SUNNUNTAI 10.06.12


SUNNUNTAI 10.06.12

1. ”EGYPTIN pääkaupunki tulee olemaan Jerusalem, ei Kairo, eikä edes Mekka tai Medina, jos Allah sen sallii, mikäli Muslimiveljeskunnan ehdokas Mohammed Mursi valitaan Egyptin presidentiksi”. Näin vakuutti veljeskunnaan hengellisiin johtajiin kuuluva Safwat Hegazy presidentin vaali-kamppailun yhteydessä Egyptin hengellisen TV-kavana Annas TV mukaan jatkaen: ”Sotahuutomme tulee olemaan: Miljoonan marttyyrin voimalla marssimme Jerusalemiin.” Puhe levisi laajalle, kun se julkistettiin Youtubessa.
Puheen käänsi Lähi Idän Median Tutkimustarkkailu (MEMRI).

”USA ja arabimaat tullaan palauttamaan tämän miehen (Mursin) ja hänen tukijoittensa toimesta. Islamin kalifaatin pääkaupunki tulee olemaan Jerusalem, Allahin tahdon mukaan”,  Hegazy selitti kansanjoukon vastatessa siihen: ”Huomenna me vapautamme Gazan”.
”Aivan, me rukoilemme Jerusalemissa tai kuolemme tänne”, Hegazy vastasi kansalle.
Hän puhui Egyptin delta-alueella Mahallan kaupungissa tilaisuudessa, jossa olivat mukana presidenttiehdokas Mursi, Muslimiveljeskunnan hengellinen auktoriteetti Mohammed Badei sekä ryhmän korkeita edustajia ja Vapaus- ja Oikeuspuolueen (FJP) johtajia, kuten AL-ARABIYA raportoi.

Mohammed Mursi kamppailee presidentin virasta Mubarakin entisen hallituksen viimeisen pääministerin Ahmed Shafiqin kanssa äänestyksessä, joka pidetään 16. – 17. kesäkuuta.
Presidentti Hosni Mubarak tuomittiin entisen sisäministerinsä kanssa oikeudessa elinkautiseen vankeuteen osallisuudesta yli 850 mielenosoittajan murhaan. Kuusi korkeaa poliisiviranomaista vapautettiin todisteitten puutteellisuuden vuoksi, mikä herätti suuret mielenosoituksen ja vaatimukset heidän ja tuomittujen teloittamiseksi.
Mubarak koki sydänkohtauksen kuultuaan tuomiosta ja hänen terveydentilansa huononi oleellisesti, minkä johdosta hänet siirretään vankilasta sairaalahoitoon.
Mubarakin 30 vuotta kestänyt valtakausi päättyi 25. 01.2011 mielenosoitusten vaatimuksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156692#.T9Qq8DJHTFw

2. EGYPTIN media on huolissaan presidenttiehdokkaitten Mursin ja Shafiqin kiihtyneistä hyökkäyksistä toisiaan vastaan. Molemmilla ehdokkailla on kannattajansa, jotka tuoreen perinteen mukaan nopeasti kokoontuvat kaduille puolustamaan omaansa ja vastustamaan kilpailijaa, eikä verisiltä välikohtauksilta mielenosoittajien välillä ole vältytty.
Tammikuun 15. päivän saavutuksesta innostuneet mielenosoittajat katsovat tulleensa petetyiksi, sillä he sanovat asettaneensa toivonsa Muslimiveljeskuntaan, mutta se ei ole tehnyt mitään heidän hyväkseen. Mubarakin entistä pääministeriä vastustetaan siksi, että hänen katsotaan edustavan juuri sitä, jonka vuoksi he aloittivat protestiliikkeen ja olivat uhranneet monen nuoren elämän marttyyrina vapauden puolesta.

LAUANTAINA oli Al-Dostour lehdessä Shafiqia puoltava koko sivun ilmainen juliste, jossa puollettiin Shafiqin valintaa iskusanalla ”Swot”, voimakkuus, heikkous, tilaisuudet, uhkaukset.”
Ilmoituksessa, jossa oli pitkä pöytä ehdokkaitten välillä, selvästi puollettiin Shafiqia, jonka heikkoudeksi todettiin: ”Hän oli entisen hallituksen jäsen eikä paras mahdollinen, mutta hän on toistaiseksi paras”.
Mursista julisteessa sanottiin: ”Hän ei ansaitse tulla Egyptin hallitsijaksi, sillä hän kuuluu Muslimiveljeskuntaan, jolle kansa antoi tukensa 6 kuukautta sitten saamatta mitään.”
Julisteen yhteenvedossa sanotaan: ”Sulje silmäsi ja kuvittele maailman muotoa Mursin johdolla, kuvittele äitisi, sisaresi, vaimosi tai tyttäresi, kuvittele itsesi toisen luokan maltillisena muslimina tai kolmannen luokan kristittynä, ketä sinä äänestäisit?”

3. IAEA:n ja Iranin neuvottelijat eivät päässeet sopimukseen tavasta, jolla YK:n alaisen järjestön valvojat pääsisivät tutkimaan epäilemiään ydinlaitoksia Iranissa. Viime viikolla Viinissä pidetyt keskustelut osapuolten välillä olivat tärkeitä, koska niissä oli tarkoitus selvittää erimielisyydet ja valmistella P5+1 maitten ja Iranin välille sitovaa sopimusta, jolla vuosikymmenet suhteita rasittaneet epäilykset ja tuottamuksen puutteet voitaisiin poistaa.
Toukokuun 18.- 19. päivinä Moskovassa pidettävien neuvottelujen onnistuminen on siten vaarantunut eikä ole varmaa, onko mielekästä pitää neuvottelut ajallaan vai siirtää niitä.
USA:n edustaja Robert Wod tunnusti Viinin keskustelujen jälkeen , että USA on pettynyt Iranin kantaan ja totesi lausunnossaan: ”Eilinen tulos vahvistaa, ettei Iran ole valmis toteuttamaan velvoitteitaan IAEA:n suhteen ja edelleen vahvistaa tarvetta työskennellä IAEA:n kanssa voidakseen vastata kansainvälisen yhteisön todelliseen huoleen.”

IAEA on painostanut Irania sallimaan sen tarkastajien välittömän pääsyn Parchin sotilas-tukikohtaan, jota enimmin epäillään paikaksi, jossa atomipommin rakentamista testattiin. 
Iran on toistuvasti torjunut syytökset ja epäilyt, että se rakentaisi atomipommia, viimeksi presidentti Ahmadinejadin suulla Pekingin vierailun yhteydessä, ja vakuuttaa, että ydinsuunnitelman tarkoituksena on tuottaa sähkövoimaa maan lisääntyvään tarpeeseen.
SEKÄ IAEA:n että Iranin neuvottelijat sanoivat kuitenkin Viinin keskustelujen jälkeen, että merkittävää edistystä on tapahtunut osapuolten välisissä suhteissa. Erimielisyys koskee lähinnä tapaa, miten IAEA haluaisi suorittaa tarkastuksensa. Irania odottaa uusi vastoinkäyminen, elleivät Moskovan neuvottelut onnistu, sillä EU-maitten julistamat uudet kovennetut pakotteet tulevat voimaan heinäkuun alusta. Iran uhkasi aiemmin, että jos uudet boikottitoimet tulevat voimaan, se sulkee Hormuzansalmen meriliikenteen, mikä estäisi öljynviennin Persianlahden alueelta ja aloittaisi USA:n vastatoimet. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=273259

4. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasi Ranskan uuden vasemmistolaisen presidentin Francois Hollanden Pariisissa. Abbas sanoi PA:n virallisen uutistoimiston WAFA:n mukaan, että hän sallii keskustelut alemmalla tasolla Netanyahun hallituksen kanssa, jos se täyttää määrätyt ehdot ennen niitä. PA:n viranomaisen ehättivät korjaamaan, ettei kyse ole rauhankeskusteluista, jotka aloitetaan vasta, kun Israel tunnustaa kahden valtion periaatteen ja Palestiinan valtion 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa, vapauttaa vankeja, ja muut PA:n asettamat vaatimukset kuten rakentamisen lopettaminen Länsirannalla.
ABBAS asetti kuitenkin kaksi ehtoa ennen epävirallisten keskustelujen aloittamista: Israelin tulee vapauttaa lisää eripitkiin vankeusrangaistuksiin tuomitsemiaan palestiinalaisia rikollisia ja terroristeja, sekä sallia aseitten vienti PA:n poliisille, joka on uusi vaatimus.

NETANYAHUN ja Abbasin välit ovat alentuneet tasolle, jolla keskusteluyhteyden menettäneet aviopuolisot kommunikoivat keskenään, eli henkilökohtaisten kirjeitten kautta. Obama pakotti heidät yhteisen pöydän ääreen kautensa alkupuolella, mutta ei pakkoavioliitto toiminut, väkinäisten ja epämukavien kädenpuristusten jälkeen he ovat välttäneet toistensa tapaamista. Viimeksi he tapasivat syyskuussa 2010.
Pääministeri Netanayhau ilmoitti kansliansa kautta, että hän on valmis keskusteluihin Abbasin kanssa ilman ennakkoehtoja. (Hänen olisi syytä muuttaa taktiikkaa, tässä on peittelyn makua)
Israelin käsityksen mukaan Abbas ei ole valmis neuvotteluihin, ja presidentti Obama sanoi äskettäin puheessaan, ettei Abbas luultavasti edes halua keskustella rauhasta Israelin kanssa. Netanyahu antoi käskyn luovuttaa 93 Israelissa surmansa saaneen terroristin ruumista PA:lle, joka järjesti suuret vastaanottojuhlallisuudet näille ”kansan marttyyreille”. Ruumiiden luovuttaminen oli tarkoitettu luottamusta kasvattavaksi eleeksi, mutta Abbas kuittasi saaneensa lähetyksen lisäten samaan hengenvetoon vanhat vaatimuksensa neuvotteluista, joista päällimmäisenä on ”kaiken setlementtitoiminnan lopettaminen Juudeassa ja Samariassa”, kuten myös USA:n ulkoministeriön lausunnossa todetaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=273199

5. ARAFATIN entinen neuvonantaja ja rahapussin vartija Mohammed Rashid kertoi journalisteille, että Fatahilla on salainen 39 miljoonan USD pankkitili Jordaniassa. Sitä valvoo Abbas ja pari muuta Fatahin luotettavaa virkailijaa, hän kertoo. Varoja oli alun perin 44 miljoonaa, mutta Abbas käytti niistä 5 miljoonaa USD Fatahin 6. vuosikonferenssin menoihin.
Rashi. joka tällä hetkellä oleskelee Lontoossa - ja josta PA julisti pidätysmääräyksen, mitä Interpol ei kuitenkaan voinut hyväksyä, koska PA ei ole valtio - , vakuutti, että hänellä on kaikki tarvittavat dokumentit todistaakseen väitteensä. Jordanian pankissa olevista Fatahin varoista 13 miljoonaa tuli USA:n tukivaroina PA;lle, loput ystävälisistä arabimaista.

Mohammed Rashid, joka on Irakin kurdeja, joutui PLO:n ja PA:n kiivaan hyökkäyksen kohteeksi siksi, että hän uhkasi julkistaa korruptiosyytöksensä Abbasia ja hänen kahta liikemiespoikaansa Yasser ja Tarek vastaan. Fatahin keskuskomitea syytti Rashidia rikolliseksi ja petturiksi, joka on aloittanut salaliiton Abbasia vastaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=273253

6. UUTISOTSIKOITA
-          Eilatin kaupungin virkailija kertoi JP:n toimittajalle, että Eilatissa on arviolta 7 000 laitonta siirtolaista, suhteellisesti enemmän kuin Tel Avivissa. Hän sanoi, että ellei hallitus kiireesti tee jotain asialle, kaupungissa on vaarassa syntyä rasistisia yhteenottoja kaupungin kanta-asukkaitten ja maahan laittomasti tulleitten välillä. Hän sanoo, että suhteellinen rauha on pystytty säilyttämään tähän asti, mutta merkkejä on tilanteen muutoksista. Paikalliset vanhemmat ovat kieltäneet lastensa kouluja ottamasta oppilaikseen siirtolaisten lapsia, minkä vuoksi n. 50 lasta on joutunut käymään siirtolaisten perustamissa yksityiskouluissa. Koska Eilat on turismin keskuspaikkoja, hotelit ja ravintolat tarvitsevat kasvavassa määrin työvoimaa, mitä siirtolaiset täyttävät. Kantaväestö pitää sitäkin pahana, koska se sitoo heidät maahan ja hukuttelee uusia laittomia siirtolaisia maahan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=273298
-          Israelin uusi vihreä yritys nimeltä New CO2Fuels Ltd. on yhdessä australialaisen yrityksen Greenearth Energy Ltd. kanssa hankkinut lisenssin menetelmästä, jonka kehittäjä on Weizman Instituutin Tieteen energiakeskuksen johtaja prof. Yacov Karni, joka myös valvoo instituutin aurinkoenergiaprojektia. Keksinnössä käytetään aurinko-energiaa carbon dioksidin hajottamiseksi monoxidiksi ja oxygeniksi, kuten myös veden hajottamiseksi hydrogeniksi ja oxygeniksi. Tulosten synteesistä saadaan kaasumaista hydrocarbon sekoitetta nimeltään syngas, joka puolestaan voidaan muuntaa metanoliksi, jota käytetään autojen polttoaineena. Menetelmässä auringon valo suunnataan parabolisista kennoista reaktoriin, jossa suuri kuumuus erottaa carbon dioksidin kahteen osaan, jotka johdetaan reaktorista säiliöihin eri putkia myöten. Sama prosessi tapahtuu veden hajottamisessa. Menetelmää voidaan soveltaa muihinkin aineisiin, kuten Australian ruskeaan hiileen, jossa on hyvin runsaasti carbon dioksidia, ja jonka vuoksi sen käyttöä on rajoitettu. Uuden polttoaineen teollinen valmistus aloitetaan heti, kun tarvittavat laitokset ja varusteet ovat valmiit, sekä Australiassa että Israelissa.
-          Al-Qaida ryhmä Somaliassa tarjoaa kansalaisille kameleita ja jopa kanoja tiedoista, joissa kerrotaan USA:n johtajien, ennen kaikkea Barack Obaman ja Hillary Clintonin liikkeistä. Al-Qaida haluaa kostaa johtajansa Osama bin Ladenin teloituksen, jonka suorittivat USA;n armeijan Seal-erikoisjoukkojen komandot Pakistanissa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=273301
-          Britti-journalisti Alex Thomson syyttää FSA:n joukkoja, että ne tahallisesti johtivat heidät kahdesti vapaalle tulilinjalle. Tarkoitus oli päästä Qusairin kaupunkiin, 30 minuutin päässä Homsista, hallituksen joukkojen hallitsemalle alueelle, mutta se mitä tapahtui, oli se, että FSA:n joukot johtivat heidät kuolemanloukkoon. He kuitenkin onnistuivat pääsemään takaisin valtatielle ja pakoon. Thomson johtaa Cannel-4 journalisteja Syyriassa. Hän ja kaksi muuta journalistia olivat vähällä joutua FSA:n laatimaan ansaan, sillä ”kuollut ulkomainen journalisti on huonoa mainosta Assadin armeijalle”. Hän sanoo, että ”Syyria on kaikkein vaarallisin paikka journalisteille”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156705#.T9RecDJHTFw
-          Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät terroristit ovat aloittamassa uutta syömä-lakkoa havaittuaan, että sillä voi painostaa Israelin viranomaisia myönnytyksiin. Edellinen massalakko päättyi vajaa kuukausi sitten sopimukseen, jolla heiltä rangaistukseksi sääntöjen rikkomisen vuoksi poistettuja etuisuuksia palautettiin, kuten hallinnollisen pidätyksen lopettaminen, vapauksia kanttiinipalveluksiin, oikeutta opiskella vankilassa Israelin kustannuksella, omaisten vierailujen salliminen jne. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156706#.T9Rh_DJHTFw

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019