PERJANTAI 15.06.12


PERJANTAI 15.06.12

1. EGYPTIN sisäinen tilanne meni monta askelta taaksepäin korkean perustuslakioikeuden tekemän päätöksen johdosta, jolla parlamentin alahuoneen vaalit mitätöidään. Oikeus katsoi samalla, että Mubarakin hallituksen viimeinen pääministeri Ahmed Shafiq on kelvollinen ehdokas presidentiksi, ja voi osallistua lauantaina ja sunnuntaina pidettäviin presidentin vaaleihin. Viimeisen, amerikkalaisten suorittaman salaisen, gallupin mukaan Muslimiveljeskunnan ehdokas Mohammed Mursi tulisi saamaan murskavoiton. Kysely oli salainen, koska virallisesti kyselyjä ei enää saanut suorittaa ennen vaaleja.

OIKEUDEN päätös aiheutti suuren vastalauseiden myrskyn islamin kannattajien taholta, joskin sen presidenttiehdokas Mursi sanoi tyytyvänsä oikeuden päätökseen.
Parlamentin alahuoneen hajottaminen aiheuttaa sen, että lainsäädäntö palautuu uudelleen korkealle sotilasneuvostolle. Oikeus perusteli päätöstä sillä, että äänestyssäännöt parlamentin jäsenten vaaleissa olivat perustuslain vastaisia. Päätöstä voi kutsua demokratian voitoksi maassa, jota on hallittu diktatorisesti vuosikymmenien ajan, mutta yhteiskunnan rauhan kannalta päätös oli onneton, sillä se tullee herättämään kiivaita mielenosoituksia ja palaamista siihen väkivaltaan turvallisuusjoukkojen ja mielenosoittajien välillä, josta uskottiin jo päästyn ja maan sisäisen rauhantilan palautuvan normaaliksi.

Islamia edustavat poliitikot kutsuvat oikeuden päätöstä vanhankaartin vallankaappaukseksi syyttäen oikeuden jäseniä Mubarakin ajan virkailijoiksi. Vaikka presidenttiehdokas Mohammed Mursi sanoi alistuvansa oikeuden päätökseen, hän ei pitänyt tyydyttävänä sitä, että se oikeutti Ahmed Shafiqin pysymään presidenttiehdokkaana. Toiseksi hän analysoi, että päätös koski vain kolmasosaa valituista jäsenistä eikä edellytä parlamentin alahuoneen hajottamista. Ahmed Shafiq ylisti oikeuden päätöstä oikeana.
Oikeuden presidentti Farouk Soltan totesi Reutersin edustajalle, että päätöksen mukaan koko parlamentin alahuone on hajotettava ja järjestettävä uudet vaalit. Oikeus oli aiemmin mitätöinyt parlamentin tekemän lain, jolla Mubarakin ajan virkailijoita olisi estetty asettumasta ehdokkaiksi presidentin virkaan. Lain tarkoituksena oli estää Shafiqin ehdokkuus.
Presidentti Mubarak syöstiin vallasta 16 kuukautta sitten, mutta vallankumous on pahasti keskeneräinen, eikä hämmentynyt kansa tiedä, mikä olisi oikea suunta. Muslimiveljeskunta on parhaiten järjestäytynyt ja siksi pystyy manipuloimaan kansaa tahtonsa mukaisesti. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=273891

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu pyrkii istumaan monella pallilla yhtä aikaa, mutta näyttää, että hän joutuu samalla toteuttamaan politiikkaa, josta on vaikea löytää johdon-mukaisuutta, ellei kysymys olekin kansan huomion hämäännyttämisestä, josta Sharonin toiminta ennen Gazan juutalaisten karkotuksia on malliesimerkki. Sharon antoi eri ryhmien ja Likudin jäsenten äänestää koko kansaa koskevista esityksistään, mutta ohitti niiden suositukset ja äänestystulokset tehdessään yksinvaltaisia päätöksiään.
Netanyahu näyttää apinoivan Sharonin taktiikkaa kuitenkin sillä erotuksella, että häneltä puuttunee Sharonin strateginen kyky pitkän tähtäyksen suunnittelussa.

NETANYAHU astui heikoille jäille pyrkiessään toteuttamaan uskollisimman kannattajansa puolustusministeri Ehud Barakin ja muiden hänen tavallaan ajattelevien politiikkaa suhteessa juutalaisten rakentamiseen virallisten yhteisöjen ulkopuolella Juudeassa ja Samariassa. Barakin tavoin Netanyahu vakuuttaa, että ”lakia on noudatettava ja oikeuden päätöksiä on toteltava”, vaikka ne olisikin tehty väärin perustein, kuten Ulpanan tapauksessa näyttää tapahtuneen. Hän pystyi estämään hallituksensa hajoamisen esittämällä, että vaikka Ulpanan 30 perhettä joudutaankin evakuoimaan ja siirtämään parakkiasuntoihin odottamaan ehkä vuosikaudet ratkaisua heidän sijoittamisestaan, kuten kävi Gush Katifin tapauksessa, Ulpanaan rakennetaan 300 uutta asuntoyksikköä. Samalla hän lupasi nimittää ministeri-toimikunnan, jonka tehtäviin kuuluisi Juudean ja Samarian juutalaissiirtolaisten asiat.

Kuten Attila Somfalvi ynetnews.com artikkelissaan toteaa, siitä tulee yksi toimikunta lisää, joita perustetaan asian hautaamiseksi ilman todellista mandaattia ja valtaa. Puolustusministeri Barakin oikeus päättää yksin Juudean ja Samarian rakentamisesta jää ennalleen, mitä Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat ovat kiivaimmin vastustaneet ja vaatineet rakennusasioista päättämisen pois Barakin käsistä. Tämä ei toteudu tässä tapauksessa.
Hallitus käsitellee komitean perustamisasiaa sunnuntain istunnossaan. Komitean tehtäviin kuuluu laatia säännöt, joilla valtion maalle ilman virallista lupaa rakennettuja asuintaloja tulee käsitellä. Kysymys koskee myös rakentamista yksityismaalle, jota juutalaiset ovat ostaneet arabeilta olosuhteissa, joissa omistussuhteet ovat useimmiten epämääräiset perustuen Otto-maanihallinnon tai Jordanian miehitysajan säännöksiin, joita NGO yritykset poliittisista syistä manipuloivat kiihottaen arabeja esittämään omistusoikeuttaan korkeimmalle oikeudelle ilman alueoikeuden tutkimuksia, kuten laki vaatii. Vielä ei ole selvää, kuuluuko ministerikomitean mandaattiin myös näiden ja muiden vastaavien asioitten käsittely.

BARAK ilmoitti olevansa tyytyväinen Netanyahun esitykseen komitean perustamisesta, koska - kuten artikkelissa todetaan -  Barak katsoo, että mitä useampi on mukana asioita päätettäessä, sitä vähemmän nousee vastustusta päätösten jälkeen.
Netanyahu ilmoitti asiasta ennen Knessetille tehdyn lakiesityksen käsittelyä, jolla juutalaiset etäyhteisöt olisi laillistettu taannehtivasta ja vältytty Ulpanan tapauksen toistumisesta. Lakiesitys kaatui äänestyksessä selvin numeroin Netanyahun esittämien uhkausten vuoksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4242679,00.html

3. IDF harkitsee mahdollisuutta muuttaa Ulpanan 30 perhettä Migroniin, missä on tällä hetkellä IDF:n tukikohta, mutta joka sen mielestä on strategisesti tärkeä säilyttää juutalaisten käsissä. Aiemman suunnitelman mukaan IDF siirtää joukkonsa pois Migronista ja muuttaa sinne rajapoliisin osastoja. IDF:n suunnittelijoitten mukaan se iskisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla, jos Ulpanan 30 juutalaisperhettä muutetaan Migroniin IDF:n tyhjentäessä tukikohtansa. Täten IDF säilyttäisi ja vahvistaisi Beit Elin tukikohtansa ja Migron olisi edelleen juutalaisten käsissä. Ongelman muodostaa se, että Migron on myös tuhottavien listalla.

ASIAA tutkii nyt oikeuskansleri Yehuda Weinstein, voisiko tällä ratkaisulla toteuttaa korkeimman oikeuden päätöksen, vaikka se tehtiinkin virheellisin perustein.
Israelissa asiat eivät kuitenkaan etene tavallisesti näin suoraviivaisesti, ellei sitten ole kysymys eri osapuolten intressien karkean diktatorinen ylittäminen.
Juudea ja Samaria on NGO-järjestöjen ”villi länsi”, jossa ne toimivat ilman valvontaa tahtonsa mukaan kiihottaen alueen arabeja mielenosoituksiin ja loputtomiin valituksiin oikeudelle, missä korkein oikeus toimii Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten mukaan kuin Peace Now ja muiden NGO-järjestöjen työrukkasena hyväksyen sen tekemiä kanteita vastoin mandaattiaan ja palauttamatta tapauksia alioikeuksille tarkempia tutkimuksia varten.
On enemmän kuin luultavaa, että NGO-järjestöt kiihottavat alueen arabeja valittamaan, jos IDF:n suunnitelma toteutuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156905#.T9rjgjJHTFw

4. UUTISOTSIKOITA
-          Emergency Committee for Israel (ECI) (Hätäilakomitea Israelin hyväksi) julkaisi sopivasti ennen Moskovan P5+1 ja Iranin neuvotteluja lausunnon, jossa se sanoo selkeästi: ”Neljä vuotta presidentti Obama on keskustellut Iranin kanssa, ja neljä vuotta Iran on saanut rakentaa ydinasettaan ja ohjusarsenaaliaan siten, että sillä on nyt tarpeeksi rikastettua uraania viittä ydinpommia varten”. Näin sanoo ECI:n johtaja Noah Pollak lisäten. ”Puheitten aika on ohi, nyt tarvitaan toimintaa.” Hän kehottaa järjestönsä nimissä Obamaa toimimaan lupauksensa mukaan ja estämään Irania saamasta ydinpommia. Hän kuitenkin sanoo pelkäävänsä, että Obama jatkaa ”peltipurkin potkimista pitkin tietä” vaalien yli tekemättä kuitenkaan yhtään mitään asialle. Järjestö julkisti maaliskuussa 30-minuuton videon nimellä ”Daylight: The Story of Obama and Israel”. Siinä paljastetaan, miten Obama on toiminut Israelin vastaisesti ja miten hän on tehnyt enemmän Israelin saattamisen laittomaksi kuin yksikään edeltäjistään. Videossa kansalaisia kehotetaan harkitsemaan uudelleen, kenelle kannattaa antaa äänensä. Obaman kannatus on käsittämättömän korkea juutalaisten keskuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156900#.T9roxzJHTFw
-          PA:n jalkapalloilijoitten yhdistyksen (PFA) ”presidentti” Rajoub Jibril lähetti UEFA:n presidentti Michel Platinille kirjeen, jossa hän kehottaa, ettei UEFA antaisi vuoden 2013 alle 21-vuotiaitten Euroopan mestaruuskisoja Israelin järjestettäviksi, sillä kuten hän kirjeessään syyttää: ”Israel on pidättänyt ilman tuomiota kolme PA:n jalkapalloilijaa; keskikenttäpelaaja Marsuk Sarsak, olympiajoukkueen maalivahti Omar Abu Rois sekä Ramallahin pelaaja Mohammed Nir. Jibril sanoo olevansa hyvin huolissaan heidän tilastaan. Sen sijaan hän ei mainitse kirjeessään sitä, että kaikkia kolmea syytetään sekaantumisesta terrorismiin. Osa pidätetyistä on osallistunut vankien aloittamaan syömälakkoon, minkä Jibril muistaa mainita. Jibril pyytää kohteliaasti, ettei Platini antaisi 2013 alle 21-vuotiaitten Euroopan mestaruuskisoja Israelin järjestettäviksi. Tässä ei suinkaan ole huoli PA:n jalkapalloilijoitten asemasta, vaan politiikasta kyseenalaistaa Israelin laillisuus kansainvälisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156903#.T9rs5jJHTFw
-          Arabiterroristit tulittivat IDF:n sotilaita, jotka olivat korjaamassa Gazan turva-aitaa aikaisin torstaiaamuna. Sotilaat vastasivat tuleen, mutta kumpikaan osapuoli ei ole ilmoittanut uhreista tai haavoittuneista. - Terroristit tulittivat myös israelilaista maanviljelijää, joka oli aloittanut työskentelynsä pellollaan torstaiaamuna. Hän ei haavoittunut, mutta työskentely näissä olosuhteissa on mahdotonta. Armeijan sotilaat tulivat paikalle vastaten tulitukseen, mutta ei ole selvää, osuivatko he. - Torstaina parikymmentä Gazan arabia osoitti mieltään Bituniyn tarkastuspisteessä lähellä Beit Eliä Samariassa kivittäen turvallisuusjoukkoja. Kaksi rajapoliisia haavoittui. Rajapoliisit hajottivat mielenosoituksen kansanjoukkojen hallintamenetelmiä käyttäen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156889#.T9ryDzJHTFw
-          Kadiman puheenjohtaja, Netanyahun hallituksen varapääministeri Shaul Mofaz kehottaa Abbasia hautaamaan sotakirveensä ja aloittamaan rauhankeskustelut nyt, kun Israelissa on laajapohjainen hallitus. Samaan aikaan PLO puuhaa Abbasin ja Netanyahun huipputapaamista, ja sovintoneuvottelut Fatahin ja Hamasin välillä ovat raportin mukaan ”taas kerran lähellä onnistumistaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156899#.T9r1ZDJHTFw
-          Jordania esittää UNESCO:lle raportin, jossa se esittelee korjaussuunnitelmia Kalliomoskeijassa, al-Aksa-moskeijassa, muslimikirjastossa ja muissa kohteissa. Israelin ulkoministeriö sanoo, ettei sitä ole informoitu suunnitelmista, vaikka Temppelivuori ja Jerusalem kokonaisuudessaan on Israelin hallintavallan alla. Jordanian wakf, muslimisäätiö, vastaa vuoren päivärutiinista, mutta sillä ei ole hallintavaltaa. Rakennussuunnitelmat tulee sopimusten mukaan hyväksyttää Jerusalemin kaupungissa, mutta wakf jättää sen huomiotta rakentaen tahtonsa mukaan. Koska Temppelivuori on maailman perinnekohde, kaikki suunnitelmat ja muutostyöt siellä tulee alistaa UNESCO:n hyväksyttäviksi, jonka tulee myös valvoa niitä. Käytännössä UNESCO esittää vain murhaavaa kritiikkiä Israelin uudistus-pyrkimyksistä toimien näin arabien käsikassarana. Se syytti Israelia, ettei sen edustaja osallistunut Mughrabi-siltaa käsittelevään neuvottelutilaisuuteen Pariisissa huhtikuun 18. päivänä, mutta Israelin ulkoministeriö sanoo,  ettei Jordania ollut informoinut sitä ennen kokousta. Jordania lähetti sinne kolme wakfia edustavaa edustajaansa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=273899






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019