SUNNUNTAI 26.01.14


SUNNUNTAI 26.01.14
1. SUNNUNTAIPÄIVÄN, juutalaisen kalenterin mukaan viikon ensimmäisen päivän, taivas on Israelin yllä heikon pilviverhon peitossa, jossa näkyy paikoin vanha sininen taivaankansi. Ennusteet lupasivat sateita täksi päiväksi, toiset ennusteet huomiseksi ja ylihuomiseksi, joka näyttää toteutuvan. Muutamat luonnonkukkaset, syklaamit ja jokunen lilja ja anemone, ovat varovaisesti avanneet kukkanuppunsa, kuten myös ensimmäiset pähkinäpensaat, odottaen sateita, jotka ovat myöhässä.  Lämpötilat tullevat hieman laskemaan pilvisen sään johdosta. Lämpötilat: Jerusalem 11 -20; Tiberias 14 – 23; Suolameri 17 -25; Eilat 16 -25 +C-astetta.
2. Maailman talousfoorumin jälkikokouksia pidettiin vielä eilen Davosissa, mutta Israelin johtajat palasivat kotimaahansa viime yön aikana. Netanyahu ja Peres tapasivat USA:n ulkoministeri John Kerryn ennen kotimatkaansa See Hof Hotellissa, josta he kävelivät omaan hotelliinsa 30 minuutin matkan, etteivät rikkoisi sapattikäskyä, vaikka joku nirppanenä voisi kohotella kulma-karvojaan kysellen, voidaanko kiusallisia neuvotteluja pitää sapatinlepoon kuuluvina? Netanyahu sanoi puhuessaan konferenssissa, ettei Israel aio evakuoida Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä, joihin kuuluvat myös Jordanin laakson juutalaisyhteisöt. Hän tapasi Kerryn kolme kertaa ennen kotimatkaansa. Kerry puolestaan raotti hieman John Allenin laatimaa kehyssuunnitelmaa todeten, että IFG vetäytyy sen mukaan asteittain, kuten hän sanoi, "palestiinalaisten alueilta", kunnes viimeinenkin IDF:n sotilas on poistunut niistä.
"Minulla ei ole aikomustakaan evakuoida yhtään "setlementtiä" eikä karkottaa yhtään israelilaista", pääministeri julisti puheessaan, mutta puheen tämä kohta oli poistettu hänen kansliansa virallisesta tiedotteesta. Israelilainen virkailija varoitti sekoittamasta Netanyahun lupauksia territorioista juutalaisten karkottamiseen niistä, selittäen, että hän olettaa juutalaisten asukkaitten voivan jatkaa asumistaan virtuaalisen palestiinalaisvaltion sisällä. Abbas puolestaan on vakuuttanut, ettei yhtään israelilaista saa olla heidän valtiossaan. Livni selitti omaa näkemystään todeten, ettei kukaan halua karkottaa juutalaisia, vaan ne, jotka asuvat suurissa yhteisökokonaisuuksissa, jäävät paikoilleen, mutta joitakin erillisiä juutalaisyhteisöjä joudutaan evakuoimaan sen mukaan, miten neuvotteluissa sovitaan.
Kerry selitti puheessaan Davosissa perjantain kaikkien olevan tietoisia siitä, miltä lopullinen kahden valtion sopimusasiakirja tulisi näyttämään. Israelin turvallisuusjärjestelyt tulevat sallimaan IDF:n asteittaisen, täydellisen ja lopullisen vetäytymisen; palestiinalaispakolaisille tullaan tarjoamaan oikeamielinen ja yhteisesti sovittu ratkaisu; ongelmat ja vaatimukset katsotaan lopullisesti ratkaistuiksi sekä molemmin puolinen palestiinalaisen kansallisvaltion kuten myös juutalaisen kansallisvaltion tunnustaminen, "jonka jälkeen molemmat elävät vanhuuteensa saakka onnellisina kenenkään pelottelematta", kuten saduissa todetaan.
Kerryn tarkoituksena on esitellä kenraali John Allenin tiimin yhdessä Netanyahun ja Abbasin kanssa laatiman kehyssuunnitelman Jordanian Agabassa tammikuun lopussa. Abbas lähetti delegaationsa Washingtoniin esittämään viimeiset varauksensa suunnitelmaan. Ei ole tiedossa, vieraileeko Kerry Israelissa Jordanian matkansa aikana. Hän on vieraillut Israelissa ulkoministerin ominaisuudessa 11 kertaa yrittäessään pakottaa Netanyahun ruotuun. Kerry totesi Jordanian vastaisesta rajasta, että sen molemmin puolin rakennetaan kaikkein viime-aikaisimmin sähköisin tunnistein ja hälytyslaittein varustettu aita, mitä teknologia pystyy tarjoamaan. Hän esitti samalla varoituksen, että jos tämä neuvottelukierros epäonnistuu, Israelin on mahdotonta säilyttää maansa juutalainen imago, ja että sen varallisuus tulee kutistumaan maailmanlaajuisen boikotin ja turvallisuustilanteen heikkenemisen vuoksi. Kerry vakuutti, ettei nykyinen tilanne tule kestämään loputtomiin.
Kerry itse asiassa esitti varoituksensa muodossa, jota voidaan kutsua uhkaukseksi ja kiihotukseksi arabiryhmille, jotka vain odottavat tilaisuutta aloittaa aseellisen toimintansa. Kerry maalaili utuisia tulevaisuudennäkymistä, miten tästä alueesta Jordanjoen ja Välimeren välillä voisi kehittyä kansainväliseksi teknologian, kaupan ja turismin keskus todeten, ettei meillä ole varaa jättää tätä tilaisuutta käyttämättä.  Hän samalla tyynnytteli huomioita, että USA on vetäytymässä Lähi-Idästä todeten, että Obama ja hänen hallituksensa pysyttelevät näillä alueilla vielä pitkän aikaa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-I-wont-evacuate-settlements-339353
3. ISLAMIC Jihad, joka saa tukea Iranilta, uhkaa aloittavansa Israelin vastaiset itsemurha-pommitukset kostoksi siitä, että IDF surmasi täsmäohjuksella keskiviikkona Gazassa Jihadin operaattorin Ahmad al-Zaaneen, jolla oli yhteyksiä myös PFLP:n kanssa, sekä hänen serkkunsa. Israel on toistuvasti varoittanut terroriryhmittymiä Gazassa leikkimästä tulella, ja pääministeri Netanyahu uhkasi äskettäin antaa Hamasille opetuksen, jota se pitää vastuussa Gazasta Israelin puolelle ammuttuihin raketteihin.
Islamic Jihad puolestaan uhkaa ulottaa sodan Israelin alueelle, sekä itsemurhapommituksina suuria israelilaiskaupunkeja vastaan että kiihottaa PA: arabeja Juudeassa ja Samariassa hyökkäyksiin Israelia ja PA:n turvallisuusjoukkoja vastaan. Jihad suoritti lukuisia pommi-iskuja israelilaisia siviilejä vastaan vuosien 2000 – 2005 toisen intifadan aikana. IDF:n tiedotteen mukaan al-Zaaneen oli vastuussa raketti-iskuista Israeliin ja hänen katsottiin muodostavan välittömän uhkan Israelin siviileille. Jihad ilmoitti pian IDF:n iskun jälkeen jatkavansa hyökkäyksiä israelilaisia siviilejä vastaan todeten, "ettei marttyyrien veri vuoda turhaan". Se on toistaiseksi pidätellyt iskujaan Israelin puolelle.
Israelin turvallisuusjoukkojen mukaan täsmäiskut terroristeja vastaan ovat oikeutettuja, sillä Pillar of Defence operaation jälkeen v. 2012 IDF sopi Hamasin kanssa tulitauosta ehdolla, että rakettituli Gazasta Israeliin lakkaa, kuten Yediot Aharonit raportoi. Islamic Jihad Al-Quds prikaatien komentaja Abu Ahmad totesi, että päätös hyökätä israelilaisia siviilejä vastaan on peruuttamaton, ja että sen tarkoituksena on myös aiheuttaa hämminkiä PA:n sisällä, koska Jihad ei Hamasin tavoin hyväksy PA/PLO:n käymiä keskusteluja Israelin kanssa.
Jihadin tiedottaja Davud Shihab kertoi AFP:n toimittajalle, että Jihad aloittaa kiihotuksen PA:n turvallisuusjoukkojen sisällä saadakseen ne vastustamaan väkivaltaisesti IDF:n sotilaita. Hän varoitti, että Juudean ja Samarian sisällä on odotettavissa purkaus PA/PLO:n epäonnistumisen sekä IDF:n luonnottomuuden vuoksi. Islamic Jihad uhoaa, että sillä on Gazassa 8 000 taistelijaa ja huippuluokan aseet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176700#.UuSy3kDZCrc
IDF:n sotilaat joutuivat ampumaan Gazan turvallisuusaidalla mieltään osoittavia Gazan arabeja vastaan surmaten yhden ja haavoittaen toista. Arabit yrittivät rikkoa turvallisuusaitaa. Sotilaat yrittivät hajottaa mielenosoittajat käyttäen ensin mellakan torjuntaan hankittuja välineitä, mutta joutuivat lopulta turvautumaan aseisiinsa. IDF:n asettaman rajoituksen mukaan Gazan arabit eivät saa tulla 100 m ja autoilijat 300 m lähemmäs turva-aitaa, koska sitä pidetään kiellettynä sotilasalueena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176698#.UuTBUkDZCrc
4. PA: arabit järjestivät lauantaina mielenosoituksia Hebronissa ja Nablusissa (Sikem), joissa he esittivät vastalauseensa Israelin ja PA/PLO:n välillä käytyjä neuvotteluja sekä John Kerryn laatimia kehyssuunnitelmia vastaan, joiden he väittivät mitätöivän palestiinalaisvaltion perustamisen ja jatkavan Israelin miehitystä. Maan uutistoimiston mukaan mielenosoitukset olivat PA:n sisällä toimivien vasemmistojärjestöjen järjestämiä.
Hebronin mielenosoitukset aloitettiin al-Hussein ibn Ali stadionilta. Mielenosoittajat kantoivat PLO:n ja vasemmistojärjestöjen lippuja sekä plakaatteja, joissa hyökättiin Israelin ja USA:n PA/PLO:ta vastaan harjoittamaa painostusta vastaan. Mielenosoittajat vaativat, että neuvottelut Israelin kanssa tulee lopettaa välittömästi ja hylätä Kerryn laatimat kehyssuunnitelmat, kuten kansanpuolueen keskuskomitean jäsen Fahmi Shahin sanoi, koska niillä Israelin palestiinalaisalueiden miehitystä jatketaan loputtomiin.
Sikemissä PFLP:n politbyroon jäsen Ramzi Rabah sanoi Kerryn toistuvien vierailujen vain pitkittävän Israelin harjoittamaa miehitystä, asettaen uuden tasapainotilan, joka estää palestiinalaisvaltion perustamisen. Hän sanoi Kerryn kehyssuunnitelmien olevan vaarallisia, jotka Palestiinan kansa on hylännyt, koska ne muodostavat peiton, joka suojassa Israel voi kiihdyttää "setlementtitoimintaa" ja Jerusalemin juutalaistamista.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka mandaatti päättyi 5 vuotta sitten, sanoi muutamia päiviä sitten, että neuvottelut Israelin kanssa eivät ole saaneet aikaan mitään. Hän kutsui Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita tunkeilijoiksi ilman mitään oikeuksia maahan. Hän väitti palestiinalaisarabien tulleen maahan jo 1 500 vuotta ennen juutalaisia. Abbas joutaisi aloittamaan historianopintonsa alusta, niin hatarat ja olemattomat hänen tietonsa Juudean ja Samarian historiasta ja maantieteestä ovat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176710#.UuTDF0DZCrc
5. Egyptissä sai surmansa Mubarakin hallituksen kaatamisen 3-vuotispäivänä järjestetyissä mielenosoituksissa 29 ihmistä, kuten AFP raportoi. Mielenosoituksia järjestettiin kaikkialla Egyptissä. Kairon Tahrir-aukiolla osoitettiin mieltä uuden sotilasdiktaattorin kenraali Abdel Fattah al-Sisin puolesta poliisien taistellessa islamisteja ja muita aktivisteja vastaan kaduilla ja toreilla. Kairossa räjäytettiin neljä pommia perjantaina, mikä sai poliisin varuilleen. Yksi pommi räjäytettiin poliisin päämajan edessä. Myös lauantaina räjäytettiin pieni pommi mellakoiden päättyessä. Ansar Bayt al-Magdis, Al-Qaidan kanssa liitossa oleva ryhmä, sanoi räjäyttäneensä pommin poliisin päämajan edessä ja muut perjantain pommit. Se kehotti ihmisiä pysyttelemään poissa julkisista rakennuksista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176709#.UuTLXEDZCrc
6. Viime viikolla myrkytystilanteen jälkeen sairaalassa henkensä puolesta taisteleva 7-vuotias Yitzhak Gross avasi silmänsä ja liikkui. Hän pystyi reagoimaan kysymyksiin. Hänet nukutettiin pian uudelleen. Hänen 5-vuotias veljensä Michael on edelleen kriittisessä tilassa. Veljesten vanhemmat Shimon ja Michal vietiin myös sairaalaan, mutta heillä ei ole hengenvaaraa. He menettivät molemmat tyttärensä, Avigai 1- ja Yale 4-vuotias löydettiin kuolleina kotinsa lattialta, eikä heillä voitu tehdä mitään. Heidän asunnossaan hyönteismyrkkyä levittänyt ammattimyrkyttäjä on pidätetty. Häntä syytetään varomattomuudesta. Myös toisessa saman kerrostalon asunnossa havaittiin myrkytysoireita toisen myrkyttäjän käytyä asunnossa sumuttamassa hyönteismyrkkyä. http://www.timesofisrael.com/poisoned-boy-who-lost-two-sisters-opens-his-eyes/









Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019