Wednesday, February 01, 2012

KESKIVIIKKO 01.02.12

1. YK:N pääsihteeri Ban ki-Moon soitti Ammanissa matkallaan Israeliin ikivanhaa levyä vaatien, että Israelin tulee tehdä joitain ”hyväntahdon eleitä” palestiinalaisille, jotta epäonnistuneet alhaisella tasolla käydyt keskustelut saataisiin uudelleen käyntiin. Ikään kuin jälkihuomiona hän yhtäkkiä muisti, että se voisi koskea palestiinalaisiakin todeten puoli huolimattomasti: ”Tietenkin se myös edellyttää, että PA tulee neuvottelupöytään.”
Ban ki-Moon tapasi Jordaniassa kuningas Abdullah II:n ja ulkoministeri Nasser Judehin.

ISRAEL on vihjaillut, että se olisi halukas joihinkin vastavuoroisiin eleisiin palestiinalaisten kanssa ja että ne ovat keskustelujen alaisina. Israel ei kuitenkaan suostuisi Israelin oikeusistuimien vankeuteen tuomitsemien terroristien vapauttamiseen tai tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamiseen tai PA:n poliisin oikeuksien lisäämistä B- ja C-alueilla, jotka ovat olleet ”normaalimyönnytyksiä” ilman vastavuoroisuutta PA:n taholta.
TALOUS on noussut PA:n hallitsemilla alueilla nopeimmin maailmalla viime vuoden aikana, mutta hallituksen tarkoituksena on kehittää sitä vieläkin dynaamisemmaksi. Tällä sektorilla Israel on Netanyahun ilmoituksen mukaan valmis, mutta ei PA:n vaatimien ”korkean tason” vankien vapauttamis-alueella. Israel on toistuvasti vaatinut, että PA lopettaisi lastentarhoista alkaen korkeimpiin laitoksiin saakka ulottuvan Israelin ja juutalaisuuden vastaisen kiihotuksen sekä PA:n virallisissa mediavälineissä esitetyn karkean Israelin vastaisuuden. Edistystä tällä alueella on tuskin odotettavissa PLO:n saatua jäsenyyden UNESCO:ssa.
Netanyahun kaavailemia eleitä olisivat useat projektit infrastruktuurin, opetusalan ja rakennusteollisuuden alueilla Gazassa ”myönnytyksenä YK :n pääsihteerille”.

PÄÄSIHTEERI Ban ki-Moon matkustaa Israeliin tänään tavaten presidentti Shimon Peresin ja sen jälkeen ulkoministeri Avigdor Liebermanin ja pääministeri Benyamin Netanyahun. Iltapäivällä hänen oletetaan matkustavan Ramallahiin tavaten PA:n johtoa.
Torstaina Ban ki-Moon matkustaa Gazan kaistalle tutustuen YK:n alaisiin projekteihin siellä, mutta ei tavanne Hamasin johtajia. Palattuaan Gazasta pääsihteeri vierailee Sapir-opistolla, joka on ollut toistuvien raketti-iskujen kohteena. Myöhemmin iltapäivällä hän tapaa puolustusministeri Ehud Barakin ja oppositiojohtaja Tzipi Livnin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=255984

2. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja Hamasin ulkomaanasioitten toimistonjohtaja Khaled Mashaal tapaavat MAAN-uutistoimiston ilmoituksen mukaan tänään torstaina Ammanissa, jossa he allekirjoittavat puitesopimuksen Hamasin ja Fatahin yhteishallituksesta. Ilmoitus sattuu sopivasti yhteen YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonin Ramallahin vierailun kanssa tänään iltapäivällä. Hamas on kansainvälisesti terrorijärjestöjen listalla. Kvartetin vaatimusten mukaan sen tulee tunnustaa Israel, luopua terrorista ja hyväksyä aiemmat Israelin ja PLO:n välillä solmitut sopimukset saadakseen kansainvälisen hyväksymisen.

FATAHIN vallankumousneuvoston pääsihteeri Amin Maqpoul kertoi MAAN-uutistoimisolle, että yhteishallituksen muodostamisen siirtyminen on suurin este vaaleille maaliskuussa.
Fatah ja Hamas allekirjoittivat sovintosopimuksen vuoden 2011 alussa lopettaakseen vihollisuudet, jotka alkoivat 2007 Hamasin kaapattua vallan Gazassa. Yhteishallituksen muodostamista on vaikeuttanut erimielisyydet pääministerin valinnasta, eikä lupaus Hamasin pääsystä PLO:n jäseneksi ole edennyt lupausta pitemmälle.
PA:n keskusvaalilautakunta on MAAN-uutistoimiston mukaan vihjaillut, ettei vaaleja voida pitää kaavailujen mukaan maaliskuussa 2012.

MASHAAL ja Jordanian kuningas Abdullah II tapasivat pari päivää sitten Ammanissa ensimmäisen kerran vuoden 1999 jälkeen, jolloin Jordania karkotti Mashaalin ja neljä muuta Hamasin jäsentä syyttäen heitä ”rikollisista ja Jordaniaa vahingoittavista toimista”. Jordania pitää edelleen Hamasia terroristijärjestönä, eikä salli sen avaavan toimistoa Ammanissa. Mashaalilla on Jordanian kansalaisuus, mutta hän joutui pakenemaan Syyriaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152313#.Tyje6IH3vO0

3. LIKUDIN eilen pidetyt puheenjohtajavaalit päättyivät odotusten mukaisesti. Pääministeri Netanyahu taputteli itseään selkään saatuaan 75 % äänistä, mutta hänen ainoa kilpailijansa Moshe Feiglin sanoo myös voittaneensa saatuaan 25 % äänistä.
Äänestys ei sujunut aivan kitkattomasti. Juudean ja Samarian äänestyspaikkoja pidettiin kiinni pari tuntia virallisen vaaliajan alettua, koska niihin ei oltu toimitettu äänestäjäluetteloita.
Äänestysvilkkaus nousi yli 50 %, ja huonon sään joillakin alueilla vaikeuttaessa pääsyä äänestyspaikoille välillä hätäännytti pääministeriä, joka pelkäsi heikon äänestysvilkkauden suosivat Feigliniä. Hän soitteli puhelimella lukuisille jäsenille ja vieraili henkilökohtaisesti joillakin äänestyspaikoilla rohkaisten äänestäjiä antamaan äänensä.

FEIGLIN totesi olevansa tyytyväinen saamaansa 25 %:n kannatukseen, ”joka kohdistui sekä häneen että Israelin kansaan”. Hän kannattaa historiallisen Israelin maan säilyttämistä Israelin valtion hallussa eikä suosittele itsenäistä Palestiinan valtiota perinteisille juutalaisten pyhille alueille. Hän vastusti Samarian neljän ja Gazan 21:n juutalaisyhteisön tuhoamista v. 2005.

NETANYAHU sanoi voitonpuheessaan Likud-liikkeen antautuneen valvomaan juutalaisten läsnäoloa Israelin maassa sekä Israelin kansan tulevaisuutta. Hän ilmeisen tarkoituksellisesti jätti avoimeksi, mitä hän tarkoittaa Israelin maalla edes viittaamatta sen historiallisiin vaatimuksiin koko Israelin alueella Jordaninlaaksosta Välimereen.
Feiglinin saama runsas kannatus estänee Netanyahua toistamasta edellisissä vaaleissa suorittamaansa karsintaa, jossa Feiglin ja hänen kannattajansa siirrettiin parlamentti vaalien ehdokaslistoilla sijoille, joissa heillä ei ollut mahdollisuutta päästä Knessetiin.
Netanyahu viittasi uusiin vaaleihin todeten niiden olevan kaukana tulevaisuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152315#.TyjkboH3vO0

4. IDF:n sotilaat tunkeutuivat keskiviikon vastaisena yönä Kalkiliyaan etsiessään epäiltyjä terroritoimiin osallistuneita. Sotilaat pidättivät viisi palestiinalaista suoritettuaan etsintöjä talosta taloon. Pidätetyt olivat Ali Juma, 20; Ahmad Juma, 20; Aqba Obeid, 33; Majd Abu Khaled, 33; sekä Abdul Latef Obeid, 18, kuten asukkaat kertoivat MAAN-uutistoimistolle. IDF:n edustaja sanoi, että neljä pidätetystä vietiin ”turvallisuuskyselyihin”. Hän kertoi, että maanantain vastaisena yönä IDF oli pidättänyt kuusi epäiltyä Juudeassa ja Samariassa.

Kfar Kaddum on viikoittaisten IDF:n vastaisen mielenosoitusten kohteena asukkaitten vastustaessa tapaa, miten IDF ajoittain sulkee kylään johtavan tien turvallisuussyistä. Tie kulkee lähellä Kedumim juutalaisyhteisöä. Kalkiliyasta tehdään toistuvia hyökkäyksiä lähellä sijaitseviin juutalaisyhteisöihin. Pari viikkoa sitten israelilaista autoilijaa ampuneen terroristin nähtiin pakenevan sinne. IDF suoritti silloin etsintöjä talosta taloon pidättäen 12 epäiltyä Kalkiliyan lähellä sijaitsevasta Azzun kylästä. Etsintöjä edelsi kaikkien Kalkiliyaan johtavien teitten sulkeminen pakenemisen estämiseksi. IDF on pidättänyt Kalkiliyan alueelta useita Hamasin terrorisoluja, joista yksi surmasi huhtikuussa 2011 brittituristin haavoittaen useita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152295#.TyjqqYH3vO0
IDF:n Golani-prikaatin sotilaat pidättivät Hebronin läheltä Gilad Shalitin sopimuksen yhteydessä sadan vapautetun terroristin joukkoon kuuluneen Mamun Ismail Salem Stutin, koska hänen katsottiin aiheuttavat turvallisuusriskin Duran juutalaisyhteisölle. Slut pidätettiin 2002 ja tuomittiin 38:ksi vuodeksi vankeuteen tuomittuna murhayrityksestä, kuulumisesta terrorijärjestöön, pommien valmistamisesta sekä turvasuojan antamisesta terroristeille. Hänen tuomionsa mukainen vapauttaminen oli vasta 2040. Ennen aikaisesti vapautetut terroristit antavat kirjallisen vakuutuksen olla palaamatta terroriin, kuten myös Slut teki. Tilastojen mukaan 40 % palaa kuitenkin terroriin joko suoraan tai epäsuorasti sen tukemiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152297#.TyjwBoH3vO0
Juutalainen naisautoilija haavoittui terroristien heittämistä kivistä ja kaksi muuta autoa kärsi samoin vaurioita niitä vastaan heitetyistä kivistä. Kivitykset ovat lisääntyneet Juudeassa ja Samariassa siinä määrin, että ne antavat aiheen sanoa kolmannen ”intifadan” alkaneen. Nainen ajoi Samariassa tiellä no 60 Yitzharin lähellä. Palestiinalaiset ovat kehittäneet uuden tavan kivittää autoilijoita. Siinä suuri kivenjärkäle heitetään ohi ajavasta autosta toisen tuulilasiin tarkoituksena saada se pysähtymään tai suistumaan pois tieltä, jossa se olisi terroristien maalitauluna kiireetöntä teloitusta varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152292#.Tyjyj4H3vO0

5. MOSSADIN johtaja Tamir Pardo matkusti huomiota herättämättä Washingtoniin, jossa hän osallistui senaatin tiedustelukomitean kokouksen yhteydessä USA:n CIA;n johtajan David Petraeuksen viime torstaina. Uutinen julkistettiin tiistaina. Petraeus informoi komitean jäseniä viimeisistä Irania koskevista tiedoista todeten, että Iranin ydinpommi on Israelin eloonjäämis-
kysymys, mutta USA katsoo sen merkityksen koskevan koko maailman turvallisuutta. Tapaamisesta ei ole annettu julkista tiedotusta.
USA:n kansallisen tiedustelun johtaja James Clapper totesi, että Iranin johto mukaan lukien Ali Khamenei ovat luultavasti muuttaneet suhtautumistaan Yhdysvaltoihin ja ovat nyt entistä halukkaampia hyökkäyksiin USA:n maaperällä vastauksena joko kuviteltuihin tai todellisiin uhkakuviin, joita USA:n sotilaallinen mahti aiheuttaa Persianlahdella.
Clapper arvioi, että Iran valmistelee komponentteja ja rikastaa uraania voidakseen nopeasti rakentaa ydinpommin, jos poliittinen päätös sen rakentamisesta tehdään. Hän ei ollut varma, onko Iran tehnyt päätöksen atomipommista, mutta arvioi uusien sanktioitten vaikuttavan syvemmälle kuin aiemmat, kuitenkaan lopettamatta Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4183495,00.html

6. UUTISOTSIKOITA
- Vapaan Syyrian Armeijan (FSA) johtaja varoittaa Hizbullahia, että sen tulee lopettaa Bashar Assadin armeijan tukeminen, tai se joutuu vastaamaan osallisuudestaan syyrialaisten siviilien massamurhiin oikeudessa, kun Assadin hallitus on kaatunut ja uudet johtajat valittu. Syyrian armeijan kerrotaan ottaneen uudelleen valvontaansa Damaskoksen esikaupungit, joita FSA piti hallussaan jonkin aikaa. Assadin joukkojen sanotaan nyt tulittavan tykeillään Homsin kaupunkia, jonka esikaupunkeja FSA oli miehittänyt. Kaasujohto vaurioitui alueella. Tiistain aikana kerrotaan 20 siviilin saaneen surmansa Syyriassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4183480,00.html
- Venäjän YK-lähettiläs Vladimir Zhizhov sanoi YK:n turvallisuusneuvoston Syyriaa käsittelevän istunnon yhteydessä, ettei julkilausuma, johon sisältyy sotilaallisen hyökkäyksen mahdollisuus, tule saamaan turvallisuusneuvoston hyväksyntää. Julkilausumaluonnoksessa, jota tukevat USA, arabiliitto ja Qatar, kehotetaan YK:n toimivan nopeasti saadakseen verenvuodatuksen loppumaan. Venäjä ja Kiina pelkäävät, että ratkaisuna on samanlaiset sotilaalliset ilmaiskut Syyriaa vastaan, kuin tapahtui Libyassa, jolla maa raunioitettiin suurelta osiltaan, eivätkä ilmaiskut olleet verettömiä tuntemattoman määrän siviilejä ja sotilaita joutuessa pommituksen uhreiksi. Lisäksi uudet johtajat Libyassa harjoittavat raakaa kidutusta, kuten äsken julkistettu lääkärien ilman rajoja kieltäytyessä hoitamasta heille tuotuja kidutuksen uhreja, jotka parannuttuaan vietiin uudelleen kidutettaviksi. Useiden johtajien mielestä Assadin hallituksen kaataminen on ainoa tavoite, ja Syyrian kansan tulee tehdä se. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=255997
- Jerusalemin Issawiya arabilähiössä arabit hyökkäsivät eilen sotilaitten ja poliisien kimppuun niiden käytyä pidättämässä arabinuoren syytettynä poliisin kivittämisestä, kuten MAAN-uutistoimisto raportoi tänään. Yhteenotoissa haavoittui tusinoittain palestiinalaisia, mutta myös turvallisuusjoukkoja haavoittui, kertoo MAAN. IDF ei halua kommentoida asiaa. Turvallisuusjoukot pidättivät kesän aikana 17 nuorta turvallisuusjoukkojen kivittämisestä, useat heistä alaikäisiä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=255989
- IDF:n 162:s divisioona pitää harjoitukset, joissa pyritään selvittämään, miten se pystyy mobilisoimaan joukkonsa jouduttuaan massiivisen ohjushyökkäyksen kohteeksi. Armeija pelkää, että reservin joukkojen kokoaminen voi vaikeutua ja aiheuttaa armeijan toiminnan tukehtumisen. Armeija on vahvistanut tukikohtiaan, mutta tuhansien ohjusten tulen vuoksi taistelut siirtyvät kaupunkeihin ja sen myötä siirtävät vastuun siviilien turvallisuudesta kotirintaman joukoille. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=255967
- Jaffan kristillisen ortodoksiyhteisön johtajan Gabriel Cadisin, 61, murha liittynee poliisin arvion mukaan 10 miljoonan arvoisen rakennuksen omistusoikeuteen. Poliisi pidätti kolme ihmistä epäiltyinä murhaan. Rakennus kuuluu kirkolle. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=255864

No comments: