MAANANTAI 13.08.12


MAANANTAI 13.08.12

1. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursin täydellinen remontti maan armeijassa ja oikeustoimen johdossa ei Washington Post kolumnistin David Ignatiuksen mukaan tullut yllätyksenä, sillä sitä osattiin odottaa, mutta että se toteutettiin näin pian ja rajusti yllätti kaikki tarkkailijat kuten myös valtioitten johtajat. Presidentti Mursi erotti aseellisten voimien ylimmän sotilasneuvoston (SCAF) johtajan, puolustusministeri kenttämarsalkka Mohamed Hussein Tantawin ja armeijan yleisesikuntapäällikön Sami Ananin sekä kaikkien aselajien komentajat nimittäen heidän tilalleen ”uudet komentajat, jotka edustavat uutta sukupolvea ja jotka pystyvät avustamaan maan kehittämiseksi moderniksi valtioksi”, kuten Mursin lausunnossa todetaan. USA:n johdon taholta annetaan ymmärtää, että uusi puolustusministeri kenraali Abdel Fattah al-Sissi on pitänyt hyviä ja luotettavia suhteita USA:n kanssa toimiessaan tiedustelupäällikkönä.

DAVID IGNATIUS Washington Postista rauhoittelee, ettei Obaman hallitus anna varoitus-merkkejä Egyptin armeijan uusista johtajista, sillä ”muutos oli välttämätön ja odotettu useiden entisten komentajien korkean iän ja menettämänsä kansansuosion vuoksi vallankumouksen jälkeisessä Egyptissä”. USA:n viranomaiset vakuuttavat, että armeijan uusi komentaja kenraali Sissi on ollut usein USA:ssa osallistuen vuoden kestävään johtavassa asemassa olevien upseerien koulutukseen, ja häntä kunnioitettiin pätevänä tiedustelujohtajana.
He eivät myöskään usko huhuja, että kenraali Sissillä olisi salaisia suhteita Muslimiveljeskuntaan.
USA:n viranomaisten mukaan Mursin päätökset ovat osa Muslimiveljeskunnan odotettavissa olevia toimia asemansa vahvistamiseksi sekä parlamentissa, presidentininstituutiossa ja armeijassa että myös oikeus-laitoksessa. Mursi itse toteaa tämän sinetöivän vallan-kumouksen saavutukset.

PRESIDENTTI Mursi noudattelee Turkin pääministeri Erdoganin tapaa murskata armeijan valta omassa maassaan johtavien upseerien massaerottamisella ja pidätyksillä, mutta hätäinen tapa, millä Mursi tämän suoritti, herättää epäilyksiä toimien järkevyydestä.
Erdogan toteutti uudistuksensa ja vallansiirron Turkissa pitkän ajan kuluessa. Mursi tekee sen kertarysäyksellä, mikä halvaannuttaa armeijan toimet, kunnes uudet komentajat ovat vakiinnuttaneet asemansa ja löytäneet oman tapansa johtaa.
IGNATIUS sanoo artikkelissaan, että Mursin päätös nimittää varapresidentiksi kokenut tuomari Mahmoud Mekki sen sijaan herättää epäilyksiä, että uusi varapresidentti, jolla on suhteita Muslimiveljeskuntaan, tulee mitätöimään oikeusistuinten päätöksiä, joiden tuomarit ovat perua Mubarakin hallituksen ajoilta ja edustavat siten syrjäytettyä hallintoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158847#.UCiO23VHT-k

2. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursin yllättävä päätös erottaa Egyptin armeijan korkein johto eri aselajien komentajia myöten ja heidän korvaaminen uusilla upseereilla yllätti Israelin johdon ja suunnittelijat. Jos joitain viitteitä muutoksista olikin, niiden kokonaisvaltaisuus ja kiireellisyys ei ollut odotettu, vaikka armeijan kompasteleminen Rafian terrori-iskun estämiseksi ja sen jälkeisessä terroristien jahtaamisessa Siinailla katsottiinkin saattaneen armeijan nöyryytetyksi ja yleisen arvostelun alaiseksi. Israelin näkemyksen  mukaan Mursi halusi puhdistaa Egyptin hallinnon armeijan kuristusotteen alta, jolla se pystyi rajoittamaan presidentin ja hallituksen valtaa. Armeijan korkea neuvosto SCAF käytännössä valvoi myös komiteaa, joka valmistelee uutta perustuslakia. Mursi puuttunee tähänkin ongelmaan, kuten hän peruutti SCAF:n asettamat presidentin valtaoikeuksien rajoitukset ja muut hallinnon toimia rajoittavat tekijät, joilla ne alistettiin SCAF:n hyväksynnän alaisiksi.

ISRAELIN viranomaiset eivät usko Mursin päätösten vaikuttavan radikaalisti Egyptin ja Israelin välisiin suhteisiin, mutta hänen odotetaan uusissa korkea tason nimityksissään entistä tarkemmin huomioivan heidän suhteensa Israeliin.
Israelin viranomaiset kuitenkin varoittavat, että elleivät uudet komentajat suostu toimimaan Siinain terrorismin kitkemiseksi yhteistyössä Israelin viranomaisten kanssa, IDF voi joutua toimimaan yksin ilman Egyptin mukanaoloa, kuten TV-10 raportoi eilen.
EGYPTIN armeijan komentajaksi ja yleisesikuntapäälliköksi nimitettiin kenraaliluutnantti Sidki Sayed Ahmed, jonka kanssa IDF joutunee toimimaan aktiivisesti. Hänen siteistään Muslimi-veljeskuntaan ei ole tietoja, mutta ilman niitä häntä tuskin olisi nimitetty.
Presidentti Mursin päätösten vaikutuksia joudutaan odottamaan, eivätkä analyytikot ja asioista raportoivat kommentaattorit ole vielä saaneet tuntemuksiaan järjestykseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158840#.UCiZXnVHT-k

3. REUTERS kertoo artikkelissaan, että Siinailla toimivat ”militaristit”, kuten heitä kutsutaan artikkelissa yleisen ”terroristi” nimikkeen sijasta, ampuivat kuoliaaksi egyptiläisen heimojohtajan ja hänen poikansa Siinain ja Israelin välisen rajan tuntumassa. He olivat palaamassa kotiinsa heimojen järjestämästä konferenssista, jossa keskusteltiin sotilaallisen toiminnan lopettamisesta.
EGYPTIN turvallisuusjärjestön julkistaman tiedotuksessa sanotaan: ”Heimojohtaja Khalaf al-Menahy ja hänen poikansa ammuttiin kuoliaaksi militaristien toimesta heidän palatessaan paikallisten heimojohtajien järjestämästä konferenssista sotilaallisen toiminnan lopettamiseksi.” Heidän surmaamisensa tapahtui aikana, jolloin Egyptin armeija suorittaa suurinta koskaan järjestämäänsä operaatiota terrorismin kitkemiseksi Siinailta vuoden 1973 sodan jälkeen, jossa Israel miehitti Siinain, mutta luopui siitä kokonaan vuoden 1979 rauhansopimuksen mukaisesti Egyptin ja Israelin välillä.

LAITTOMUUS on Siinailla kasvanut Egyptin armeijan pystymättä valvomaan laajaa harvaan asuttua niemimaata saavuttaen mittasuhteet, joissa aluetta hallitsevat osittain alueen beduiiniasukkaat, osin sinne pureutuneet al-Qaidan kanssa liittoutuneet terroristijärjestöt, joiden vaikutus nousi dramaattisesti poliisien poistuessa alueelta mielenosoitusten aikana.
SIINAIN terroristeja lähellä oleva taho kertoi terroristien pitäneen alueella oman salaisen konferenssin, jossa keskusteltiin Egyptin armeijan toimista heitä vastaan surmaten kuusi heidän jäsentään vannoen, että vastatoimet tulevat olemaan ankarat, mistä heimojohtajan ja hänen poikansa murha voi olla yhtenä esimerkkinä.
Artikkelin mukaan tarkkailijat pitävät Muslimiveljeskunnan tapaa hoitaa Siinain väkivaltaisuutta ja lopettaa sinne salakuljetettujen aseitten virta testinä sen uskottavuudesta.
Kriitikot arvioivat, että presidentti Mursin käsiä sitovat veljeskunnan läheiset suhteet Hamasiin sekä Salafisteihin, jotka ovat mukana uuden Egyptin politiikassa ja hallitsemisessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158848#.UCif6nVHT-k

4. HAMASIN edustaja ja PLC:n jäsen Salah Bardaweel totesi journalisteille sunnuntaina, että Hamas on valmis itse sulkemaan kaikki salakuljetustunnelit Siinailta Gazaan, jos Egypti avaa Rafahin rajaterminaalin pysyvästi. Hän sanoi olevansa vakuuttunut, että ”Egyptin nykyjohto presidentti Mursin johdolla tulee avaamaan terminaalin, sillä salakuljetustunnelit ovat olleet kansan vastaus Gazan rikollisen saarron murtamiseksi”.

Bardaweel totesi edelleen journalisteille, että ”tunnelit ovat olleet tarpeen Palestiinan kansan vastarinnan lujittamiseksi ja miehityksen poistamiseksi, jonka varjolla juutalaistetaan pyhiä paikkoja ja murhataan naisia ja lapsia sekä sairaita ihmisiä”.
Hän sanoi, että sivistynyt tapa tunnelien poistamiseksi on Rafian terminaalin avaaminen sekä tavaroille että ihmisliikenteelle. Hän totesi muslimien paastoavan nyt ramadan-kuukauden ajan, joka pian päättyy id al-fitr juhlallisuuksiin, jolla paastoaika lopetetaan.

BARDAWEEL sanoi olevansa vakuuttunut, että IDF oli syyllinen edellisen viikon sunnuntaina Rafahiassa Egyptin armeijan tukikohtaan tehtyyn terrori-iskuun, jossa 16 armeijan sotilasta surmattiin. Hän väitti ”sen palvelleen Israelin miehityksen korkeita pyrkimyksiä”. Hän sanoi ”useiden teoreettisten ja käytännön tosiasioiden viittaavan tähän. Israelin pyrkimyksenä on ollut halventaa Egyptin armeijaa ja toisaalta häiritä Hamasin ja Egyptin välisiä suhteita”. Hän viittasi Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin muutama viikko sitten tekemään Egyptin vierailuun, jossa hänet otettiin vastaan täysivaltaisena Palestiinan hallituksen pääministerinä.
HAMAS-johtaja Mahmoud Zahar vakuutti Hamasin avustavan iskun suorittajien löytämiseksi ja sanoi Hamasin tukkivan tunnelit, jos vapaakauppa toteutetaan Egyptin kanssa. Hän ei pitänyt mahdollisena, että Hamas suorittaisi iskuja Palestiinan ulkopuolella eikä varsinkaan egyptiläisiä uskonveljiä vastaan heidän paastonsa lopettavan aterian aikana.

5. UUTISOTSIKOITA
-          Strategisten asiain ministeriön pääsihteeri Yosso Kuperwasser totesi sunnuntaina, ettei USA ole nyt halukas elvyttämään USA:n ja Israelin välistä kiihotusta seuraavaa komiteaa. Hän puhui journalisteille kabinetin istunnon jälkeen, jossa hän esitteli ministereille viimeisen raportin PA:n harjoittamasta Israelin vastaisesta kiihotuksesta. Hän sanoi sekä Israelin että PA:n olevan kiinnostunut komitean elvyttämisestä, mutta ”kolmas osapuoli” (USA) ei ole. Amerikkalaiset viittaavat Israelin ja PA:n suhteitten jähmettyneeseen tilaan, eikä siten ole mielekästä aloittaa mieltä kiihottavien asioitten penkomista. Komitea perustettiin 1998 USA:n aloitteesta Sharonin valtakaudella. Israelia edusti Uri Dan ja PA:ta Marwan Kanafani. Komitean työskentely oli solvausten ja syytösten heittämistä puoli ja toisin ilman tuloksia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=281005
-          IDF:n keskusjohdon komentaja kenraalimajuri Nitzan Alon allekirjoitti eilen dokumentin, jolla Bruchin etäyhteisö saa virallisen juutalaisyhteisön aseman. Tämä on osa hallituksen politiikkaa hyväksyä kolme etäyhteisöä, Bruchin, Rehelim ja Sansana. Hallituksen asettamalla ministeripaneelilla on oikeus käsitellä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen asioita, myös niiden laillistamistapauksia, jotka aiemmin ovat olleet yksin puolustusministeri Ehud Barakin tahdon varassa. Bruchin perustettiin 1999, se sijaitsee 30 km Tel Avivista itään, eli Kassam-raketin kantaman päässä. Siellä asuu nyt 100 perhettä. ollen suurin juutalainen etäyhteisö Samariassa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=280979
-          Israelilainen päivälehti Maariv kertoo saaneensa tiedon, että sekä Obaman hallitus että Romneyn vaaliyhdistys ovat vahvistaneet Netanyahulle lähettämässään salaisessa viestissä, että jos Israel hyökkää Iraniin, USA tulee tarjoamaan apuaan mahdollisen sodan syttyessä. Sen mukaan USA tulee asettamaan suojaverhon Israelin ylle, jos Iran, Syyria, Hizbullah ja Hamas (tai Egypti) aloittavat ohjus-hyökkäykset Israelin siviiliasutuksia vastaan. Teoria lähtee ajatuksesta, ettei USA voi seurata sivusta, jos Israelia lahdataan säälittömästi. Toisaalta, jos Israel iskee ennen USA:n presidentin vaaleja, se voi vaikuttaa niihin, koska presidenttiä ei vaihdeta maan ollessa sotatilassa toista maata vastaan. Netanyahu ja Obama voivat tavata toisensa New Yorkissa 27. syyskuuta YK:n yleiskokouksen istunnon aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158851#.UCi3inVHT-k
-          Libanonin tuomioistuin syytti eilen kahta korkeaa Syyrian armeijan virkailijaa ja libanonilaista kansanedustajaa solun muodostamisesta, jonka päämääränä oli murhata libanonilaisia kansanedustajia ja muita merkittäviä henkilöitä aiheuttaakseen maassa epäjärjestystä ja sekasortoa. Syytettyinä ovat Syyrian kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Ali Mamlouk, prikaatinkenraali Ali Adnan sekä ministeri Michel Samaha. Kahta edellistä ei saatu oikeuteen, mutta Samaha pidätettiin kotonaan. Tapaus on harvinainen isku Syyriaa ja Hizbullahia vastaan. Torstain aikana todettiin, että syyrialainen kenraali ja kaksi everstiä pakenivat Jordaniaan. http://www.timesofisrael.com/three-senior-syrian-officers-defect-to-jordan/





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019