KESKIVIIKKO 11.01.12

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assad vakuutti 100 minuuttia kestävän TV-puheensa aikana eilen jatkavansa ”terrorijengien” eliminoimista maassaan luvaten, että voitto on jo lähellä. Hän lupaili epämääräisesti joitain uudistustoimia, joiden ei uskota vakuuttavan oppositiota. Assad syytti myös arabiliittoa liittoutumisesta ulkopuolisten voimien ja varsinkin median edustajien kanssa hyökkäyksissä hallitusta vastaan. Assad tarjosi kansanäänestystä maaliskuussa ennen parlamenttivaaleja, joita on siirretty tulevaisuuteen.
ASSAD vakuutti, ettei hän ole niitä, jotka väistävät vastuutaan. Hän sanoi, että Syyria kuuluu hänelle eikä hän taivu ulkopuolelta johdetun salaliiton painostuksesta. Assadin Baath-puolue pitää valtaa käsissään Syyriassa, jonka Bashar peri isältään v. 2000 erityislain turvin.

OPPOSITIOSSA olevan Syyrian kansallisen neuvoston SNC johtaja Burhan Ghalioun sanoi pettyneensä kompromissiratkaisun savuttamiseen Assadin hallituksen kanssa ja vaati, että Syyrian tilanne tulee alistaa YK:n turvallisuusneuvostolle.
Arabiliitossa on keskusteltu Syyrian tilanteen alistamisesta YK:lle, mutta se ei saanut kannatusta. Arabit seurasivat syvästi kauhistuneina tapaa, millä Libyan presidentti Muammar Gaddafi syrjäytettiin ja miten hänet jätettiin kansanjoukon käsiin tapettavaksi.
Venäjä ja Kiina vastustavat YK:n turvallisuusneuvoston sekaantumista tilanteeseen. Venäjällä on omia intressejään Syyriassa, sillä se kunnostaa Latakian ja Tartun satamia suurten sota-alustensa tukikohdaksi. Painottaakseen tarkoitustaan Venäjä lähetti kaksi sota-alustaan ja ainoan lentotukialuksensa Amiraali Kuznetsovin Syyrian rannikolle.

SYYRIAN aiemmin läheisin tukija Turkki on pyytänyt useiden Euroopan maitten ja USA:n tapaan, että Bashar Assad eroaisi ja antaisi maansa siirtyä aitoon demokraattiseen hallintoon.
Tarkkailijat, kuten entinen USA:n Israelin lähettiläs Martin Indyk, moittivat presidentti Obamaa, ettei tämä ole seurannut Assadin eroa vaativia puheitaan konkreettisin toimin eikä tarttunut eroa vaativien johtoon, vaan seuraa tilannetta taustalla kuten tapahtui Libyassa.

ARMEIJAN sotilaat surmasivat tiistaina 10 siviiliä Deir al-Zorin kaupungissa maan itäosassa, sekä yhden siviilin tarkastuspisteessä Homsin lähellä, kertoo ihmisoikeusjärjestön edustaja. Uutisten tarkistaminen on vaikeaa, koska Syyria karkotti useimmat ulkopuoliset journalistit.
Arabiliiton tarkkailijoitten operaatiotiloissa Kairossa kerrottiin tuohtuneena, että raivostunut kansanjoukko oli pahoinpidellyt viittä tarkkailijaa Latakiassa, rikkoen heidän autonsa lasit. Kukaan ei kuitenkaan tarvinnut lääkärinhoitoa vammoihinsa. Yksi heistä sai iskun suuhunsa, neljää muuta mukiloitiin ja riepoteltiin, mutta ei hengenvaarallisesti. Varsinkin Gulf-maista tulleita tarkkailijoita vastaan hyökkäiltiin Assadin kannattajien taholta.
http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=253071

2. VÄKIVALLAN jatkuminen Syyriassa on herättänyt levottomuutta naapurimaissa. Turkin hallitus kokee oman haavoittuvuutensa ennen muita voimakkaan kurdi-vähemmistönsä vuoksi, jonka PKK-puolue on vuosikymmenet taistellut hallituksen sortopolitiikkaa vastaan. Pääministeri Erdogan on useissa lausunnoissaan pyytänyt Assadia luovuttamaan varoittaen, että tilanne voi kehittyä sisäiseksi taisteluksi ja maa voi hajota uskonnollisen ja etnisen taustansa mukaan keskenään taisteleviin ryhmiin, mikä voi levitä muihin arabimaihin. Pahin seuraus voisi olla shia- ja sunni-uskontojen kannattajien välinen taistelu myös Gulf-maissa.

YK:n edustaja sanoo, että siviilien surmaaminen on kasvanut tarkkailijoitten saapumisen jälkeen. USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice puhui apulaispääsihteeri Lynn Pascoen jälkeen, joka kertoi, että 400 siviiliä on surmattu sinä aikana, 40 ihmistä päivässä. Rice informoi turvallisuusneuvostoa suljetun istunnon aikana todeten, ettei edelliseen lukuun kuulu 12 itsemurhaiskuissa Damaskoksessa kuolleet. Syyrian YK-lähettiläs Bashar Jaafari kielsi Susan Ricen esittämän arvostelun tilanteen vaarallisuudesta alueen turvallisuudelle.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=253068

ISRAELISSA uutiset kertovat, että IDF varautuu tilanteeseen, jossa alawiitti-pakolaisia voi tulvia rajan yli Israelin puolelle Golaniin siinä tapauksessa, että Bashar Assadin hallitus kaatuu ja Assadin vastustajat saavat vallan. Tämän pelätään aloittavan verisen kostotoimet alawiittejä vastaan, joita Assadin hallitus edustaa.
IDF:n komentaja Benny Gantz myöntää, että sellainen tilaisuus voi syntyä Assadin hallituksen kaaduttua ja varoitti, että se voi järkyttää Golanin tasapainoa, jonka asukkaat ovat kurdeja.
Israel vapautti 1967 sodassa Golanin ylängön, josta Syyrian armeija tulitti israelilaisia kohteita Kinneretin ympäristössä terrorisoiden siellä asuvia ja työskenteleviä päivittäin. Israel liitti Golanin itseensä virallisesti 1981, mutta se ei ole saanut kansainvälistä tunnustusta. Golanilla asuu nyt n. 40 000 kurdia, ja saman verran juutalaisia harjoittaen maataloutta ja varsinkin sinne perustettu viinin valmistus on saanut runsasta kiitosta. Israel sallii vuosittain kurdien vievän kasvattamiaan omenoita rajan yli Syyriaan. Tapaaminen Syyriassa asuvien sukulaisten kanssa hoidetaan useimmin ”huutokukkulalla” huutojen avulla.

Mielipiteet hajoavat Israelissa Golanin ylängön kohtalosta, varsinkin vasemmiston edustajien ollessa taipuvaisempia luopumaan siitä rauhansopimusta vastaan, mutta epäluottamus Syyrian hallitusten vilpittömyydestä estää rauhankeskusteluja, Toiseksi Syyria vaatii koko alueen luovuttamista Kinneretin rantaan saakka ehtona keskusteluille, mitä Israel vastustaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151597#.Tw0uf4H3vO0
IDF:n edustajana prikaatinkenraali Yoav Mordechai kiistää, että IDF tekisi valmisteluja suuren pakolaismäärän ottamiseksi Syyriasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151609#.Tw0x_4H3vO0

3. KAKSI katolista arkkipiispaa ja kuusi katolista piispaa Euroopan ja Amerikan maista vieraili äskettäin Gazassa tavaten sikäläistä kristittyjen yhteisöä, jossa lienee vajaa 3000 jäsentä ja kuihtuu vähitellen olemattomiin muslimiväestön jatkuvan sorron ja painostuksen alla. Mukana ollut ranskalainen piispa Michel Dupost totesi roomalaiskatolisen kirkon uutistoimiston NEWS va. mukaan tähän tapaan: ”Äskettäin vierailin Euroopan suurimmassa (Evryn) vankilassa, ja pyysin vankeja rukoilemaan Gazan kristittyjen puolesta.” Hän tahtoi tällä kertoa, että Gazan kaista on yksi suuri ulkoilmavankila. NEWS va. jatkoi, että vuoden 2009 operaation ja ilmaiskujen jäljet on nähtävissä kaikkialla.
Birminghamin apulaispiispa William Kenney, joka johti delegaatiota, totesi uutistoimistolle näin: ”Olen juuri palannut vierailulta kahdesta maailman suurimmalta avoimelta vankilalta, Betlehem ja Gazan kaista.”
Dublinin apulaispiispa Raymond Field esitti samanlaisen arvion Gazan kaistasta.

GAZAN katolisten johtaja kertoi PA:n virallisen TV-aseman lähetyksessä: ”Juutalaisella on periaate, josta me kaikki kärsimme, se on hänen pakanaa koskeva periaatteensa. Siionin vanhinten protokolla on rakennettu tälle periaatteelle; ja jokainen, joka lukee sitä, havaitsee, että elämme tätä juutalaisen harjoittamaa periaatetta.”
Katolisen kirkon virallinen politiikka Israelissa, jota Vatikani innokkaasti tukee, on räikeän Israel-vastainen ja pyrkii sekä lausunnoissaan että käytännössä esim. toimiessaan palestiinalais-kristittyjen edustajina ulkomailla ja kansainvälisissä elimissä musta-maalaaman Israelin sydämettömänä sortajana ja miehittäjänä, minkä johdosta kristittyjen määrä ”Palestiinassa” vähenee huolestuttavasti. Esimerkkinä siitä on alla oleva linkki, joka kutsuu Israelia miehittäjäksi ja sortajaksi pitkässä 16-sivuisessa tutkielmassa.
Näissä ei ollenkaan huomioida sitä, että kristittyjen määrä vähenee nimenomaan muslimien hallitsemilla alueilla ja muslimien hallitsemissa maissa. Esimerkkejä ovat PA:n valvomat Betlehem, Jerusalem ja monet muut kaupungit sekä Gazan kaista. Israelin hallitsemilla alueilla kristittyjen määrä kasvaa, eikä kukaan syrji tai sorra heitä, sillä maan laki ja sen oikeusjärjestelmä suojaavat kaikkia kansalaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151624#.Tw07AYH3vO0
http://www.kairospalestine.ps/sites/default/Documents/English.pdf

4. ”KRISTUS tarkastusasemalla 2012” on maaliskuussa Betlehemin raamattukeskuksessa järjestettävän konferenssin iskulauseena. INN:n artikkelissa todetaan, että tilaisuus tulee olemaan yksi tärkeimmistä Israelia halventavista ja demonisoivista tilaisuuksista tukeakseen palestiinalaisten ”intifadaa” etnis-keskeistä juutalaisvaltiota vastaan. Konferenssiin on jo ilmoittautunut lukuisia huomattavia teologeja ja pappeja USA:n kirkoista, mikä painottaa tilaisuuden vaarallisuutta.

Mukana on ilmoittautunut useita huomattavia edustajia ”uskonnollisista neuvonantajista” Bill Clintoniin, kuten maailman evankelisen allianssin johtaja Tony Campolo ja Asian evankelisen allianssin johtaja Sang-Bok David Kim. Kaksi konferenssin järjestäjistä, Stephen Sizer ja Sami Awad, puolustivat henkeen ja vereen turkkilaisen IHH järjestön varustamaa flotillaa Gazan kaistalle v. 2010. Puhujista Ben White tukee Azzam Tamimia, joka innostaa palestiinalaisia itsemurhaiskuihin Israelissa.
KRISTITTYJEN ollessa lisääntyvien hyökkäysten ja painostustoimien alaisena kaikkialla maailmassa, enenevässä määrin myös ns. ”kristityissä länsimaissa”, kristilliset kirkot ja järjestöt, joista Vatikaani ja sen edustamat katoliset kirkot ovat yksi kiihkeimmistä, kiihdyttävät Israelin vastaista toimintaansa ja pyrkivät kaikin tavoin ja varsinkin kansainvälisillä areenoilla syrjimään ja halventamaan juutalaisia ja Israelin valtiota. Keppihevosena käytetään kansainvälisesti hyvältä kuulostavaa teemaa ”miehityksen ja sorron alla asuvan palestiinalaisen kansan tukemiseksi Israelin sortotoimia vastaan”.
Edellisessä kappaleessa annettu linkki sopii nimenomaan tähän artikkeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151576#.Tw1D1oH3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- USA:n ulkoministerin edustaja Victoria Nylund selitti eilen medialle, miksi USA katkaisi tukensa PA:n TV:n tukirahoilla rahoittamalle lasten ohjelmalle Sesame Street. Ohjelmassa sammakko Kermit esitetään lapsille piirretty video ”Sharaa Shimshim” vuodelta 2010 otsikolla ”Lahja isoäidiltä”, jossa pieni tyttö julistaa innostuneena: Olemme matkalla Palestiinaan. PA:n virallisella TV-asemalla esitetyn videon tarkoituksena on opettaa lapsille Palestiinan maa, joka on vapaa juutalaisista, ”judenrein” ja jossa vain muslimipalestiinalaiset saavat asua. Kristittyjä suvaitaan pienenä merkityksettömänä vähemmistönä, raskaasti verotettuina ja alistettuina. PA on investoinut miljoonia lasten radio- ja TV-ohjelmien valmistamiseen käyttäen siihen länsimaista saamiaan lahjavaroja, mutta joitten tarkoituksena ei suinkaan ole kasvattaa yhteisymmärrystä ja suvaitsevaisuutta rotujen ja ihmisryhmien välillä, vaan palestiinalaisten korottamista ja juutalaisten solvaamista, sekä marttyyrien ja itsemurhaajien nostamista kansan kunnioittamiksi sankareiksi ja esikuviksi lapsille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151625#.Tw1KH4H3vO0
- USA:n laivasto pelasti kuusi iranilaista merimiestä 50 mailin päässä Irakin rannikolta havaittuaan, että heidän pieni kauppa-aluksensa Ya Hussan oli vesilastissa. Aluksen merimies kiitteli pelastuksesta todeten, että ilman sitä he olisivat hukkuneet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151618#.Tw1OEIH3vO0
- Iranin lähettiläs IAEA:ssa Ali Aasghar Soltanieh piti asiattomina länsimaitten epäilyksiä Iranin todellisesta tarkoituksesta siirtäessään uraanin rikastustoimiaan maanalaisiin tiloihin Fordossa lähellä shia-muslimien pyhää kaupunkia Qomia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151623#.Tw1O_oH3vO0
- Neljä aseistettua pyssymiestä yritti murtautua sisään eilen Taba Heights hotelliin Siinailla. He ajoivat ilman rekisterikilpiä olevan bussinsa hotellin eteen pyrkien sisään, mutta hotellin vartijat avasivat tulen heitä kohti karkottaen heidät. Kukaan ei loukkaantunut tulitaistelussa, mutta TV-10:n mukaan hotellissa asuneet israelilaiset turistit katsoivat viisaammaksi siirtyä pois Siinailta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151615#.Tw1QA4H3vO0
- Englannin hallituksen ministeri Alistair Burst vaati eilen, että Israelin pääkaupunki Jerusalem tulee jakaa Israelin ja PA:n kesken. Hän joutui perumaan edellisen Jerusalemia koskevan lausuntonsa, jossa hän kritisoi ankarasti Israelin päätöstä rakentaa asuntoja Gilon lähiön laajentamiseksi kaupungin rajojen sisällä. Hän selitti luulleensa, että kysymys oli uuden ”setlementin” rakentamisesta. Kovin ovat heppoiset ministerin perusteet, vaikka alue kuuluu hänen mandaattinsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151612#.Tw1RGIH3vO0
- Iranissa Natanzin uraanin rikastauslaitoksen apulaisjohtaja professori Mostapha Ahmadi-Roshan sai surmansa aikaisin keskiviikkoaamuna. Kaksi moottoripyörillä liikkuvaa miestä kiinnittivät hänen autoonsa pommin lähellä Sharif teknillisen yliopiston rakennusta Teheranissa. Hän oli neljäs iranilainen ydintutkija, joka sai surmansa samantapaisissa epäilyttävissä olosuhteissa. Moottoripyöräilijät pakenivat. USA:n presidentti Obama tapasi eilen Saudi Arabian ulkoministerin Saud al-Faisalin Washingtonissa. Tapaaminen salattiin eikä siitä annettu julkilausumaa, mutta keskustelujen aiheena oletetaan olleen Persianlahden kiristynyt tilanne. http://www.debka.com/article/21638/

Comments

Seppo said…
Eikös siellä Golanilla asu druuseja?

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019