KESKIVIIKKO 03.07.13


KESKIVIIKKO 03.07.13

1. EGYTPIN presidentti Mohammed Mursi piti eilen illalla kansalleen puheen, joka esitettiin suorana maan mediaverkossa. Hän ei osoittanut pienintäkään merkkiä, että hän olisi valmis taipumaan painostuksen alla ja suostuisi neuvottelemaan opposition kanssa. Puhetta seuranneiden mukaan Mursi esiintyi uhmakkaasti välillä ääntänsä korottaen suuttumusta osoittaen. Hän vetäytyi asemansa laillisuuden suojaan luvaten taistella vaikka oman henkensä uhraten voidakseen puolustaa laillisuuttaan vedoten siihen, että hänet valittiin kansanäänestyksellä ja hänet voidaan syrjäyttää vain perustuslain antamin perustein.
Mursi vaati armeijaa vetämään pois uhkavaatimuksensa todeten, ettei hän taivu sanelu-politiikan alla, tulkoon se kotimaasta tai ulkomailta.

KADUILLA tilanne jännittyy entisestään sekä Mursin kannattajien että opposition valmistautuessa uusiin koetuksiin, jotka ovat tähän mennessä sunnuntaista lähtien vaatineet 23 ihmisen hengen ja 200 haavoittunutta, yksin Kairon yliopiston lähellä syntyneessä yhteenotossa sai surmansa 16 ihmistä.
Mohammed Mursi valittiin presidentiksi 30. kesäluuta 2012 Muslimiveljeskunnan voitettua parlamenttivaalit. Hän kutsuu opposition edustajia Mubarak-ajan kannattajiksi, jotka pyrkivät kaappaaman vallan maassa. Mubarak tiettävästi kehotti Mursia eroamaan.
Mursi puolusti toistamiseen laillisuuden periaatteita, jolla hän tarkoitti perustuslakia.
Hänen puheensa katsotaan tarkoittavan, että hän Muslimiveljeskunnan kanssa valmistautuu haastamaan armeijan asettaman uhkavaatimusrajan, joka täyttyy klo 17.00 tänään, joskin aikamäärä on epäselvä armeijan jätettyä sen auki.

ONGELMA on kehittynyt kysymykseksi siitä, voidaanko laillisesti valittu presidentti erottaa kansannousun kautta. Opposition kannattajat sanovat Mursin menettäneen laillisuutensa epäonnistuttuaan nostamaan kansan elintasoa ja työllisyyttä, ja että Muslimiveljeskunnan tapa ulottaa valtaansa valtion laitoksiin ja instituutioihin on nostanut kansan suuttumuksen.
Kairon Tahrir-aukiolle kokoontuneet ”miljoonat” opposition kannattajat juhlivat jo saavutettuja voittojaan vaatien Mursia menemään kotiinsa.
Presidentti Mursin kannattajat ovat samoin kokoamassa massojaan ja marssien kaduilla, toistaiseksi välttäen suoria yhteenottoja opposition kanssa. Mohammed el-Beltagy kirjoitti tiistaina facebookin sivullaan, että ”marttyyrius vallankaappauksen estämiseksi on kiitollisuuden osoitus niille, jotka kuolivat vallankumouksen hyväksi”. Tällaiset lausunnot Veljeskunnan näkyvältä jäseneltä eivät lupaa veretöntä vallansiirtoa. Poliittinen välivalta levisi tiistain aikana Aleksandriaan ja muihin kaupunkeihin, mukana aseistettuja aktivisteja.
Viimeisen tiedon mukaan kuolinuhrien määrä on ainakin 39 ihmistä, monet heistä ammuttiin.

ARMEIJA vakuuttaa, ettei sen halua kaapata valtaa, mutta haluaa tilanteen kehittyvän laatimansa suunnitelman mukaan, mikä ei vaadi Mursin eroa. Armeijan entinen upseeri Hossam Sweilam sanoo, että asiantuntijoiden muodostama paneeli laatii uuden perustuslain, väliaikainen hallitus muodostetaan presidentin neuvostosta, jota johtaa korkeimman oikeuden päätuomari. Mukana olisivat puolustusministeri, poliittisten puolueiden ja nuorisojärjestöjen edustajat, sekä edustajat Al-Atzhar moskeijasta ja koptikirkosta. Armeijan näkemyksen mukaan väliaikainen hallitus hallitsisi maata vuoden ajan ennen uusia vaaleja. Armeijan virallinen edustaja ei halunnut kommentoida näitä tietoja, koska ”aika ei ole vielä kypsä”.

PRESIDENTTI Mursin johdolla Muslimiveljeskunnan rakentama hallintojärjestelmä osoittaa luhistumisen merkkejä hallituksen ministereitten jatkaessa eroaan, ainakin kuusi tähän mennessä erosi, ja maakuntien kuvernöörit tuntevat samoin virka-asemansa paineen.
Opposition vaikeutena on ollut arvovaltaisen johtajan  puuttuminen, minkä johdosta on ollut vaikeuksia löytää henkilöitä, joiden kanssa voi neuvotella. IAEA:n entisen pääsihteerin Mohammed ElBaradein tähti osoittaa nousua, häntä suositellaan edustamaan oppositiota.
Salafistien puolue Al-Nousra varoittaa Muslimiveljeskuntaa toistamasta Algerian esimerkkiä, jossa armeija lopulta mitätöi 1990 vaalit, mikä aiheutti vuosikausia kestäneet islamistien veriset terroriteot. Salafisti Adel Nasr kirjoitti web-sivullaan miten siellä ”100 000 kuoli ja islamistit menettivät sekä valtansa että uskonnollisen viestinsä voiman”.
USA:n presidentti Obama kehotti kuuntelemaan kansan ääntä, mutta hänen lausuntonsa herättää enemmän vastalauseita. http://www.timesofisrael.com/morsi-i-will-sacrifice-my-own-blood-for-the-legitimacy-of-egypt/
2. ISRAEL seuraa tapahtumia eteläisessä rajanaapurissaan epämukavan huolestuneena. Vaikka väkivalta ei sellaisenaan voine levitä Israelin puolelle, viranomaiset pelkäävät, että ääriainekset sekä Siinailla että Gazassa voivat käyttää tilaisuutta hyväkseen aloittaakseen raketti-iskut Israelin puolelle tai tehdäkseen kommandotyyppisiä iskuja rajan yli.
Egyptin armeija on myös varautunut tällaiseen mahdollisuuteen lisäämällä sekä sotilaitaan että panssarivoimiaan Siinailla Israelin rajan tuntumassa.
Israelin johtajat ovat pyrkineet huolellisesti varomaan lausuntojaan ottamatta kantaa kummankaan osapuolen puolesta tai vastaan. Israelin rakentama turva-aita Siinain rajalle on dramaattisesti vähentänyt laittomasti maahan pyrkivien määrää, mutta se tuskin pystyy estämään määrätietoisen terrorijoukon pääsyä sen läpi.

Vuonna 1979 Egyptin ja Israelin välille solmittu rauhansopimus on täyttänyt tehtävänsä ja vapauttanut Israelin diplomaattiset intressit sekä Gazan, Libanonin että palestiinalaisten suuntaan, joskin diplomatiaa on välistä jouduttu tukemaan sotilaallisin keinoin. Egyptin uusien hallitsijoiden taholta on esitetty muutoksia sopimukseen, lähinnä halutaan lisätä egyptiläisten joukkojen määrää Siinailla ääri-islamilaisten ryhmien vastapainoksi.
Sotilaslähteet vakuuttavat, että Egyptin armeijan vahvistukset Siinailla on koordinoitu IDF:n kanssa, eikä mitään yllättävää ole havaittu.
IDF:n edustaja sanoo myös, että vaikka armeija on varuillaan seuratessaan tilannetta Egyptissä, mitään joukkojen rutiinista poikkeavia siirtoja ei ole suoritettu. Aseitten salakuljetus Siinailta Gazaan voi nousta Egyptin huomion ollessa kohdistunut Kairon tapahtumiin.

ISRAELIN entinen Egyptin lähettiläs Eli Shaked analysoi tilannetta todeten, että Israelilla on kädet täynnä seuratessaan Syyrian sisällissotaa Hizbullahin osallistumista Assadin joukkojen rinnalla taisteluihin. Tämä voi pahoin järkyttää tasapainoa Libanonissa, jonne taistelut ovat osittain levinneet, mutta myös Jordaniassa, jossa Syyriasta virranneiden pakolaisten joukossa on monarkialle vihamielisiä aineksia, jotka voivat levittää kuningas Abdullahin vastaista mielialaa ja tyytymättömyyttä. Jordaniassa olevat amerikkalaiset joukot lisäävät nekin pelkällä olemassaolollaan mielialaa länsimaisesta ristiretki-operaatiosta. Analyytikot Israelissa kuitenkin uskovat, että Egyptin johtaja, olkoon kuka hyvänsä, haluaa säilyttää rauhan-sopimuksen ainakin vuosiksi eteenpäin, koska se on myös Egyptin intressien mukainen.
Suhteet palestiinalaisiin lienevät riippuvaiset rahankeskustelujen onnistumisesta, joiden epäonnistuminen voisi laukaista kolmannen väkivalta-aallon, intifadan, Israelissa. http://www.timesofisrael.com/israel-nervously-watches-egyptian-turmoil/

Debkafile kertoo, että sekä Obama että USA:n armeijan yksiköiden komentajien puheenjohtaja Martin Dempsey yrittivät vaikuttaa Egyptin tilanteen kehitykseen tiistaina tarjoten mahdollisuutta, että presidentti Mursi säilyttäisi paikkansa uusiin vaaleihin saakka. Artikkelin mukaan Dempsey yritti vaikuttaa armeijan kenraaleihin, että he lieventäisivät kantaansa Mursin suhteen. Obaman päämääränä on pelastaa Muslimiveljeskunnan hallinto ja Mursin asema ainakin toistaiseksi. Muslimiveljeskunnalla on pysyvä yhteys Obaman kanssa ja hän otti vastaan Valkoisessa Talossa sen kakkosmiehen muutama päivä sitten. Dempseyn oletetaan vilauttaneen mahdollisuutta, että vuotuinen 1.3 miljardin tuki Egyptille voi joutua uuteen harkintaan, ellei USA:n kannalta suotuisaan ratkaisuun päästä. http://www.debka.com/article/23088/In-direct-confrontation-Morsi-refuses-to-quit-says-army-must-withdraw-ultimatum

3. ISRAELIN enemmistö kannattaa kahden valtion periaatetta, kertoo MAARIV-lehti tuoreesta gallupista. Sen mukaan 62 % israelilaisista ja 53 % palestiinalaisista kannattaa sitä, vastustavia oli vastaavasti 33% israelilaisista ja 46 % PA:n arabeista. Israelilaisia haastateltiin puhelimella, sekä hepreaa, venäjää että arabiaa puhuvia, virhe % 4.5, arabeja haastateltiin kasvokkain Juudeassa, Samariassa, Gazassa ja Jerusalemin itäosissa, virhe % 3. Mutta 68 % israelilaisista ja 69 % palestiinalaisista ei uskonut sen toteutuvan viiden vuoden aikana. Lisäksi 58 % palestiinalaisista katsoi, että ”eno on jo jäänyt veneestä”, nyt on liian myöhäistä.  
51 % israelilaisista katsoi ”setlementtien” olevan suurin este, 74 % palestiinalaisista pelkäsi menettävänsä maansa ja kotinsa joutuvan tuhottaviksi. 57 % palestiinalaisista uskoo, että Israel haluaa ulottaa rajansa Välimerestä Jordanjokeen ja karkottaa heidät Jordaniaan; 25 % uskoi Israelin liittävän Juudean ja Samarian C-alueet karkottamatta ketään. 50 % israelilaisista uskoo arabien voivan vahingoitta heitä; 37 % uskoo arabien haluavan maan kokonaan karkottaen juutalaiset; 17 % uskoo samaa, mutta jättäen juutalaiset maahan. http://www.timesofisrael.com/survey-most-israelis-palestinians-support-2-states/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Turkin juutalaiset pahoittivat mielensä apulaispääministeri Besir Atalayn väitteestä, jonka mukaan ”diaspora” on epämääräinen, häilyvä termi, ja syyttäen Turkin juutalaisten kiihottaneen turkkilaisia protesteihin pääministeri Recep Tayyip Erdogania vastaan. Atalay lausui nämä huomionsa AKP:n konferenssissa maanantaina. ”On olemassa tiettyjä tahoja, jotka kadehtivat Turkin kasvua kuten se tapahtuu”, hän sanoi Cihan News Agencyn mukaan. ”He kaikki ovat yhdistymässä, yhdellä puolella diaspora juutalaiset. Te näitte ulkomaisen median asenteen Gezi-puiston tapahtumien aikaan, he sieppasivat sen ja alkoivat levittää sitä välittömästi ilman verifioimista. Ne jotka pyrkivät estämään mahtavan Turkin valitsemaa suuntaa, eivät tule onnistumaan”. Istanbulissa toimiva Turkin juutalainen journalisti Denis Ojavo, joka kirjoittaa Shalom Gazetteen, tarttui hänen puheeseensa syyttäen häntä antisemitismistä torjuen hänen puolustuksensa, että lausunto oli otettu pois asiayhteydestään. Ojavo tunnustaa, ettei mitään tällaista ole koskaan ennen kuultu Atalayn suusta, ja että hän ehkä lausui vain yleisen kliseen tarkoittamatta sitä henkilökohtaisesti. ”Mutta sittenkin, kun hän sanoo, että diaspora on epämääräinen, se viittaa salajuoneen. Hän uskoo juutalaisten hallitsevan mediaa, mutta se on yleinen sanonta, hän ilmaisee siinä stereotyypin ilman omaa harkintaa”, Ojavo selittää. ”Tällaiselle ei ole mitään veruketta, täten juutalaisyhteisö tuntee”. Turkin juutalaiset ovat Erdoganin johtaman AKP-puolueen vahvistaessa valta-asemaansa ja levittäessä islamilaista oppiaan yhteiskuntaan tulleet entistä varovaisemmiksi voidakseen olla provosoimatta hallitusta ja sen virkailijoita. Juutalaisten maailmanneuvosto JWC, joka edustaa juutalaisia sadassa maassa,  julkisti oman vastalauseensa kutsuen Atalayn puhetta shokeeraavaksi vaatien häneltä anteeksipyyntöä. Atalay itse esiintyi hyvin anteeksipyytävästi pahoitellen, että hänen viittauksestaan Gezi-puistoon nousi tällainen kohu. Hän sanoi, ettei hänen tarkoituksensa ole vahingoittaa juutalaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169546#.UdPc-mJHT-k
-          Kansanedustajat oikealla ja vasemmalla ovat nousseet poliisin harjoittamaa äärimmäisen väkivaltaista toimintaa vastaan, mikä ilmenee sen suorittaessa pidätyksiä tai hajottaessa kansanjoukkoja, mutta erityisen ikävänä heidän hajottaessaan juutalaisnuorten kyhäämiä väliaikaisia rakennelmia autiolla kukkuloilla Juudeassa ja Samariassa, kuten myös pysyvien juutalaisyhteisöjen tuhoamisen yhteydessä, jotka suorina otoksina TV:ssä esitettyinä nostattavat vihaa poliisia vastaan. Poliisin pitäisi ymmärtää, että se on järjestyksen valvoja kansan suojelija,  eikä kunkin hallituksen poliittisten päämäärien toteuttaja. Lukuisat kansanedustajat viittasivat äskeisiin luonnonkaasun myyntiä ulkomaille vastustavien järjestämien mielenosoitusten hajottamiseen. He sanovat, että poliisin äärimmäinen väkivalta pääongelma demokraattiselle hallitukselle, ja ”mikä pahinta, sitä käytetään aseena mielenosoittajien mielipiteitä ja protestiliikettä vastaan”. Poliisikomentaja Ayelet Elishar vastasi syytöksiin todeten, että ”väkivalta on väärä termi, sillä poliisilla on oikeus käyttää voimaa, kun se on tarpeen. Kysymys on siitä, käyttääkö poliisi tarpeetonta väkivaltaa”. Hän sanoi, etteivät mielenosoittajat aina koordinoi toimiaan poliisin kanssa, mihin Zandberg vastasi: ”Tarkoittaako tämä, että vain poliisin ehdoilla tapahtuva mielenosoitus on hyväksyttävä, muunlaiset eivät?” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169547#.UdPl6GJHT-k
-          Maaliskuussa 2010 kaksi juutalaista miestä yritti uhrata lampaan Temppelivuorella. Poliisi pidätti heidät ja oikeus määräsi heidät 50 tunnin työpalveluun. Juutalaiset valittavat, että arabit ja muutkin yhteisöt suorittavat uhritoimituksia ilman, että poliisi puuttuu niihin, ja kyselevät, mihin lakiin oikeus perustaa tuomionsa, sillä juutalainen laki päinvastoin kehottaa uhraamaan. Heidän harras toiveensa on päästä uhraamaan itse Temppelivuorella, eikä vain sen juurella. Tuomitut Federman ja Glick sanovat yrittävänsä uhrata lampaan myös tänä vuonna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169545#.UdPp5GJHT-k
-          Abbas sanoo olevansa toiveikas neuvottelujen alkamisesta, mutta valmistelee 138 häntä tukevan YK:n jäsenmaan neuvottelua, mikä on seuraava askel. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169542#.UdPrj2JHT-k


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019