KESKIVIIKKO 15.08.12


KESKIVIIKKO 15.08.12

1. USA:N korkein sotilasjohto epäilee Israelin iskujen Iranin ydinlaitoksia vastaan pystyvän lopettamaan sen ydinasehaaveet. USA:n puolustusministeri Leon Panetta ja armeijan yleis-esikuntapäälliköiden puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey puhuivat Pentagonissa järjestämässään tilaisuudessa median edustajille tiistaina. Puolustusministeri Leon Panetta sanoi omassa puheessaan epäilevänsä Israelin kykyä saada oleellista tuhoa aikaan, ja toiseksi hän sanoi olettavansa, etteivät Israelin johtajat ole vielä tehneet päätöstä asiassa:
”En usko heidän vielä tehneen päätöstä, iskeäkö vai ei tällä kertaa. On selvää, että he ovat itsenäinen valtio. He tekevät lopulta päätöksensä perustuen siihen, minkä he kokevat olevan edullista maansa kansallisille turvallisuusintresseille. En usko heidän vielä tehneen päätöstä,”  Panetta sovitteli diplomaattista tekstiään.
Panetta lisäsi uskovansa, että on vielä aikaa antaa Iranin vastaisten sanktioitten toimia omalla painollaan painostaakseen Irania luopumaan ydinohjelmansa toteuttamisesta.

USA:n aselajien komentajien muodostaman neuvoston puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey sanoi puheessaan journalisteille epäilevänsä IAF:n koneitten kykyä lopettaa Iranin ydinsuunnitelman toteuttaminen. ”Uskon olevan tasapuolista todeta, ettei Israelin ilmavoimilla ole kapasiteettia eliminoida Iranin ydinaseen valmistamiskykyä, vain hidastaa sitä.”
Aiemmin tiistaina julkisuuteen tuli vahvistamattomia tietoja, joiden mukaan USA:n johto olisi luvannut Jerusalemille, että USA iskee Iraniin kesäkuussa 2013, elleivät sanktiot onnistu.
TV-kanava 10 tietojen mukaan pääministeri Netanyahu ja presidentti Obama voivat tavata New Yorkissa YK:n istuntokauden avajaistilaisuudessa 27.syyskuuta tai seuraavan kuun alussa. Obaman uskotaan pyrkivän varoittamaan Netanyahua sooloilemasta asiassa.
Israelissa liikkuu tietoja, joiden mukaan Netanyahu voi painostaa Obamaa tukemaan Israelin iskuja Iraniin tai hän voi menettää juutalaisten äänet ja hävitä vaalit. http://www.timesofisrael.com/israel-has-not-decided-on-iran-strike-cannot-deliver-knockout-punch-alone-top-us-defense-officials-say/

ynetnews.com jatkoi edellistä artikkelia todeten Panettan vakuuttaneen, että kansainvälinen yhteisö on yhdistynyt vastustamaan Iranin ydinasehaavetta, ja että se toimii sekä diplomaattisella että taloudellisella sektorilla. Hän lisäsi artikkelin mukaan, että ”USA ja kansainvälinen yhteisö jatkavat painostustaan Irania vastaan, koska he uskovat – kuten myös Israelin pääministeri – että mikä tahansa sotilaallinen toimi on vasta vihoviimeinen keino”.

ISRAELIN diplomaattilähteet pitävät Panettan ja Dempseyn lausuntoja riittämättöminä.
Ei siksi, etteikö Israel olisi vakuuttunut USA:n päättäväisyydestä, vaan siksi, että saadakseen Iranin johdon vakuuttumaan tilanteen vakavuudesta, Obaman tulee antaa yksiselitteinen lausunto, jossa hän selkeästi tarkentaa USA:n päätöksen estää Iranin ydinpommin valmistaminen vaikka asevoimin. Tällaista lausuntoa Obama ei ole antanut.
Eräät tarkkailijat hämmästelevät, miksi USA pyrkii vähättelemään Lähi Idän uskollisimman ja tärkeimmän liittolaisensa uskottavuutta yhteisen vihollisen edessä? Tämä voitaneen ymmärtää siten, että USA:n hallitus näkee Iranin enemmän potentiaalisena yhteistoiminta-kumppanina kuin vihollisena. USA voi elää ydinasein varustetun Iranin kanssa, sillä Iran ei muodosta sille eloonjäämiskysymystä, kuten Israelille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4268657,00.html

2. KADIMAN kansanedustaja Avi Dichter, joka kirjeessään eilen sanoi luopuvansa kansan-edustajan tehtävistään ottaakseen vastaan kotirintaman ministerin tehtävät nykyisen ministeri Matan Vilnain siirtyessä Israelin Kiinan lähettilääksi, muodostaa puuttuvan lenkin Netanyahun turvallisuuskabinetissa myönteisen päätöksen tekemiseksi ilmaiskuihin Iranin ydinlaitoksiin. Ministerien mielipiteet ovat tasan ennen Dichterin liittymistä kabinettiin, kuten TV-2 raportoi eilen illalla uutisohjelmassaan.
TV-2:n raportin mukaan Netanyahu, Barak ja Dichter tapasivat toisensa ennen Dichterin suostumista ottaa vastaan ministerin tehtävät. Siinä tapaamisessa sovittiin, että Dichter nimitetään myös kahdeksan ministerin muodostamaan turvallisuuskabinettiin. Täten Dichterin ääni ratkaisee, miten hallitus päättää mahdollisista ilmaiskuista Iraniin. Pienoiskabinetti, jonka määrä nousee yhdeksään ministeriin, ei voine virallisesti päättää sotaan lähdöstä, mutta sen päätöksellä on ratkaiseva merkitys, jos Netanyahu alistaa päätöksen hallituksen vahvistettavaksi, kuten uskotaan.
Dichter selvitteli journalisteille, että suostuessaan hän pani omat intressinsä sivuun maan edun nimissä. Hän on kuitenkin ollut kaiken aikaa valmis siihen, että Kadima liittyy Netanyahun hallitukseen, ja suositteli sitä puolueen muille jäsenille. Hän myös osoitti sanansa valitsijoilleen todeten, että luopuessaan Kadiman jäsenyydestä hän vapautui velvoitteistaan heille, ja siksi hän erosi myös kansanedustajan tehtävistään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158924#.UCtDJHVHT-k

3. TV-10 kertoi uutisohjelmassaan, että Egyptissä kiertelevien huhujen mukaan Egyptin uusi presidentti Mohammed Mursi sai vihiä salaliitosta, jolla armeija olisi kaapannut vallan massa. Uutisen mukaan SCAF:in puheenjohtaja marsalkka Mohamed Hussein Tantawi oli yhdessä armeijan komentajan Sami Annanin kanssa suunnitellut vallankaappausta, ja siksi Mursi erotti heidät kuten kaikkien aselajien komentajat ennakkoon estävänä toimena.

Raportin mukaan Mursi sai tiedon kaappausyrityksestä useiden upseereiden muodostamalta ryhmältä, jota johti Abdul Fatal al-Sissi, ja jonka Mursi nimitti puolustusministeriksi. He kertoivat Mursille, että Tantawi suunnitteli yhdessä Annanin kanssa presidentti Mursin oikeuksien leikkauksia siten rampauttaen hänen toimintansa maansa presidenttinä.
Raportissa kerrotaan edelleen, että tämä tieto sai Mursin toimimaan nopeasti, mikä yllätti kaikki tarkkailijat kuten myös valtioitten johtajat.

ISRAELIN turvallisuusvirkailijat suhtautuvat vallanvaihdokseen Egyptissä luottavaisesti joskin tietyllä varovaisuudella uskoen maitten välisten suhteitten säilyvän lähes entisellään.
USA:n sotilasviranomaiset ja hallitus suhtautuvat samoin Egyptin uusiin sotilasjohtajiin luottavasti todeten heidän vierailleen usein USA:ssa tai saaneen lisäkoulutusta USA:n sotilas-akatemioissa, missä varsinkin puolustusministeri al-Sissin nimi mainitaan.
USA:n puolustusministeri Leon Panetta sanoi keskustelleensa Egyptin uuden puolustus-ministeri al-Sissin kanssa, joka vakuutti Egyptin pitävän kaikki kansainväliset sopimuksensa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158921#.UCtHdHVHT-k

4. TIEDUSTELUN ja terrorismin tiedotuskeskuksen johtaja Meir Amit kertoo raportissaan, että kansainväliset terroristit ovat yhdessä paikallisten terrorijärjestöjen kanssa sopineet yhteistoiminnasta Siinain niemimaan muuttamiseksi terroritoiminnan keskukseksi. Pyrkimyksiä niemimaan muuttamiseksi tärkeäksi tukialueeksi, josta terrori-iskuja voidaan tehdä useisiin maihin, tukee ja kannustaa al-Qaidan nykyinen johtaja Ayman al-Zawahiri.

Raportissa viitataan äskeiseen rajavälikohtaukseen Kerem Shalomin rajaterminaalin lähellä, joka osoittaa terroristien pyrkineen hyödyntämään Siinailla vallitsevaa suuttumusta ja sekasortoa. Raportin mukaan Gazan terrorijärjestöt ovat aktiivisesti mukana. Hamas on pyrkinyt hillitsemään niiden avointa toimintaa Gazan alueella peläten IDF:n uutta operaatiota, jota IDF ei tällä kertaa jättäisi kesken, vaan lopettaisi Hamasin vallan Gazan kaistalla.
Gazan terrorijärjestöt ovat sen sijaan onnellisia siitä, että toiset tuntemattomat ryhmät toimivat niiden tuella jättämättä mitään jälkiä tekijöistä. Gazan terroristeilla on suhteita Siinain beduiineihin, jotka avustavat alueen tuntemuksessa, aseiden ja ohjusten hankkijoina sekä oppaina tiettömissä erämaissa.

HAMAS pyrkii virallisesti pysyttelemään erossa tästä laittomasta toiminnasta eikä halua, että sen nimi yhdistetään avoimiin terrori-iskuihin. Toisaalta Hamas pyrkii sovittelemaan suhteitaan Egyptin uusien johtajien ja presidentti Mursin kanssa, eikä halua sotkea herkkiä keskusteluja heidän kanssaan. Hamas tarjoaa sulkevansa kaikki salakuljetustunnelit Siinailta Gazaan, jos Egypti avaa Rafian terminaalin pysyvästi henkilö- ja tavaraliikenteelle. Egypti suostui avaamaan terminaalin toistaiseksi kokeilumielessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158914#.UCtRjnVHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158920

5. UUTISOTSIKOITA
-          PA vastaa Israelin tarjoamiin ”hyvän tahdon eleisiin” suitsuttamalla lisää kunnioitusta terroristeille tai heidän muistolleen. Netanyahu päätti luovuttaa jäännökset 11:sta terroristista, jotka 1975 murtautuivat Savoy-hotelliin Tel Avivissa surmaten 8 siviili- ja 3 sotilaspanttivankiaan. Vastaukseksi Netanyahun eleeseen PA päätti rakentaa mausoleumin surmansa saaneen 11 terroristin muistolle Ramallahiin. Israelin hallituksen tiedotteen mukaan näillä ”hyväntahdon eleillä” on tarkoitus vahvistaa Abbasin asemaa ja heikentää Hamasin suosiota. ”Mausoleumissa säilytetään kuukausia sitten Israelin sotilashautausmaalta palautettujen ”marttyyrien” jäännökset. On muistettava, että operaatio tehtiin 1975 useita miehitys-armeijan upseereita vastaan kostoksi Fatah-komentajien Kamal Adwan, Kamal Nasser ja Abu Yussuf al-Najar surmaamisesta,” PA:n raportissa todetaan. Luulisi Netanyahun jo oppineen, mitä ”hyötyä” nämä ”hyvän tahdon eleet” saavat aikaan, mutta ilmeisesti hän on joko sokea ja kuuro tai sitten ulkoinen painostus on kestämätön. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158926#.UCtX3XVHT-k
-          AL-QAIDA kaappaa nuoria lapsia Somaliassa kouluttaakseen heitä hyökkäyksiin länsimaita vastaan, kertoo Daily Mail artikkelissaan. Raportin mukaan jopa seitsemän vuoden ikäisiä lapsia sidotaan vuoteisiinsa, joissa heille opetetaan terrori-ideologiaa ja aivopestään tulevia hyökkäyksiä varten länsimaissa. Heille opetetaan myös itsemurhaiskuja ja luvataan suora pääsy paratiisiin, jos he menehtyvät operaatioissa. Raportin mukaan lapset ovat alle 10-vuotiaita. Terrorismin tutkija Neil Doyle näki kuvia vuoteisiinsa sidotuista lapsista, joita otettiin kouluun tehdyn poliisiratsian yhteydessä Mogadishussa. Lasten koulutusta ohjaa al-Qaidan kanssa sidoksissa olevan al-Shabaab terroriryhmän jäsenet. Doyle kertoi Daily Mirrow lehdelle, että terroristit ovat muuntaneet entisen orjuuden itsemurhaiskujen kouluttamiseksi kaduilta ja kodeista siepatuille alaikäisille lapsille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158900#.UCtbJXVHT-k
-          Israelin sähköyhtiö IEC, joka toimittaa sähkövoimaa Gazan, Juudean ja Samarian palestiinalaisalueille, sanoo harkitsevansa virran katkaisemista maksamattomien sähkölaskujen vuoksi, joiden määrä on 662 miljoonaa NIS. 239 miljoonaa tulee eri lähteistä, myös Gazassa, ja ainakin osa siitä on PA:n maksuvelvollisuudessa. IEC harkitsee alueellisia sähkökatkoksia varoituksiksi Itä Jerusalemin, Betlehemin, Ramallahin ja Jerikon kaupunkien alueilla. Tämä on osa PA:n talouden vararikko-tilaa, minkä vuoksi virkailijoitten palkkoja ei ole voitu maksaa. Abbas sanoo laatineensa PA:lle uuden rahoitussuunnitelman, jonka avulla hän uskoo saavansa arabimaitten varoja. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=281267
-          PA pitää Israelin Knessetissä hyväksyttävää lakia - jolla juutalaisten ja muslimien rukousajat Temppelivuorella vuorotellaan samalla tavoin kuin Machpelan mausoleumissa Hebronissa - islamin vastaisena kiihotuksena ja varoittaa vakavista seurauksista, jos käytäntö aiotaan toteuttaa. PA:n hallitus kehotti Mekkassa  kokoontuvaa Islamin konferenssia puuttumaan tilanteeseen Israelin suunnitelmien estämiseksi ja palestiinalaisten puolustamiseksi. http://www.timesofisrael.com/palestinian-government-condemns-israeli-incitement-against-the-al-aqsa-mosque/
-          EU asetti omassa luokittelussaan enimmäistä kertaa suuret juutalaisyhteisöt Modiin, Makkabim ja Reut ”setlementtien” listaan, joka määrittelee niiden aseman ja luokittelee niissä valmistetut tuotteet verollisiksi erotukseksi muista. Modiin sijaitsee Tel Avivin ja Jerusalemin välillä osittain ei-kenenkään maalla osan ollessa Israelin valtion alueella. Siellä asuu 81 000 asukasta ja se kasvaa voimakkaasti. Muutos lienee seurausta Europarlamentin alaisen Eurokomission vaatimuksesta. Israelin ulkoministeriö reagoi EU:n päätökseen vihaisesti todeten, että nämä yhteisöt on kaikissa suunnitelmissa sijoitettu Israelin puolelle potentiaalista rajaa Israelin ja Palestiinan välillä, jos sellaista valtiota koskaan onkaan, mikä viimeisen kehityksen puitteissa näyttää entistä epätodennäköisemmältä. http://www.timesofisrael.com/for-the-first-time-eu-declares-portion-of-modiin-municipality-not-israel/
-          Syyrian kapinalliset väittävät tuhonneensa Assadin armeijan päämajan useilla samanaikaisilla pommi-iskuillaan keskiviikkoaamuna. Syyrian vapaan armeijan upseerin Abu al-Nourin mukaan iskut tuhosivat päämajarakennukset täysin, ja että rakennuksessa olleita 150 ihmistä ei ole nähty sen jälkeen. Syyrian virallisen tiedotuksen  mukaan räjähdys tapahtui lähellä hotellia, eikä ketään päästetä lähelle pommituspaikkaa, mikä estää tietojen vahvistamisen. Assadin olisi korkea aika nähdä armonaikansa kuluvan loppuun ja luovuttavan, kun on henkikulta vielä tallella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158931#.UCtn4HVHT-k
-           



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019