhavin, Jerusalemin pääsihteerin, toimistossa salaperäisessä kokouksessa, johon osallistuivat edustajat pääministerin kansliasta, presidentin toimistosta, turismiministeriöstä, poliisista, Kotelin rabbin toimistosta sekä kristittyjen edustajia.
Kokouksen aikana paikalla olleet kristittyjen ryhmien edustajat painostivat Jerusalemin johtajia luovuttamaan "viimeisen aterian yläsalin" (cenacle) lähiympäristöineen Sionin-vuorella Vatikaanille paavin suunnitteleman Israelin vierailun yhteydessä toukokuussa tai mieluummin ennen sitä, koska Paavi Farncis I suunnittelee pitävänsä suuren messun siellä. Asia on hyvin arkaluonteinen juutalaisille, koska kuningas Davidin hautakammio sijaitsee samassa rakennuksessa. Jerusalemin kristityt ovat huolestuneet siitä, että juutalaisia vierailee yhä runsaammin rakennuksessa ja Davidin hautakammiolla. Poliisi varoitti, että jos rakennus luovutetaan Vatikaanille, se voi aiheuttaa israelilaisten "hintalappu" väkivaltaa.
Useat Knessetin jäsenet ovat pyytäneet pääministerin toimistoa kommentoimaan huhuja Siionin vuoren luovuttamisesta Vatikaanille ilman tulosta. Apulaisulkoministeri Zeev Elkin kertoi viime vuoden puolivälissä, ettei sellaisia suunnitelmia ole ohjelmassa. Jerusalemin kaupunki julkaisi tiistai-illan kokouksesta seuraavan lausunnon: "Israelin valtio ja Jerusalemin kaupunki ovat kiinnittäneet erityistä huolta Siionin vuoren alueeseen tarkoituksenaan parantaa ja uudistaa sen infrastruktuuria ja kaupungin palveluja jännityksen vähentämiseksi. Jerusalem tulee johtamaan prosessia keskeisenä hallintovaltana Siionin vuorella".
Aiemmin kerrottiin, että Vatikaani suunnittelee Siionin vuoren ja yläsalin alueesta katolisten kristittyjen pyhiinvaelluskohdetta, jossa olisi jatkuva henkilöstö ja aktiivista toimintaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177615#.UwRVzEBsNDQ
5. Anarkistit ja muut vasemmistolaiset Israelissa suunnittelevat provokaatioita Hebronissa Machpela mausoleumissa tapahtuneen muslimien massamurhan 20-vuotispåivän muistoksi.   Tri Baruch Goldstein murhasi silloin 29 muslimia aamurukousten aikana tilanteessa, josta on ristiriitaisiakin versioita Goldsteinin toimiessa uhrina, jonka muslimit nuijivat hengiltä.
Hebronin juutalaisasukkaat odottavat sarjaa provokatorisia toimia vasemmistolaisten ja anarkistiryhmien taholta perustaen odotuksensa anarkistien ja vasemmistolaisten web-sivuilla levitettyihin tietoihin Israelissa ja ulkomailla. Hebronin juutalaisasukkaitten edustaja Noam Arnon kertoo Arutz Shevan toimittajalle, että aktivistien toiminta on suunniteltu vaatimuksen ympärille, jolla King David katu, jota arabit kutsuvat nimellä Shuhada, tulee avata myös arabeille. Arnon sanoo, että se on ainoa katu, joka on suljettu arabeilta, mutta että arabit voivat käyttää vaihtoehtoista katua liikkuakseen vapaasti kaupungissa.
ARNON kertoo edelleen, että King David kadulla on tapahtunut useita hyökkäyksiä juutalaisia vastaan, ja siksi 1.5 km pitkä katu suljettiin arabeilta turvallisuussyistä. Anarkistit aloittavat kampanjansa iskulauseella "Open Shuhada". Arnon sanoo, että kadun avaaminen toisi potentiaaliset terroristit aivan heidän kotiensa kynnykselle. Seuraava vaihe anarkistien kampanjassa alkaa perjantaina 28.02. Hebronissa. Silloin "Breaking the Silence" vasemmistolaiset armeijan entiset sotilaat kuljettavat busseilla satoja vasemmistolaisia mielenosoitus-tilaisuuteen, jossa vaaditaan King David kadun avaamista. Ryhmä on järjestänyt aiemminkin bussimatkoja Hebroniin, mutta tämä on massatilaisuus.
ARNON sanoo armeijan upseerien todenneen, että armeijan yksiköitä on varoitettu olla puuttumatta anarkistien ja vasemmistolaisten tilaisuuksiin. Ensi viikon tilaisuus on tarkoitus järjestää Hebronin juutalaisyhteisön sisällä, joten ongelmia on odotettavissa. Arnon sanoo, että anarkistien tarkoituksena on provosoida media-materiaalia yhteenotoista juutalais-asukkaitten ja anarkistien välillä, mutta he pyrkivät välttämään niitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177625#.UwRjbUBsNDQ
6. Pääministeri Netanyahu pistäytyi eilen tutustumassa Israelin järjestämään kenttä-sairaalaan Golanilla, jossa hoidetaan Syyriasta Israelin puolelle tulleita hoitoa tarvitsevia. Heitä on hoidettu ainakin 700, osa heistä on palautettu tervehdyttyään, mutta osa haluaa jäädä Israeliin peläten henkensä puolesta. Haavoittuneilta ja muilta sairailta ei kysellä heidän motiivejaan eikä poliittista kantaansa. Heitä hoidetaan paljastamatta heidän nimiään.
Pian Netanyahun vierailun jälkeen Syyriasta ammuttiin kaksi kranaattia Israelin puolelle. Lieneekö sana levinnyt pääministerin vierailusta, mutta kranaatit putosivat aukeille alueille aiheuttamatta vahinkoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177609#.UwRsWkBsNDQ
7. USA:n ulkoministerin John Kerryn johtama rauhanneuvottelitiimi vaatii, että Israelin tulee asettaa epävirallinen rakennuskielto Juudean ja Samarian alueille suurten juutalaisasutusten ryhmittymien ulkopuolella. Kerryn tiimin laatiman kehyssuunnitelman tultua allekirjoitetuksi tämä epävirallinen kielto tulee välittömästi voimaan lopettaen kaiken asuntojen tarjoamisen myyntiin sekä uusien rakennuslupien myöntämisen. USA:n ulkoministeriö ei keillä eikä tunnusta tietoa epävirallisesta rakennuskiellosta, joka itse asiassa on ollut lievemmässä muodossa voimassa koko Netanyahun hallituksen ajan siitä lähtien, kun hänen v.2010 määräämänsä 10 kuukauden ehdoton rakennuskielto päättyi ilman tulosta. Pääministerin kanslia kieltäytyi vahvistamasta tietoa.    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177627#.UwRub0BsNDQ
8. Ukrainan melakoissa kuoli eilen ainakin 25 ja 241 haavoittui. Aktivistit vaativat, että EU:n tulisi tehdä jotain tilanteen selvittämiseksi, mutta sillä taitaa olla muita kiireitä laatiessaan dokumenttia, jolla Iranille myönnetään virallisesti oikeus ydinpommin rakentamiseen, joka sillä jo lienee valmiina kellarissa. Mielenosoittajia johtaa Viktor Klitschko, entinen raskaan sarjan maailmanmestari, joka vakuuttaa, etteivät he anna periksi vaikka muutaman kerran kävisikin lattian rajassa, kuten hän oppi nyrkkeilyareenoilla. Ainakin 10 000 ihmistä jäi eilen illalla Kievin kaduille barrikadien suojaan. http://www.timesofisrael.com/at-least-25-dead-241-hurt-in-ukraine-clashes/
9. Tie no 443 Jerusalemista Tel Aviviin on osoittautunut niin vaaralliseksi, ettei johtavassa asemassa olevia viranomaisia päästetä sinne, tavallisella kansalla ei ole niin väliä. Tämä 16 km:n tieosuus rakennetiin helpottamaan valtatien kovenevaa liikennepainetta, mutta koska se kulkee arabikylien välitse, se tarjoaa houkuttelevan kohteen kivittää ja tulittaa sillä kulkevia juutalaisten ajamia autoja.   http://www.timesofisrael.com/the-road-to-jerusalem-thats-off-limits-to-israels-leaders
10. PA:n virkailija väittää, että rauhanneuvottelut Israelin kanssa ovat todellisissa vaikeuksissa. USA:n neuvottelijat vihjaavat, että tarvitaan ainakin yksi vuosi lisää, jotta voitaisiin hiertää allekirjoituskelpoinen dokumentti. Virkailija sanoo, että Abbasin kiireellä sovittu tapaaminen John Kerryn kanssa osoittaa neuvottelujen olevan ratkeamispisteessä, siksi PA:n puheenjohtaja, jonka mandaatti päättyi tammikuussa 2009, lentää Pariisiin. Abbas totesi eilen Ramallahissa tavattuaan Perun presidentti Ollanta Humalan, että Israelin ja PA:n välinen rauhansopimus on edellytyksenä rauhaan Lähi-Idässä. Hän väitti juutalaisyhteisöjen muodostavan tuhoavan elementin PA:n maalla, ja vaati oikeudenmukaista ratkaisua pakolaisten ongelmaan. Jos Kerryn suunnitelma toteutuu, maailmassa on 150 000 – 300 000 pakolaista lisää, tällä kertaa Israelin sisällä.
PA:n hallitus julkisti kokouksensa jälkeen eilen lausunnon, jossa se syyttää Netanyahua kiihotuksesta palestiinalaisia ja heidän johtajiaan vastaan, ja että "setlerit" rikkovat inhimillisiä oikeuksia ja kansainvälistä lakia päivittäin. "Israelin hallitus kiihottaa juutalais-asukkaita terrorihyökkäyksiin PA:n arabeja vastaan". Tämä lienee valmistelua asian alistamiseksi Haagin kansainvälisen rikosoikeuden ICC:n käsiteltäväksi.  http://www.jpost.com/Middle-East/Palestinian-official-claims-peace-talks-in-crisis-as-Abbas-heads-to-meet-Kerry-in-Paris-341822






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019