KESKIVIIKKO 31.07.13


KESKIVIIKKO 31.07.13

1. ISRAELIN JA PA:N väliset rauhanneuvottelut, kuten niitä kutsutaan, alkoivat tavanomaisin selkään taputtelujen ja hymistysten saattelemina ja kehuilla Netanyahulle ja Abbasille rohkeudesta suostua neuvottelutiimien tapaamiseen saman pöydän ympärillä. Tämä on syytä mainita, sillä se oli luonnollista ennen Haj Amin Husseinin astumista palestiinalaisten johtoon 1920-luvulla, minkä jälkeen juutalaisten ja arabien edustajat eivät voineet keskustella suoraan toistensa kanssa, vaikka asuivat samassa hotellissa Lontoossa, vaan yhteys osapuolten välillä hoidettiin lähettien välityksellä.

ON SYYTÄ myös pitää mielessä, että Mahmoud Abbas alias Abu Mazen, kuten hänet tunnettiin aktiivisena terroristiaikanaan, teki tohtorin väitöskirjansa juutalaisten holokaustista, jonka tapahtumista hän piti kyseenalaisena ja natsien kuolemanleireillä surmattujen juutalaisten määrää vahvasti liioiteltuna. Hän ei ole missään vaiheessa perunut ”tutkimustensa” virheellisyyksiä. Hän toimi rahoittajana terroriryhmälle, joka Mynchenin olympialaisten aikana eliminoi lähes koko Israelin olympiajoukkueen.
Neuvotteluista vuotavien tietojen eliminoimiseksi osapuolet antoivat vakuutuksen, etteivät he anna erillisiä lausuntoja tai haastatteluja lehdistölle. Kerry vakuutti, että tiedot kulkevat medialle hänen kauttaan. Neuvottelutiimit tapasivat myös Obaman, joka toivotti onnea ja toivovansa parasta, mutta pyrkii muuten pysyttelemään sivussa neuvotteluprojektista.

KVARTETTI, USA, YK, EU ja Venäjä antoivat yhteisen lausunnon, jossa he kehottavat neuvottelijoita osoittautumaan heihin kohdistetun luottamuksen ja odotusten arvoisiksi. He myös antoivat tunnustusta Netanyahulle ja Abbasille rohkeudesta suostua neuvotteluihin luvaten, että kvartetti pitää oman kokouksensa lähi aikana. AFP:n välittämän tiedon mukaan kvartetti, samalla kun se toteaa, että paljon on työtä edessä, esittää toiveen, että neuvottelut olisivat asiallisia ja jatkuvia ja osoittaisivat selkeän tien kahden valtion ratkaisuun, konfliktin lopettamiseen ja kestävään rauhaan ja turvallisuuteen molemmille kansoille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170438#.UfihWGJHT-k

AVIGDOR LIEBERMAN, joka edelleen odottaa oikeuden päätöstä häntä vastaan nostettuihin syytöksiin voidakseen palata ulkoministeriön johtoon, tai luopua politiikasta lopullisesti, jos hänet havaitaan syylliseksi, totesi Knessetin perustaman ryhmittymän kokouksessa antisemitismin kitkemiseksi, ettei lopullinen rauha ole koskaan mahdollinen PA:n nykyjohdon vuoksi. Lieberman sanoi puheessaan, että Mahmoud Abbas on holokaustin kieltäjä, jonka tohtorin väitöskirja oli nimeltään: ”The Connection between the Naziz and the Zionist Movement Leaders” (Yhteys natsien ja sionistiliikkeen johtajien välillä). Hän kertoi, että joka kerran, kun joku arvostettu diplomaatti tuli hänen toimistoonsa puhumaan Abbasin halusta saavuttaa rauha, hän otti kirjahyllystään Abbasin tohtorinteesit näyttäen vieraalleen, miten tämä rauhankyyhky kieltää holokaustin.
”Moderni antisemitismi tänään on Palestiinan Auktoriteetti”, Lieberman selitti. ”Jokaisen tulisi tutustua PA:n oppikirjoihin, jotka eivät opeta seuraavalle sukupolvelle, ns. rauhan sukupolvelle, mitään holokaustista. Nämä ovat ns. rauhankumppaneitamme”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170439#.UfiqJGJHT-k

2. ISRAELIN ja PA:n virallisten työryhmien kokoontuessa välttämättömään photo-op-tilaisuuteen osoitukseksi rauhankeskustelujen alkamisesta, USA:n ulkoministeri John  Kerry on Debkafilen saamien tietojen mukaan käynyt salaisia keskusteluja sekä Netanyahun että Abbasin kanssa selvitelläkseen todellisia rauhanmahdollisuuksia ja mitkä ovat kummankin johtajan syvimmät ja keskeisimmät erimielisyydet, jotka voivat estää sopimuksen syntymistä. Kerry näyttää oppineen pitkän senaattorikautensa aikana, että suurimmat ongelmat luottamuksen syntymiseksi ja säilymiseksi ovat enneaikaiset vuodot julkisuuteen keskustelujen kulusta. Siksi hän pitää tiedot niistä tarkoin povitaskussaan ja vaati osapuolilta vakuutuksen välttää yksittäisiä lausuntoja medialle. Siksi Kerry on käynyt kahdenkeskisiä puhelinkeskusteluja elintärkeistä kysymyksistä saadakseen kokonaiskuvan tilanteesta.

DF:n mukaan Kerry esitti kärkeviä kysymyksiä rajoista, turvallisuudesta, Jordanjoen laaksosta  sekä Jerusalemista, tuoden ajoittain keskusteluihin mukaan arabimaiden edustajia etenkin Persianlahden arabimaista. PA:n edustajat ovat toistamiseen vetäneet esiin Ehud Olmertin rauhantarjouksen, jossa hän tarjosi käytännössä 100 % Juudeasta ja Samariasta aluevaihdot
huomioiden, ja vaikka Abbas hylkäsi tarjouksen ilman vastatarjousta, PA:n johto vaatii neuvottelujen aloittamista Olmertin tarjouksen pohjalta. Kerry haluaa tietää, mikä on Netanyahun vastaesitys, jos hän ei voi siihen suostua. Juutalaisyhteisöjen maa-ala on noin 9.8 % koko Juudean ja Samarian maa-alasta.
Kerry haluaa myös tietää yksityiskohtaisemmin, mitä Netanyahu tarkoittaa vaatiessaan Israelin turvallisuuden takaamista, mitä tukikotia Israel vaatii ja miten turvataan Jordanjoen laakso Jordanian valtiota vastaan, tai Samarian ylänköalueilla. Täten Kerry on aloittanut salaiset keskustelut rajoista Israelin ja Palestiinan valtion välillä.
Lopuksi Kerry tiedusteli DF:n mukaan, miten paljon Israel on valmis uhraamaan palestiinalaisten elinolojen kohentamiseen Juudeassa ja Samariassa. Tämä on varsin outo kysymys, pitäisikö Israelin vielä osallistua Palestiinan valtion talouden hoitoonkin?

DEBKAFILE kertoo varsin tärkeästä näkökohdasta. Abbas lensi ilman fanfaareja Kairoon osoittaakseen, että hänellä on muitakin kanavia arabimaihin, mutta omissa sisäisissä ongelmissaan kamppailevan Egyptin johdolla ei ollut aikaa hänelle ennen Washingtonin neuvottelujen alkamista. Mutta Abbas kuitenkin rikkoi salaisuusvalansa esitellen yksityis-kohtaisesti, mitkä hänen vaatimuksensa ovat. Lisäksi hän lisäsi erittäin varomattoman yksityiskohdan todeten, ”ettei Palestiinan valtiossa tule olla yhtään israelilaista (lue juutalaista) siviili- tai sotilashenkilöä”, eli karkeaa rasismia. Sen sijaan hän sanoi hyväksyvänsä kansain-välisiä joukkoja UNIFIL:n tai UNDOF:n tapaan Israelin ja Jordanian vastaisille rajoille. Israel on toistuvasti ilmaissut täyden epäluottamuksensa sellaisten joukkojen kykyyn toimia rauhanturvaajina siten, kuin Israel katsoo tehtävien kyseisillä rajoilla vaativan.

3. ISRAELIN apulaispuolustusministeri Danny Danon oli myös USA:ssa samaan aikaan, kuin Kerry avasi Washingtonissa Israelin ja PLO:n väliset rauhankeskustelut luvaten, että keskusteluja jatketaan parin viikon sisällä Israelin ja PA:n alueella. Danon ei osallistunut millään tavoin Kerryn neuvotteluihin, hänellä oli oma tapaaminen New Yorkissa 5W Public Relations toimistossa, jossa hän varoitti, ettei Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöillä ole edustajaa rauhankeskusteluissa, sillä Livni enempää kuin Molchokaan tuskin tuntevat kovin suurta mielenkiintoa juutalaisasukkaiden ongelmiin alueilla, jotka joutunevat luovutettaviksi. ”En pidä tosiasiasta, että Tzipi Livni on Israelin pääneuvottelija Abu Alaan ja Martin Indykin kanssa”, hän totesi. ”Kuka edustaa meitä? Kuka välittää Juudeassa ja Samariassa asuvista juutalaisista? Ei kukaan. On todistettu, että jokainen heistä oli viimeisen 10 vuoden aikana allekirjoittamaan sopimuksia, jotka ovat pahoja Israelille”. Danon johtaa Likudin keskus-komiteaa, mutta hän tunnustaa, että Netanyahu voi ohittaa sen, tai jopa neuvoa-antavan kansanäänestyksenkin, kuten Sharon teki päättäessään Gazan juutalaisten kohtalosta.

Dannon sanoi äskettäin, että hallituksessa kahden valtion periaatetta ei hyväksyttäisi. Livni tarttui  Danonin lausuntoon kutsuen sitä ”danonismiksi”, ”josta pääministerin ei tarvitse välittää päättäessään kysymyksistä, jotka ovat Israelin intressien mukaisia”. Livni meni pitemmälle aloittaen salaisen Yesh Atid-puolueen jäsenten haalimisen kannattamaan rauhanneuvotteluja ja toimimaan ”danonismia” vastaan. Asian tultua julkiseksi monet Yesh Atid-puolueen jäsenet sanoutuivat siitä irti. – Jos Gazan tapaus otetaan esimerkiksi, huolimatta suurista lupauksista ja vakuutuksista kansainvälisen ilmapiirin muuttumisesta suosiollisemmaksi, käytännössä päätöstä Gush Katifista luopumisesta ei parhaalla tahdollakaan voida pitää maan intressien mukaisena. Gazasta ja Samariasta karkotettiin n. 9 500 juutalaista. Viimeisten tietojen mukaan lähes puolet heistä on vielä ilman pysyvää asuntoa. Perheitä hajosi, lapset liittyivät katujengeihin ja sekaantuivat huumeisiin ja rikollisuuteen, mikä oli lähes tuntematonta heidän asuessaan aiemmilla asuinalueillaan, koulupinnaaminen yleistyi. Oliko tämä saavutus?

Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä asuu n. 360 000 juutalaista ilman Jerusalemin itäosia, mitkä yhdessä nostaisivat luvun lähelle 700 000. Ongelma toistuisi Juudeassa ja Samariassa monikymmenkertaisena. En ole missään nähnyt suunnitelmia, minne nämä ihmiset sijoitettaisiin; mistä heille asunnot, työpaikat, mistä lapsille lastentarhat, koulut, vapaa-ajanviettotilat? Koko kysymys leijuu jossain pilvien tasolla, tehdään päätöksiä, joiden toteuttaminen käytännössä on jätetty kokonaan tutkimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170442#.Ufi_02JHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-     Israelin eteläosissa on tavattu polioviruksia viemärivesissä, minkä johdosta siellä on aloitettu asukkaitten suojarokotus. WHO:n tutkijoitten mukaan poliovirus on tullut Israeliin Pakistanista, jossa sitä on esiintynyt yksinomaan viime aikaan saakka. Tri Nima Abid kertoi Pakistanissa Dawn-lehdelle, että ilman epäilyksiä virus on Pakistanista, koska sen DNA on samankaltainen kuin Pakistanissa. Hän ei pystynyt vielä sanomaan, mitä kautta virus meni Israeliin, mikä hämmästyttää häntä, sillä sitä ei ole tavattu missään muualla.
-          Neve Yaakovista Jerusalemiin matkalla ollut paikallisbussi joutui arabien kivityksen kohteeksi tiistai-iltana. Arabit ovat alkaneet käyttää yhä suurempia kivenmurikoita voidakseen rikkoa ajoneuvojen ikkunat, kuten kävi tässä tapauksessa. Kivistä ja lasinsirpaleista haavoittui 15-vuotias poika ja 40-vuotias mies. Paikalle kutsuttu Ichud Hatzalah vapaaehtoiset lääkintämiehet antoivat haavoittuneille ensi avun bussin jatkettua matkaansa seuraavalle pysähdyspaikalle. Viime torstaina sattui samankaltainen kivitys paikallisbussia vastaan Damaskosportin lähellä. Tämä  samaan aikaan, kuin PA:n neuvottelijat pyrkivät vakuuttamaan Livnille et.co arabien hyvää ja rauhanomaista tahtoa ilman taka-ajatuksia, vai oliko se toisinpäin?. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170437#.UfjN_GJHT-k
-          Ramallahissa ei ole erityistä innostumista rauhanneuvotteluihin, joita siellä pidetään Amerikan intressien mukaisina myönnytyksiä Kerryn ponnistelujen ja imagon pelastamiseksi. Toiset katsovat, että koko homma on Abbasin yksityisbisnes oman imagonsa pönkittämiseksi, joka on saanut pahoja kolhuja ja joka on ajautunut sivuraiteelle. Yksikään arabi ei Ramallahissa voi sivuuttaa Gazan kaistaa ja Hamasin valtaa siellä ihmetellen, miten se voidaan kytkeä osaksi Kerryn nimellä kulkevaa rauhanprosessia. Mielipiteet Ramallahissa esitetään kuitenkin vain toisella suupielellä silmien pälyillessä kaiken aikaa sivuille, josko palestiinalainen poliisi, amerikkalaisten kouluttama ja sotilaan tapaan aseistama, sattuisi olemaan lähistöllä. Löysät puheet tietää pidätyksiä ja miesten häviämistä viikoiksi jonnekin, josta hän palaa murjottuna ja toista jalkaansa vetäen, jos palaa koskaan. Demokratian opiskelu on PA:n valvomilla alueilla vielä poliisisaappaissa. – Meillä Kastellissa sen sijaan muslimit mellastivat koko yön aamuviiteen saakka juhlien tietoa siitä, että 104 arabi-terroristia ja murhamiestä - arabien ajatuskuvion mukaan lapsirakasta perheen isää - on Israelin hallituksen päätöksen mukaan pääsemässä jatkamaan mielipuuhaansa, eli juutalaisten lasten, naisten ja miesten eliminoimista, jotta islamin mahdi voisi tulla – se kun on kiinni siitä, ettei yhtään juutalaista ole enää saastuttamassa pyhää maata. http://www.timesofisrael.com/in-ramallah-little-enthusiasm-and-less-expectation-as-talks-restart/




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019