TORSTAI 23.01.14


TORSTAI 23.01.14
1. ISRAELIN taivas on tänään puolipilvinen koko maassa, kuten ennustettiin, ja lämpötilat ovat suhteellisen alhaalla eiliseen verraten. Huomenna pitäisi taivaan selkeytyä, mutta lämpötilojen ennustetaan pysyvän alhaalla, jopa laskevan ainakin Jerusalemissa. Lämpötilat: Jerusalem 9 -13; Tiberias 12 -19; Suolameri 14 -23; Eilat 14 -24 +C-astetta. Vaikka taivas on pilvinen ainakin puolittain, sateita ei luvata vaikka tarvetta olisi.
2. ISRAELIN turvallisuusjärjestö Shin Bet ilmoitti keskiviikkona pidättäneensä kolme arabia, joista kaksi on kotoisin Jerusalemin itäosista. Shin Betin mukaan heidän valmistelunsa terrori-iskujen toteuttamiseksi eivät olleet pitkällä. Heidän kohteitaan olivat Jerusalemin kansainvälinen konferenssikeskus, kaupunkibussi Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä, USA:n lähetystö Tel Avivissa sekä pommituspaikalle ehtineet pelastustoimet.
Shin Bet arvioi, että käsky terrori-iskujen suorittamiseksi tuli suoraan Al-Qaidan johtajalta Ayman al-Sawahiriltä, joka kehotti Al-Qaidan operaattoria Gazassa, jonka nimeksi annetaan Ariv al-Sham, rekrytoimaan miehiä Jerusalemin alueella operaation edistämiseksi. Al-Sham käytti sekä Facebookia että Skypeä apunaan, joiden kautta hän kiinnitti operaatioon kolme miestä. Yksi heistä, Kahlil Abi Sara 21, on kotoisin Ras Hamisista Jerusalemin itäosassa. Hänellä on Israelin sininen henkilökortti, minkä ansiosta hän pystyi liikkumaan vapaasti Israelissa. Kuulusteluissa Abu Sara, joka pidätettiin 25. joulukuuta, tunnusti suostuneensa operaatioon suorittaakseen uhritoimituksen Allahille. Hänen kohteenaan oli Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä kulkeva bussilinja. Suunnitelman mukaan hän tulittaisi bussin renkaita saadakseen sen kaatumaan kyljelleen teloittaen sitten matkustajat, sekä odottaen pelastusjoukkoja paikalle tulittaakseen heitä.
Abu Sara suostui myös avustamaan suunnitelmien laatimisessa sekä niiden toteuttamisessa kaksoispommi-iskussa Jerusalemin konferenssikeskuksessa sekä USA:n lähetystössä Tel Avivissa. Hän suunnitteli itsemurha-rekka-auton räjäyttämistä konferenssikeskuksen pommi-iskun jälkeen paikalle rientäviä pelastusjoukkoja vastaan. Al-Sham suunnitteli yhdessä Abu Saran kanssa halukkaiden itsemurhaterroristien tuomista ulkomailta. Sara lupautui valmistamaan heille pommivyöt sekä pommin rekka-autoa varten. Abu Sara valmisteli matkaa Syyriaan saadakseen koulutusta lähitaistelussa sekä pommien valmistamisessa. Hän oli jo ostanut lentolipun Turkkiin ylittääkseen sieltä rajan Syyriaan. Shin Betin mukaan al-Sham lähetti Saralle ATK-kansioita, joissa annettiin ohjeita virtuaalisen pommin rakentamiseksi. Shin Bet seurasi salaa Shamin ja Saran välistä kirjeenvaihtoa, joissa Sara totesi valinneensa useita kohteita, minkä jälkeen Sham keskittyi keskustelemaan enemmän operaation teknisestä suorittamisesta.
Toinen pidätetty on Rugin Abu-Nagma. Hän suostui sieppaamaan IDF:n sotilaan Jerusalemin keskusbussiasemalta, sekä asettamaan pommeja juutalaisten taloihin Jerusalemin Abu Tor lähiössä. Hän tunnusti oppineensa pommin tekotaidon internetin välityksellä.
Kolmas pidätetty ja epäilty al-Anam on kotoisin Jeninistä. Hän tunnusti olleensa yhteydessä internetin kautta A-Shamin kanssa Gazassa. Hänen tehtävänsä oli perustaa Salafi jihad solu Samariaan terrori-iskujen suorittamiseksi.
Shin Bet painottaa sitä, miten nopeasti miesten rekrytointi tapahtui Gazasta käsin, ja miten kaikki hoidettiin – varojen siirtoa myöten – internetin kautta, mitä kanavaa terrorijärjestöt runsaasti käyttävät. Safafi-järjestö on saanut huomattavan jalansijan Gazassa, jossa Hamas on sopinut sen kanssa pelisäännöistä, etteivät Salafit ammu rakettejaan, joita sillä uskotaan olevan runsaasti, sopimatta ensin Hamasin kanssa voidakseen välttää IDF:n totaalisia vastaiskuja. Salafilla oletetaan olevan palveluksessaan Gazassa satoja koulutettuja miehiä. Marraskuussa IDF joutui tulitaisteluun Hebronin lähellä autolla ajaneen Salafi-solun jäsenten kanssa, surmaten heistä ensi kaksi auton lähellä ja sen jälkeen kolmannen, joka oli päässyt pakenemaan autosta maastoon. Al-Sham, joka tarkoittaa Suurempi Syyria, on Shin Betin arvioiden mukaan peitenimi, kuten terroristeilla on tapana hämätäkseen vastustajia.
USA:n lähetystö ilmoitti olleensa tietoinen suunnitelmista Tel Avivin lähetystöä vastaan, mutta ilmoitti luottavansa omiin turvallisuusmiehiinsä, jotka toimivat yhteistyössä Israelin turvallisuusjärjestöjen kanssa. http://www.timesofisrael.com/al-qaeda-targeting-us-embassy-jerusalem-convention-center
3. EU:n lähettiläs Israeliin Lars Faaborg-Andersen selvitteli eilen EU:n ja omaa suhtautumistaan Israeliin ja etenkin kantaa syytöksiin, että EU suosii PA/PLO:ta Israelin kustannuksella. Lähettiläs sanoi ihmettelevänsä, mitä Netanyahu tarkoittaa vaatiessaan, että Israel täytyy tunnustaa juutalaisena valtiona. Hänen ihmettelynsä taustalla näyttää olevan epäilys, että Israel voisi jossain vaiheessa poistaa täydet kansalaisuusoikeudet ja edut vähemmistöjen edustajilta.
Netanyahu on toistamiseen pyrkinyt vakuuttamaan, ettei se tule koskaan tapahtumaan selittäen, mitä vaatimus Israelista juutalaisena valtiona tarkoittaa, jota hän selvitteli Kanadan TV:n haastattelussa: "Arabikansalaiset palvelevat Knessetissä, parlamentissamme, he palvelevat hallituksessa, he palvelevat korkeimmassa oikeudessa. Mutta mitä me haluamme, on valtio omalla lipulla, omilla symboleilla, kansallisilla lomapäivillä, ja kykyä pystyä vastaanottamaan juutalaisia kaikkialta maailmasta – sitä me pidämme juutalaisena valtiona samalla vakuuttaen täydet kansalaisoikeudet vähemmistön edustajille". Aitoon juutalaiseen tapaan presidentti Shimon Peres kuuluttaa julkisesti, ettei hänkään ymmärrä Netanyahun vaatimusta tunnustaa Israelin juutalaisuus pitäen sitä tarpeettomana.
"Emme me vaadi heitä luopumaan uskostaan ja heillä on täydet siviilioikeudet", Netanyahu selitti Kanadan TV:lle. Mutta palestiinalaiset pelkäävät, että suostuessaan Netanyahun vaatimukseen he vaarantavat Israelin arabien aseman, ja palestiinalaispakolaiset menettävät oikeutensa vaatia paluuoikeutta. Täten kysymys on pattitilanteessa.
Faabord-Andersen torjui syytökset, että EU syrjii Israelia esittäessään ankaraa kritiikkiä joka kerran, kun Israel julkistaa rakennussuunnitelmia Juudeassa ja Samariassa todeten, että EU samalla tavoin kritisoi PA/PLO:n toimia. Kuitenkaan EU ei ole vaatinut, että PA:n virallisilla kanavilla ja instansseissa jatkuva ja viime aikoina kohonnut Israelin vastainen kiihotus lopetetaan, vaan se jatkuu esteettä vastoin kaikkia osapuolten keskeisiä sopimuksia. Hän tapasi keskiviikkona Israelin apulaispuolustusministerin Zeev Elkinin Jerusalemissa. Zeev esitti kritiikkiä EU:n yksipuolisesta Israelin syyttämisestä kysellen, koska EU on viimeksi tuominnut rakettitulen Gazasta Israeliin? Israelin rakentamisesta pääkaupungissaan sekä Juudeassa ja Samariassa kritiikki tulee välittömästi, onko se reilua?
Faaborg-Andersen tunnusti avoimesti, että jos John Kerryn rauhanaloite kaatuu, siitä tullaan syyttämään yksinomaan Israelia, ja että se voi odottaa maailmanlaajuista boikottia. Hän totesi, että EU vastustaa boikottia nyt, mutta se voi ruohonjuuritasolla toteutua ilman virallista ilmoitustakin ostajien pyrkiessä välttämään israelilaisia tuotteita. http://www.timesofisrael.com/eu-envoy-we-doesnt-understand-israels-jewish-state-demand
4. Kaksi-vuotias tyttö Jael ja hänen 4-vuotias sisarensa Avigai Gross menehtyivät kaasumyrkytykseen heidän kotinsa sirpalesuojaan jätetyn ilmeisesti hyönteisten tuhoamiseksi tarkoitetun kanisterin levittäessä hajutonta ja väritöntä aluminum phosphide kaasua asuntoon maanantaina. Lisäksi viisi muuta perheen jäsentä ovat sairaalassa, osa heistä hengenvaarassa. Lääkärit toteavat, ettei tuohon myrkkyyn, jota Syyriassa käytetään rakettien kärjissä, ole vastalääkettä. Ainoa, mitä potilaille voidaan antaa, on happea ja nestettä tasapainon säilyttämiseksi.  
Perheen pojat, 5-vuotias Yitzhak ja 7-vuotias Michael taistelevat hengestään sairaalassa. Myrkky vaikuttaa cardiak lihaksiin, jotka säätelevät hengitystä. Perheen 30-vuotiaat vanhemmat ja heidän kolmas poikansa ovat kohtalaisessa kunnossa, mutta kahden nuoremman pojan vointi heikkenee entisestään heidän sisäelintensä vaurioiduttua. Perheen asunto sijaitsee pääkaupungin Givat Mordechai lähiössä Shahalkadun varressa. Myrkkyä käyttänyt mies käsitteli asunnon tiistaina antaen turvallisuusohjeita ennen poistumistaan. Viranomaisten mukaan myrkytystaso asunnossa oli suuresti yli sallitun. Asukkaat valittivat pahoinvointia jo tiistaina käyden klinikalla, mutta kukaan ei tajunnut myrkytystä, eikä suoritetuissa testeissä havaittu mitään poikkeavaa, epäillen ruokamyrkytystä. Asunnossa hyönteismyrkytyksen suorittanut mies pidätettiin epäillen häntä huolimattomuudesta jättäessään käyttämänsä kanisterin asuntoon. Myös kaksi asuntoon tullutta lääkintähenkilöä jouduttiin viemään sairaalaan, koska hekin saivat myrkytysoireita.  http://www.timesofisrael.com/toddler-dies-family-hospitalized-after-home-fumigated
5. ABBASIN websivulla julkaistiin video, jossa kehotetaan tuhoamaan Tel Aviv. Videon oli ilmeisesti laatinut Fatahin alainen Al-Aksa Marttyyrien Prikaati, jota on terrorijärjestöjen listalla USA:ssa, EU:ssa, Kanadassa ja Israelissa. Videossa luvataan Tel Avivin tuhoutuvan tulipallona, sekä kehotetaan iskemään sinne raketeilla.
Video julkaistiin Fatahin virallisella Facebook-sivulla tiistaina, sen käänsi PMW. 8-minuutin mittaisessa videossa agitaattori vannoo kasvonsa peittäneenä, että prikaatin entinen komentaja Nidal al-Amoudi jätti jälkeensä hyvin koulutetun ja aseistetun järjestön, luvaten muuttaa Tel Avivin tulipalloksi ja ihanan Gazan kaistan IDF:n sotilaitten hautausmaaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176614#.UuDbJkDZCrc



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019