KESKIVIIKKO 12.12.12


KESIKIVIIKKO 12.12.12 

1. PRESIDENTTI Obama on Israelin TV-10 mukaan ilmoittanut olevansa valmis suoriin neuvotteluihin Iranin johdon kanssa. Tiistaina julkistetun raportin sanotaan perustuvan USA:n hallituksen korkean viranomaisen ilmoitukseen, joka myös vahvisti, ettei Israelin johdon kanssa ole keskusteltu asiasta. Ei tämä ole suinkaan ensimmäinen kerta, että USA toimii tärkeissäkin Israelia koskevissa kysymyksissä kuulematta ensin Lähi Idän tärkeimmän liittolaisensa mielipidettä, mutta raportissa todetaan, ettei yksikään USA:n presidentti ole aiemmin toiminut vastaavissa tilanteissa edes ilmoittamatta päätöksestään ennen sen julkistamista.
Ei liene kovin mairittelevaa Israelin pääministerille suhteiden kannalta lukea lehdistä, mitä USA:n presidentti on päättänyt Irania koskevassa kysymyksessä.

RAPORTIN mukaan USA:n presidentti antaa Iranin neuvotteluille 4 – 5 kuukautta onnistua, jonka jälkeen, jos keskustelut eivät tuota tulosta, USA voi katsoa olevansa pakotettu turvautumaan viimeiseen mahdollisuuteen, eli aseelliseen optioon, jota USA haluaa välttää.
Raportin mukaan Obama suunnittelee asettavansa Iranille ehtoja neuvottelujen aloittamiseksi. Iranin tulee keskeyttää uraanin rikastamisensa ja antaa IAEA:n tarkastajille mahdollisuus käydä tutkimassa haluamiaan kohteita Iranissa.

Elad Benarin laatimassa INN:n artikkelissa todetaan, että USA epäilee Israelin vuotaneen Iranin ydinasesuunnitelmia koskevia tietoja julkisuuteen voidakseen siten painostaa länsimaita koventamaan asennettaan Irania vastaan.
Jokin aika sitten julkistettiin Guardian lehdessä kaavioita, joiden uskottiin esittävän Iranin kokeiden tuloksia ydinpommin räjähdyksen simulaatioissa. Asiantuntijat huomauttivat pian raportin julkistamisen jälkeen, että kaavioita oli peukaloitu eivätkä siten uskottavia. Kaavioiden julkistamisen uskotaan kuitenkin häiritsevän IAEA:n neuvotteluja Iranin kanssa.
IAEA:n pääsihteeri Yukija Yamano vakuuttaa, että vaikka Iran on siivonnut Parchin tuki-kohdan alueelta kaikki merkit, jotka viittaisivat tehtyihin simulaatiokokeisiin, alueen tutkiminen olisi kuitenkin hyödyllinen.
Viikko ennen USA:n presidentin vaaleja raportoitiin, että USA on valmis suoriin neuvotteluihin Iranin kanssa, mutta Iranin johto ilmoitti silloin odottavansa vaalien tuloksia nähdäkseen, kenen kanssa se neuvottelee. USA:n taholta kiellettiin välittömästi raportin tiedot. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163073#.UMgYBGJHT-k

2. IRANIN ulkoministeriön edustaja vakuutti tiistaina järjestetyssä lehdistökonferenssissa Teheranissa, että Iranin suhteet Hamasin ja Islamic Jihadin kanssa ovat paremmat kuin koskaan. Iranilaisen MEHR-uutistoimiston välittämän raportin mukaan ulkoministeriön edustaja väitti länsimaisten uutistoimistojen pyrkivän häiritsemään Iranin suhteita Hamasiin ja Islamic Jihadiin niiden IDF:lle aiheuttaman tappion jälkeen ”Pilvenpatsas” operaatiossa, kuten hän väitti siteeraten Hamasin vääristeltyä raporttia sodan tuloksista.
Edustaja sanoi, että arabien avustaminen niiden taisteluissa on Iranille periaatekysymys.
Hamas pommitti Tel Avivia ja Jerusalemia iranilaisilla Fajr-5 raketeilla, tosin väittäen, että ne olivat Gazassa Hamasin iranilaisen mallin mukaan valmistamia M-75 raketteja, jossa 75 tarkoittaa raketin kantomatkaa. Tel Aviviin ammutuista raketeista yksi ohitti Iron Dome torjunta-patteriston osuen asuntokerrostaloon vahingoittaen muutamia asuntoja. Jerusalemiin ammutut raketit eivät yltäneet lähellekään Jerusalemin aluetta.

IRANIN parlamentin puhemies Ali Larijani tunnusti operaation Pilvenpatsas aikana, että Iran on avustanut Hamasia sotilaallisesti ja taloudellisesti siitä lähtien, kun se kaappasi vallan Gazassa 2007, ja sanoi Iranin olevan ylpeä siitä.
Iranin vallankumouskaartin joukkojen komentaja kenraali Ali Jafari tunnusti samoin, että Iran on antanut teknistä tietoutta Hamasille Fajr-5 raketista ja että palestiinalaiset olivat nopeasti pystyneet rakentamaan oman versionsa siitä Gazassa.
Sekä Hamasin että Islamic Jiohadin edustajat tunnustavat avoimesti saavansa avustusta Iranilta. Tätä he saavat sekä sotilaallisina tarvikkeina että taloudellisena tukena ja koulutuksen muodossa aseiden käyttämiseksi.
Suhteet osapuolten välillä näyttävät jatkuvan hyvinä, vaikka Syyriassa Iran tukee Assadin hallitusta, jota vastaan Muslimiveljeskunnan alainen Hamasin ja Jihadin taistelevat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163077#.UMgj8GJHT-k

3. EGYPTIN poliittisen pattitilanteen johdosta Egyptin armeija on ottamassa aiemman aktiivisen aseman kuitenkaan haluamatta asettua kummankaan osapuolen taakse. Viime yön aikana kymmeniä tuhansia mielenosoittajia kokoontui Kairossa sekä Mursin kannattajien että häntä vastustavien järjestämiin mielenosoituksiin. Mursin vastustus keskittyy hänen päättämänsä kansanäänestyksen vastustamiseen. Kansanäänestyksellä Mursi halusi saada vahvistuksen perustuslakia laatineen paneelin esitykselle uudesta perustuslaista, jonka Mursin vastustajat pelkäävät tuovan Egyptiin Muslimiveljeskunnan valvoman yksinvallan.

Mursin vastustajat ovat sekä vapaamielisiä että eri uskontoihin kuuluvia vähemmistö-ryhmittymiä, joista suurin on koptikristittyjen muodostama kokonaisuus. Heidän edustajansa jättäytyivät pois paneelin työskentelystä havaittuaan, ettei heitä kuunneltu.
Mursin vastaisen opposition edustajat osoittivat mieltään viime yön aikana presidentin palatsin edustalla murtaen osia armeijan kiireesti suurista kivilohkareista ja teräs-kiinnikkeistä sen suojaksi rakentamasta muurista pyrkimättä kuitenkaan tunkeutumaan palatsin alueelle.
Mursin kannattajat osoittivat mieltään muutaman kilometrin päässä, eikä suoraa kontaktia heidän välillään ollut. Tämän vuoksi säästyttiin verisiltä yhteenotoilta.

EGYPTIN armeijan  komentaja ja puolustusministeri Abdel Fattah Al-Sissi esiintyi myöhään tiistai-iltana Egyptin TV:ssä esittäen vetoomuksen keskustelutilaisuuden järjestämiseksi osapuolten kesken keskiviikkona armeijan urheilukeskuksessa Kairon koillisosassa. Sissi kutsui tilaisuuteen poliittisia vaikuttajia, nuorisoliikkeen edustajia, journalisteja sekä tuomareita. Sissi vakuutti, ettei siellä puhuta politiikkaa, vaan maan pelastamisesta. 
Egyptin pääoppositioryhmittymä, National Salvation Front, on aiemmin hylännyt Mursin neuvottelutarjoukset, ellei kansanäänestystä siirretä, mutta ilmoittaa nyt joustavansa saadakseen tilanteen laukaistuksi.
Presidentti Mursi antoi armeijalle valtuudet pidättää järjestykselle vaarallisiksi katsomiaan kansalaisia, mikä tarkoittaa sotatilaa maassa.
Egyptiä avuliaasti taloudellisesti ja diplomaattisesti tukenut USA kehottaa armeijaa toimimaan vastuullisesti ja välttämään kovia otteita. USA antaa vuosittain Egyptille 1.3 miljardia sotilasapua ja Obama lupasi miljardi USD sen lisäksi. USA toimittaa Egyptille 20 F-16 konetta tammikuun 22.päivänä, jolloin Israelissa pidetään parlamenttivaalit. Koneitten toimittamisesta sovittiin presidentti Mubarakin aikana, minkä hedelmät korjaa nyt presidentti Mursi.
IMF päätti siirtää Egyptille myönnetyn 4.8 miljardin luoton maksamista, kunnes tilanne selkiytyy Egyptissä. Egyptin pääministeri Hisham Qandil sanoi hallituksen pyytäneen lainan siirtoa toistaiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163074#.UMgp_WJHT-k

4. ISRAELILLA on tarkkailupisteitä Eritreassa, pienessä valtiossa Sudanin ja Etiopian välissä Punaisenmeren rannalla, kertoo Stratfor Global Intelligence tiistaina. Iran on aktiivisesti hoitanut ja lisännyt toimintaansa Sudanin kanssa. Sen sotalaivat ovat vierailleet Port Sudanin satamassa, ja viimeisestä vierailusta kerrottiin pari päivää sitten.
Israelin intressi kohdistuu Iranin lähettämiin asetoimituksiin, jotka usein puretaan Sudanissa ja kuljetetaan sieltä Egyptin kautta Siinaille tai Gazan kaistalle. Israelin ilmavoimien väitetään tuhonneen asetoimituksia kuljettaneita autokonnia Sudanin erämaassa, ja myös IAF:n väitetään osallistuneen Khartoumissa 23.10.12 räjähtäneen ja tuhoutuneen asetehtaan pommitukseen. Israel ei ole virallisesti kieltänyt eikä myöntänyt, vaikka poliitikot puheissaan niihin epäsuorasti viittaavat.

STRATFORIN mukaan Israelilla on pieni merivoimien edustus Dahlak arkipelagossa ja Massawassa sekä kuuntelupiste Amba Soirassa. Niistä Eitreassa sijaitsevista toimi-pisteistään käsin Israel pystyy valvomaan Iranin laivaston liikkeitä Afrikan sarven lähettyvillä.
Eritrea taiteilee Iranin ja Israelin vaikutusvallan välillä. Iran on tukenut Eritrean taloutta ja se on vastaavasti tukenut Iranin ydinasesuunnitelmia. Eritrea haluaisi Israelin lisäävän yhteis-toimintaansa ja kohentavan maan ilmavoimia, mutta koska Etiopian suhteet ovat myös tärkeitä Israelille, suhteiden kehittäminen  täytyy tehdä varoen. Eritreaa odottaa myös pienten toimintamaksujen ohella Israelin käyttävän suhteitaan USA:n suhteiden parantamiseksi.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163072#.UMg5K2JHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Turkin presidentti Abdullah Gul sanoi lehdistökonferenssissa Turkissa tiistaina, että Israel pelaa tulella suunnitellessaan uusia rakennuskohteita Juudeassa ja Samariassa. Hän viittasi erityisesti E-1 alueen rakentamiseen Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä, että suunnitelman toteuttaminen on hyvin vaarallista. Hän varoitti, etteivät nämä vain haavoita Israelia lyhyellä ja pitkällä tähtäyksellä, vaan tulevat eristämään sitä entistä enemmän maailmalla. Hän kehotti Israelin johtajia katsomaan YK:n yleiskokouksen päätöstä PA:n aseman nostamiseksi virallisen tarkkailijan asemaan ja oppimaan siitä, miten maailma reagoi. Hän viittasi PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin uhkaukseen valittaa Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen Israelin rakennussuunnitelmista Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosissa, jotka Israel vapautti 1967 puolustussodassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163058#.UMhAe2JHT-k
-          Yhdysvaltoihin muuttaneet siirtolaiset ovat osoittautuneet yhä enemmän terroristien tukijoiksi, joille he lähettävät rahaa. Esimerkkinä kerrotaan Somaliasta muuttaneesta naisesta, joka lähetti 1450 USD Al Shabaab terrorijärjestölle Somaliassa. FBI äänitti hänen puhelinsoittojaan, joissa hän ilmaisee ihastuksensa uutisista, että A-Shabaab oli surmannut Somaliassa toimivia rauhanturvaajia. Toisessa puhelinkeskustelussa hän vakuutti kuuntelijalleen, että USA:ssa toimivat terroristit tulevat aiheuttamaan uusia 9/11 kaltaisia iskuja, joissa uhriluku kaksin- tai kolminkertaistuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163080#.UMhESGJHT-k
-          Ryhmä cyberhakkereita, jotka syksyllä sotkivat USA:n tietoliikenne-markkinoita, uhkaa uudistaa hyökkäyksensä USA:n mantereella. Ryhmällä on suhteita Hamasin aseellisen siiven izza-din al-Qassam kanssa, kuten FOX-news raportoi. Ryhmä ilmoitti maanantai-iltana, että iskujen kohteina tulevat olemaan JP Morgan Chase, Bank of America, US Bancorp, PNC Financial Servicies sekä Sun Trust Banks. Ryhmän sanomassa uhattiin, että hyökkäykset ovat suuruudeltaan ja vaikutuksiltaan ennalta arvaamattomat, joita niiden tukijat eivät osaa odottaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163060#.UMhGLmJHT-k
-          Reza Kahlili, joka esiintyy peitenimellä, raportoi Irani lähettäneen Yhdysvaltoihin 10 hengen murharyhmän, jonka jäsenet ovat pitkälle koulutettuja ja erikoistuneita. Raportissa kerrotaan myös, että Iran on tehostanut ydinaseen valmistusta ja että se on hajauttanut toimintansa laajan maansa eri osiin, joista niitä on mahdotonta löytää. Ryhmän jäsenet ovat kaikki Iranin vallankumouskaartin upseereita, jotka valittiin 9 vuotta sitten, ja joiden kouluttamisen ja ohjeistamisen valtuutti vallankumouskaartin  komentaja Qassem Soleimani ja jonka ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei vahvisti. Kukin näistä murharyhmän jäsenistä kokoaa oman solunsa kokonaismäärän noustessa viiteenkymmeneen. Heidän rahoittajineen toimii kaksi varakasta iranilaista liikemiestä, jotka matkustavat yhtenään USA:n ja muun maailman välillä. Ryhmän jäsenet toimivat eri alojen asiantuntijoina ennen liittymistään operaatioon, ja he pystyvät nyt hyödyntämään aiempaa asiantuntemustaan erikoiskoulutuksen ohella. Raportin mukaan ryhmä aktivoituu toimintaan, elleivät länsimaat ja USA suostu Iranin ilmoittaman puolen vuoden aikana hyväksymään Iranin ydinsuunnitelmaa ja sen vaatimuksia. Ryhmän iskukohteet on valittu, ja Khamenei on ne hyväksynyt. Raportissa kerrotaan myös, että Iranin heikentyvä taloustilanne ja sisäisten levottomuuksien uhka voivat nopeuttaa ryhmän iskujen aikataulua. Myös Syyrian presidentti Assadin hallituksen kaatuminen ja Hizbullahin heikentyminen voivat vaikuttaa aikataulun muuttamiseen. Raportti viittaa mahdollisuuteen, että Iran voi iskeä ohjuksillaan Israeliin. Raporttien mukaan sillä on 170 ballistista ohjusta suunnattuina Israelin kaupunkeihin, osa niistä on varustettu biologisin kärjin. Iran voi valmistella plutoniumpommin rakentamista Pohjois-Korean avustamana, ja ensi vuonna sillä on operatiivisesti valmis ballistinen ohjus, jolla se yltää Yhdysvaltoihin, kuten raportti toteaa.
-          Debkafile kertoo artikkelissaan, että operaatio Pilvenpatsas Gazassa nosti merkittävästi Hamasin painoarvoa ei vain Gazassa vaan myös ulkomailla. DF kertoo, että se on myös sekoittanut pahasti IDF:n toimintavapautta Juudean ja Samarian alueilla, joissa Hamas voi suorittaa samantapaisen vallankaappauksen kuin Gazassa 2007. Hamas ja Fatah, joka toimii pääasiassa Juudean ja Samarian alueille, ovat vuosikaudet pyrkineet sopimaan erimielisyytensä ja yhdistämään poliittiset tavoitteensa, jotka Hamasilla ovat selkeät: Israelin tuhoaminen ja islamilaisen tasavallan perustaminen sen raunioille. DF arvioi, että Hamas valmistelee PA:n hallinnon lopettamista ja vallan anastamista, josta ensimmäisiä selviä oireita on nähtävissä PA:n salliessa Hamasin järjestää Nablusissa järjestönsä 25-vuotis-juhlallisuudet. Israel on joutunut peräytymään Hamasin suhteen luopumalla vaatimuksistaan puskurivyöhykkeen perustamiseksi Gazan puolelle rajaa ja sulkea kaikki salakuljetustunnelit Gazasta Siinaille ja Israeliin. Israel joutui leventämään Gazan kalastajien oikeutta Välimerellä kauemmas rannikosta ja helpottamaan siviililiikennettä Gazasta. Operaatio Pilvenpatsaan keskeyttäminen romahdutti IDF:n moraalia, mitä ovat lisänneet videokuvat sotilaitten päättömästä pakenemisesta arabien kivitysten alta valittaen, ettei heillä ole lupa käyttää aseitaan. http://www.debka.com/article/22602/The-Gaza-operation-s-ending-shakes-West-Bank-security-opens-door-to-Hamas






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019