MAANANTAI 06.01.14


MAANANTAI 06.01.14
1. SÄÄENNUSTEET lupaavat tällä maanantaipäivälle aurinkoista säätä, mutta seitsemän aikaan aamulla ilma on vielä kylmä eikä aurinko ole vielä aloittanut päivän toimiaan. Ennusteiden mukaan sää pysyttelee aurinkoisena huomenna ja ehkä sen jälkeenkin, lämpötilojen noustessa tämän päiväisistä 2 – 3 +astetta. Yöt ovat edelleen viileitä. Lämpötilat: Jerusalem 4 -11 +C-astetta; Tiberias8 -17; Suolameri 11 -20; Eilat 9 -21 +C-astetta. Kuten edellä mainitsin, huomiset lämpötilat lienevät 2 -3 +C-astetta ylempänä. Koska sateita ei ole lumisateiden jälkeen tullut, Kinneretin vedenpinta laskenee 1 sm/päivä. Internet yhteys luvattiin viimeistään maanantaiksi.
2. ISRAELIN sisäpolitiikka pyörii kotoisten kysymysten parissa.
- Oikeistoaktivisti Noam Federman pyytää terveysministeri Yael Germanille lähettämässään kirjeessä, että ministeri estäisi Ariel Sharonin hautaamisen maatilalleen vaimonsa Lilyn viereen Negevissä. - Israelista työtä hakeneet 54 000 pääosin afrikkalaista osoittavat mieltään jatkuvilla marsseillaan Tel Avivissa ja viimeksi myös Jerusalemissa. Hallitus pyrkii kokoamaan heitä Negeviin rakentamaansa avoimeen leiriin odottamaan palauttamista kotimaihinsa tai maihin, jotka heidät huolisi.
- Esitys salaisuuden säilyttämisestä vaikeiden rikosjuttujen yhteydessä ei saanut hallituksen tukea, joten esitys jää odottamaan monien pettymykseksi suosiollisempia aikoja. – Sen sijaan esitys tupakoinnin kieltämiseksi lasten leikkialueilla läpäisi ministerien seulan. – USA:n johtavien yliopistojen korkeita virkamiehiä saapui Israeliin Amerikan juutalaiskomitean vaihto-ohjelman mukaisesti etsiäkseen akateemista kumppanuutta ja tilaisuuksia yhteistoiminnasta Israelin yliopistojen kanssa. Viikon mittaisen matkansa aikana he tutustuvat Tel Avivin ja Jerusalemin yliopistojen tutkimusten tarjoamiin mahdollisuuksiin. Projekti on enemmän kuin tervetullut Israelin vastaisen boikotin kasvaessa myös akateemisissa piireissä ja BDS toiminnan saadessa edelleen kasvavaa tukea maailmalla.
– Oppositiojohtaja Isaac Herzog uhkaa kaataa pääministeri Netanyahun hallituksen, ellei tämä saa jotain näkyvää aikaan rauhanprosessin alueella. Hän ei katso mielekkääksi liittyä hallitukseen tässä vaiheessa, mutta lupaa tukea sitä, jos rauhaneuvottelut PA:n kanssa edistyvät. – Lapid ja Shamir alentavat tuontivihannesten tariffeja lumimyrskyjen tuhotessa paikallisen sadon. – Hallituksen ministerit tyrmäsivät vasemmiston tekemän lakiesityksen, jolla estettäisiin Juudean ja Samarian alueitten liittäminen Israeliin. – Toisen opposition esittämän lakiesityksen mukaan rakentamiseen vihreän linjaan takana vaatisi 80 %:n kannatuksen Knessetissä, koska esityksen tehneen Michaelin mukaan, ellei rakentaminen ole tarkoitettu arabien auttamiseksi tai liity armeijan tarpeisiin, se on kansainvälisen lain vastainen. Hallitus katsoi esityksen enemmän poliittiseksi propagandaksi kuin asialliseksi.
- Hallitus hylkäsi ympäristöministeri Amir Peretzin vetoomuksen 260 km:n pituisen rautatien rakentamisen estämiseksi Beeshebasta Eilatiin. Hallitus hyväksyi projektin lokakuun 6. päivänä viime vuonna. – Maatalouden tuotteiden, lampaitten ja karjan traktorien ja työvälineitten varkaudet vähenivät vuoden 2013 aikana km. 25 % edellisvuodesta. Lammas- ja karjavarkaudet vähenivät 14.5 %, mutta 3 355 lammasta ja lehmää varastettiin, edellisvuona 4 890, lukumäärissä laskien 31.3 %:n vähennys.  Rajapoliisi oli yhdessä armeijan, poliisin ja paikallisten asukkaitten muodostamien suojapartioiden kanssa asettanut päämääräkseen varkauksien vähentämisen vuonna 2013. Vaikka JP:n artikkelissa ei mainita, juutalaisyhteisöissä ja maatiloilla PA:n arabien suorittamat varkaudet ovat kehittyneet maanvaivaksi, eikä siihen ole löydetty sopivaa ratkaisua. Eläinten DNA on alettu ottaa talteen varastettujen eläinten löytämiseksi, mutta poliisi ei mielellään mene arabikyliin.
- Kansankomitea kidutuksen poistamiseksi niminen NGO-järjestö (PCATI) kertoo viime viikolla julkistamassaan tutkimuksessa, että Shin Bet (Israelin Turvallisuusjärjestö) harjoittaa kuulusteluissaan vähemmän brutaalisuutta, mutta ettei kidutus kuulusteluvälineenä ole vähentynyt. Korkeimman oikeuden vuonna 1999 tekemän päätöksen mukaan kidutuksen käyttö on kielletty Israelissa, mutta järjestön mukaan turvallisuusjärjestöt käyttävät sitä. Viranomaisten mukaan kidutuksen käyttö on paras keino saada nopeita vastauksia tapauksissa, joissa aika ratkaisee esim. havaitun terrorihyökkäyksen estämiseksi. Määrättyjä ihmisarvoa alentavia tai inhimilliseltä kannalta hylättäviä kidutusmenetelmiä on karsittu kuulusteluista, mutta kokonaan sitä tuskin koskaan voidaan poistaa.
3. ULKOMINISTERI Avigdor Liberman totesi puhuessaan Israelin ulkomailla toimiville lähettiläille sunnuntaina, että maan ja asukkaitten vaihto on välttämätön sopimukseen pääsemiseksi arabien kanssa. Hän vakuutti puolueensa Israel Beitenun tukevan tällaisia suunnitelmia. Liberman tarkoittaa etenkin ns. pikku triangelin, muutamien arabikaupunkien, muodostamaa aluetta, joka voitaisiin luovuttaa PA:n hallintaan suurten juutalaisyhteisöjen Israeliin liittämistä vastaan. Hän vakuutti, ettei kysymys ole asukkaitten pakkokeinoin suoritetusta siirrosta Gush Katifin tapaan, vaan yksinkertaisesti rajan siirto.
Liberman luonnehtii operaatiota mielekkääksi, sillä miksi Israelin arabit eivät haluaisi ottaa tulevan Palestiinan valtion kansalaisuuden, jota he niin suuresti ihannoivat? Libermanin esitys ei ole saanut kannatusta enempää kotimaassa kuin ulkomailla, mutta Englannin ulko-ministeri William Hague tarttui asiaan sanoen, että Israelin arabien asema on vakiinnutettava. Liberman matkustaa Lontooseen maanantaina tavaten siellä Haguen. Liberman ei halua päästää yhtään arabipakolaista Israeliin, ei edes perheiden yhdistämis-tapauksissa. Ehud Olmertin suunnitelmassa sallittiin 5 000 pakolaisen pääsy maahan.  
Israelin arabit ovat tyrmänneet Libermanin esitykset vihaisina. Arabikansanedustaja Ahmed Tibi katsoo, ettei esitystä ole edes tehty vakavassa mielessä.
4. USA:n ulkoministeri John Kerry palasi tänään Saudi Arabiasta, jossa hän sanojensa mukaan tapasi kuningas Abdullahin, joka suhtautui myötämielisesti hänen ponnisteluihinsa sopimuksen saamiseksi aikaan Israelin ja PA:n välillä. Kerry kävi matkallaan saudeihin tapaamassa Jordanian kuningasta Abdullaha II informoiden häntä keskusteluista. Kerry jaksaa uskollisesti vakuuttaa edistystä tapahtuneen. Hän sanoi jättävänsä miehistönsä Israeliin jatkamaan työskentelyä ja olevansa valmis palaamaan tarvittaessa. Hän tapasi pääministeri Netanyahun ainakin neljästi Israelin matkansa aikana. Hän lentää tänään takaisin Yhdysvaltoihin.
Kerry maalaili ihannekuvia, mitä rauhansopimus Israelin ja PA:n välillä saisi aikaan, jos arabiliiton 22 maata sekä 35 muuta muslimimaata tunnustavat Israelin lupaustensa mukaan solmien diplomaattisuhteet maitten välille. Israelilainen äly ja innovaatiokyky yhdistettyinä muslimimaailman varallisuuteen, väestöpohjaan ja loputtomiin kehitysmahdollisuuksiin tulisivat luomaan kokonaan uudenlaisen Lähi-Idän. Hän sanoi, että konflikti Pyhässä Maassa koskettaa koko maailmaa valtionpäämiesten kysellessä, onko rauha mahdollinen. Hän ei kuitenkaan halunnut tai pystynyt antaa yksityiskohtia neuvotteluista, mutta sanoi niiden olleen hyvin vakavia ja tiiviitä, ja että todelliset ongelmat alkavat nousta esiin. Kerryn kehyssuunnitelma ei saa ymmärrystä palestiinalaisten taholta. He haikailevat Azzam al-Ahmedin tapaan Ehud Olmertin tarjouksesta vuosia sitten, jonka Abbas torjui.
Palestiinalaisjohtajat Ramallahissa eivät innostu Kerryn maalailemista tulevaisuudenkuvista. Fatahin johtajien mukaan Kerry esittää mallia, jossa Jerusalemista muodostetaan molempien valtioitten yhteinen pääkaupunki, "Suur-Jerusalem" erottaen sen PA:n hallintoalueista. Fatahin keskuskomitean jäsen Azzam al-Ahmed totesi: "Jos Kerry jatkaa samojen esitysten esittämistä palestiinalaisille, joita hän aiemmin esitti, hän ei edisty ollenkaan". Hän kyseli Kerryn Jerusalem esityksestä, missä sen rajat ovat, Abu Disissä vaiko Suolamerellä? Ahmed ilmaisi vastustavansa IDF:n läsnäoloa Jordanin laaksossa, mutta voi hyväksyä kansainvälisiä joukkoja sinne, esim. USA:n ja Jordanian yhteiset partiot. Ahmed kielsi salaisten neuvottelujen jatkumisesta Israelin ja PA:n välillä virallisten keskustelujen ohella. Hän sanoi vastustavansa keskustelujen jatkamisesta sovitun 9 kuukauden jälkeen.
5. LEVIATHAN kaasunporaus yhtymän taustalla olevat osakkaat allekirjoittivat 1.2 miljardin USD 20 vuotta kestävän sopimuksen kaasun toimittamisesta Jeninin kaupungissa sijaitsevan lämpöyhtiön PPGC (Palestine Power Generation Company) kanssa.  PPGC lupautuu ostamaan 4.87 miljardia kuutiometriä kaasua 20 vuoden aikana 200 megawatin voimalansa polttoaineeksi. Leviathan sijaitsee 130 km Haifasta länteen, sen kapasiteetti on 537 miljardia kuutiometriä kaasua. Sen pienempi sisar, Tamar, omaa 280 miljardia kuutiometriä kaasua. Levithan aloittaa aktiivitoimintansa 2017. Jeninin lämpövoimalan rakentaminen kestää 30 kuukautta ja maksaa 300 miljoonaa USD. PA käyttää nykyisin 8 % Israelin sähkön tuotannosta, ja kuten tiedetään, PA ei ole maksanut sähköstä velan ollessa 850 miljoonaa NIS. Yhtiö on varoitellut velasta, mutta ei ole voinut inhimillisistä syistä lopettaa sähkön toimituksia, vaan siirtää niitä israelilaisten kuluttajien laskuihin.  
6. Kaasunporauslauttojen turvallisuus on kysymys, joka huolettaa yhä enemmän. Ne ovat erittäin haavoittuvia, sillä niitä voidaan tulittaa esim. Libanonista Jakhont 2-3 kertaa ääntä nopeammilla risteilyohjuksilla. Israelin laivaston entinen komentaja vara-amiraali Eliezer Marom vakuuttaa, että vaikka mikään torjuntajärjestelmä ei ole täydellinen, Israel on kehittänyt sopivan torjuntajärjestelmän ja kehittää sitä edelleen. Hän ei halunnut puuttua yksityiskohtiin. Israel epäilee, että Hizbullah on voinut kuljettaa Jakhont ohjuksia osina Syyriasta Libanoniin kootakseen ne siellä yhteen. IDF valvoo erittäin tarkkaan Syyrian ja Libanonin välistä liikennettä ja on tarvittaessa estänyt kuljetuksia ilmapommituksin.





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019