TORSTAI 01.08.13


TORSTAI  01.08.13

1. JULKISEN median vaatimat poseeraukset kameroiden ja videolaitteiden edessä on hoidettu Washingtonissa kuin lähtölaukauksena rauhanprosessin onnelliselle jatkolle, kuten useat mukana olevat esittivät. Miten tästä jatketaan, on sitten toinen kysymys, jonka suhteen jopa Livni, jolle prosessin Israelin tiimin johto antoi ansaitsemattoman tilaisuuden palata julkisuuteen ja kameroiden eteen, mitä hän hartaasti toivoi ja odotti, varoi ennustamasta todeten vain, että parin seuraavan kuukauden aikana nähdään, onko jatkolla toiveita.

PROJEKTIN puuhamiehet saapuvat vähitellen Israeliin valmistelemaan seuraavaa kokousta varten, joka lienee elokuun toisella viikolla aikaisintaan. Neuvottelujen erotuomariksi ja valvojaksi nimitetty Martin Indyk saapunee Israeliin lähiaikoina. Ulkoministeri Kerry ja presidentti Obama pysyttelevät nyt kulissien taustalla, mutta Kerry pidätti itselleen oikeuden antaa lausuntoja medialle neuvottelujen etenemisestä ja työprosessista. Varsinaiset neuvottelijat ovat luvanneet pysytellä vaitonaisina, mikä voi olla Erekatille vaikeaa, sillä hän on tottunut puhumaan, mitä ajattelee joutuen vaikeisiin välikäsiin. Jostain syystä Livni puristeli Erekatin peukaloa kädenpuristuksen sijasta, kuten seremoniassa otetussa kuvassa ilmenee.
Pääministeri sanoi ennen neuvottelujen alkamista, että hän pitää ohjakset tiukasti omissa käsissään, ja haluaa Livnin raportoivan hänelle neuvottelujen kulusta. Livni valmistautuu maahan palattuaan antamaan ensimmäisen raporttinsa Netanyahulle.

2. Amerikkalaiset näyttävät tarkoittavan täyttä totta tällä kertaa, ja lähettivät kenraali John Allenin Israeliin hyvissä ajoin valmistelemaan turvallisuusjärjestelyjä Israelin ja fiktiivisen Palestiinan valtion välille, jotka voisivat olla osa tulevaa rauhansopimusta, kuten USA:n virkailija sanoi keskiviikkona lisäten, että USA pitää niitä erityisen tärkeänä, ja siksi kenraali Allen on ottanut varaslähdön varmistaakseen, että neuvottelijoilla on ajan tasalla olevat tiedot käytettävissään.
USA:n puolustusministeri Chuck Hagel nimitti John Allenin toukokuussa USA:n erityis-
lähettilääksi turvallisuuskysymyksissä sekä valmistelemaan Israelin ja PA:n välistä  turvallisuussuunnitelmaa Israelin ja PA:n lopullisessa rauhansopimuksessa.

Ulkoministeri John Kerry saapunee myös Israeliin ramadanin jälkeen elokuun toisella viikolla valvoakseen neuvottelujen aloittamista kuin kanaemo poikastensa ensi askeleita pesän ulkopuolella. Tämä prosessi on Kerryn oma, eikä hän jätä mitään sattuman varaan. USA:n viranomainen selvitteli asioitten käsittelyjärjestystä todeten, ettei mitään raameja ole toistaiseksi laadittu, mutta tärkeimmät asiat noussevat ensimmäisiksi. Juutalaisyhteisöjen rakentamisesta hän sanoi, ettei rakennuskiellosta ole sovittu, joten se jatkunee neuvottelujen aikana, mutta painotti USA:n kielteistä kantaa siihen. Rajoista hän mainitsi, että Obaman aiempien puheitten mukaisesti USA pitää rajojen perustamista 1949 aselepolinjojen mukaan vähäisin aluevaihdoin. Pääministeri Netanyahu ei ole julkistanut omaa mielipidettään rajoista, mutta joutunee sen tekemään ennen pitkää. Toinen kiperä kysymys on Jerusalemin jakaminen, mitä Israelissa pidetään mahdottomana. Ehkä Jerusalemin vanhankaupungin ja Temppelivuoren luovuttaminen kansainväliseen valvontaan on yksi vaihtoehto, jossa YK:lla ja Vatikaanilla voi olla oma osansa.

USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro tunnusti, että vaikka epäluulolla on vankka sijansa odotellessa neuvottelujen tuloksia, hän näkee toivon sarastuksia sen keskellä todeten, että ehkä neuvottelijoiden tarkemmin tutustuessa toisiinsa keskusteluyhteys syntyy. Kerry on Debkafilen mukaan ollut jatkuvassa yhteydessä arabimaiden kanssa, mikä voi olla helpottava tekijä palestiinalaisneuvottelijoille, mikä varsinkin Abbasille on tärkeää.
Neuvottelijat ovat sitoutuneet istumaan 9 kuukauden ajan pöydän ympärillä, mutta kuten Livni väläytteli, jos keskustelut ajautuvat umpikujaan, niitä on turha jatkaa. Presidentti Shimon Peres pyysi tavatessaan EU:n ulkoasianjohtajan Caroline Ashtonin, että EU pysyttelisi sivussa ja antaisi keskusteluille mahdollisuuden eikä puuttuisi niihin kärkevin lausunnoin.

EU:n asetettua omat pogrominsa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen asukkaille Israelissa heräsi voimakas tarve vastata kohtuuttomilta tuntuviin rahoitusrajoituksiin omilla
vastavedoilla. Ensimmäiseksi otettiin esille EU:n suunnitelma Horizon 2020, jolla pyritään nostamaan EU:n työllisyyttä ja teollisuuden tasoa. Israel kutsuttiin mukaan ainoana EU:n ulkopuolisen valtiona. Israel lupautui maksamaan osanotostaan 600 miljoonaa Euroa seuraavan 7 vuoden aikana, mutta projektin uskotaan poikivan israelilaisille yhtiöille rahakkaita tutkimus- ja investointihankkeita, eli jokaista investoitua shekeliä vastaan Israel   tulisi saamaan puolitoista shekeliä. EU katsoi Israelin teknisen ja tieteellisen tutkimustason olevan elintärkeän Horizon 2020 onnistumiselle. Israelissa uskotaan, että EU löytää tavan, jolla se voi tasoittaa asettamiensa ohjeitten purevuutta käytännössä, joskaan se ei halunne peruuttaa niitä kokonaan kasvojen menettämisen pelossa. Niiden katsotaan syntyneen määrättyjen virkailijoiden ummehtuneissa kammioissa, joissa heillä oli varsin hämärä kuva siitä, miten asiat ulkomaailmassa ja varsinkin Lähi Idässä olivat kehittyneet. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Will-Netanyahu-nix-lucrative-economic-project-over-new-EU-settlement-guidelines-321684

3. REFERENDUM (Kansanäänestys) laki hyväksyttiin Knessetin ensimmäisessä istunnossa aikaisin torstaiaamuna äänin 66 - 45. Se tulee täydentämään nykyisin voimassa olevaa lakia, joka koskee maan luovuttamista Israelin valtiosta. Täydennetty laki tulee koskemaan kaikkia maan luovutuksia myös Juudeasta ja Samariasta, joita Israel ei ole virallisesti liittänyt valtioonsa, joten se nousee sitovan perustuslain tasolle Korkeimman oikeuden silmissä. Hallitus hyväksyi lakiesityksen sunnuntaina.

BAIT Hayehudi-puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett katsoi lain niin tärkeäksi, että hän asetti sen laatimisen ehdoksi äänestää vuoden 2013-2014 valtion budjetin puolesta.
Bennett selvitteli aiemmin puheissaan, että ”Israelin maa kuuluu toistaan seuraavien menneiden sukupolvien kautta tuleville sukupolville, eikä kukaan voi ottaa pois sitä oikeutta. Sellaista päätöstä ei voida alistaa poliittisten kamelinkauppojen päätettäviksi”. Hän vaati silloin, että kansan tulee tehdä kaikki päätökset maan luovuttamisesta.
Hallitusyhteistyön puheenjohtaja Levin sanoi, kansanäänestyslaki estää kyseenalaisten päätösten ostamista Mitzubishillä, kuten tapahtui 1995, jolloin kansanedustaja Mark Goldfarb Tzomet-puolueesta ostettiin lupaamalla hänelle valkoinen Japanin auto ja apulaisministerin paikka hallituksessa. Tällä päätöksellä hyväksyttiin Oslon II sopimukset ja Jasser Arafatin jengien saapuminen Tunisiasta Gazaan ja Jerikoon.
Vasemmisto vastusti lain hyväksymistä sanoen, että pääministerillä tulee olla rohkeutta ottaa vastuu päätöksistä Ben Gurionin tapaan: ”En tiedä, mitä kansa haluaa, mutta tiedän mikä on sille parasta”. Tämän on diktaattorin tapa hallita. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Referendum-Bill-passes-first-Knesset-reading-66-45-321724

4. KNESSET hyväksyi ensimmäisen osan ns. hallintoa koskevasta laista (Governance), jolla määritettään hallituksen ministerien lukumääräksi korkeintaan 19 pääministeri mukaan lukien, ja apulais-ministerien luvuksi enintään 4. Hallituksella on 100 päivää aikaa vaalien jälkeen hyväksyttää vuosibudjetti nykyisen 45 päivän asemesta.

Eniten vastusta herätti uuden lain vaatimus, että puolueen tulee saada vähintään 4 %:n kannatus vaaleissa saadakseen kansanedustajia, nykyisen kahden %:n asemesta. Tämä tulee pudottamaan Knessetistä joitain sirpalepuolueita, joista osa on Israelin arabeilla.
Epäluottamuslause hallitukselle voidaan tehdä vain enintään kerran kuukaudessa, paitsi jos sitä kannattaa vähintään 61 kansanedustajaa.

Lakiesityksen vastustajat esittivät vastalauseensa nousten seisomaan hetkeksi puhumatta mitään, mikä on paljon sivistyneempi tapa kuin kiihtyneet huudot.
Yesh Atidin kansanedustaja Adi Kol äänesti esitystä vastaan, minkä johdosta Yair Lapid kielsi häntä osallistumasta Knessetin toimintaan ilman eri lupaa. Lapidin diktatorinen päätös sai vastalauseita monelta taholta, Labourin antaessa Kolille luvan käyttää sen mandaattia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170479#.UfoSbGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-     Arabikansanedustaja Jamal Zahalka, joka pitää itseään PA:n edustajana eikä Israelin arabien kansanedustajana, syytti juutalaisia, että he ovat rauhan vastustajia. Hän huusi Steinitzille: ”Me olimme täällä ennen teitä ja tulemme olemaan teidän jälkeenne”. Netanyahu, joka oli paikalla, sanoi vastaan: ”Ensimmäinen osa on väärä, ja jälkimmäinen ei koskaan toteudu”. Steinitz puolusti lakia todeten, että sen ansiosta jokaisella kansalaisella on oikeus sanoa mielipiteensä, hyväksyykö hän lopullisen ratkaisun PA:n arabien kanssa vai ei. Arabien pelkona lienee huoli, että vaikka pääministeri ja hallitus hyväksyisivät neuvotellun ratkaisun, kansan-äänestyksessä se voisi kaatua.
-          Tuore mielipidetiedustelu kertoo, että 85 % haredi-miehistä on halukas palvelemaan IDF:n riveissä. Tämä osoittaa IDF:n arvostuksen nousun ääri-uskonnollisten parissa. Heitä palvelee jo IDF:n riveissä 3 500 miestä vuosittain, mutta IDF toivoo luvun nousevan kymmeneen tuhanteen viidessä vuodessa. Vaikka IDF valittaa asevelvollisten määrän vähenevän, palvelukseen tulevien määrän äkillinen nousu aiheuttaa suuria vaikeuksia sovittaa heidät entisiin tiloihin. Puolustus-ministeri Moshe Yaalon pyysi lupaa siirtää seuraavan ikäluokan ottamisen palvelukseen joulukuuhun, mutta se ei saanut korkeimman oikeuden lupaa. Gallupin mukaan 90 % haredi-miehistä katsoo asepalvelun IDF:n riveissä olevan tärkeä heidän näyttävän kykynsä ja taitonsa toisten sotilaiden rinnalla. 85 % sanoi olevansa ylpeä palvelemisestaan armeijassa; 72 % katsoi sen olevan eduksi heille nyt, ja 76 % katsoi sen auttavan heitä tulevaisuudessa. Shachar-ohjelmaan osallistuvien parissa 79 % ilmoitti tyytyväisyytensä yksikköönsä; 73 % s anoi harkitsevansa jatkaa palvelustaan IDF:n riveissä velvollisuusajan jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170484#.UfoZ2mJHT-k
-          Tänään torstaina 400 haredi- ja uskonnollista miestä astuu suorittamaan velvollisuuttaan IDF:n Netzah Yehuda ja uuden haredi-jalkaväkirykmentin joukoissa. Tiedustelujen mukaan valtaosa velvollisuuttaan suorittavista miehistä sanoo toiveittensa täyttyneen asepalveluksessa, ja että tyytyväisyys on yleistä. He painottavat velvollisuuden täyttämisen tärkeyttä myös itsensä vuoksi. Jotkut vaativat, että asevelvollisuus tulee ulottaa myös haredi-naisille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4412330,00.html, http://www.timesofisrael.com/haredi-soldiers-show-high-motivation-army-reports/
-          SkyTran aikoo tehdä Tel Avisita maailman ensimmäisen juutalaiskaupungin, jonka liikenneruuhkaa ja sen aiheuttamaa saastuttamista aiotaan vähentää asentamalla kaupunkiin massakuljetusjärjestelmän joka käyttää voimanlähteenään magneettisuutta, jota kutsutaan nimellä ”pod sliding”, eli kapseliliuku. Siinä kapselin tai hylsyn muotoinen kuljetuskontti liukuu kadun kävelytason yläpuolelle asennettuja liukukiskoja myöten, muistuttaen yksirateista rataa, joka hyödyntää magneettisuutta Järjestelmä palvelee myös henkilökuljetuksia toimien taksien tapaan, mutta maksu on kuten bussimaksu. Kuljetuksen voi tilata kännykän avulla, mikä tarkoittanee, ettei sillä ole säännöllisiä vuoroja bussien tapaan. Tel Avivin kaupunki palkkasi Jenkins Gales & Martinez konsulttiyhtiön suunnitelmien vauhdittamiseksi. SkyTran johtaja Jenkins sanoo, että kuuden km:n matkalle Atidim haitek-teollisuuspuistosta Tel Avivi Yliopistoon maksaa alustavan arvion mukaan 50 miljoonaa USD. http://www.timesofisrael.com/futuristic-transport-pods-coming-to-tel-aviv/
-        






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021