SUNNUNTAI 08.12.13


SUNNUNTAI 08.12.13

1.      USA:n presidentti Barack Obama sanoi puhuessaan Saban Forumissa USA:ssa lauantaina, että Israelin ja palestiinalaisten välinen rauhansopimus tarvitsee siirtymäkauden voidakseen toteutua, sillä Gazan karkotusten tapaisen tilanteen toistaminen ei ole hyväksyttävissä. Hän selitti, että tämä tulee aiheuttamaan määrättyä vaikeutta PA:n puheenjohtaja Abbasille, joka on puhunut tilapäisratkaisua vastaan. Obaman ajattelu lähtee siitä, että Gaza on saatava mukaan kuvitteelliseen Palestiinan valtioon, ja koska se ei nykyisessä tilanteessa näytä mahdolliselta, hän esittää, että Juudean ja Samarian alueista muodostetaan elinkelpoinen mallivaltio, joka esimerkillään houkuttaa Gazan kansaa ja nuorisoa liittymään siihen.

Lisäksi Obama vakuutti, että kaiken tulee tapahtua siten, että Israelin turvallisuuden perus-tarpeet tulevat tyydytettyä. Hän osoitti määrättyä ylpeyttä niistä turvallisuusjärjestelyistä, joita entinen USA:n Afganistanin joukkojen komentaja John R Allen esitteli Netanyahulle: "Allen oli tullut päätelmään, että on mahdollista toteuttaa kahden valtion periaate, jossa huomioidaan Israelin tärkeimmät turvallisuusvaatimukset. Tämä on hänen johtopäätöksensä, mutta hän ei ole tässä päätöksentekijä. Pääministeri Netanyahun, Israelin armeijan ja tiedustelujoukkojen tulee tehdä tarvittavat päätökset".

ULKOMINISTERI John Kerry puhui myöhemmin Obaman puheen jälkeen todeten, että kenraali Allen työskentelee Israelin viranomaisten kanssa testaten erilaisia näkymiä työskennellen voidakseen löytää tyydyttäviä tuloksia IDF:n vaatimusten täyttämiseksi. Hän sanoi, ettei USA ole koskaan suorittanut niin syvälle luotaavia analyysejä Israelin turvallisuudesta, joita kahden valtion periaatteen toteuttaminen synnyttää. Hän sanoi, että USA:lla työskentelee 160 viranomaista koordinoiden suunnitelmiaan PA:n, Jordanian ja israelilaisten kanssa ja testaten erilaisia näkymiä, mukaan lukien rajat, terrorismi ja Israelin turvallisuustakuut.  Hän kuvaili prosessia kuin kriittiseksi liikkumiseksi neulan kärjellä pyrkien ennakoidaan tulevia tapahtumia. "Mitä me panemme pöydälle, on kuolettavan vakavaa, todellista".

OBAMA vakuuttaa Kerryn tapaan, että määrättyä edistystä on tapahtunut neuvotteluissa, mutta molempien puheissa alkaa esiintyä vaatimus aikajakson pidentämiseksi 9 kuukauden jälkeen.
Netanyahu vaatii, että Israelin tulee voida valvoa sekä Jordanin laaksoa että Juudean ja Samarian kukkuloita ilman määrättyä aikataulua, eikä hän hyväksy siihen tehtävään ulkopuolisia joukkoja. Israelilla on huonot kokemukset sellaisten joukkojen kyvystä hoitaa kriisitilanteita.
USA:n johto näyttää yhä selvemmin kallistuvan Israelin esitysten ja vaatimusten taakse.
PA:n johto on esittänyt ilman kompromissin mahdollisuutta, ettei yhtään IDF:n sotilasta eikä israelilaista siviiliä sallita kuvitteellisen palestiinalaisen valtion alueella.

MAARIV-lehti raportoi perjantaina, että USA kannattaa sitä, että IDF:n joukot jäävät Jordanin laaksoon lopullisen sopimuksen hyväksymisen jälkeenkin.
Apulaisministeri Ofir Akunis kyseli, mistä edistymisestä he puhuvat? Eikö edistys tarkoita tässä samaa kuin vetäytyminen? Hän varoitti turhista odotuksista, sillä kun Kerry puhuu edistymisestä, meidän tulee olla huolestuneita. Akunis sanoi, että "turvallisuusjärjestelyt" on kaunisteltu muoto juutalaisyhteisöjen ja -asukkaitten karkottamiselle laaksosta, ja IDF:n joukkojen ja valvonnan poistamiselle. "Israel on aiemminkin pelannut tätä peliä, jonka seurauksena on ollut lisää väkivaltaa ja verenvuodatusta. Jordanialaisetkaan eivät luota palestiinalaisiin".
ULKOMINISTERI Avigdor Liberman, joka tapaa Kerryn sunnuntaina, totesi puheessaan, että 9 kuukauden aika sopimukseen pääsemiseksi on liian lyhyt, sillä osapuolten välinen luottamus on olematon. Hän kuitenkin kannattaa keskustelujen jatkamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174895#.UqP81EC2FDQ

2.      PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon puhui liikemiesten konferenssissa Tel Avivissa lauantaina todeten, ettei Israelilla ole rauhankumppania niin kauan, kuin PA opettaa kouluissaan ja instituutioissaan lapsiaan ja kansalaisiaan Israelin vastaiseen vihaan.
"Henkilönä, joka kannatti Oslon sopimusta, olen oppinut ymmärtämään, ettei vastapuolella ole kumppania kahdelle valtiolle kahta kansaa varten", Yaalon selitti. "Sionismin alkamisesta lähtien ei ole eikä ole ollut vastapuolella johtoa, joka tunnustaisi oikeutemme juutalaisen kansan kansallisena kotimaahan, ja joka hyväksyisi rauhansopimuksen, joka lopettaisi konfliktin ja vaatimukset", hän sanoi jatkaen: "Kysymys ei ole tuuman eikä millimetrinkään luovuttamisesta maata, ellemme havaitse, että kumppanimme haluaa tunnustaa, lopettaa konfliktin ja luopua vaatimasta (palestiinalaispakolaisten) paluuoikeutta".

YAALON sanoi, että ongelma näyttää ratkaisemattomalta, mutta kaikkea ei ole menetetty, sillä on mahdollista kehittää taloutta, hallintoa, lakia ja oikeutta. Hän selitti, että "meillä on rauhan-kumppani vasta sitten, kun he eivät enää opeta lapsiaan kantamaan pommivyötä ja räjäytä itseään israelilaisten tuhoamiseksi; kun Israel esitetään heidän kartoissaan oikealla nimellään eikä Tel Avivia kutsuta enää setlementiksi".
Yaalon puuttui puheessaan myös Syyrian tilanteeseen todeten, että perjantai-iltana raja-aidan varrella räjähtänyt pommi oli tarkoituksellisesti asennettu alueella liikkuvaa IDF:n partiota varten. Kukaan ei haavoittunut, mutta se edustaa uutta vaarallista kehitystä Syyrian sodassa, mikä oli ensimmäinen osoitus siitä. Hän ei sanonut tietävänsä, kuka pommin asensi, mutta vakuutti, että vaikka IDF ei halua osallistua Syyrian sotaan, se vastaa jokaiseen loukkaukseen maan koskemattomuutta ja turvallisuutta vastaan. Hän sanoi, ettei Israel salli kemiallisten aseitten ja tuhoisten ohjusten siirtoa Hizbullahille, minkä hän esitti varoituksena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174896#.UqQOvUC2FDQ

Gazasta ammuttiin kaksi Kassam rakettia lauantaina Israelin puolelle. Ne putosivat asumattomille alueille eivätkä aiheuttaneet vahinkoa. Hamas on pyrkinyt pitämään Israelin vastaisen rajansa rauhallisena ja on estänyt Islamic Jihadia ja Al-Aksan pyssymiehiä ampumasta rakettejaan ja kranaattejaan rajan yli. Turvallisuusjärjestöt kuitenkin varoittavat, että Hamas valmistautuu uuteen konfliktiin Israelin kanssa. Se ilmoittaa kehittäneensä raketteja, joilla se yltää Tel Aviviin ja varmaan yrittää myös osua Jerusalemin liepeille. Lisäksi se on kaivauttanut lukuisia tunneleita rajan ali, joiden kautta se yrittää tehdä kommandohyökkäyksiä Israelin puolelle panttivankien hankkimiseksi, joilla se voisi pakottaa Israelia vapauttamaan vankejaan. IDF:n upseerit tunnustavat, että Hamas on vahvistunut ja on harjoittanut joukkojaan.
Viime kuussa vietettiin Gazan viimeisen operaation Operation Pillar of Defense vuosipäivää. Vuoden 2012 aikana Gazasta ammuttiin 200 rakettia, tänä vuonna marraskuuhun saakka vain 40 rakettia Israelin eteläosan, Gazan rajan läheisyydessä oleviin, kaupunkeihin. Shin Betin mukaan terrorihyökkäykset Gazasta kasvoivat 23 % marraskuun aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174892#.UqQXLUC2FDQ

3.      UUTISOTSIKOITA
·        Ministeri Naftali Bennett totesi Obaman ja Kerryn Saban forumissa pidettyjen puheitten jälkeen, että jos Geneven sopimus Iranin ydinaseista on esimerkillinen, meidän on syytä entistä huolellisemmin tarkkailla, mitä selkämme takana tapahtuu. Hän totesi lähihistorian todistavan, ettei Israel voi luottaa kenenkään ulkopuolisen vastuuseen turvallisuudestamme. "On oikein kasvattaa ystävyyssuhteitamme toisten valtioitten kanssa, mutta puolustuksemme meidän tulee hoitaa itse". Hän otti esimerkiksi Gazan ja Siinain välisen Philadelphia-käytävän, jota YK:n joukot asetettiin valvomaan, mutta ne eivät pystyneet estämään kymmenien tuhansien rakettien kuljettamista sen kautta. UNIFIL-joukot Libanonissa epäonnistuivat samoin tehtävässään estää Hizbullakia aseistautumasta nelinkertaisesti siitä, mitä sillä oli aseita ja ohjuksia ennen Libanonin kakkossotaa. Bennett kuitenkin antoi reilun tunnustuksen Australian pääministerinTony Abbottin antamasta tuesta Israelille Iranin ydinaseohjelmaa käsiteltäessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174906#.UqQi-UC2FDQ
·        Saksa on halukas myymään Israelille kaksi torpedoin ja risteilyohjuksin varustettua risteilijää puolustamaan luonnonkaasuinstallaatioita Välimerellä miljardin Euron hinnalla, kuten AFP raportoi lainaten saksalaisen päivälehti Bildin artikkelia. Bild kertoi, että Netanyahun kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Yossi Cohen vieraili Saksassa viime kuussa valmistellen kauppaa. Saksan hallituksen tiedottaja vahvisti Cohenin vierailun, mutta ei halunnut kertoa vierailun aihetta. Israelin laivaston kapteeni Ilan Lavi sanoi huhtikuussa, että rannikon ulkopuolella sijaitsevat installaatiot muodostavat houkuttelevan kohteen vihollisille, ja niiden suojeleminen vaati oman puolustus-menetelmänsä. Hän johtaa laivaston suunnitteluosastoa. Laivaston korkea upseeri totesi, että laivasto tarvitsee neljä uutta alusta suojelutehtäviin, ja että tiedustelut niiden hankkimiseksi on aloitettu. Arvioiden mukaan Israelin aluevesien alla on kaikkiaan 950 miljardin kuutiometrin kaasuesiintymät, joten osa siitä voidaan myydä. http://www.jpost.com/Defense/Report-Germany-to-sell-Israel-2-battleships-for-1-billion-euros-334259
·        Avraham Burg, entinen Knessetin puheenjohtaja ja Jewish Agencyn johtaja, syyllistyi valtiopetokseen todetessaan viime viikolla pitämässään puheessa ydinaseista vapaan Lähi-idän konferenssin aikana Haifassa. Legal Forum for the Land of Israel sanoo laatimassaan ja poliisitarkastaja Yohanan Daninonille ja valtion apulaissyyttäjälle Eli Aburbanelille lähettämässään kirjelmässä, että Burg syyllistyi maanpetokseen paljastaessaan julkisessa puheessaan, että Israelilla on sekä kemiallisia että ydinaseita, ja vaatii välittömien poliisitutkimusten aloittamista. Burg sanoi puheessaan Mariv-lehden mukaan, että pitkään jatkunut Israelin harjoittama kaksimielinen ydinpolitiikka on vanhentunut ja lapsellinen. Hän vakuutti puheessaan, että vain alueellinen keskustelu mukaan lukien Iran, voi muodostaa massatuhoaseista vapaan Lähi-Idän. Burg on entinen Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan jäsen ja on luultavasti yksi harvoista ihmisistä, joilla on asiallista tietoa Israelin ydinaseista. Burgin teemaa edusti Meretzin kansan-edustaja Tamar Zandberg, joka vaati alueellista perspektiiviä Israelin harjoittamaa kaksimielistä politiikkaa vastaan ydinaseista vapaan Lähi-Idän muodostamiseksi. http://www.timesofisrael.com/avraham-burg-panned-for-breaking-nuclear-ambiguity/
·        Äärimmäisen kovat ja myrskyiset tuulet purevan kylmyyden ohella USA:ssa sekä kovat tuulet Euroopassa ovat aiheuttaneet kuolonuhreja molemmilla mantereilla. Israelissa sää muuttui sateiseksi viime keskiviikkona jatkuen viikonvaihteen yli ilman viiletessä selvästi aiemmin siedettävän lämpöisestä ja aurinkoisesta säästä. Lauantai oli lepopäivä myös sään suhteen, mutta tänään varoitetaan uusista rankkasateista ja tulvista kovan tuulen myötäileminä koko maan alueella. 4 ihmistä kuoli kylmyyteen San Franciscon satama-alueella Kaliforniassa ja puoli tusinaa ihmistä kuoli sään aiheuttamissa kolareissa. Lämpömittarin lukema putosi Montanassa ja Etelä-Dakotassa alle – 29 C-astetta, paikoin tuulen vaikutuksesta alle -45 C-astetta. Puolassa 400 taloutta menetti sähkönsä. Myrskyiset tuulet tekivät tuhojaan Skandinavian rannikoilla ja Englannissa. http://www.timesofisrael.com/rain-in-israel-as-cold-snap-and-winds-batter-us-and-europe/
·        Israel on hoitanut viitisen sataa Syyriasta Israelin puolella hoitoa hakenutta haavoittunutta viimeisen 10 kuukauden aikana, kertoo IDF:n lääkintäjoukkojen komentaja eversti Tarif Bader. Hän sanoo, ettei hän tiedä eikä ole kiinnostunut tietämäänkään, keitä nämä haavoittuneet edustavat, he hoitavat kaikkia hoitoon pyrkiviä. Lievimmät haavoittuneet hoidetaan rajan tuntumaan pystytetyssä kenttäsairaalassa, pahemmin haavoittuneet toimitetaan lähialueen sairaaloihin. Bader kertoo, että haavoittuneille annetaan IDF:n äskettäin käyttöönsä ottama hengen-pelastushoito. Menetelmään kuuluu jäädytettynä kuivattua veriplasmaa (FDP) vesilasissa. Veren menetys on haavoittuneiden suurin kuoleman syy, eikä kenttäolosuhteissa voida verta pitää alle -25 C-asteen kylmyydessä. Saksan Punaisen Ristin kehittämä FDP voidaan säilyttää jääkaapissa ja jopa huonelämmössä. Sekoitettuna IV-nesteeseen se voidaan antaa potilaille muutamassa minuutissa, mikä useille on elintärkeä hengissä säilymiseksi. http://www.timesofisrael.com/idf-using-life-saving-new-field-treatment-for-syrian-war-wounded/



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019