MAANANTAI 09.09.13


MAANANTAI 09.09.13

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assad kielsi Charlie Rosen haastattelussa, joka tullaan julkistamaan US PBS:n kanavilla maanantai-iltana 09.09., että hänellä oli ollut mitään tekemistä Damaskoksessa 21.08.13 tehdyn kemiallisen hyökkäyksen kanssa, joskaan ei kieltänyt sen tapahtuneen, kuten Debkafile kertoo. Haastattelun mielenkiintoisin lause oli se, jossa hän vihjaili, ”ettei hän välttämättä odota USA:n väliintuloa”. Tämän uskotaan tarkoittavan sitä, että tilanne on saamassa uusia muotoja ja jotain tapahtuu näyttämöverhojen suojassa. Tarkkailijat sanovat USA:n ulkoministeri John Kerryn ja presidentti Obaman rauhoittaneen kiivaimpia sodan kiireellistä aloittamista kannattavia, ja että he ovat alkaneet kuunnella ennen kaikkea lähimpien liittolaistensa EU-maiden ja YK:n sekä arabien kuten myös Venäjän ja Kiinan varoituksia Syyriaan suunniteltujen ainakin kolme vuorokautta kestävien ilmaiskujen seurauksia Lähi Idälle ja mahdollisesti koko maailmalle.

tarkkailijat pitävät presidentti Obaman käyttämää kieltä hänen tavatessaan presidentti Putinin Pietarissa kutsuen häntä varsinaiseksi pölkkypääksi (jack-ass) TV-kameroiden edessä osoituksena Obaman vastuuttomasta kansainvälisen diplomatian sääntöjen karkeaksi loukkaukseksi korkeimmalla tasolla. Putinilla olisi ollut täysi syy julmistua ja osoittaa halveksuntansa hänen moukkamaisuutensa vuoksi. Huolellisesti koulutettuna entisenä KGB:n upseerina Putin kuitenkin nieli kiukkunsa jääden odottamaan sopivaa tilaisuutta vastaiskuun. Hän kuitenkin totesi toisessa yhteydessä, että ”tuo luiseva amerikkalainen uskoo voivansa kamppailla minun kanssani, vaikka minä olen paininut karhujen kanssa”.

USA:n johtajien sotakiihko oli selvästi laantunut heidän tavattuaan EU-maiden johtajat G-20 konferenssissa Pietarissa, jossa oli tarkoitus keskustella maailman taloudesta, mutta jossa Syyrian tilanne varasti pääosan. Osoituksena tästä on John Kerryn lausunto ennen matkaansa Lontooseen, että presidentti Obama haluaa kuunnella eurooppalaisten ystäviensä mielipiteitä, eikä ole vielä tehnyt päätöstä alistaa kysymystä hyökkäyksestä YK:n turvallisuus-neuvostoon. Saksassa ilmestyvä Bild an Sonntag kertoi myös sunnuntaina presidentti Obaman hallituksen hillinneen suurinta kiirettään vihjaillen, ettei presidentti Assad ehkä antanut lupaa kemiallisten aseitten käyttämiseen, mikä antaa tilaa neuvotteluille. Toinen saksalainen lehti BND julkisti artikkelin, jonka mukaan USA kokoaa lisätodisteita Assadin hallituksen käyttäneen kemiallisia aseita siviilejä vastaan. http://www.debka.com/article/23259/Assad-hints-he-is-weighing-a-secret-new-US-proposal-pushed-by-Europeans-

2. WND kertoo Aaron Kleinin kirjoittamassa artikkelissa, että muutamaa päivää ennen Syyrian hyökkäyksen käsittelyä kongressissa ja hänen puhettaan ennen senaatin mahdollista äänestystä kysymyksestä, presidentti Obama on tarjonnut presidentti Bashar Assadille salaista suunnitelmaa, jolla tuhoisat pommitukset Syyriassa vältettäisiin.

WND:n artikkelin mukaan asioista perillä olevat tiedustelu-upseerit Lähi Idässä paljastavat, että USA on lähettänyt presidentti Assadille Venäjän välityksellä viestin tarjoten sopimusta, millä USA:n sotilasiskut Syyriaan vältettäisiin seuraavin ehdoin:
-          Assad toimeenpanee vakavat poliittiset uudistukset, jotka johtavat avoimiin ja vapaisiin presidentin vaaleihin.
-          Assad ei asetu ehdokkaaksi seuraavissa presidentin vaaleissa ja lupaa erota.
-          Kansainvälinen komitea tulee valvomaan Syyrian kemiallisten aseiden varastoja.
-          Kansainvälinen yhteisö, johon USA osallistuu, tulee valvomaan Syyrian armeijan ja turvallisuuspalvelujen uudelleen rakentamisen käyttäen esikuvana ns. Daytonin mallia, jolla USA on valvonut ja organisoinut Palestiinan Auktoriteetin turvallisuus-joukkojen ja armeijan kehittämistä.

WND:n tiedustelulähteet Lähi Idässä kertovat Venäjän vastustaneen esitystä, ettei Assad voisi olla ehdokkaana presidentin vaaleissa. Toiseksi he uskovat, että Assad luultavasti tulee hylkäämään USA:n tarjouksen.
Tiedustelulähteet kertovat edelleen, että Venäjän, Pohjois-Korean ja Iranin asiantuntijat valmistavat Syyrian armeijaa ja ohjusarsenaalia mahdollista sotaa varten. Iranilaiset ja pohjoiskorealaiset asiantuntijat keskittyvät varmistamaan Syyrian ilmapuolustusjärjestelmän elinkelpoisuuden ja ylläpitämään sen valtavan ohjusarsenaalin sodan aikana.
Iran on luvannut vapaaehtoisia Syyrian armeijan tueksi, ja jopa 50 000 suuruisen vapaaehtois-joukon lähettämisestä Syyriaan raportoidaan, jos Assad haluaa.
Venäjä on luvannut hoitaa oman tehtävänsä Assadin hallituksen vahvistamiseksi, joskin Syyrian armeija odottaa enemmän, kuin mitä Venäjä on toimittanut.
Lähi Idän asiantuntijat kertovat edelleen, ettei Iran ole saanut taivutettua Hamasia Gazassa lupaamaan liittymiseksi Iranin, Syyrian ja Hizbullahin koaliittioon, joka on perustanut yhteisen sotatoimiston asioitten käsittelyn koordinoimiseksi. USA:n hyökkäyssuunnitelman mukaan iskut Syyriaan ovat luonteeltaan kirurgisia eivätkä tähtää Assadin hallituksen kaatamiseen.

USA:n armeijan upseerit ovat kasvavassa määrin alkaneet ilmaista vastustavan kantansa Obaman Syyrian sodalle. Reservin everstiluutnantti Bob Maginnis, joka reservissä opastaa USA:n armeijaa ja on kirjoittanut kirjan mielipiteistään, kehottaa armeijan johtavaa upseeristoa entistä selvemmin ilmaisemaan kielteisen kantansa hyökkäykseen. Hän valittaa sitä, ettei monikaan armeijan upseeri halua panna upseerintähtiään pöydälle painottaakseen vastustavaa kantaansa. Hän kertoo, että Vietnamin sodassa upseerit varoittivat presidentti Lyndon Johnsonia, mutta eivät tarvittavan voimallisesti. Siinä sodassa USA menetti 58 000 sotilasta – ja moninkertaisen määrän haavoittuneita ja henkisesti romahtaneita - vain nähdäkseen kommunistisen Vietkongin ottavan koko maan hallintaansa, ja nyt USA on sotinut 11 vuotta Lähi Idässä voimatta rakentaa uudelleen hajottamiaan valtioita.

Maginnis viittaa armeijan komentajan Martin Dempseyn lausuntoon kongressin jäsenille tällä viikolla todeten, että armeija toteuttaa Obaman käskyt, mutta ilman suurta innostusta, kritisoiden Obaman väitetä, että hän olisi sanonut, ettei hyökkäyksen siirrolla ole merkitystä. Dempsey vakuutti myös puheessaan, etteivät Syyrian kapinalliset ole niitä, joiden kanssa hän haluaisi toimia. Hän sanoo, että armeija kärsii varojen puutteista, mutta että hyökkäämällä Syyriaan armeija sitoutuu epämääräiseksi ajaksi noidankattilaan, josta kukaan ei pysty arvioimaan, minne se johtaa. Hän sanoo, ettei se ole USA:n sota, vaan Turkin, ja Jordanian, ja Saudia Arabian sota, eikä Syyria ole kuten Libya tai Afganistan, sillä se on hyvin organisoitu ja sen armeija on suuri ja hyvin – joskin osin vanhentunein asein – aseistautunut. Hän vetoaa kongressiin, että se panisi pitävät suitset Obaman luiseviin leukaperiin. http://www.wnd.com/2013/09/u-s-military-leaders-oppose-syria-strike/

ULKOMINISTERI John Kerry tapasi Pariisissa eilen arabiliiton edustajia yhdeksästä arabimaasta kertoen medialle, että yhtä lukuun ottamatta maiden edustajat sanoivat yhtyvänsä G-20 maiden laatimaan ja 12 maan allekirjoittamaan lausuntoon, jonka mukaan Syyria on syyllistynyt kiellettyjen aseiden käyttöön maassaan, mikä vaatii asianmukaisia rangaistustoimia. Saudi Arabia on yksi niistä. Hän sanoi arabiliiton julkistavan virallisen lausunnon vuorokauden kuluessa. Kerry viittasi mahdollisuuteen hankkia YK:n turvallisuus-neuvoston päätös asiassa, mikä lienee käytännössä mahdotonta saada. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171708#.Ui1_J2JHT-k

3. Kenraalimajuri (res.) Amos Gilad, joka johtaa poliittis-sotilaallista osastoa puolustus-ministeriössä, sanoi puhuessaan terrorinvastaisen kv. konferenssin tilaisuudessa Herzliassa, että voimallinen sunni-muslimien liittoutuma on muotoutumassa Lähi Idässä, eikä se ole välttämättä Israelin vastainen, vaan on pystynyt pitämään ääriainekset kurissa. Gilad totesi sunni-akselin maiden hyväksyvän tosiasian, että USA on ainoa supervaltio Lähi Idässä, ja että niiden politiikka on epäsuorasti Israelille edullinen. Hän sanoi tämän olevan erittäin merkittävä ja antavan Israelille useita otollisia tilaisuuksia.

Amos Gilad sanoi Egyptin vahvasta miehestä kenraali Abdel-Fattah al-Sisistä, että hän on ottamassa arabimaiden johtajuuden, ja että historia tulee muistamaan hänet miehenä, joka murskasi Muslimiveljeskunnan vallan, joka on ympäröinyt Lähi Idän maita. Hän muistutti, ettei tämä järjestö ole luistellut omaksumastaan ideologisesta periaatteestaan Israelin tuhoamiseksi ja alueen maiden hallitusten kaatamiseksi, ja että Hamas on osa veljeskuntaa omaksuen hyvin innoittuneen asenteen presidentti Mursin valtakaudella, mutta on nyt kuin nalli kalliolla ilman ystäviä. Gila muistutti, että jos Muslimiveljeskunta olisi saanut jatkaa, se olisi muodostanut Israelille vihamielisen akselin sen ympärille. Hän sanoi, ettei kenraali al-Sisi toimi lännen asioitten hyväksi, vaan voidakseen pelastaa Egyptin kuilun partaalta.

GILAD sanoi Jordanian kuningaskunnasta, että se on käynyt omaa ääriainesten vastaista sotaansa omista kansallisista lähtökohdistaan, mitä hän pitää merkittävänä saavutuksena. Kaikki kuningaskunnat Saudi Arabiasta Bahrainiin ovat selvinneet arabituulten pyörityksessä.
Gilad sanoo pitävänsä kritiikistä huolimatta Egyptiä arabimaitten johtajana, sen 5000 vuoden historian ja 87 miljoonaisen yhtenäisen kansan vuoksi. Hän kunnioittaa Egyptin armeijan Siinailla aloittamaa puhdistusoperaatiota, sotaa Al-Qaidan elementtejä vastaan.

SYYRIASTA ja Hizbullahista Gilad toteaa, että Israelin pelotteluvoiman tähden ne ovat hillinneet terrorihyökkäyksiä Israelia vastaan, ja vaikka ajoittaiset iskut rajan yli Israelin siviilikohteita vastaan eivät ole täysin lakanneet, ne ovat kuitenkin merkittävästi vähentyneet. http://www.jpost.com/Defense/Amos-Gilad-Strong-Arab-Sunni-bloc-doesnt-see-Israel-as-enemy-325553

4. UUTISOTSIKOITA
-          Kiina vaatii, että USA:n tulee saada YK:n hyväksyminen ennen sotaretkensä aloittamista Syyriaa vastaan kehottaen Yhdysvaltoja etenemään äärimmäisen varovaisesti. Kiinan ulkoministeri Wang Yi soitti myöhään sunnuntai-iltana USA:n ulkoministeri John Kerrylle ehdottaen, että USA:n ja Kiinan tulee yhdessä valvoa YK:n ydinasetietoisuuden leviämistä maailmassa sekä perusnormien ja kansojen välisten suhteitten säilyttämistä. http://www.jpost.com/Middle-East/China-urges-US-to-seek-UN-council-on-possible-Syria-strike-325590
-          Hamas suunnittelee sotilaallisen meriakatemian perustamista siten, että koulut toimisivat sen osana, kuten poliisiakatemiakin, josta se tulee olemaan osa, kertoi Hamasin sisäministeri Fathi Hammad sunnuntaina. Hamasilla ei ole omia merivoimia, ja Israel on julistanut kauppasaarron kuuden meripeninkulman päähän rannikosta turvallisuuspoliittisista syistä. Egyptin laivasto valvoo osaltaan meriliikennettä Gazan rannikon tuntumassa, ja äskettäin se tulitti kalastaja-alusta surmaten kaksi ja haavoittaen viittä, mikä osoittaa suhteiden tasosta Egyptin ja Hamasin välillä. Hammad kertoi myös suunnitelmista rakentaa 14 hehtaarin suuruinen vankila-alue, joka toimisi keskuksena, jossa rikollisia pyritään kasvattamaan yhteiskuntakelpoisiksi. Alueella olisi myös maatalousalueita, joissa vangit voivat työskennellä.  http://www.jpost.com/Middle-East/Hamas-aims-to-open-naval-military-academy-in-Gaza-325576
-          PA:n korkea virkailija Ramallahissa väittää, että Netanyahu on julistanut rakennuskiellon Juudean ja Samarian alueilla, vaikka julkisuudessa siitä ei tiedetä mitään. Asia tuli julkisuuteen, kun Abbas tapasi Kerryn Lontoossa sunnuntai-iltana. Kerry totesi Abbasin katsoen, että hän ihmettelee, miksi Abbas näyttää niin hyvinvoivalta. Abbas hymyili vain, mutta hänen neuvonantajansa Abu Rudeineh kertoi, että Abbasin onnellisuus johtuu siitä, että Israel on julistanut rakennuskiellon Juudeaan ja Samariaan ja toimittanut sille jäädytettyjä varoja. Kerry huomautti tähän nauraen, että tämä on optimismia. Israelin virallisen ja julkisen kannan mukaan mitään rakennuskieltoa ei ole, ja Israel julkisti äskettäin tuhansien uusien asuntojen rakentamissuunnitelmat Juudeaan ja Samariaan ja Jerusalemin itäosiin. Oliko kysymys mätäkuun jutusta, vai kuuluuko tämä niihin julkisuudelta piilossa tapahtuviin neuvotteluihin ja sopimuksiin, joita Netanyahun ja Livnin väitetään käyvän virallisten rauhankeskustelujen rinnalla? Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt ovat varpaillaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171709#.Ui2OQmJHT-k
-          Häväisty ja vankilaan seitsemäksi vuodeksi tuomittu entinen presidentti Moshe Katsav pääse ensimmäiselle 24 tunnin vapaalle vankilastaan. Hänet tuomittiin joulukuussa 2010 ja hänen valituksena tultua hylätyksi korkeimmassa oikeudessa hän muutti marraskuussa 2011 Maasiyahun vankilaan. Hän sai käydä pikaisesti poikansa häätilaisuudessa vankilasta. Hän joutuu käymään paikallisella poliisi-asemalla allekirjoittamaan määrätyn dokumentin, joka vaaditaan lomailevilta vangeilta. Vankilan mukaan lomat ovat osa vankien tervehdyttämisoperaatiota. Katsav on nyt kärsinyt 21 kuukautta 7-vuoden pituisesta vankeudestaan, ja tästä lähtien hänellä on oikeus 24 tunnin lomaan kuukaudessa, mikä myöhemmin pidennetään 48 tunnin pituiseksi. Hänet voidaan vapauttaa aiemmin hyvän käytöksen vuoksi, mikäli vankilaviranomaiset suosittelevat sitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171712#.Ui2QqGJHT-k

Suomalaismajatalo Keidas (Israel) pyysi julkaisemaan seuraavan tiedotteen: Niitä, jotka kynnelle kykenevät ja ovat halukkaita, pyydetään osallistumaan ”israelupdate” sivuston toimittajan kahdeksan vuosikymmentä rajapyykin ohittamistilaisuuteen Keitaalle 12.syyskuuta 2013. 
klo 18.00. Asiasta innostuneita pyydetään ilmoittamaan tulostaan Keitaalle mieluummin viimeistään keskiviikkona 11.09. lähempien ohjeitten saamiseksi. No 0525245665 (tai 0545351177). Lisäksi pyydetään huomioimaan, että Moses aloitti elämäntyönsä 80-vuotiaana. Tervetuloa.




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019