TIISTAI 27.08.13


TIISTAI 27.08.13

1. ISRAELIN lähettämä tiimi pääministeri Netanyahun neuvonantajan Yaacov Amidrotin johdolla tapasi maanantaina Washingtonissa Obaman turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Susan Ricen saadakseen ensi käden tietoja USA:n hallituksen aikeista ja suunnitelmista Syyriassa havaittujen kemiallisten aineiden käytön johdosta. Mikäli USA:n johtama koaliittio päättää hyökätä Syyrian hallituksen hallinto. ja komentokeskuksia sekä ohjuspattereita, lentokenttiä ja strategisia kohteita vastaan, Israel joutuu presidentti Assadin ja Iranin esittämien uhkausten mukaan suoraan vastahyökkäysten kohteeksi.

VALKOISEN TALON antaman tiedotteen mukaan keskusteluissa käsiteltiin myös Iranin tilannetta ja muita kahden ystävämaan väliseen säännölliseen yhteydenpitoon kuuluvia asioita puuttumatta yksityiskohtiin.
Lomansa keskeyttänyt ulkoministeri John Kerry antoi selvästi tuohtuneena kärkevän lausunnon todeten, että ilman epäilyksiä presidentti Assad käytti massiivisessa määrin kiellettyjä kemiallisia aseita, joita sivistyneen maailman jo kauan sitten tekemän päätöksen mukaan ei tulisi enää koskaan käyttää.
Kerry sanoi, että isänä - nähdessään kuvia kokonaisista perheistä kuolleina ilman veripisaraa tai näkyviä haavoja - näkymä järkytti hänen ja kansansa omaatuntoa lisäten, ettei tämän mittasuhteen hyökkäystä ole mahdollista järjestää tai väärentää.

Kerry esitti arvionsa, että kemiallisen hyökkäyksen todisteet ovat voineet jo osin hälvetä ohjusiskun vuoksi tai niitä on voitu poistaa. YK:n lähettämä tutkimustiimi joutui eilen matkallaan hyökkäyskohteeseen sala-ampujan hyökkäyksen kohteeksi. Hän ampui useita laukauksia autoja kohti, joista yksi kärsi vaurioita. Tiimi onnistui kuitenkin palaamaan kohteeseensa ottaen verinäytteitä ja etsien kaasukranaatin sirpaleita todisteiksi. Näytteiden analysointi vie oman aikansa, mutta Syyrian vastaisella liittymällä on kiire ”takoa rautaa niin kauan, kuin se vielä on punahehkuinen”, eli yleinen järkytys on vielä pinnalla.

PRESIDENTTI Assad kiistää syytökset kemiallisten aseiden käytöstä. Baath-puolueen korkea virkailija Khalaf Muftah, myös apulaistiedotusministerinä toiminut, sanoi radiohaastattelussa maanantaina, että Damaskos arvioi Israelin olevan Syyriaa vastaan tehtävien iskujen taustalla, ja siksi se joutuisi tulen kohteeksi. ”Meillä on strategisia aseita ja pystymme käyttämään niitä”, hän sanoi. ”Strategiset aseet on normaalisti suunnattu Israeliin”.

IRANIN vallankumouskaartin Basij-joukkojen komentaja Mohammad Reza Naqbi arvioi, ettei USA:lla ole taloudellisten tai moraalin puutteiden vuoksi edellytyksiä hyökätä Syyriaan.
Iranin Islamic Consultative Assembly:n jäsen Hossein Sheikholeslam epäili myös hyökkäyksen mahdollisuutta, mutta ”jos sellainen mahdottomuus toteutuu, sionistinen hallitus tulee olemaan Syyriaan tehdyn hyökkäyksen ensimmäinen uhri”.

VENÄJÄ on päättäväisesti pysynyt kannassaan, ettei mitään kemiallista hyökkäystä ole tehty vihjaten, että Damaskoksen lähiössä tapahtunut hyökkäys on provosoitu, ”false flag”, jonkun kolmannen osapuolen järjestämä näytelmä. Kerry viittasi tähän lausunnossaan todeten, että jos joku epäilee sitä järjestetyksi tai väärennetyksi, tulisi tarkistuttaa moraalinen omatuntonsa.
USA:n ulkoministeriö perui suunnitellun tapaamisen USA:n ja Venäjän edustajien välillä, joiden tuli sopia kansainvälisen konferenssin järjestämisestä Syyrian kysymyksen vuoksi.

Kyproksen alueilla toimivat lentäjät sanovat havainneensa suuria kuljetuskoneita kuten myös nähneensä tutkansa ruudussa pienehköjä hävittäjäkoneiden muodostelmia arvioiden niiden tulleen Euroopasta. Koneiden sanotaan olevan englantilaisia.
Assadin hallituksen korkeiden virkailijoiden perheet tungeksivat Latakian Bassel lentokentällä paetakseen ajoissa mahdollisten ulkomaisten hyökkäysten jaloista länteen, kuten TV-2 raportoi. Bassel oli Bashar Assadin vanhempi veli ja isänsä Hafezin valitsema seuraaja, mutta hän kuoli auto-onnettomuudessa 1994, mikä nosti Basharin ehdokkaaksi ja presidentiksi.
Israelissa hyökkäyksen mahdollisuus alkaa olla ilmeinen, mutta turvallisuusvirkailijat pitävät Iranin ja Syyrian uhkauksia hyökkäyksistä Israeliin vähäisinä, sillä Israelin vastaiskut kääntäisivät sotilaallisen tilanteen Syyriassa ratkaisevasti kapinallisten eduksi.
Pääministeri Netanyahu sanoo, että hallituksen käsi seuraa pulssin tahtia tiiviisti, mutta että
sormi on jatkuvasti liipaisimella vakuuttaen, että Israel osaa puolustaa kansaansa.
Israelilaiset, n. 40 % kansansa, joilla ei vielä ole kaasunaamareita, ovat vaatineet viranomaisia toimittamaan niitä kaikille tarvitsijoille. Niiden toimitukset ovat viivästyneet varojen puutteen vuoksi.

2. Kalandiyan pakolaisleirissä eilen tapahtuneen rajapoliisin ja arabien välisen yhteenoton seurauksen kerrottiin eilen peruuttaneen Israelin ja PA:n väliset rauhanneuvottelut Jerikossa. USA;n tiedottajan mukaan se ei ole totta, mutta tosiasia lienee, että neuvottelu pidettiin aamupäivällä, ehkä Jerusalemissa, mutta että Kalandian tapahtumien vuoksi, jossa sai surmansa kolme arabia, neuvottelujen jatko-osa Jerikossa peruttiin.

TV-2:n raportin mukaan Israelin neuvottelijat, Tzipi Livni ja Yizhak Molcho, tekivät selväksi, että Israel on vakavissaan halukas keskustelemaan aluevaihdoista PA:n kanssa sekä Jordanjoenlaaksosta. Neuvotteluja luonnehditaan vakaviksi, mitä se sitten tarkoittaneekin. Neuvottelut pidetään tiukan salaisuuden verhon peitossa eikä niistä anneta lausuntoja.
Turvallisuusvirkailijat vastustavat esitystä, että Israelin tulisi vähentää partiointejaan ja pidätyksiään PA:n valvomilla alueilla neuvottelujen aikana. He vakuuttavat tekevänsä sen, mitä Israelin turvallisuus vaatii neuvotteluista huolimatta.

IDF puolusti poliisin ja sotilaiden toimia Kalandiassa todeten, että rajapoliisit joutuivat usean sadan arabin piirittämiksi mennessään pidättämään epäiltyä, minkä vuoksi IDF:n sotilaat menivät heidän suojakseen. He kertoivat arabien heitelleen heitä talojen katoilta kaikilla mahdollisilla esineillä poistetuista pesukoneista jääkaappeihin saakka sekä tulittaneen heitä käsiaseilla. Arabien määrä nousi lopulta mittasuhteisiin, joiden katsottiin uhkaavan sotilaitten ja poliisien henkeä, ja siksi he joutuivat turvautumaan koviin luoteihin.
Pääministerin kanslian tiedottaja Mark Regev arvioi, että Kalandian tapaus tullee jollain tavoin vaikuttamaan neuvotteluihin.

ISRAELISSA vieraileva Norjan ulkoministeri Espen Barth Eide, joka valmistautuu tukijamaiden konferenssiin YK:ssa ensi kuussa, vieraili Hebronissa tavaten Norjan johtaman ryhmän TIPH:n jäsenet (tilapäinen kansainvälinen läsnäolo Hebronissa, yksi turhimmista YK:n rahoittamista järjestöistä) sekä Tzipi Livnin ja Martin Indykin, vieraillen myöhemmin Ramallahissa. Eide totesi tutustumiskäyntiensä jälkeen, että ”on oikein ja totta sanoa kummallekin osapuolelle näiden neuvottelujen muodostavan perustan sopimukselle, tai sitten meidän tulee haudata ajatus kahden valtion periaatteesta, joka syntyi Oslossa”. Hän totesi Netanyahun saaneen lisää uskoa sopimuksen syntymiseen, mistä on todisteena hänen päätöksensä vapauttaa 104 terroristia, joista 26 jo päästettiin vapaaksi
Yksi Kalandiassa surmansa saanut arabi oli vapautettu Gilad Shalitin vaihtokaupassa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Livni-and-Erekat-talk-peace-before-Kalandiya-violence-324360

3. JERUSALEMIN kaupunki hyväksyi eilisessä istunnossaan 62.4 miljoonaa NIS Ramat Shlomon infrastruktuurin rakentamiseksi, mikä mahdollistaa sinne hyväksytyn 1600 asunnon rakentamisen. Hanke on ollut jäissä vuodesta 2011 lähtien vapapresidentti Bidenin Israelin vierailun aikana, jolloin päätös asuntojen rakentamisesta tehtiin. Biden sopi pääministerin kanssa, ettei päätös liittynyt hänen vierailuunsa ja piti asiaa lopullisena, mutta ulkoministeri Hillary Clinton oli toista mieltä, sillä hän halusi heitellä kapuloita Obaman ja Netanyahun ennestäänkin ongelmallisiin väleihin nostaen kysymyksen diplomaattiselle tasolle. Hillary soitti tunnin kestävän puhelun Netanyahulle, jossa raivostunut ulkoministeri sätti pääministeriä syyttäen häntä tahallisesta Obaman ja USA:n uskottavuuden ja kunnian loukkaamisesta.

Jerusalemin talouskomitea hyväksyi Ramat Shlomon infrastruktuurin rakentamisen vähän sen jälkeen, kun hallitus oli myöntänyt 16 miljoonaa Davidin kaupungin keskuspuiston rakentamiseksi pääosin arabien asuttamassa Silwanin lähiössä. Hallitus hyväksyi mikven, rituaalialtaan, rakentamisen Nof Zion juutalaisenemmistöiseen lähiöön Jebel Mukaber korttelissa. Kuten tavallista, kaupungin päättäjien valtaosa ylistää tehtyjä päätöksiä, mutta vasemmistoon kallistuneet vastustavat vedoten, ettei aika ole sopiva. Israelin nopeasti muuttuvissa kuvioissa aika ei koskaan ole sopiva, jos sitä jää odottamaan.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin Etiopiasta muuttaneet Falash Mura juutalaiset järjestävät mielenosoituksen pääministerin kanslian ulkopuolella samaan aikaan, kun hallituksen päätöksen mukaan viimeinen Falash Mura juutalaisia kuljettava kone laskeutuu Ben Gurionin kentälle. Etiopiassa Gondarin pakolaisleirissä on edelleen ihmisiä, jotka haluaisivat muuttaa Israeliin ja joilla on sukulaisia täällä. Tämän vuoksi muutosta vastaava juutalaisjärjestö ei sulje toimistoaan vielä eikä myöskään lopeta tilaisuuksia Gondarin leirin synagogassa, ei ainakaan ennen pian alkavia suuria juutalaispyhiä. Monet Etiopian juutalaisista pakotettiin hallitusten toimesta kääntymään kristinuskoon, mutta he uskovat polveutuvansa kuningas Salomon aikana Etiopiaan muuttaneista juutalaisista, ja ovat säilyttäneet joitain juutalaisia perinteitä. Muutettuaan Israeliin he ovat kääntyneet virallisesti juutalaisuuteen. Heidän edustajansa aktivisti Abraham Neguise, joka järjestää mielenosoituksen levittäen tietoa myös internetin kautta, kehottaa Etiopian juutalaisia tuomaan mukanaan jälkeen jääneiden omaistensa kuvia. Hän kertoi viime vuonna JP:lle, että Addis Abebassa asuvista 459:stä, joilla on ensimmäisen asteen sukulaisia Israelissa, 177:llä on joko vanhemmat ja isovanhemmat Israelissa, 53:lla on lapsia täällä ja 124:llä on veljiä ja sisaria Israelissa. Israelissa siirtolaisuudesta vastaa sisäministeriö sekä pääministerin kanslia. Harvoilla Etiopian juutalaisilla on dokumentteja todisteeksi sukupuustaan, koska 3000:n vuoden aikana ne ovat pääosin kadonneet, mikä tekee vaikeaksi todistaa heidät juutalaisuutensa. Israeliin muuttaneet joutuvat joka tapauksessa suorittamaan kääntymyksen sitä edeltävine kursseineen, mutta he ovat sulautuneet muuhun yhteiskuntaan, vaikka hyppäys heidän olosuhteistaan Etiopiasta modernin länsimaisen maan kulttuurin on valtava, eikä aivan ongelmaton. http://www.jpost.com/National-News/Ethiopian-Israelis-to-protest-end-of-aliya-tomorrow-324369
-          Israelissa 2.13 miljoonaa koululaista aloittavat aherruksensa edistyäkseen tiedon ja taidon portailla. Jos tämä on jännittävää mutta myös vähän haikean pelottavaakin paitsi pienille lapsille myös vanhemmille, jotka valmistavat äsken ostettuja koululaukkuja ensi kertaa koulun ovet avaaville. Ja koululaukut ovat täällä yhtä painavia ja ylikuormitettuja kuin Suomessakin ylittäen asetetut normit ja painorajat. On aina jotenkin yllättävää joka vuonna todeta, miten pienestä opiskelu aloitetaan, selkäreppu maata viistäen, mutta miten urheasti ja reippaasti he reppuaan raahaavat.
-          Israelin terveyspalvelut arvostetaan maailmanlaajuisesti neljänneksi parhaiksi, kolme
       korkeinta sijaa menee Aasian maille, USA on 46:s. Listan laati Bloomberg perustaen arvostuksen kolmeen faktaan: Eliniän pituusennuste; Suhteellinen terveyspalvelun hinta asukasta kohti; Terveyspalvelun todelliseen hintaan asukasta kohti. Tilastossa maan väkiluvun tuli olla yli 5 miljoonaa, eliniän ennuste yli 70 vuotta ja bruttokansan-tuote yli 5 000 USD asukasta kohti. Israelissa elinikäennuste on 81.8 vuotta; terveyspalvelujen hinta asukasta kohti 2 426 USD. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4422607,00.html

      







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021