TORSTAI 29.08.13


TORSTAI 29.08.13

1. USA:N koaliittion jouduttua ottamaan aikalisän sotaretken kiivaimman edustajan Englannin pääministeri Cameronin saatua kehotuksen hakea parlamentin lupa ennen hyökkäystä ja presidentti Obaman saadessa samoin kongressilta varoituksen aloittaa vihollisuuksia ulkomaan kanssa ilman kongressin lupaa, maailma ja etenkin Lähi Itä voivat vetää hetken henkeään. Englannin laatima päätöslauselmaesitys YK:n turvallisuusneuvostolle ei saanut tukea, minkä johdosta koaliittio aikoo edetä ilman YK:n päätöstä.
Syyrian armeija aloitti kuitenkin sotilaallisten joukkojensa ja varusteiden hajottamisen pois tukikohdista pienempiin yksiköihin sekä siirtää arkoja laitteita ja lentokoneita suojatiloihin. Syyrian johto vakuuttaa taistelevansa kaikilla keinoilla hyökkääjiä vastaan. Syyrian ilmavoimien 13 ohjaajaa ilmoittivat olevansa valmiit itsemurhalentoihin.
Myös Turkki on asettanut armeijansa hälytysvalmiuteen.

Israelin puolustusministeriö suorittaa osittaisen reservin aseisiin kutsun, ja on asettanut ohjustentorjuntapatteristonsa hälytysvalmiuteen, vaikka yleinen tunnelma on rauhallinen. Maassa asuvat ulkomaalaiset vaativat myös kaasunaamareita, mutta he joutunevat itse kustantamaan ne, mikäli niitä on saatavissa. Mitään sotahysteriaa ei ole havaittavissa, ja pääministeri Netanyhau kehottaa kansalaisia jatkamaan normaalisti. http://www.jpost.com/International/US-willing-to-strike-Syria-without-UN-approval-but-UKs-Cameron-faces-parliament-opposition-324604

WND:n artikkelissa Reza Kahlili kertoo tilanteesta Iranissa. Hän kertoo, että Iran uhkaa ampua tuhansia ohjuksia kohti Israelia, mutta myös Jordania ja Saudi Arabia saavat osansa.
”Tilinteonhetki on lähellä”, sanoo valtion valvoman Keyhan uutislehden päätoimittaja Hossein Shariatmadari. Hän sanoo artikkelissaan, että ”Syyrian ja lännen välinen yhteenotto tarjoaa kauan toivotun tilaisuuden kostosta Israelia ja Amerikkaa vastaan”.  Hän viittaa USA:n sotaan Irakia vastaan, jonka George Bush ilmoitti päättyneen 20.03.2003, mutta vasta joulukuussa 2011 USA:n joukot poistuivat Irakista kärsittyään 4 500:n amerikkalaisen sotilaan ja triljoonien USD menetykset. Hän sanoi USA:n käyneen sotaa Syyriaa vastaan kolmansien osapuolten kautta, saaden tukea Saudi Arabialta, Qatarilta, Turkilta ja Jordanialta. Hän sanoo, että nyt USA on valmis iskemään sotilaallisesti Syyriaan, yhtä kapinallisjärjestöä ja Hizbullahia vastaan. Shariatmadarin mukaan huolimatta noitten islamin maiden avusta Syyrian hallitusta ei ole kaadettu, vaan se on pystynyt luomaan uudentyyppisen vastarinnan Iranin basij-mallin mukaan, ja on viime aikoina saavuttanut voittoja kapinallisista.

Iran on jo kauan sitten piirtänyt punaisen varoituslinjan Syyrian hallituksen ympärille.
Sen liittolaisella Hizbullahilla on kymmeniä tuhansia ohjuksia Libanonissa, ja Iran, Syyria ja Hizbullah on muodostaneet yhteisen sodanjohtokeskuksen (war room). Shariatmadari sanoo, että koska USA:n salainen operaatio epäonnistui, se on nyt aloittamassa solmimansa koaliittion kanssa avoimen sodan Syyriaa vastaan käyttäen väitettyjä kemiallisia hyökkäyksiä keppihevosenaan. ”Kyllä Amerikka voi aloittaa sodan, mutta se ei ole se, joka sen lopettaa”. Hän kutsui ”Israelia Amerikan Achilleen kantapääksi, jonka miehitysvaltaa vastaan tullaan ampumaan tuhansia ohjuksia tuhoten sen kriittiset laitokset, eikä sen kehittämä torjunta-laitteisto (Iron Dome) pysty estämään ohjusten pääsemistä Tel Aviviin”.
Hän varoitti USA:n kanssa liittoutuneita maita Saudi Arabia, Turkki ja Jordania, että ne joutuvat USA:n alkamassa sodassa Syyrian ohjusten maalitauluksi.
Iranilaisia kouluttajia ja opastajia toimii runsaasti Syyriassa, vaikka virallisesti Iran kiistää sen. http://www.wnd.com/2013/08/iran-thousands-of-missiles-to-rain-on-israel/

ERITYISTIEDUSTELUN mukaan Jordania tulisi joutumaan Syyrian ohjusten maalitauluksi, jos USA:n johtama hyökkäys Syyriaan alkaa. Jordania asetti armeijansa korkeimpaan hälytysvalmiuteen, ja USA:n ja Naton opastajat valmistavat sitä eri tilanteita varten.
Saudi Arabia on aloittanut panssariensa siirron lähemmäs Jordanian rajaa. Syyria ja Iran uhkaavat sekä Israelia, Saudi arabiaa ja Turkkia että Jordaniaa ohjusiskuilla sodan aikana. http://www.wnd.com/2013/08/israel-jordan-under-syrian-missile-threat/

2. KAASUNAMAREIDEN hankkiminen on aiheuttanut Israelissa paikoin kaaosmaisen tilanteen, minkä johdosta niiden jakaminen asukkaille keskeytettiin ja kehotettiin ottamaan yhteyttä Kotirintaman numeroon 104, jossa on kuitenkin samankaltainen kaaos ja odotus.
Pääministeri ilmoitti, että kaasunaamareiden hankkimiseksi hallitus asetti 350 miljoonaa NIS, mutta edelleen 40 % kansasta on ilman omaa naamaria budjettiongelman vuoksi.
Artikkelissa epäillään, että sama ongelma on voinut aiheuttaa se, ettei naamarien yhteydessä ole sarinin ja VX-kaasujen vasta-aineita, sillä naamari ei anna täyssuojaa. Syyrialla on ainakin kolmenlaisia hermokaasuja, sarin, VX sekä sinappikaasua, jota vastaan ei ole vasta-ainetta. Sarinia ja VX-myrkytystä hoidetaan atropine vasta-aineella, joka tarjoaa osittaisen suojan. http://www.timesofisrael.com/gas-mask-kits-contain-no-antidote-for-nerve-gas/

Sarin-myrkytyksen voi saada hengityksen, nielemisen sekä ihon ja silmäkontaktin (?) kautta.
Sarin on erittäin tappava hermokaasu, joka vaatteisiin joutuneena leviää niistä puolen tunnin ajan. Se lamauttaa hermojärjestelmän, minkä johdosta lihastoiminta keskeytyy, myös sydämen ja keuhkojen toimintaa säätelevien, mikä aiheuttaa ihmisen tukehtumisen ilman välitöntä hoitoa vasta-aineilla. Se aiheuttaa hoidettunakin pysyviä hermostollisia vaurioita. Sarin on väritön, hajuton ja mauton, se voi levitä ilmaan tai veteen, ja ilmaa raskaampana se asettuu alaville paikoille. Sitä ei esiinny luonnossa, vain keinotekoisesti valmistettuna. http://nilesema.com/sarin.htm

3. PRESIDENTTI Barack Obama näyttää saaneen kylmät varpaat pyrkiessään tekemään päätöstä hyökkäyksestä Syyriaan. Debkafile arvioi, että päätös voi syntyä perjantain vastaisena yönä, lauantaina tai työväenpäivänä 02.09. Hänellä on aikatauluongelma, sillä hän matkustaa G-20 maiden kokoukseen Pietariin 5.-6. syyskuuta, ja matkalla pysähtyy ensin Tukholmassa 04.09., jossa myös presidentti Niinistön on tarkoitus tavata hänet.
Toiseksi DF arvioi, että huhujen mukaan Obama pyrkii pehmentämään iskua Syyriaan vain muodolliseksi näpäykseksi pyrkiessään sopimaan presidentti Putinin kanssa Geneve-kakkosesta, jossa päätettäisiin Syyrian sisällissodan lopettamisesta ja sen koko Lähi Itää ravistelevan ongelman poistamisesta päiväjärjestyksestä.
DF arvioi, ettei John Kerryn ja Lavrovin kulissien takainen keskustelu ole vielä saanut tuloksia, joten tilanne jatkuu jännittyneenä sota-alusten odottaessa hyökkäyskäskyä. http://www.debka.com/article/23230/Obama-says-no-decision-yet-for-military-strike-on-Syria-DEBKA-He-stalls-for-deal-with-Putin-on-softened-strike

4. ISRAELIN turvallisuuskabinetti käsitteli viisituntisessa istunnossaan Syyrian nopeasti vaihtuvaa tilannetta tehden päätöksen kutsua muutamia tuhansia reserviläisiä asepalvelukseen. Kutsunnat alkoivat keskiviikkona, mutta vain muutama sata ilmoittautui palvelukseen. Artikkelin mukaan tässä vaiheessa haetaan tuhatkunta reserviläistä vahvistamaan ohjuspuolustuksen ja kotirintaman miehistöä, kuten myös tiedustelujoukkoja.

PIENOISKABINETTI käsitteli istunnossaan myös laajemmin Syyrian tilannetta kuullen useita asiantuntijoitten arvioita tilanteesta ja sen kehityksestä. Turvallisuusjohtajat pitävät hyvin epätodennäköisenä, että presidentti Assad komentaisi kostoiskuja USA:n johtaman koaliittion mahdollisen hyökkäyksen johdosta, sillä ne aiheuttaisivat IDF:n rajut vastaiskut, mitkä voisivat oleellisesti heikentää Syyrian armeijan kykyä puolustautua kapinallisia vastaan.
Israelin johto olettaa, että USA tulee varoittamaan sitä ennen hyökkäysten aloittamista. Syyrian kostoiskujen pelossa Jordania päätti, ettei sen maaperältä hyökätä Syyriaan.

Puolustusministeri Moshe Yaalon vakuutti, että armeija on valmis, mutta ettei ole mitään syytä paniikkiin. ”Syyrialaiset ylittivät Amerikan asettaman punaisen varoituslinjan, ja länsi ja USA hoitavat sen, eikä meillä ole mitään tekemistä sen kanssa”.
IDF asensi yhden IRON DOME patteriston lisää, Arrow lyhyen matkan ohjusjärjestelmän, sekä PATRIOT- ohjustorjuntajärjestelmän maan pohjoisosaan lähelle Syyrian rajaa.
Yaalon ennusti, että Lähi Itä tulee kokemaan kroonisia rajalevottomuuksia, mutta että Israelin rajat ovat pysyneet rauhallisina vähäisiä loukkauksia lukuun ottamatta, mikä johtuu IDF:n pelottelukyvystä sekä nopeista vastauksista niiden loukkaamiseen. http://www.timesofisrael.com/jerusalem-approves-limited-call-up-of-reserve-soldiers/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin poliisi pidätti 11 epäiltyä 25 egyptiläisen poliisin surmaamisesta Siinailla, heidän joukossaan viisi Hamasin jäsentä. Av-Sharq Av-Awsat saudilehden mukaan heidät pidätettiin neljä päivää sitten perustuen El-Arishista saatuun tietoon. Kolme heistä on paikallisia, kolmella on ulkomaiset passit, loput viisi ovat Gazan palestiinalaisia Hamasin jäseniä. Sotilaat surmattiin elokuun 19. päivänä teloitustyyliin heidän ollessa bussissa matkalla tukikohtaansa. Iskun uskotaan olleen kosto armeijan veriselle Muslimiveljeskunnan istumamielenosoituksen hajottamiselle pari päivää aiemmin. Egyptin armeija aloitti Muslimiveljeskunnan heikentämisen presidentti Mohammed Mursin vallankaappauksen jälkeen 03.08.2013 pidättäen sen johtajia ja saarnaajia sekä erottaen sen johtavia virkailijoita, mutta perui aiemman päätöksen kieltää sen toiminta. Egypti syyttää Hamasin osallistuneen laittoman armeijan perustamiseen Siinaille ja muodostaakseen puoli-itsenäisen kalifaatin salafistien ja Al-Qaidan kanssa. Hamas kiistää nämä ja sanoo, että armeijan valvoma hallitus levittää vääriä huhuja voidakseen sen varjolla sulkea salakuljetustunneleita ja katkoa suhteita Hamasin johdon kanssa. http://www.timesofisrael.com/five-hamas-members-arrested-over-egyptian-police-massacre/
-          Kuwaitilaisen lehden mukaan Gulfmaiden johtajat ovat olleet yhteydessä Israelin johdon kanssa pyytäen Israelia pidättyvyyteen Syyrian tilanteessa. Tämä voi tulla ajankohtaiseksi, mikäli presidentti Assad toteuttaa uhkauksensa ja ampuu pohjuksiansa kostoksi Israeliin strategisiin kohteisiin. Netanyahun vastauksesta ei ole tietoa, mutta hän on vannonut, että Israelin vastaisku tulee olemaan raju. EU-maat ovat samoin kehottaneet Israelia pidättyvyyteen Syyriaa vastaan tehdyn hyökkäyksen aikana pyrkien rauhoittelemaan Assadia, ettei isku Syyriaa vastaan ole tarkoitettu hänen valtansa kaatamiseksi. Käytännössä, mikäli se toteutuu ilmoitetussa laajuudessa, se tulee oleellisesti heikentämään Assadin armeijan voimaa ja vahvistamaan kapinallisia. USA ja EU-maat pyrkivät tässä jo etukäteen keksimään verukkeita tekopyhille aikeilleen Assadin hallituksen kaatamisesta. EU-maiden aikomukset Israelin suhteen käyvät ilmi sen julkistamien Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen kanssa toimivien järjestöjen rahoitusta koskevista sanktioista, minkä vastapainoksi Israel harkitsee pidättyvänsä EU-maiden kunnianhimoisen kehittämissuunnitelman Horizon 2020 toiminnasta, missä Israelin teknisellä ja tieteellisellä kehittyneisyydellä on keskimääräistä suurempi merkitys. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171397#.Uh8HvmJHT-k
-          Palestiinan Auktoriteetin johtoa syytetään ilmiselvästä valehtelemisesta viima maanantaina tapahtuneen IDF:n ja poliisien otettua yhteen arabien kanssa Kalandian pakolaisleirissä, missä kolme arabia sai surmansa. Kalandia sijaitsee Jerusalemin pohjoispuolella, sen lähellä on tärkeä tarkastuspiste ennen pääsyä Jerusalemin suuntaan. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh ilmoitti medialle tapahtuman jälkeen, että ”Jerikossa suunniteltu neuvottelu on peruutettu Israelin suorittaman rikoksen johdosta Kalandiassa. Tämä osoittaa taas kerran Israelin hallituksen todellisen päämäärän”, hän selitti. PLO:n korkea virkailija Yasser Abed Rabbo ilmoitti samoin neuvottelujen peruutuksesta. Mutta ”tavallisesti luotettava lähde” kertoi Xinhua-uutistoimistolle, että molemmat neuvottelutiimit tapasivat maanantai-iltana Jerikossa Saeb Erekatin kotona suunnitelmien mukaan, mutta että Amerikan osanottaja Martin Indyck ei saapunut tilaisuuteen. USA:n Valkoisen talon tiedottajalla Marie Sharfilla oli epäkiitollinen tehtävä yrittää selittää median edustajille, etteivät PA:n virkailijat valehdelleet, mitä hän ilmiselvistä todisteita huolimatta ei voinut suoraan tunnustaa. Israelin neuvottelutiimin johtajaa Tzipi Livniä syytetään siitä, että hän neuvotteluissa toimii suurin piirtein Netanyahun  kanssa sovittujen ohjeitten mukaan, kuten hänen edustajansa Yitzhak Molcho todistaa, mutta neuvottelujen ulkopuolella Livni kertoo PA:n ja USA:n edustajille omista näkemyksistään, jotka oleellisesti poikkeavat sovituista. Tämä on vaarallista, sillä sekä USA:n että PA:n neuvottelijat kirjaavat ne Israelin näkemyksinä ja tulevat myöhemmin viittaamaan niihin vaatien lisämyönnytyksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171341#.Uh8LtWJHT-k
-          Tri Mordechai Nissan todisteli kahden valtion periaatetta tutkivassa konferenssissa Jerusalemissa, että palestiinalaisen valtion tunkeminen  Jordanjoen länsipuolelle on kuolemanvaarallinen Israelille. Hän sanoi, että palestiinalaisvaltio on jo perustettu ja varustettu, eikä toista enää tarvita, tarkoittaen Jordaniaa. Hän sanoi vakuuttavasti, että Jordania on muodostunut palestiinalaisten kotimaaksi kaikissa tarkoituksissaan ja päämäärissään. Hän kehotti Israelin hallitusta vakavasti harkitsemaan uudelleen rauhanneuvottelujen mielekkyyttä PA:n kanssa, koska nykyisillä neuvottelu-periaatteilla ne tulevat johtamaan katastrofiin ja saattavat Israelin kuolemanvaaraan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171379#.Uh8RTGJHT-k







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021