TORSTAI 27.12.12


TORSTAI 27.12.12

1. MARWAN BARGHOUTI, Israelin vankilassa viiden elinkautisen + 40 vuoden vankeusrangaistustaan kärsivä Fatahin jäsen, entinen Tanzimin terrorijohtaja, antoi IDF:n ja vankilaviranomaisten luvalla puhelinhaastattelun vankisellistään käsin TV-10 haastattelijalle. IDF ei sallinut kaikkea puhelimessa puhuttua lähettää suorana katselijoille, vaan osa siitä on TV-kanavan arabiasiain analyytikon Tzwi Yehezkelin valitsemia paloja keskustelusta. Haastattelu tehtiin operaatio ”Pilvenpatsas” loppuaikoina, ja TV-10 julkaisi sen keskiviikkona.

Barghouti vakuuttaa haastattelussa, että hän tulee yhtenä päivänä astumaan Mahmoud Abbasin paikalle Palestiinan presidentiksi. Hän kehottaa katsomaan mielipidetiedustelujen tuloksia, jotka osoittavat, että hän on suositumpi palestiinalaisten keskellä kuin Abbas.
Barghouti vakuuttaa, ettei Israel ole kiinnostunut rauhansopimuksesta palestiinalaisten kanssa, sillä jos he olisivat, he huomaisivat, että Abbas on paras keskustelukumppani, mitä he voivat toivoa. ”Katsokaa, miten hän on valmis luopumaan Safedista”, hän selittää lisäten: ”Tämä on hänen henkilökohtainen mielipiteensä, sillä minä en koskaan luovu siitä, koska paluuoikeus on pyhä oikeus palestiinalaisille.”

BARGHOUTI selittää, että Abbas meni Yhdistyneisiin Kansakuntiin, koska hänellä ei ollut muuta mahdollisuutta. Tässä yhteydessä hän selittää olevansa suositumpi palestiinalaisten keskuudessa kuin Abbas, kuten gallupit osoittavat. Hän selittää asioita näin:
”Jos Abbas ei olisi mennyt YK:hon, hänen olisi pitänyt erota, ei hänellä ollut vaihtoehtoa. Katsokaa gallupeja, niin näette, että minä tulen hänen tilalleen. Israel on osoittanut, ettei se halua rauhaa. Me teimme virheitä toisen intifadan aikana, mutta ei arabikevät hyppää ylitsemme,” hän selittää ja jatkaa. ”Kun minä olen (Palestiinan) presidentti ja Israel suostuu kahden valtion periaatteeseen, joka perustuu ennen 1967 sotaa edeltäneisiin tukitauko-linjoihin ja Palestiinan valtion pääkaupunkina tulee olemaan Itä Jerusalem, tulen pitämään huolen siitä, ettei Hamas jatka terrori-iskujaan. He ovat hyväksyneet tämän ja me olemme jopa laatineet sopimuksen tästä vankilassa.”

Marwan Barghouti vastasi kysymykseen, olisiko hän valmis ampumaan raketteja Israeliin, että ”raketit ovat hyvä asia”, muttei hän käyttäisi niitä joka tilanteessa kuten Hamas teki. ”Hamas selviytyi operaatio Pilvenpatsaasta vahvempana. Te lopetitte Jabarin, mutta olitte yllättyneitä raketeista. Israelilaiset ymmärtävät vain voimaa.”
Hän on aiemmissa tilanteissa vaatinut palestiinalaisia turvautumaan ”vastarintaan”, mikä terroristien terminologiassa tarkoittaa aseellista väkivaltaa. ”Laajan vastarintataistelun aloittaminen tässä tilanteessa hyödyttäisi meidän asiaamme”, hän totesi maaliskuussa arabiankielisellä web-sivulla.
Hän kehotti silloin lopettamaan välittömästi kaiken taloudellisen ja turvallisuuspoliittisen yhteydenpidon Israelin kanssa kaikilla tasoilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163618#.UNvbk2JHT-k

2. ”PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu tulee luovuttamaan maata arabeille”, vakuuttaa pääministeri Yitzhak Rabinin entinen kansliapäällikkö Haber Eitan. Hän antoi haastattelu-lausunnon Arutz Shevan toimittajalle, josta otteita.
Haber toteaa aluksi, että kaikki Likudin johtajat puhuvat kuin oikeistolaiset, mutta toimivat vasemmistolaisten tapaan. Eli heidän puheisiinsa ei voida luottaa.
”Begin luovutti Siinain niemimaan ja Yamitin (juutalaisyhteisön) Egyptille; Shamir meni Madridin konferenssiin; Sharin suoritti (Gazan) evakuoinnin ja karkotti asukkaat Gush Katifista; Netanyahu luovutti Hebronin Wye-sopimuksella”, Haber luetteli todeten, että nämä tosiasiat puhuvat puolestaan.

EITAN HABER sanoo omaan kokemukseensa perustuen, että niin pian kuin joku pääsee hallituksen pääministeriksi, kaikki, mitä hän oli ajatellut, oppinut tai muistiinsa painanut, tulee muuttumaan, eikä Netanyahu ole poikkeus säännöstä.
”Jopa Moshe Feiglin, jos hänestä tulisi pääministeri, joutuisi taipumaan maailman ja EU:n painostuksen alla,” hän selittää. ”Maailma ei tunnusta, mitä he kutsuvat Israelin miehitykseksi”.
Haber uskoo, että Netanyahu tulee muodostamaan oikeistolaisen hallituksen, mutta tulee ottamaan siihen tasapainon vuoksi maltillisia puolueita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163612#.UNvnuGJHT-k
3. KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin, Likudin uskollinen jäsen ja kannattaja, totesi keskiviikkona, että Likud teki virheen aloittaessaan sellaisen karkean hyökkäyksen Bayit Hayehudin (Juutalainen koti) puheenjohtajaa Naftali Bennettiä vastaan.
Reuven Rivlin, joka on ehdokkaana Israelin presidentiksi Shimon Peresin jälkeen, puhui Dekalim yeshivan peruskiven laskemisseremonian aikana Ashdodissa.
Hän sanoi, että kritiikki Bennettin huonosti formuloitua puhetta vastaan - kieltäytymisestä totella armeijassa esimiehensä käskyä määrätyssä tilanteessa - oli oikein, mutta että hyökkäyksen kiihdyttäminen oli väärin laskelmoitu, sillä se vain vahvisti Bennettin ja hänen puolueensa kannatusta.

”Kritiikin kiihdyttäminen Bennettiä vastaan nosti hänet uudelle tasolle, mikä sai hänet näyttämään enemmän kansalliselta kuin Likud ja vaihtoehtona sille. En usko, että asia on näin, mutta virhelaskelma sai tilanteen näyttämään siltä”, Rivlin analysoi todeten, että olisi korkea aika laske kritiikin tasoa.
Naftali Bennet palveli armeijassa eliitissä Sayeret Matkal-joukoissa. Hän sanoi puheessaan torstaina viikko sitten, joka esitettiin TV:ssä, että jos hän joutuisi tilanteeseen, jossa häntä käskettäisiin osallistumaan juutalaisten kotien tuhoamiseen, hän pyytäisi komentajaa vapauttamaan hänet tehtävästä lisäten, että hän olisi valmis vaikka vankilatuomioon sen takia. Vaikka hän ei suoraan sanonut kieltäytyvänsä komennosta eikä kehottanut muita tekemään niin, toisten puolueitten kuten myös Likudin, johto tarttui hanakasti hänen huonosti muotoillun puheensa sisältöön.

Sunnuntaina useissa Israelin lehdissä aloitettiin anonyymi kampanja häntä vastaan, jossa hänet teilattiin demokratialle vaarallisena ja jossa viitattiin hänen TV-puheeseensa. Tätä seurasi sarja Likudin jäsenten - myös Netanyahun - TV-haastatteluja, joissa hyökkäyksiä Bennettiä vastaan jatkettiin Netanyahun todetessa, ettei hän koskaan voisi ottaa hallitukseensa Bennettiä ja hänen puoluettaan hänen puheensa perusteella.
Bayet Hayehudi-puolueen kannatus on nyt 13 edustajaa, mikä nosti sen kolmanneksi suurimmaksi Likudin ja Labourin jälkeen.
YESHA-neuvoston jäsenet totesivat Netanyahulle selvin sanoin tavatessaan hänet eilen illalla, että he olivat pettyneitä Likudin aloittamaan kampanjaan ja sanoivat Netanyahun hyökkäyksen Bennettiä vastaan olevan hyökkäys koko kansallista leiriä vastaan, mikä nakersi  Likudin kannatusta äänestäjien keskuudessa.
Bennettin puolueessa ei ole kyseenalaistettu Netanyahun soveltuvuutta pääministeriksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163613#.UNvsO2JHT-k

4. DEBKAFILE, joka tavallisesti kertoo uutisista päivän pari ennen muita uutistoimistoja, ihmettelee aamun artikkelissaan, mitä mahtanevat Obaman ja Netanyahun atomikellot näyttää, kun muutamaan viikkoon ei ole kuulunut yhtään mitään.
Dennis Ross, jolla on korva sekä Obaman että Netanyahun lähipiiriin, totesi maanantaina, että Iranin johto uskoo, ettei hyökkäys Irania vastaan ole näköpiirissä, eikä siten ole mitään syytä huoleen, eli annetaan Iranin rikastaa uraaninaan siten kuin sielu sietää.
Asiasta kysäistiin DF:n mukaan 25.12.12 Netanyahulta, joka ehätti tyynnyttelemään, että asia on hanskassa ja että asiaa hoidetaan joka ikinen päivä.

Hallituksen neuvonantaja Iranin kysymyksessä Yaacov Amidror on tehnyt useita vierailuja Washingtoniin, joiden aikana hänen uskotaan neuvotelleen amerikkalaisten kanssa tästä ikuisesta kysymyksestä, mutta mitään julkisuudelle annettavaa ei ole ilmaantunut.
Iranin johto tuntuu vakuuttuneen käsityksessään, että Israelin uhkaukset ovat pelkkää huu-haata, ja että Obama on vahvasti heidän hanskassaan eikä anna lupaa edes vihjata hyökkäysten mahdollisuuteen.
Netanyahu selitti, että asiaan palataan sitten, kun Obama on muodostanut uuden hallituksensa, mutta se tapahtunee hänen virkaan asettamisesta jälkeen 21.01.2013, ja Israelin vaalit ovat 22.01.2013, jonka jälkeen Bibi muodostanee uuden hallituksensa, mikä tavallisesti vie muutamia viikkoja. Eli vasta helmikuun puolenvälin jälkeen voinemme odottaa jotain uutta tapahtuvaksi, ellei sitten Iranin ja USA:n sota-alukset törmää Persianlahdella tai lentokoneet vahingossa laukaise lämpöhakuisia ohjuksiaan, mikä voisi aiheuttaa kriisin tai sitten pahimman vaihtoehdon: Syyrian epätoivoinen presidentti Assad aloittaa todellisen kaasusodan kapinallisia vastaan muutamien haparoivien tunnustelujen jälkeen. Tämä voisi aloittaa pahemman kehityksen kuin maailman magneettisten napojen siirtyminen onkaan.  http://www.debka.com/article/22636/Where-are-Obama-and-Netanyahu-s-nuclear-clocks-

5. UUTISOTSIKOITA
-          Röyhkeät varkaat olivat hakanneet kappaleiksi 10 metriä korkean teräksestä ja kuparista valetun bussia 405 vastaan 20 vuotta sitten terrori-iskun uhrien muistoksi pystytetyn muistomerkin. Terrori-iskussa sai surmansa 16 ihmistä. Varkaus, jossa varastettiin 20 tonnin muistomerkki, oli tehty useita päiviä sitten, mutta se havaittiin vasta keskiviikkona. Muistomerkki oli pystytetty lähelle paikkaa, jonne bussi 405 vieri iskun jälkeen maantieltä Neveh Ilanin ja Kiryat Yearimin välillä. Uhrien omaiset hämmästelevät, miten joku voi tehdä näin raakalaismaisen teon, joka nostaa pintaan tunnot 20 vuotta sitten. http://www.timesofisrael.com/thieves-snatch-20-ton-monument-to-victims-of-terror-attack/
-          IDF muodosti viimeisen niitin eteläisen rajan ja merenlahden turvaamiseksi muuttuneen ilmapiirin vallitessa. Prikaati kuuluu 80. Edom divisioonan komennuskuntaan, ja Eilatin paikallisprikaatin tehtävänä on turvata pääasiassa loma-kaupunkina tunnetun kaupungin turvallisuus Punaiselta mereltä, Jordaniasta tai Siinailta tulevaa uhkaa vastaan. Eilatissa asuu n. 50 000 israelilaista, mutta ympäri vuoden kestävän lomakauden vuoksi sen hotelleihin ahtautuu satoja tuhansia turisteja ja muita ulkomaisia vierailijoita. Edom-komentaja prikaatinkenraali Nadav Padan sanoo, että prikaati muodostettiin osaksi terrorivaaran vuoksi, mutta että muuttunut poliittinen ilmasti rajan takana on toinen tekijä, minkä vuoksi Israelin tulee valmistautua kaiken varalta. http://www.timesofisrael.com/with-eye-on-sinai-idf-establishes-brigade-to-watch-over-eilat/
-          Syyttäjä aikoo asettaa aiottua ja odotettua kovemmat syytösvaatimukset Avigdor Libermania vastaan, sillä uusissa kuulusteluissa on havaittu uusia johtolankoja, joita poliisi ei ole aiemmin tutkinut. Täten Israel Beitenun puheenjohtaja, entinen ulkoministeri ja kansanedustaja vahvasti Venäjän murteella hepreaa puhuva järkälemäinen poliitikko joutuu jatkamaan 17 vuotta kestänyttä piinaansa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4325132,00.html
-          Netanyahu käväisi keskiviikkona salaisella vierailulla Jordaniassa, jossa hän vertaili muistilappujaan kuningas Abdullah II:n kanssa. Vierailun aiheena, josta ei annettu ennakkovaroitusta eikä lausuntoa medialle, oli Syyrian massatuhoaseet ja ohjukset. Israel on kahdesti pyytänyt Jordanian yhteistoimintaa niiden hävittämiseksi, mutta aavikkovaltion kuningas arkailee peläten Syyrian vastatoimia. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-visited-jordan-with-plans-to-destroy-syrian-chemical-weapons-report-says/
-          IDF:n entinen sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin kehottaa hallitusta tekemään tarjous PA:lle, jota se ei voi torjua. Hän sanoo olevansa huolestunut Israelin laillisuuden kyseenalaistamisesta maailmalla, mikä tulee pahenemaan entisestään ajan myötä maailman kärsivällisyyden osoittaessa loppumista. Hän lisäsi arvioonsa, että IDF:n tunnettu ja tunnustettu mahti on pitänyt Israelin luonnollisia vihollisia aisoissa, mikä näkyy esim. siinä, ettei Hizbullah ole laukaissut yhtään rakettia Libanonin kakkossodan päätyttyä 2006. Hän ei pidä sodan mahdollisuutta aivan lähiaikoina todennäköisenä, vaikka Syyrian tilanne voi keikauttaa kaikki positiiviset laskelmat päälaelleen, mihin IDF on kaikessa hiljaisuudessa valmistautunut. http://www.timesofisrael.com/delegitimization-of-israel-a-graver-strategic-threat-than-war-former-intelligence-chief-says/
-          Egyptin talous, joka on saanut suuren osan budjetistaan turismista, on joutunut toteamaan, että poliittiset kuohunnat ja maailman median otsikoita hallinneet mielenosoitukset epävarmoine tulevaisuuden näkyineen, ovat pelotelleet turistit maasta. Joku harva ulkomaalainen joutuu epätoivoisten kamelinajajien, oppaiden ja kaupustelijoiden piirittämäksi vaatimuksilla, joita yksinäinen susi ei pysty toteuttamaan. Tämä kaikki nakertaa ennestään hallitsematonta talousluisia maassa, jossa työttömyys on jatkuva riesa. Presidentti Mursin tiistaina allekirjoittama perustuslaki varmistaa, että Egypti on nyt islamilainen tasavalta, jossa sharia-lakia tultaneen toteuttamaan tavalla, jota maa ei liene koskaan ennen kokenut. http://www.timesofisrael.com/egyptian-tourism-industry-further-ravaged-by-constitution-battle/





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019