PERJANTAI 05.10.12


PERJANTAI 05.10.12

1. USA:N puolustusministeri presidentti Bushin ja Obaman presidenttikauden alkuvaiheilla Robert Gates totesi puheessaan Norfolkissa keskiviikkona UPI:n raportin mukaan, että sotilaallinen hyökkäys Iranin ydinlaitoksia vastaan tulisi päättymään katastrofiin. Hän sanoi, ettei sekä USA:lla että Israelilla ole edellytyksiä tuhota Iranin uraaninrikastuslaitoksia, jotka on sijoitettu maanalaisiin tiloihin, ja hyökkäys tulisi päinvastoin varmistamaan, että Iran tulisi rakentamaan itselleen ydinaseen, sillä tuo maa tulisi ”kaksinkertaistamaan ponnistelunsa suunnitelmansa toteuttamiseksi”.
”USA:n tai Israelin sotilaallinen  isku Iranin ydinlaitoksia vastaan tulisi minun käsitykseni mukaan johtamaan katastrofiin, mikä tulisi varjostamaan meitä sukupolvien ajan tässä maailmanosassa”, Gates totesi puheessaan.

Hän kehotti USA:n diplomaatteja tekemään täysin selväksi Israelille, ettei sillä ole avointa valtakirjaa iskeä Iraniin yksipuolisesti. Sen sijaan  hän suositteli taloudellisten sanktioitten lisäämistä ja Iranin eristämistä diplomaattisesti muusta maailmasta saadakseen sen johtajat luopumaan suunnitelmistaan ydinaseen rakentamiseksi.
Gates puheen julkistaminen oli sijoitettu aikaan, jolloin Iranin rahayksikkö rial on menettänyt yli puolet arvostaan viime viikosta lähtien. Lisäksi Teheranissa järjestettiin spontaaneja mielenosoituksia rahanarvon alenemisen ja elintason laskemisen vuoksi, mitkä johtivat kahinointiin poliisin ja puolisotilaallisten basij-joukkojen kanssa, sekä rahanvaihtokojujen sulkemiseen ja laittomasti rahaa vaihtavien pidätyksiin. Satoja mellakkavarusteisiin pukeutuneita poliiseja osallistui Ferdowsin alueella kauppakeskukseen tehtyyn ratsiaan.

Tarkkailijat ovat pyrkineet näkemään näissä mielenosoituksissa myöhäsyntyisen arabikevään alkutahdit shia-mullahien johtamassa Iranissa, mikä voi osoittautua ennenaikaiseksi, vaikka hallituksen vastustamisen siemen onkin elänyt salaisesti viimeisesti parlamenttivaaleista lähtien pystymättä viriämään liekille poliisin kovien vastatoimien vuoksi. Presidentti Ahmadinejad pyrkii vähättelemään sanktioitten vaikutuksia vakuuttaen, että Iran on pystynyt voittamaan niiden vaikutukset.
Iranin ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei vakuutti keskiviikkona, etteivät sanktiot ja painostuskeinot tule alistamaan maata antautumiseen, sillä iranilaiset ovat aina pystyneet voittamaan vaikeutensa.
Ulkoministeri Avigdor Lieberman ennusti tällä viikolla, että Iran tulee kokemaan samanlaisen kansannousun kuin mitä tapahtui Egyptissä, mikä kaatoi Mubarakin hallituksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160563#.UG5xZGJHT-k

Entinen ulkoministeri Henry Kissinger, joka edelleen jaksaa puuttua politiikkaan, sanoi samaa mitä Gates todeten, että USA päättää yksin omista asioistaan, eikä Israelilla ole mitään oikeutta vaatia Yhdysvaltoja sitoutumaan sen tekemiin päätöksiin, vaatien punaisia linjoja. Kissinger myös arvioi, että Israel tulee häviämään seuraavan kymmenen vuoden kuluessa.

2. WND julkisti Reza Kahlilin, entisen CIA-agentin, lähettämän E-mailin, jossa hän kertoo presidentti Obaman salaisista yhteyksistä Iranin hallituksen kanssa. Kuten raportista ilmenee, näiden yhteyksien tarkoituksena on käyttää Iran-korttia häikäilemättä Obaman vaalityössä.
Raportin mukaan Obaman hallituksen lähettämä ”naisen johtama” delegaatio lensi salaisesti Dohaan, Qatariin, jossa se tapasi Iranin entisen ulkoministerin ja Ali Khmenein läheisen neuvonantajan Ali Akbar Velayetin. Tapaamisen oli järjestänyt Qatarin monarkki, jonka hallituksen jäseniä osallistui keskusteluihin Obaman hallituksen vaatimuksesta.
Velayeti on Argentiinan etsittyjen listalla epäiltynä Buenos Airesin juutalaiskeskuksen v. 1994 pommi-iskun suunnittelusta. Iskussa menehtyi 84 ihmistä. 

OBAMAN hallituksen delegaation johtaja kehotti Velayetia ilmoittamaan Iranin uraanin-rikastamisen pysäyttämisestä edes lyhyeksi ajaksi, viikoksi tai kahdeksi, ennen USA:n presidentin vaaleja. Hän lupasi samalla, että USA:n hallitus poistaa nopeasti joitain Iranin vastaisia sanktioita – kuten Iranin keskuspankin ja öljyteollisuuden -  ja että Obaman saatua vahvistuksen uudelleen valitsemisestaan, Iranin vastaisia toimia tultaisiin vähentämään ja yhteistoimintaa lisäämään. Keskustelujen aikaan Teheranissa oli suuria mielenosoituksia.
OBAMAN hallituksen ja Iranin välinen salainen yhteys alkoi aikaisin tammikuussa, jolloin Iranin FARS-uutistoimiston mukaan Obama vaati yhteistoimintaa Iranin kanssa kolmella eri kanavalla. Nämä olivat Obaman kirje Khameneille; viesti Iranin YK :n delegaatiolle sekä suora viesti Sveitsin lähettilään Livia Leu Agostin kautta hänen tavatessaan Iranin ulkoministeriön edustajia Teheranissa, joka luki otteita Obaman kirjeestä, jossa sanottiin mm.: ”En halunnut asettaa esteitä Iranin keskuspankin toiminnalle, mutta koska kongressi oli ne hyväksynyt, enkä voinut kieltäytyä vahvistamasta niitä.”

USA:n kongressi asetti sanktioita Iranin keskuspankkia ja öljyteollisuutta vastaan, mutta Obaman veto-uhan vuoksi ne vahvistettiin vasta heinäkuun 1. päivänä.
USA:n ulkoministeri Hillary Clinton on useasti todennut, kuten viimeksi Kazakhstanissa, että USA:n hallituksen tarkoituksena on vain saada Iranin ydinteollisuus kansainväliseen valvontaan, ja että USA poistaa sanktiot välittömästi, kun Iran taipuu kansainvälisiin velvoitteisiinsa. Iranin vastaus tällaisiin vaatimuksiin on ollut kiihdyttää uraanin rikastamistaan, asentaa entistä nopeampia sentrifugeja ja siirtää toimintaa maanalaisiin tiloihin. http://www.wnd.com/2012/10/october-surprise-obama-secret-iran-deal-cut/?cat_orig=world

New York Times raportoi torstaina, että Iran tarjosi USA:lle suunnitelmaa, jonka mukaan Iran vähentää uraanin rikastamistaan asteittain sitä mukaa, kuin länsi poistaa sanktioitaan. Tarjouksen mukaan Iran sulkee kaksi rikastuslaitostaan, kun se on saavuttanut korkeimman asteen ja jatkaa vain Fordown maanalaisessa laitoksessa. Raportin mukaan USA hylkäsi suunnitelman toteutuskelvottomana, koska se edellytti sanktioitten poistamista. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=286750

3. USA:n entinen ulkoministeri Henry Kissinger sanoi Washington Post haastattelussa torstaina, että ”USA tekee itsenäisesti ratkaisun Iranin kysymyksessä”, ja jatkoi, ettei USA:n tule taipua Israelin pääministerin vaatimaan punaisesta varoituslinjasta.
Kissinger sanoi, ettei USA:n tulee antaa julkisia lausuntoja, joiden perusteella sen voidaan katsoa haluavan sotaa, eikä millään maalla ole tällä perusteella oikeutta aloittaa sotaa.
”Emme voi antaa päätösoikeutta sodasta millekään maalla, se on Amerikan yksinoikeus”, hän sanoi. Hän vaati USA:n hallitusta määrittelemään, mitä se tarkoittaa puhuessaan, ettei ydinaseita voida hyväksyä, tai ydinasepotentiaalia ei voida hyväksyä.
”Meidän tulee selvittää, mitä me tarkoitamme”, Kissinger analysoi omia ajatuksiaan.
Pääministeri Netanyahu on toistamiseen pyytänyt, että Obama antaisi selvän määritelmän, minne saakka Iranin ydinteollisuus saa jatkaa ilman vastatoimia.
Obama antoi viimeisimmän vastauksensa pilkaten Netanyahun vaatimuksia ”meluksi”, jota hänen korviinsa tulee jostain maasta.

Kissingerin tulikivenkatkuinen lausunto, jossa hän kehottaa valmistautumaan maailmaan ilman Israelia ja että Israel häviää maailman kartoista 10 vuoden aikana, esiintyi ensin New York Postin juttuosastossa. Kissingerin tiimin jäsen Tara Butzbaugh kielsi Kissingerin sanoneen näin, mutta Cindy Adams vahvisti NYP:n juttuosastolla, että lainaus on aito.  http://www.timesofisrael.com/kissinger-staffer-ex-secretary-of-state-didnt-make-no-israel-quote/

4. SYYRIASTA Jordaniaan tulleiden pakolaisten määrä ylittää 100 000, mutta virkailijat uskovat määrän nousevan ennen vuoden loppua jopa neljännesmiljoonaan. Pakolaisia avustavat NGO-järjestöt, kuten Nidaa al-Kheir, ovat havainneet, että taloudellisen avun ohella heillä on suuri tarve hengellisestä tuesta. Järjestön jäsenet antavat pakolaisille usein ohjeita jopa alkeellisista uskonnollisista kysymyksistä, miten muslimin tulee rukoilla. Sen ohella heille jaetaan Koraaneja ja selitysteoksia ruoka- ja taloustarvikkeiden ohessa.

Nidaa Al-Kheir hoitaa pakolaisia vain pakolaisleirien ulkopuolella, joita hoitavat YK:n alaiset järjestöt. Laajin pakolaisleiri on Zaatari, jossa on 30 000 pakolaista. Syyriasta ja Jordaniasta tulleet pakolaiset vapautetaan takaajien toimesta heti, mutta palestiinalaisia ei vapauteta Jordaniaan, heidän asuinalueensa on ”cyper City” Irbidin teollisuusalueella lähellä Syyrian rajaa. Eriarvoisuutta esiintyy pakolaisten välillä: Marttyyrien perheet ovat etusijalla, toiseksi ilman mieshuoltajaa olevat ja kolmanneksi haavoittuneiden perheet. Pakolainen saa 140 USD vuokraan ja lisäksi ruokaa, huonekaluja, keittiö- ja koulutarvikkeita.

5. UUTISOTSIKOITA
-          Pääministeri Netanyahun ja puolustusministeri Barakin välit ovat kehittyneet tasolle, jossa Netanyahu todella harkitsi hänen erottamistaan. Barak oli Washingtonissa samaan aikaan, kuin Netanyahu piti puheensa YK:n yleiskokouksessa. Netanyahun kanslian taholta valitetaan, ettei Barak ole antanut raporttia, mistä hän keskusteli Obaman entisen henkilö-kuntapäällikön ja nykyisen Chicagon pormestarin Emmanuel Rahmin kanssa. Huhujen mukaan Barak pyrkii esiintymään Obaman hallitukselle rauhan apostolina Netanyahun sotaista politiikkaa vastaan saadakseen Obaman tuen vaalitaistelulleen. Barak keskusteli myös Tzipi Livnin kanssa New Yorkissa, ilmeisesti suunnitellen yhteistä vaalitaktiikkaa. Vaatimukset Barakin erottamiseksi ovat lisääntyneet kaikkien ihmetellessä, miksi Netanyahu antaa Barakin tehdä myyräntyötään hänen selkänsä takana.
-          Turkin parlamentti hyväksyi lain, jonka perusteelle hallituksella on oikeus päättää, onko tarpeen hyökätä Syyrian alueelle määrätyn tavoitteen saavuttamiseksi. Turkin tykistö on jatkanut Syyrian armeijan tukikohtien moukaroimista kolmen päivän ajan. Sen tarkoituksena lienee muodostaa näin yhtenäinen alue Alepposta Turkin rajalle, jota myöten kapinalliset voivat saada tarvikkeita ja aseita Turkista Aleppoon. Turkin apulaispääministeri Besir Ataley selitti, ettei laki tarkoita sodanjulistusta, vaan sen tarkoituksena on varoittaa vastustajia. Hän totesi Syyrian tunnustaneen erehdyksen ja pyytäneen anteeksi, mutta se ei näytä riittävän Turkille, joka jatkaa operaatiotaan. Nato-maat ovat seuranneet huolestuneina tilanteen kehitystä, sillä Turkki voi Naton jäsenenä vaatia sen osallistumista taisteluihin. http://www.timesofisrael.com/turkish-parliament-approves-military-intervention-in-syria/
-          Ranskan asukasmäärältään suurin hallintopiiri, johon kuuluu myös Pariisi, solmi yhteistoimintasopimuksen itä Jerusalemin piirin kanssa edes ilmoittamatta Israelille sopimuksesta etukäteen. Sopimus on sitäkin oudompi, että Jerusalemin itäosat ovat osa Israelia pian 1967 sodan päättymisen jälkeen tehdyn Knessetin päätöksen mukaan. Jerusalemin itäosilla ei myöskään ole mitään järjestettyä hallintoa, jonka kanssa sopimusta voitaisiin toteuttaa. Jerusalemin itäosan alueilla asuu n. 400 000 palestiinalaista. http://www.timesofisrael.com/bypassing-israel-french-capital-endorses-unprecedented-agreement-with-east-jerusalem/
-          28-vuotias Israel arabi Milad Muhammad Khatib varjosti presidentti Shimon Peresin toimia ja vierailuja. Khatib pidätettiin syytettynä vakoilusta Hizbullahin hyväksi. Hän sai ensimmäisen kontaktin sen kanssa 2007, ja hänelle maksettiin 500 USD Peresin varjostamisesta ja tietojen luovuttamisesta Hizbullahille. Khatib pidätettiin viime kuussa, ja hän on tunnustanut rikoksensa.
-          Ulkoministeri Avigdor Lieberman sanoo, että Israelin tulee varustautua avustamaan iranilaisia mahdollisten mielenosoitusten seurauksena maassa alkavan ”iranin kevään” aikana. Hän sanoo, että Israel tuntee syvää sympatiaa hallituksen vaihtoa Iranissa haluavien kanssa ja vaatii, että heille annetaan kaikkea tukea. Hän syyttää länsimaita, että ne tekivät karkean virheen siinä, etteivät ne tukeneet tarpeeksi toisinajattelijoita 2009 vaalien jälkeen syntyneissä mielenosoituksissa. http://www.timesofisrael.com/liberman-west-must-be-prepared-to-aid-iranians-in-persian-spring/
-          Eilatin Leonardo hotellissa syntyi kriittinen tilanne USA:sta syntyisin olleen miehen siepattua aseen hotellin turvavartijalta alkaen tulittaa joka suuntaan. Vartija haavoittui ja kuoli myöhemmin haavoihinsa. Mies linnoittautui hotellin keittiöön, josta poliisi yritti houkutella häntä antautumaan ilman tulosta. Poliisin terrorinvastaisen yksikön miehet tekivät rynnäkön keittiöön joutuen ampumaan miehen, koska hän ei luovuttanut. Useita ihmisiä joutui shokkitilaan. Hotelli oli luultavasti äskettäin erottanut miehen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160571#.UG6hm2JHT-k
-          Arabit ovat mellakoineet jo kolmatta päivää Temppelivuodella. He ovat pyrkineet hyökkäämään vuorelle nousseita vastaan poliisin estäessä sen. Poliisi pidätti 5 arabia ja 6 juutalaista, joista muutamien ”rikos” oli rukoilla Temppelivuorella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160531#.UG6jS2JHT-k






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021