SUNNUNTAI 05.01.14


SUNNUNTAI 05.01.14
1. SUNNUNTAIPÄIVÄ valkeni puolipilvisenä ja suhteellisen viileänä, mitä tuuli vahvistaa. Huomiseksi ennustetaan aurinkoisempaa säätä samoilla lämpötiloilla paitsi Eilatissa, jossa se nousee hieman. Entinen pääministeri Ariel Sharon taistelee edelleen hengestään, eivätkä häntä hoitavat professoritason lääkärit anna juuri toivoa paremmasta, sillä hänen munuaistensa toiminnan rojahdettua muiden sisäelintentoiminta seuraa mukana. Sukulaiset valvovat hänen vuoteensa vierellä seuraten toivotonta taistelua. Toinen taistelu on alkanut hänen hautapaikastaan. Ariel Sharon haluaa tulla haudatuksi v. 2000kuolleen Lily-vaimonsa viereen maatilalleen Negevissä, mutta hautapaikkaa ei ole virallisesti vahvistettu hautaus- maaksi. Sharon rehvasteli ollessaan vielä voimissaan v. 2005, että hänen sukunsa miehet ovat pitkäikäisiä luvaten elävänsä yli sata-vuotiaaksi, hän on nyt 85-vuotias.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 5 -11 +C-astetta; Tiberias8 -17; Suolameri 12 -20; Eilat 10 -22 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen, huomenna aurinkoisempaa lähes samoin lämpötiloin. Internetyhteys luvattiin korjata perjantaina, mutta Israelissa lupaus huomisesta tarkoittaa ylihuomenna tai joskus sen jälkeen. Jospa sentään tänään asia hoituisi?
2. Kerry sukkuloi edelleen Jerusalemin ja Ramallahin väliä. Perjantaina hänellä oli lähes viiden tunnin keskustelu pääministeri Netanyahun kanssa käyden raportoimassa Abbasille vielä perjantain-iltana palaten yöksi Jerusalemiin. Hän tapasi Abbasin uudelleen lauantaina varmistaakseen jotain, joka oli jäänyt epäselväksi ennen tapaamistaan Netanyahun kanssa myöhemmin lauantaina sapatin loputtua.
Tänään sunnuntaina USA:n ulkoministeri John Kerry lentää Saudi Arabiaan informoidakseen keskustelujen edistymisestä, mutta varmaan Iranin tilanne on toinen saudien kannalta paljon vakavampi kysymys. USA:n ja Saudi Arabian välit ovat huonontuneet entisestään saudien menetettyä kaiken luottamuksensa presidentti Obaman kykyyn hoitaa ulkopolitiikkaa, missä USA:n viime hetken perääntyminen iskeä Syyriaan, jonka joukkojen väitettiin käyttäneen kemialisia aseita siviiliasukkaita vastaan kapinallisten miehittämässä Damaskoksen lähiössä, oli anteeksiantamaton lapsus. Saudien epäluottamusta kasvatti P5+1 maiden omaksuma myöntyvyyspolitiikka, jonka puitteissa tehdyn väliaikaisen sopimuksen varjolla Iran voi jatkaa uraanin rikastamista ja ydinaseensa valmistamista kenenkään häiritsemättä. Tämä sai saudit etsimään tukea muualta. Venäjä olisi luonnollinen valinta, mutta Venäjän suhteita hiertää Venäjän antama tuki Syyriaan presidentti Bashar Assadille.
Saudit ovat pyrkineet vaikuttamaan Venäjän asenteeseen Syyriaa kohtaan uhkailemalla epäsuorasti Sochin talvi-olympialaisten häiritsemisellä, mistä äskettäin Venäjän eteläosassa tapahtuneet kaksi pommi-iskua ovat varovaisina muistutuksina, että Etelä-Venäjän muslimiasukkaat kuuluvat Saudi Arabian wahhabilaiseen haaraan ja sen vuoksi helposti manipuloitavissa. Voihan olla, että John Kerry on nähnyt otollisen tilaisuuden pyrkiä taivuttamaan entinen uskollinen liittolainen takaisin ruotuun.
KERRY tunnustaa, ettei hänen alkuperäinen aikataulunsa 9 kuukautta ole todellinen, ja nyt puhutaankin kehysten muodostamisesta ilman sopimusta ja allekirjoituksia keskusteluja varten, jotka voivat jatkua huhtikuun 2014 jälkeenkin. Kerry vakuuttaa medialle olevansa edelleen optimistinen, vaikka se ei perustukaan tosiasioihin. Kerry palaa Saudi Arabiaan tekemänsä matkan jälkeen Jerusalemiin jatkaakseen keskustelujaan ja sukkuloimistaan.
USA:n senaattori John McCain saapui Israeliin kolmen hengen kongressin jäsenen kanssa. Hän kertoi lehtimiehille tavattuaan Netanyahun, että pääministeri esitti heille hyvin vakavia varauksia sekä Kerryn suunnitelmien että palestiinalaisten valtion perustamisen suhteen. Kaksi niistä koski turvallisuuskysymyksiä, kolmas Palestiinan valtion mielekkyyttä.
Ulkoministeri Avigdor Liberman totesi tavattuaan sekä kerryn että McCainin johtaman delegaation: "Vaikka kaikki oleellisimmat kysymykset selvitettäisiinkin ja sopimus allekirjoitettaisiin, tärkeitä kysymyksiä tulisi nousemaan Palestiinan valtion perustamisen johdosta, ja että näiden kysymysten käsittely tulee aloittaa nyt". Hän otti esimerkiksi kysymyksen naapurimaissa asuvista "palestiinalaispakolaisista" todeten, että nämä maat tulisivat vaatimaan pakolaisten muuttamista palestiinalaisvaltioon, mikä tarkoittaisi kolmen miljoonan ihmisen muuttamista PA:n valvomille alueille niissä ennestään asuvan 800 000 palestiinalaisen lisäksi. Tämä tulisi aiheuttamaan vaikean humanitäärisen tilanteen, mikä puolestaan tulee johtamaan turhautumiseen, väkivaltaan ja turvallisuustilanteen huononemiseen.
TIEDUSTELUMINISTERI Yuval Steinitz totesi tavattuaan sekä Kerryn että McCainin delegaation, että on syytä vahvasti epäillä Abbasin todellista halua rauhansopimukseen. Hän viittasi Abbasin johtamaan antisemitismiin PA:n alueilla, mitä hän pitää suurimpana rauhan esteenä. Abbasin kerrotaan selittäneen Kerrylle, että hän vastustaa kaikkia väliaikaisia sopimuksia ja että Israelin tulee ensin vapauttaa ensinkaikki vankeuteen tuomitsemansa PA:n arabit, murhaajat, varkaat ja väkivallantekijät. Hän sanoo, että Israelin rakentaminen1949 aseleposopimuksen linjojen itäpuolella on laitonta, mikä sopii myös Kerryn pirtaan.
3. ISRAELISSA USA:n avustuksella suunnittelema ja rakentama Arrow-3 torjuntajärjestelmä suoritti toisen onnistuneen testin perjantaiaamuna. Torjuntaohjus ammuttiin Palmahim lentoasemalta Tel Avivista etelään. Ohjus saavutti ensimmäisen moottorin avulla avaruuden tankkiohjuksen kaksinkertaisella nopeudella, minkä jälkeen ohjuksen toinen moottori suoritti monimutkaisia liikkeitä virtuaalisen kohdeohjuksen tuhoamiseksi maasta annettujen komentojen mukaan. 10 minuutin onnistuneen lennon jälkeen ohjus pudotettiin Välimereen. Arrow-3 järjestelmä muodostaa uloimman torjuntatason Israelin ohjusten torjuntajärjestelmässä Arrow-2, Magic Wand (Davids Sling) ja Iron Dome lisäksi.
ARROW-3 edellinen testi suoritettiin v. 2013, jossa ohjus onnistuneesti nousi 100 km:n korkeuteen seuraten tutkallaan erilaisia kohteita tähdistä alkaen. Löydettyään kohteensa Arrow-3 kiinnittyy siihen avaruudessa tuhoten sen suoralla törmäyksellä. IAI:n ohella Elta-systems vastaa ohjuksen tutkasta, sen komento- ja valvontajärjestelmän rakensi Elisha, joka on osa Elta-yhtiötä. Arrow 3 järjestelmä on suunniteltu ballististen ohjusten kuten Iranin Shihab-3 ja vastaavien torjuntaan. Sen oletetaan olevan käyttökunnossa v. 2016.  
4. ISLAMIC Jihadin solu, joka viime kuussa jätti linja-autoon Bat Yamissa räjähtäneen pommin, oli suunnitellut räjäyttävänsä toisen pommin muutaman päivän päästä edellisen jälkeen, kertoivat Shin Betin pidättämät 14 epäiltyä miestä. Neljä heistä on Shin Betin mukaan todistettavasti terroristeja, loput 10 ovat epäiltyjen listalla. Turvallisuusjoukot pidättivät heidät viime kuussa, ja heidän kätköistään löydettiin räjähteitä. Heidän muodostamansa solun oletetaan syntyneen paikallisesti, mutta yhteyttä Iranin kanssa tukitaan. Jihadi- ja salafisti-ainekset ovat kiihdyttäneet toimintaansa Israelissa.  
Betlehemissä toimivaa solua johti 24-vuotias Shahada Mohammed Ta´amri yhdessä 21-vuotiaan veljensä Hamdi Mohammaed Ta´amrin kanssa. Shahada on entinen turvallisuus-vanki, Hamdi oli PA:n poliisin komentajakurssilla. Veljekset rakensivat pommin yhdessä, joka varustettiin käsipuhelimella ja sullottiin mustaan laukkuun. Pommin kuljetti Eshkolotissa turvallisuus-aidassa olevan aukon kautta Israelin puolelle Jaffan ravintolassa työskennellyt Sami Harimi, joka liittyi muihin laittomasti Israelin puolelle työhön pyrkivien joukkoon. Hänet kuljetti Jaffaan beduiini, joka usein toimii laittomien arabien kuljettajana. Sami Harimi kävi rukoilemassa moskeijassa ja sen jälkeen nousi no 240 bussiin. Hän poistui bussista jättäen mustan laukkunsa keskelle bussia laukaisten sen käsipuhelimella muutaman minuutin jälkeen. Onneksi yksi matkustaja huomasi isännättömän laukun hälyttäen matkustajat poistumaan bussista Bat Yamin bussiasemalla vain hetkeä ennen pommin räjähtämistä.  Ta´amrin veljekset pidätettiin neljä päivää 12. joulukuuta räjäyttämänsä pommin jälkeen. Hamdi johti tutkijat rakentamansa yli 20 kg painavan pommin luo, joka oli kätketty Betlehemissä olevaan asuntoon. Lisää pidätyksiä on odotettavissa. – On kuvaavaa, että PA:n poliisi Hamdi Ta´amri luultavasti sai pommin rakentamistaitonsa USA:n koulutuksessa.
5. PERJANTAI-ILTANA 16-vuotias palestiinalainen nainen Jebl Mukaber lähiöstä yritti puukottaa rajapoliisia Jerusalemin Damaskos-portilla. Poliisit saivat taltutettua naisen, mutta hän ehti vetää vaarattoman viillon poliisin jalkaan. Hänet pidätettiin välittömästi ja vietiin kuulusteluihin. Tämä oli neljäs puukotus- ja väkivaltatapaus tai sen yritys muutaman päivän sisällä Jerusalemissa tai sen lähistöllä.
23.joulukuuta 41-vuotiasta poliisia Rami Ravidia puukotettiin selkään tien no 60 risteyksessä. 15 sm:n pituinen veitsi poistettiin sairaalassa, mutta hän menetti toisen munuaisensa. Puukottaja pääsi pakoon poliisin laukauksista huolimatta, eikä häntä ole vielä tavoitettu. Pian tämän jälkeen poliisi esti 3 PA:n arabin puukotusyrityksen Maale Adumimin lähellä. Heidät vietiin kuulusteluihin, yhdellä heistä oli veitsi aseenaan. Joulukuun 22. päivänä räjäytettiin kauko-ohjauksella pommi Bat Yamin linja-autoasemalla tyhjässä bussissa. Poliisin tiedottaja Micky Rosenfelt ei halua tunnustaa näitä parin viikon sisällä tapahtuneita väkivaltaisuuksia yhteisen ja johdetun suunnitelman tuotteiksi, mutta tutkimukset jatkuvat.  
IDF:n sotilaat pidättivät lauantai-iltana neljä PA:n arabia veitsillä aseistautuneina matkalla Migdal Oz juutalaisyhteisöön Gush Etzionissa. Heidät havaittiin ensiksi armeijan valvontapisteessä. Paikalle lähetetty Kfir jalkaväkikomppania löysi heidät, heiltä löydettiin kolme veistä ja yksi omatekoinen ase. He olivat menossa läheiseen juutalaisyhteisöön hyökätäkseen juutalaisia vastaan. Valvontapisteen vastaava komentaja kapteeni Nir Mor Kfir-komppaniasta kiittelee Luojaansa, että miehet tavattiin ajoissa.




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019