PERJANTAI 05.07.13


PERJANTAI 05.07.13

1. Egyptin presidentti Mohammed Mursi siirrettiin armeijan valvonnassa kotiarestiin odottamaan, mitä hänelle voitaisiin tehdä ja miten pitää hänet sivussa uudesta hallituksesta. Väliaikaisen hallituksen pääministeriksi valittiin perustuslakioikeuden presidentti Adli Mansour, joka olla edellisessä virassaan vain pari päivää. Mansour on palvellut 30 vuotta perustuslaki-oikeuden palveluksessa, mutta muuten hän on mysteeri, hänestä ei tiedetä mitään. Hän on naimisissa ja kahden lapsen isä, mutta hänen yksityiselämänsä on tuntematon.
Mursin hallituksen ulkoministeri Kamel Amr on vakuutellut, ettei kysymyksessä ollut armeijan vallankaappaus, vaan kansan vaatimuksesta tapahtunut vallan siirto, eikä armeija ole missään vaiheessa kaapannut valtaa, vaan siirsi sen siviilihallitukselle. Hänen huolenaan taitaa olla USA:n 1.3 miljardin USD vuotuinen avustus, joka USA:n lain mukaan tulee peruuttaa siinä tapauksessa, että maassa on tapahtunut vallankaappaus.

DEBKAFILE (DF) tarkastelee Egyptin vallansiirtoa pyrkien selvittämään, miten kaikki sujui sittenkin niin sujuvasti kuin mitä tapahtui. DF päättelee omiin lähteisiinsä perustuen, ettei vallansiirto olisi ollut mahdollista ilman Saudi Arabian ja UAE:n antamia tiedustelutietoja ja varoja. DF toteaa, että saudikuningas Abdullah ei koskaan antanut anteeksi Obamalle sitä, että tämä junaili kulissien takana presidentti Mubarakin syöksemisen vallasta. UAE:lla taas on omat intressinsä estää Muslimiveljeskunnan nousu, joka toimii aktiivisesti Persianlahden maissa. Siksi sekä Saudi Arabia että UAE antoivat oman mahtinsa ja runsaat rahavarat tukemaan kenraalien suunnitelmia Muslimiveljeskunnan ja Mursin vallan kaatamiseksi.
UAE oli tukenut Mursin hallintoa 13 miljardilla USD, ja haluaa nyt jatkaa sitä yhdessä toisten arabimaiden kanssa uuden presidentin tukemiseksi. Sen taustalla on USA:n tukeman arabikevään hyökyaaltojen taltuttaminen, mitä he eivät pystyneet tekemään Tunisiasta alkaen Libyassa, Egyptissä ja joka edelleen rusikoi Syyriaa ja Jemeniä.

DF selittää lähteisiinsä perustuen, että Saudi Arabia ja UAE ovat luvanneet täyttää tyhjiön, mikä syntyy USA:n 1.3 miljardin avustuserän tyrehtyessä. Toiseksi ne ovat yhdessä toisten Persianlahden arabimaiden kanssa, kuten Bahrain ja Kuwait, luvanneet 13 miljardin USD avustuksen Egyptin uudelle hallitukselle, minkä UAE antoi edelliselle. Nämä maat ovat yhdessä luvanneet nostaa Egyptin talouden ylös kurimuksesta, jonne se oli suistunut, voidakseen turvata egyptiläisille edes minimaalisen toimeentulon ja arvokkuuden.

USA:n presidentti Obama on selvästi hämillään ja epätietoinen, miten suhtautua Egyptin vallansiirtoon, eikä puheissaan kutsu sitä vallankumoukseksi. Hän anto käskyn USA:n Kairon lähetystön henkilökunnalle matkustaa kiireesti kotiin, jättäen vain minimihenkilöstön.
DF arvioi, että Egyptin tilanteet on nähtävä laajemmissa puitteissa, jossa USA:n vaikutuksen heiketessä alueen mahtimaat pyrkivät täyttämään syntyvää tyhjiötä. Se liittyy myös Saudi Arabian ja Iranin väliseen kamppailuun alueellisesta mahtiasemasta, mikä kärjistyy uskonnolliseksi sunni- ja shiamuslimien väliseksi taisteluksi ihmisten sieluista.
Obaman  suunnitelma Muslimiveljeskunnan nostamiseksi valtaan Lähi Idässä kärsi pahan kolauksen. Veljeskunnan johto vakuuttaa, ettei se turvaudu aseisiin, mutta ääri-islamilaiset ryhmittymät kuten Al-Nour ja kansainvälinen Jihad sekä Al-Qaida voivat nähdä asian toisin. http://www.debka.com/article/23090/Saudis-Gulf-emirates-actively-aided-Egypt’s-military-coup-settling-score-for-Mubarak-ouster

Egyptin vallansiirto sattui pahasti myös Gazaa hallitsevaan Hamasiin, jota Muslimiveljeskunta tuki Iranin ja Hizbullahin suhteitten jouduttua vastatuuleen Hamasin pyssymiesten osallistuessa Syyrian kapinallisten tukemiseen. Hamasin vaikeudet ja heikentyminen  nähdään Israelissa entisten turvallisuuspalvelun ja tiedustelun johtajien silmissä myönteisenä kehityksenä, mutta on liian aikaista tehdä pitemmän tähtäyksen arvioita. Arabimaat eivät ole muuttaneet vihamielistä suhtautumistaan Israelia kohtaan, mitä USA ei ole nyt estämässä.
Toisaalta se voi aiheuttaa paineita Israelin ja palestiinalaisten väliseen rauhanprosessiin. PA:n puheenjohtaja Abbas oli ensimmäisten joukossa onnittelemassa Egyptin uutta pääministeriä. PA:n taholta esitetään nyt vaatimuksia Gazan kansalle, että heidän tulee kaataa Ismail Haniyehin valta avatakseen tien sovintoneuvotteluille Fatahin kanssa. Israelin kansanedustajat arvioivat, että ahdingossaan Hamas voi turvautua iskuihin Israelin puolelle. http://www.timesofisrael.com/morsi-has-fallen-but-the-biggest-loser-may-be-hamas/

2. JOS Muslimiveljeskunta yllätettiinkin armeijan salamaoperaatiolla, sitä se oli myös ääri-islamilaiselle Safafi-puolueelle Al-Nour. Vain pari päivää ennen keskiviikon vallan siirtoa Nour-puolueen johtaja Emad Abdel-Ghafour ennusti, että 30. päivä ohitetaan lähes huomaamatta. Hän kirjoitti Al-Watan lehdessä, että vaikka Tamarod (kapinallinen) on sivistynyt ja rauhanomainen liike, mielenosoitus ei ole oikea tapa kaataa maan presidentti. Salafit toimivat presidentti Mursin hallituksen neuvonantajina.
Mutta myöhään keskiviikkoiltana, kun vallansiirto oli tosiasia, A-Nourin johto oli muuttanut käsityksiään ja heittäytyi vallansiirron vietäväksi. He julkistivat FC-sivullaan maltillisen kehotuksen armeijan komentajille selvittää poliittisia ja perustuslaillisia näkökohtia lähi-tulevaisuudessa vaatien samalla, ettei mitään ryhmää syrjittäisi tai suosittaisi ennen muita.

MUSLIMIVELJESKUNNAN johto, mukaan lukien presidentti Mursi lähimpine avustajineen, pidätettiin ja asetettiin kotiarestiin tai vietiin Tora-vankilaan. Salafistien puolue sai kuitenkin  erilaisen kohtelun; sen johtajat kutsuttiin viimeiseen keskusteluun ennen vallansiirtoa, minkä he myös hyväksyivät osallistuen istuntoon. Al-Nour puolueen pääsihteeri Ahamad Hamdi esiintyi sen jälkeen hyvin anteeksipyydellen pyrkiessään selittämään puoluetovereilleen, että hän ollut pettänyt heitä eikä puoluettaan. ”Vannomme Allahin nimeen, ettei meillä ollut mitään sopimusta armeijan kanssa, emmekä pettäneet uskoamme tai tovereitamme. Emme osallistuneet kokoukseen mistään muusta syystä kuin estääksemme veren vuodatuksen, sharian, ja ollaksemme mieliksi Allah Kaikkivaltiaalle”. Omatunto taisi sittenkin kolkuttaa, sillä salafi-saarnaaja Ramadhan al-R´Najdi joutui vakuuttamaan: ”Emme osallistuneet vallan-kaappaukseen, se vain tapahtui”.
Egyptin väliaikaisen hallituksen pääministeri Adly Mansour kutsui salafisteja hallitukseen. http://www.timesofisrael.com/for-egypts-salafis-coup-presents-an-unexpected-dilemma/

JOS Egyptin mantereella olikin tilanne rauhoittunut, Siinain niemimaalla jotkut katsoivat tilanteen otolliseksi esittää omat vaatimuksensa tulla huomioiduksi.
Siinain militaristit hyökkäsivät aikaisin perjantaiaamuna poliisiasemaa vastaan Rafahin kaupungissa Gazan rajan tuntumassa surmaten ainakin yhden sotilaan ja haavoittaen muita. Reutersin raportin mukaan, joka perustuu armeijalta saatuihin tietoihin, raketti-isku kohdistui tukikohdassa armeijan tiedustelurakennukseen. Iskussa sai surmansa 22-vuotias sotilas Yehia Mohammed Abu al-Magd.
TOISESSA hyökkäyksessä militaristit käyttivät rakettikranaatteja ja myös käsikranaatteja armeijan tarkastuspistettä vastaan lähellä El-Arishin lentokenttää. Kukaan ei haavoittunut tai kuollut tässä hyökkäyksessä.
Al-Jazeera raportoi, että militaristit hyökkäsivät viittä tarkastusasemaa vastaan El-Arishissa ja Sheikh Zweidissä perjantaiaamuna. Armeija lähetti vahvistusjoukkoja alueelle, mutta mikään ryhmittymä ei ollut ottanut vastuuta hyökkäyksistä.
Torstaiaamuna Eilatin kaupungin asukkaat heräsivät kolmeen kovaan pamahdukseen, mitkä ajoivat heitä suojatiloihin. Hälytyssireenit eivät varoittaneet ihmisiä eikä mitään vaurioita oltu raportoitu. Armeijan yksiköt haravoivat kaupungin ympäristöä löytääkseen raketin jäännökset, mutta päättelivät lopulta rakettien pudonneen Egyptin puolelle.
Egyptin armeija on vahvistanut joukkojaan raja-alueilla koordinoiden siirrot IDF:n kanssa. http://www.timesofisrael.com/for-egypts-salafis-coup-presents-an-unexpected-dilemma/

3. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin aiemman presidentin Anwar Sadatin tytär Rokaiya kiittää Egyptin kanssa kesäkuun 30. päivän mielenosoituksista, jotka murskasivat Muslimiveljeskunnan  ja presidentti Mursin vallan sanoen, että hän on nyt saanut hyvityksen isänsä murhasta. Anwar Sadat murhattiin v. 1981 Islamic Jihadin aktivistin toimesta hänen avattuaan tulen automaattiaseellaan kohti presidenttiä sotilasparaatin aikana. Muslimiveljeskunta kehotti koko Egyptin kansaa tulemaan mielenosoituksiin pitkin maata tänään osoittaakseen vastustuksensa demokraattisesti valitus presidentin syrjäyttämisestä ja armeijan vallankaappauksesta. Se on kuitenkin kehottanut mielenosoittajia välttämään väkivaltaa ja aseitten käyttämistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169612#.UdZ-sWJHT-k
-          Useimmat israelilaiset ovat jo tunnustaneet, että vetäytyminen Gazasta ja neljästä juutalaisyhteisöstä Samariassa v. 2005 oli virhe, sanoo Mochi Betar, joka johtaa Gush Katifin ja Samarian pohjoisosan yhteisöjen muistokeskusta. Hän sanoo järjestävänsä retkiä Samariaan tuhottujen juutalaisyhteisöjen raunioille sanoen, ettei niiden järjestäminen tuota mitään vaikeuksia, sillä alue on Israelin omistuksessa ja sitä valvovat IDF:n sotilaat. Hän sanoo ihmisten olevan hyvin kiinnostunut yhteisöjen kohtalosta. Hänen johtamansa keskus järjestää heprealaisesta Av-kuusta lähtien Tisha Bav päivään saakka. Tänään 8 vuotta Gush Katifin karkotusten jälkeen heillä on 150 kohdetta, joissa tilaisuuksia järjestetään lisäten, että koska meillä on Gush Katif laki, tilaisuuksia voidaan järjestää myös kouluissa. Betar vakuuttaa, että vain pieni vähemmistö pitää edelleen karkotuksia oikeutettuina. Hänen mukaansa Sharonin perhe ei ole osoittanut kiinnostuta liittyä vierailuihin Samarian pohjoisosan todeten, että ehkä hänen tulee esittää heille pyyntö. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169614#.UdaAW2JHT-k
-          Kansanedustaja Moti Yogev toivotti presidentti Shimon Peresille terveyttä, myös henkistä terveyttä, vastatessaan Peresin puheeseen USA:n perustamispäivän kunniaksi järjestämässä tilaisuudessa. Peres väitti puheessaan, että useimmat israelilaiset kannattavat kahden valtion, Israelin ja Palestiinan, periaatetta. Yogev epäili vastauksessaan Peresin mielenterveyttä kieltäytyessään tunnustamasta, että vain Israelin valvonta – poliittisesti, taloudellisesti, ihmisoikeudellisesti ja puolustuksellisesti – Juudeassa ja Samariassa tuovat turvallisuuden, tasapainon ja rauhan, vaikka joutuisimmekin huolehtimaan 1.8 miljoonan arabin hyvinvoinnista alueella, hän sanoi. (Heitä lienee 1.3 miljoonaa). Hän kritisoi Peresin kantaa muistuttaa kahden valtion periaatteesta, ja siten sekaantumisesta politiikkaan vastoin mandaattiaan. ”Hän haluaa jakaa maan vastoi kansan tahtoa ja siten aiheuttaa turhaa ristiriitaa juutalaisen kansan keskuudessa”. Hän esitti toivomuksen, että presidentti keskittyisi arvoihin, jotka vahvistavat kansaa eikä niihin, jotka hajottavat sitä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169613#.UdaDimJHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169604#.UdaGmmJHT-k
-          PA on myöntänyt passeja vuodesta 1995 lähtien jokaiselle, joka pystyy osoittamaan asuvansa PA:n alueella ja omistaa PA:n identiteettikortin. Kansainvälisesti sitä pidetään vain matkustus-dokumenttina, joka ei takaa kansalaisuutta, koska Palestiinan valtiota ei ole olemassa eikä ole koskaan ollutkaan (mahtaneeko koskaan tullakaan?). YK:n hyväksyttyä PA/PLO:n esityksen saada tarkkailijajäsenen oikeuden ei-valtion nimikkeellä Palestiina, PA on julkistanut uudet passit, jossa PA:n tilalla on Palestiina. Monet uuden passin haltijat pitävät entiset hallussaan epäillen joutuvansa vaikeuksiin uuden kanssa. Israel ei tunnusta Palestiinan valtiota, kuten ei moni muukaan maa. YK:n 193:sta jäsenmaasta 138 äänesti Palestiinan puolesta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4401168,00.html
-          Asunto- ja rakennusministeri Uri Ariel piti äskettäin puheen, jota voidaan monin tavoin pitää potentiaalisesti räjähdysalttiina. Israelin viranomaiset ja etenkin hallituksen ministerit ovat tarkoin varoneet puhumasta kolmannesta Temppelistä tai edes vaatia rukoilemista Temppelivuorella. Puhuessaan arkeologisessa konferenssia Shilossa Samariassa Ariel oli jättänyt pois kaikki hienoudet ja uskalsi kerrankin puhua reilusti julkisuudessa sen, mitä moni, hyvin moni juutalainen sisimmässään hautoo. Ministeri Uri Ariel (Bait Hayehudi) sanoi, että on aika Israelin alkaa suunnitella kolmannen Temppelin rakentamista Temppelivuorelle. Muslimit ovat vuosisatojen aikana rakentaneet vuorelle Kalliomoskeijan, joka ei ole oikea moskeija vaan oletetun Isakin (muslimit: Ismaelin) aiotun uhrikallion suojaksi rakennettu rakennus, jonka esikuvana on ollut bysanttilainen kirkko, sekä Al-Aksa moskeija, jonka varjolla muslimisaarnaajat kiihottavat kansaa väittäen valheellisesti sen olevan vaarassa. ”Olemme rakentaneet lukuisia temppeleitä, mutta nyt on tullut aika rakentaa Temppeli Temppelivuorelle”, Ariel sanoo rohkeasti saaden pääministeri Netanyahun kieriskelemään kauhuissaan. Juutalaisten toisen Temppelin hävittivät roomalaiset v. 70, eikä juutalaisilla ole sen jälkeen ollut paikkaa, missä suorittaa uhritoimituksia. Viime vuossa Zevulun Orlev esitti samoin Temppelin rakentamista ennustaen, että Kalliomoskeija  ja Al-Aksan hävittäminen saisi 1.2 miljardin islamin uskoa tunnustavat aloittamaan sodan Israelia vastaan, mutta lisäten, että poliittiset ratkaisut ovat väliaikaisia eikä niiden sääntöihin ja lupauksiin voida luottaa. – Tämä on varmaan mannaa ulkoministeri John Kerryn korville, puhumattakaan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasista. http://www.timesofisrael.com/minister-calls-for-third-temple-to-be-built/






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021