PERJANTAI 13.09.13


PERJANTAI 13.09.13

1. USA:N – VENÄJÄN sopimus Syyrian kemiallisten aseitten saattamiseksi kansainväliseen valvontaan nytkähti eilen hiukkasen eteenpäin Syyrian YK:n lähettilään Bashar Jaafarin ilmoitettua, että Syyria on allekirjoittanut Kemiallisten Aseiden Konventio-sopimuksen, jolla Syyrasta tulee kansainvälisen kemiallisten aseitten vastaisen sopimuksen täysi jäsen. ”Lailliselta kannalta katsoen Syyriasta tuli tänään (torstaina) kemiallisten aseitten konvention jäsen”. Jaafati totesi journalisteille toimitettuaan allekirjoitetun sopimuksen YK:n kansliaan. ”Tällä sopimuksella niin sanottujen kemiallisten aseitten aikakauden tulisi loppua”.

SYYRIAN presidentti Bashar Assad pyrkii kuitenkin säilyttämään edes sen hiukkasen kansallista ylpeyttä, mitä hänellä on jäljellä maata runtelevan verisen sisällissodan ja USA:n uhkavaatimusten alla. Hän tulkitsi tilannetta näin:
”Tämä ei tarkoita sitä, että Syyria allekirjoittaa nämä sopimukset, suorittaa sen asettamat vaatimukset ja sillä siisti”, Assad kertoi Venäjän TV:n haastattelussa todeten, että ”hänen maansa suostuu luovuttamaan kemiallisten aseittensa valvonnan vain, jos USA lopettaa Syyriaa uhkaavan politiikkansa, kuten kahdenkeskinen prosessi edellyttää”. Assad sanoi, että tavanomaisten sääntöjen mukaan Syyrialla on 30 päivää aikaa toimittaa varastojaan koskeva informaatio kansainväliselle yhteisölle.

USA:n sotainen ulkoministeri John Kerry tapasi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin Genevessä torstaina, jonka aikana Lavrov kertoi hänelle tarkemmin Venäjän suunnitelmasta, kuten CNN raportoi. ”Tämä ei ole mikään peli”, Kerry sanoi journalisteille tapaamisen jälkeen. Hän painotti kantaansa, että USA:n uhkaus iskeä Syyriaan – kuten väitetään – omien kansalaistensa kaasuttamisesta, jää edelleen potentiaaliseksi vaihtoehdoksi, jos osoittautuu, etteivät Syyrian ja sen liittolainen Venäjä ole tosissaan kemiallisten aseitten luovuttamiseksi.
”Minkä tahansa sopimuksen tulee olla kaikenkattava, todistettava ja luotettava ja se tulee voida suorittaa aikataulun puitteissa”.

VENÄJÄN ulkoministeri Lavrov puolestaan totesi venäjäksi, että Syyrian liityttyä kemiallisten aseitten konventioon sen yhteydessä on noudatettava sovittuja sääntöjä ja protokollaa ja lisäsi, että sopimuksen jälkeen ei ole tarvetta hyökätä Syyriaan.
Kerry puolestaan tulkitsi sopimusta toisin todeten, ettei mikään ole tavanomaista elokuun 21. päivänä Damaskoksen lähiössä tapahtuneen kemiallisen hyökkäyksen jälkeen, joka surmasi 1 400 ihmistä. Hän pitää täysin toteen näytettynä, että Assadin hallitus on syyllinen iskuun, ja ”sen vuoksi  olemme mitä selvimmin sanoin todenneet, että tulemme varmistamaan, ettei sellaista tule enää toistumaan”.
YK:n suorittamaa tukimusta ei ole vielä julkistettu, eikä siten tiedetä hyökkääjää.
ISRAELIN ulkoministeriön tiedottaja Yigal Palmor esitti epäilyksensä Venäjän esityksestä, jonka nojalla Syyria voisi välttyä länsimaitten iskuilta. Hän sanoi, ettei 20 vuotta vanha konventio ole saanut ansaitsemaansa kansainvälistä arvostusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171872#.UjKhEWJHT-k

2. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että länsimaitten kahden edellisen viikon aikana rakentama  sotilaallinen armada Välimerellä alkaa purkautua välittömän hyökkäyksen rauettua osaksi Venäjän lujan painostuksen vuoksi. Ranskalaiset ja englantilaiset alukset purjehtivat keskiviikkona 11.09. Suezin kanavan kautta kohti Punaistamerta.
Myös USA siirsi omia risteilijöitään kauemmas Syyrian rannikon edustalta Kreetan ja Kyproksen välisille vesille.

DF kertoo Venäjän presidentti Putinin kirjoittaneen kirjeen ”Amerikan kansalle”, joka julkaistiin New York Timesissa torstaina 12.09. Hän esittää siinä edelleen, ettei Syyrian armeija ollut syyllistynyt 21.08. suoritettiin iskuun jatkaen: ”On hälyttävää, että sotilaallisesta puuttumisesta ulkomaiden sisäisiin konflikteihin on tullut käytäntö USA:n ulkopolitiikassa. Miljoonat  ihmiset maailmassa eivät näe Yhdysvaltoja demokratian mallivaltiona, vaan maana, joka luottaa raakaan voimaan”. Putin sättii presidentti Obamaa hänen sotilaallisia iskuja pelkäävän asenteensa vuoksi todeten, että Putin on varmistunut Obaman tulleen niin pitkälle Irania koskevassa diplomatiassa, ettei hän voi enää perääntyä, jonka vuoksi hän katsoo Syyrian hyökkäyksen mahdollisuuden poistuneen lopullisesti.
DF muistuttaa, että sisällissodan aikana on vaarallista poistaa kemiallisten aseitten varastoja Syyriassa, mikä voi kestää kuukausia ellei peräti vuosia.
Syyrian armeija on DF:n mukaan palannut normaalirytmiin aloittaen sotilaalliset operaatiot lähellä Israelin rajaa olevien kapinallisjoukkojen karkottamiseksi. Kapinallisten moraali sen sijaan näyttää saaneen pahan takaiskun USA:n petoksen johdosta, vaikka sen asetoimitukset heille ovatkin alkanee. http://www.debka.com/article/23277/Western-strike-force-for-Syria-disperses-Syrian-launches-offensive-near-Israeli-border

3. PAKALERT Press toistaa Iranissa toimivan arabiankielisen Al-Alam uutiskanavalla sunnuntai-iltana julkaiseman Iranin parlamentin kansallisen ulko- ja turvallisuusvaliokunnan puheenjohtajan Aladdin Boroujerdin haastattelulausunnon: ”Käytännössä Venäjä on menettänyt tukikohtansa alueella, ja ainoa mikä sillä vielä Lähi Idässä on, on Syyria.
Siksi venäläiset eivät toista aiempia virheitään, eivätkä salli amerikkalaisten ottaa valvontaansa heidän liittolaisiaan alueella”. Hän lisäsi lausuntoonsa uhmaavan huomion:
”Venäjän sota-alukset ovat asettuneet hyökkäysasemiin voidakseen toimia puolustaessaan määrättyjä intressejään Lähi Idässä”.  FARS-uutistoimiston mukaan ne vain odottavat pienintäkin provokaatiota USA: taholta voidakseen puuttua tilanteeseen.

Boroujerdi varoitti arvaamattomista Syyrian vastaisen sodan seurauksista todeten, että jos USA hyökkää Syyriaan: Venäjän presidentti Vladimir Putin tulee mukaan näyttämölle; Syyria voi hyökätä Israeliin, minkä seurauksena USA:n kongressi voi havaittuaan tilanteen nostaa syytteitä Obamaa vastaan.
Toinen Iranin parlamentin ulko- ja turvallisuuspolitiikan jäsen Ebrahim Aqamohammadi totesi, että ”tajutessaan mitä USA joutuisi maksamaan hyökkäyksestään Syyriaan, presidentti Obama etsii kunniallista tietä välttääkseen tämän iskun”. Hän arvioi, että koska USA:n republikaanit vihaavat Obamaa, ne etsivät sopivaa keinoa hänen eliminoimisekseen. http://www.pakalertpress.com/2013/09/12/russian-warships-go-on-offensive-in-syria-await-slightest-american-provocation/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+pakalert+%28Pak+Alert+Press%29

4. UUTISOTSIKOITA
-      500 000 ihmistä osallistui slihot-rukouksiin (sliha, pyytää anteeksi) torstaina Länsimuurilla Elul-kuukauden alkaessa, kertoi Länsimuurin perinnesäätiön edustaja eilen. Tilaisuus oli järjestetty ennen perjantai-iltana alkavaa Jom Kippur päivää. Molemmat päärabbit, David Lau ja Yitzhak Yosef osallistuivat tilaisuuteen kuten Länsimuurin rabbi Shmuel Rabinovich.
-          Poliisi varautuu arabien mahdollisiin väkivaltaisuuksiin tänään perjantaina islamin rukoustilaisuuksien jälkeen, mikä tapahtuu lähes viikoittain. Erityiseen varovaisuuteen kehottavat myös Fataj-järjestön alajärjestön Al-Aksa Marttyyrien Prikaatin kehotukset jäsenilleen aloittaa juutalaisten vastaiset hyökkäykset Jom Kippurista alkaen, joka alkaa tänä iltana. Länsimuurille odotetaan runsaasti kansaa viikonlopun aikana, mikä lisää väkivaltaisuuksien vaaraa. Poliisi asetti 45-vuoden ikärajan muslimeille nousta Temppelivuorelle potentiaalisten nuorisohäirikköjen pääsyn estämiseksi, mikä aina aiheuttaa väkivaltaisuuksia porteilla. IDF ja poliisi asettivat kaikki arabialueet Juudeassa ja Samariassa saartoon vähentääkseen yhteenottojen vaaraa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171881#.UjLJNmJHT-k
-          Itsemurhapommittaja räjäytti suuren pommin Afganistanin Heratin kaupungin USA:n lähetystön edessä aikaisin perjantaiaamuna. Suuri autopommi vaurioitti lähetystö-rakennusta surmaten useita Afganistanin poliiseja sekä lähetystön vartijan. CNN:n mukaan Taliban on ottanut vastuun pommi-iskusta. Talibanin pyssymiehet alkoivat tulittaa aseillaan kohdetta pommi-iskun jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171879#.UjLLKGJHT-k
-          Simon Wiesenthalkeskus vaatii, että kansainvälisen olympiakomitean (IOC) presidentin Thomas Bachin tulee erota toimestaan hänen Israelin boikottia vaativien lausuntojensa vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171877#.UjLMz2JHT-k
-          Israelin ilmailualan teollisuus (IAI) kehittelee uutta versiota Arrow-3 ohjuksesta, joka on aiempaa tarkempi ja nopeampi, virkailija kertoi torstaina. IAI:n toiminnanjohtaja Inbal Kreis kertoo, että uusi ohjus pystyy eliminoimaan ballistisia ohjuksia korkealla ilmakehässä ja maan rajojen ulkopuolella. Arrow-3 on kehitetty Arrow-2 ohjuksesta. Se tulee muodostamaan uloimman kehän maan ohjustorjuntajärjestelmästä, jonka sisimpänä renkaana on Iron Dome, joka osoitti 84 %:n eliminoimistehonsa Magiv Wand operaation yhteydessä ja muissa tilanteissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171873#.UjLNrGJHT-k
-          Egyptin tankit ylittivät Siinain ja Gazan kaista välille rakennetun aidan tullen sen Gazan puolelle ja kulkien aidan varrelle rakennettua tietä pitkin. Egyptin armeija on yhä päättäväisemmin pyrkinyt poistamaan Hamasin vaikutuksen Siinailta, jossa sen pyssymiehet kouluttivat kansainvälisen jihadin jäseniä tienvarsimiinojen ja pommien rakentamiseen. Egypti sanoo tuhonneensa valtaosan salakuljetustunneleista Egyptin Siinain ja Gazan kaista välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171869#.UjLPp2JHT-k
-          Syyrian puolelta ammuttiin kaksi kranaattia Israelin puolelle Golanin ylängön eteläosassa. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Armeijan edustaja sanoo, että Syyrian puolelta tulee jokunen ammus silloin tällöin, mutta ei tarkoituksellisesti ammuttuina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171862#.UjLQtmJHT-k
-          Jerusalemin poliisi sanoo huolehtivansa siitä, etteivät arabinuoret tulevaisuudessa pelaa jalkapalloa Temppelivuorella, kuten on tapahtunut. Juutalaiset ovat vähän kerrassaan havahtumassa vuoren merkitykseen ja alkaneet vaatia omistusoikeutensa täyttä tunnustamista, kuten salliessaan juutalaisten nousta vuorelle ilman rajoituksia, sekä toiseksi, että heillä on oikeus rukoilla siellä, mikä nyt on kielletty heiltä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171860#.UjLRbWJHT-k
-          Egyptin väliaikainen hallitus pidensi maan poikkeuslakia, mutta USA vaatii sen poistamista kokonaan. USA:n ja Egyptin välit ovat nykyisin hyvin huonot, mitä lisäsi USA:n peruuttaessa sille myöntämänsä 13 miljardin vuotuisen sotilasavun. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171878#.UjLSTmJHT-k

Säätila, Jrslm: Perjantai 24-35; Lauantai 22-34: Sunnuntai 19-30; Maanantai 18-28 C-astetta,
yleensä kaunista ja aurinkoista.
Pyydän esittää kauneimmat kiitokseni Teille kaikille, jotka muistivat merkkipaalupäivääni torstaina 12.09.2013, joko rukouksin, onnentoivotuksin, lahjoin tai vain huokauksin Korkeimman puoleen yhteiseksi iloksemme ja turvaksemme. Gavriel

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019