PERJANTAI 14.12.12


PERJANTAI 14.12.12

1. ARMEIJA vahvistaa joukkojaan kaikkialla Juudean ja Samarian alueilla tänään perjantaina, sillä muslimit usein aloittavat väkivaltaisuudet rukouskokoustensa jälkeen. Tätä tapahtuu lähes viikoittain Jerusalemin Temppelivuorella, mutta kuumin paikka tänään lienee Hebron, jossa on ollut yhteenottoja IDF:n ja mellakoivien palestiinalaisten välillä, kuten TV-2 kertoo. Eilen aamupäivällä rajapoliisin naisupseeri seurasi 17-vuotiaan arabinuorukaisen käyttäytymistä, jonka päätteeksi tämä osoitti – kuten näytti – pistoolilla suoraan rajapoliisia ohimoon. Naisupseeri kehotti nuorukaista pudottamaan aseensa, mutta koska tämä kieltäytyi, hän avasi tulen haavoittaen häntä kuolettavasti. Pistooli oli metallinen lelupistooli.
Naisupseeri sanoo puolustuksekseen, että hän ampui potentiaalisen terroristin eikä nuorukaista. Arabikulttuurissa pojat saavat täysi-ikäisyyden 16-vuotiaina, jonka jälkeen heillä on oikeus perustaa oma perhe. Naispoliisi on saanut tappouhkauksia.

TAPAUS aiheutti mielenosoituksia pitkin päivää, jonka aikana poliiseja ja sotilaita pommitettiin kivien lisäksi myös petrolipommeilla, jotka eivät onneksi aiheuttaneet vahinkoa.
Palopommeja heitettiin myös ohiajavia israelilaisautoja kohti Al-Khaderin kylän lähettyvillä Betlehemistä länteen nekin onneksi osumatta.
Arabit järjestivät mielenosoituksia IDF:n sotilaita vastaan Hebronin alueilla ilman vahinkoja.
Myöhään torstai-iltana Hebronissa toimiva IDF:n osasto joutui kivisateeseen. Nähdessään erään arabin valmistautuvan heittämään palopommin heitä kohti, he avasivat tulen haavoittaen arabia vaikeasti rintaan. Hänet toimitettiin sairaalaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163152#.UMq4uWJHT-k

2. IDF:n eteläisen armeijan Givati prikaatin sotilaille järjestettiin viikon aikana matkoja eri puolille Israelia, jonka aikana heille kerrottiin makkabilaisista ja hasmonealaisajasta, johon hanukkaihme kuuluu. He ovat osa 20 000 sotilaasta, joille järjestettiin tällaisia tilaisuuksia.
Osa sotilaista suuntasi matkansa Jerusalemiin, jossa hellenismin aikainen hallitus istui; toiset suuntasivat matkansa Modiiniin, Beir Guvriniin tai Etzion blokkiin. 
Givati prikaatin 432. pataljoona, Tzabar, joka matkusti Jerusalemiin osana IDF:n rabbinaatin järjestämää hanukan viettämiseen liittyvää opetusohjelmaa, oli kantanut osan vastuusta Gazan vastaisen rajan valvonnassa heinäkuusta lähtien.
Lokakuun  23. päivänä yksi pataljoonan komppanian komentajista kapteeni Ziv Shilon haavoittui vaikeasti Gazan sisääntulon lähelle asetetusta pommista.
Pari viikkoa myöhemmin sotilaat havaitsivat raja-aidalle johtavan suuren tunnelin, jonne kootut pommit räjähtivät joko kaukosytytyksen tai jonkun muun syyn johdosta lennättäen lähelle paikoitettua jeeppiä yli 10 metriä. Onneksi sotilaita ei ollut lähettyvillä, kuten Times of Israel kertoo web-sivullaan. Tunnelia lienee ollut tarkoitus käyttää sieppausoperaatiossa.
Givati prikaatin Tzabar pataljoona vietti operaatio ”Pilvenpatsas” aikana useita päiviä kentällä odottaen käskyä ylittää turva-aita, mitä ei koskaan tullut, vaikka kaksi kertaa joukot olivat jo availemassa aidan portteja valmiina ryntäämään tositoimiin.

TZABAR pataljoonan sotilaat saapuivat Jerusalemiin keskiviikkoaamuna. Heidät johdatettiin rabbinaatin tiloihin, jossa IDF:n rabbinaatin joukko-osastoissa palveleva kipapäinen lain-opillisesta koulusta valmistunut David Ohlstein toivotti heidät tervetukkeiksi hillomunkkien (donuts) ja lahjapaketin kanssa. Hän kutsui itseään leikillisesti ”hillomunkki opetusupseeriksi”.
Jerusalemin matkansa aikana sotilaat kuljetettiin eri paikkoihin, joissa makkabi-sotilaat olivat aikoinaan toimineet ja taistelleet hellenistien joukkoja vastaan.
Länsimuurilla heille järjestettiin 15 minuutin rukoustauko muurilla. http://www.timesofisrael.com/the-idf-in-the-footsteps-of-the-maccabees/

3. JÄNNITYS Hebronissa on saanut myös siellä toimivat IDF:n yksiköt hermostuneiksi, mistä on osoituksena Reutersin välittämä artikkeli, jossa kerrotaan kahden sen journalistin joutumisesta nöyryyttävään ja epämiellyttävään tilanteeseen ajaessaan TV-merkein varustetulla autollaan lähelle paikkaa, jossa arabinuori Muhammad al-Salameh menetti henkensä uhitellessaan uhkarohkeasti leikkipistoolillaan rajapoliiseja.
Sotilaspartio pysäytti journalistien auton, syyttäen heitä B´Tzelemin työntekijöiksi, pakottaen heidät riisumaan vaatteensa kadulla ja polvistumaan kädet pään taakse nostettuina. Paikalle tulleen toisen TV-kuvaaja-auton palestiinalaiset journalistit pakotettiin samoin polvistumaan kadulle. Lopulta sotilaat avasivat kyynelkaasupurkin heidän välilleen ja lähtivät pois.
Toinen ensimmäisessä paikalle tullut journalisti valitti pahoinvointia kyynelkaasun vuoksi ja joutui käymään sairaalassa päästen kuitenkin illalla pois. Sotilaitten käytös oli tietenkin yliampuva ja tarpeeton provokaatio – joskin Reutersin versio asiasta - , mihin lienee vaikuttanut internetissä levitetyt videot IDF:n sotilaitten pakenemisesta Hebronissa Sikemissä mellakoivia palestiinalaisia, mitkä sittemmin osoittautuivat peukaloiduiksi siten, että sotilaat näyttivät pakenevan, mikä ei vastannut todellisuutta.
Reuters-news päätoimittaja Sephen J Adler sanoi olevansa tyrmistynyt sotilaitten käyttäytymisestä ja totesi, että asiaa tutkitaan yhdessä IDF:n edustajien kanssa.
IDF:n paikallinen  prikaatin komentajalle annettiin tehtäväksi aloittaa tutkimukset tilanteesta. IDF:n taholta todetaan, ettei uusia tiedonantoja anneta ennen tutkimusten päättymistä.  http://www.reuters.com/article/2012/12/13/palestinians-israel-reuters-idUSL5E8NDF6R20121213

4. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas väitti kahden päivän Turkin vierailunsa aikana, että Hamas ja Fatah tunnustivat Israelin valtion oikeutuksen ja kahden valtion periaatteen jo 1993 järjestöjen välille laaditussa neljän artiklan sopimusasiakirjassa, jonka myös Khaled Mashaal allekirjoitti, kuten turkkilainen uutistoimisto Harriyet kertoi torstaina Ankarassa.
Abbas sanoi kieltäytyvänsä hyväksymästä sitä, etteikö Hamas olisi tunnustanut Israelia eikä Khaled Mashaalin Gazassa pitämää puhetta, jossa hän yksiselitteisesti vakuutti, ettei Hamas tule koskaan luovuttamaan tuumaakaan Jordanjoen ja Välimeren välisestä alueesta.

OPPOSITIOSSA olevan uuden Hatnua puolueensa puheenjohtaja Tzipi Livni kiirehti soittamaan Abbasille välittömästi kuultuaan hänen lausunnostaan sanoen ”tervehtivänsä tyydytyksellä tämän kaltaisia lausuntoja PA.n johtajan suusta, koska kansan tulee olla tietoinen, että on olemassa keskustelukumppani”, kuten hän sanoi.

PÄÄMINISTERIN taholta annettiin kiukkuinen vastalause sekä Abbasille että Livnille. ”PA:n johtaja pelaa kaksinaamaista peliä kansainvälisen politiikkansa vuoksi”, lausunnossa todetaan. ”Ei tarvita Abbasin vakuutuksia Israelin olemassa olosta, koska se on todellisuus, mutta tarvitaan Abbasin tuomioita Mashaalin puheista israelilaisten murhaamiseksi ja Israelin tuhoamiseksi, mutta näitä Abbas välttää koskettelemasta puheissaan.”
Livnin käyttäytymisestä Likudin lausunnossa todetaan, että Livni oli liukkaasti antautunut Abbasin lipevien suostuttelujen alla, mutta että se osoittaa vain Livnin antautumis-mielialan ja sen, että hän on valmis peittämään päänsä hiekkaan.

NETANYAHU syytti Abbasia, että valmistellessaan Fatahin ja Hamasin sovittelua hän on valmis tyynnyttelemään Israelin hallitusta väittäen, että Hamas on hyväksynyt kahden valtion periaatteen vastoin sen johtajien äskeisiä lausuntoja. Hän mainitsi edelleen EU:n ulkoministeri-neuvoston valmistautumisen hyväksymään vain Israelin rakennustoimet tuomitsevan päätöslauselman mutta jättäen pois Hamasin johtajien puheitten tuomiot. Viime hetkellä Saksan ja Tsekin ulkoministerien vaatimuksesta lausuntoon lisättiin tuomio Hamasin johtajien puheista, mutta jota Tanska, Portugali, Islanti ja Suomi vastustivat. http://www.timesofisrael.com/abbas-condemns-hamas-leaders-call-for-the-destruction-of-israel/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Liberman vapautettiin karkeimmista syytöksistä, mutta häntä syytetään kuitenkin yleisen luottamuksen rikkomisesta, minkä hän näyttää ottaneen helpottuneena vastaan, vaikka oikeustoimet jatkuvatkin vielä. Hän ilmoitti tutkivansa tilannetta yhdessä lainoppineiden kanssa ja päättävänsä sitten, miten hän aikoo suhtautua siihen, eroaako hän puheenjohtajuudesta vai jatkaako. Oppositiojohtajat ovat jo ehtineet vaatia kovaan sävyyn hänen eroamistaan, mitä varsinkin Meretz vaatii. Näin vaaliaikana heille on tietenkin poliittisesti edullista esiintyä tiukan moraalin kannattajina, vaikka jauhot eivät omassa pussissakaan olisi täysin puhtaat. Entinen lähettiläs Zeev Ben Aryeh, jonka sanotaan vuotaneen Libermanille salaisia tietoja hänen syytöksistään, vakuuttaa, ettei Liberman ole syyllistynyt mihinkään laittomaan. http://www.timesofisrael.com/liberman-says-he-wont-resign-right-away-but-will-consider-his-position-now-hes-being-indicted/
-          Ensimmäistä kertoo vuosiin Fatah salli – osana sovintoneuvotteluja – Hamasin pitää massatilaisuuden torstaina Nablusissa, joka on Fatahin vahvaa aluetta. Tilaisuuden aiheena oli Hamasin 25-vuotisjuhlallisuudet, joita Gazassa juhlittiin jo aiemmin. Arviolta 10 000 Hamasin kannattajaa marssi Al-Nasr moskeijasta marttyyrien aukiolle Nablusissa iskulauseen shale stones-alla, tiellä vapauttamiseen. Tilaisuus televisioitiin PA:n virallisessa TV-lähetyksessä, ja lukuisia Fatahin ja PA:n virkailijoita osallistui tilaisuuteen. Hamas-johtajat uhosivat, etteivät he tarvitse kenenkään lupaa pitää kansallisia tilaisuuksia omissa kaupungeissaan. Tilaisuudessa puhui myös Hamasin kakkosmies Moussa Abu Marzouk, joka puheessaan kiitti Abbasin saavutusta YK:ssa kuitenkin todeten, ettei se muuttanut mitään kentällä. Hän vakuutti, että Hamas on palestiinalaisten johtava poliittinen edustaja. http://www.timesofisrael.com/first-west-bank-hamas-rally-in-years-draws-thousands/
-          Ihmisoikeusjärjestöt valittavat, että presidentti Obaman määrittämä ”punainen varoituslinja”, joka ylittyy, jos Assad käyttää massatuhoaseita, antaa Assadille vapaat kädet hyökätä kaikin konventionaalisin asein omaa kansaansa vastaan. Syyrian taisteluissa on saanut surmansa yli 42 000 ihmistä, ja lukumäärä kasvaa päivittäin, usein sadan – parin sadan uhrin päivävauhtia. Jos Presidentti Bashar Assad koskaan joutuu vastaamaan oikeudessa veriteoista Syyriassa, hänellä täytyy olla todella pitävät puolustusfaktat käytettävissään.  http://www.timesofisrael.com/rights-groups-say-obamas-red-line-on-syria-lets-assad-attack-his-people-by-conventional-means/
-          Venäjä näyttää kaikessa hiljaisuudessa valmistautuvan siihen, että Assadin hallitus kaatuu ja monista kansallisuuksista koostuvat kapinalliset lopulta miehittävät Damaskoksen palatsit. Venäjä on koonnut aluksiaan Syyrian rannikon edustalle valmiina evakuoimaan kansalaisensa. Mikä Assadin kohtalo tulee olemaan siinä tapauksessa? Venäjä, joka on viimeiseen saakka avustanut Assadia asetoimituksin, ei ole ilmaissut halukkuuttaan antaa hänelle turvapaikkaa, mikä tuntuisi luontevalta. http://www.timesofisrael.com/russia-positions-itself-for-fall-of-syrian-regime/
-          Israelissa keskustellaan, saako Israelin arabikansanedustaja Hanin Zoabi asettua enää ehdokkaaksi, sillä hän on monin tavoin  ja toistuvasti toiminut tavalla, joka voidaan määritellä maansa petturuudeksi. Hän osallistui Mavi Marmaralla Gazan merisaarron murtoyritykseen väittäen, ettei hän ollut tietoinen aluksella tapahtuneista veriteoista, jotka alkoivat Turkista tulleiden aktivistien toimesta. Viimeisissä hänen toimiaan ilmentävissä kuvissa hänet nähdään yhdessä turkkilaisten terroristien kanssa. Hän erottamistaan Knessetistä on vaadittu, ja ettei hän saa olla ehdokkaana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163006#.UMroBmJHT-k

Torstain artikkeli myöhästyi, sillä joku hakkeri oli päässyt Google-tiliini ja esti niiden julkaisun. Toivotan lukijoille siunattua joulun valmisteluaikaa, myös sisäisesti. Taistelu jatkaa.




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019