TORSTAI 08.12.11

1. SYYRIAN uhmakas presidentti Bashar Assad vakuutti eilen, ettei hän ole määrännyt armeijaa tulittamaan siviilejä lisäten, että ”vain mielensä menettäneet johtajat surmaavat omia kansalaisiaan”. Hänen lausuntonsa on vastoin kaikkia todisteita, jotka osoittavat juuri näin tapahtuneen, tai sitten hän ei ole maansa johdossa. On totta, että Syyrian armeijan asema on vahva ja presidentti on joutunut huomioimaan sen mielipiteet jopa siinä määrin, että armeijan on katsottu määrittelevän, kuka maata johtaa. Armeijan vahvin mies lienee Bashar Assadin nuorempi veli Maher Assad, joka komentaa armeijan valiojoukkoja.

”Me emme surmaa omaa kansaamme. Ei mikään hallitus maailmassa surmaa kansalaisiaan, ellei sen johtaja ole mielenvikainen”, Bashar Assad selvitti ABC:n toimittajalle Barbara Waltersille myöntämässään haastattelussa. ”Useimmat surmansa saaneet ovat hallituksen kannattajia eikä päinvastoin”, Bashar vakuutti englanniksi käydyssä haastattelussa.
Syyrian hallitusta vastustavien aktivistien laskelmien mukaan ainakin 4 500 siviiliä on saanut surmansa turvallisuusjoukkojen luodeista.

VALKOISEN TALON edustaja Jay Carney torjui Assadin lausunnon todeten, ettei se ole uskottava. ”Koko maailma on todistanut, mitä on tapahtunut Syyriassa”, hän totesi lisäten: ”Yhdysvallat ja lukuisat toiset maat eri puolilla maapalloa ovat päätyneet samaan tulokseen ja tuominneet julman väkivallan Syyriassa, jota Syyrian hallitus harjoittaa, ja joka tietää aivan hyvin, mitä maassa tapahtuu ja kuka siitä on vastuussa.”
Arabiliitto asetti omat uhkasanktionsa Syyrialle ja vaati tarkkailijoitten asettamista Syyriaan valvomaan armeijan toimia. Assadin hallitus ei ole selkeästi ilmoittanut, suostuuko se arabiliiton vaatimuksiin, vaan haluaa vitkutella väliin luvaten väliin kieltäen lupaamansa.

Sekä johtavat länsivallat että Syyrian naapurimaat ovat asettaneet omia sanktioitaan Syyrialle, mutta Assadin hallitus jatkaa ikään kuin se ei kuulisi mitään.
USA:n ulkoministeriön edustaja oletti Bashar Assadin menettäneen todellisuudentajunsa. Turkin hallitus asetti 30 %:n tullin Syyrian tuontitavaroille suhteitten edelleen huonontuessa.
Jordania, Turkki, YK ja EU ovat kaikki vaatineet Bashar Assadia luopumaan vallasta.
YK:n ihmisoikeusneuvoston puheenjohtaja Navi Pillay arvioi, että Syyria on nyt sisällissodassa ja esitti varoituksen, että uskontojen väliset ristiriidat voivat kehittyä ryhmien välisiksi taisteluiksi hajottaen maan vaarallisesti kuten on tapahtunut Irakissa.
Syyrian hallitus syyttää, että ”vaarallisia terroristeja” tulee rajan yli Turkin kautta maahan.
Aiemmin raportoitiin, että länsimaisia agentteja on solutettu Syyrian kaupunkeihin pyrkimyksenään yrittää yhdistää hajanaiset vastarintajoukot yhteisen johdon alle.
22 arabimaan muodostaman arabiliiton pääsihteeri Najib Elarabi lupasi kutsua liiton edustajat tarkastelemaan Syyrian tilannetta, mutta päivämäärää ei ole sovittu. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=248478

2. ASSADIN armeija toimi aiemmin mielenosoitusten hillitsemiseksi ilman omia tappioitaan, mutta yhä merkittävämmäksi nouseva Syyrian Vapaa Armeija (FSA) on kääntämässä sivua toisinpäin. Nyt armeijan tulee varautua hyökkäyksiin sotilassaattueita vastaan ja väijytyksiin siirtäessään joukkojaan kaupungista toiseen.
FSA perustettiin heinäkuun 29. päivänä 2011, mutta aseellinen vastarinta alkoi paljon ennen sitä. Sen päämaja sijaitsee Turkissa, ja pari osastoa toimii Libanonista käsin. Joitain alueellisia komentokeskuksia lienee myös Syyriassa varsinkin suurissa kaupungeissa.
FSA sanoo joukkojensa käsittävän 22 pataljoonaa, joista ehkä 15 toimii aktiivisesti, neljän ollessa osittain aktiivinen ja loppujen toimiessa reservinä. Pataljoonan miesmäärästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta niiden oletetaan käsittävän 100 – 200 miestä kukin. Pataljoonien komentajat ja upseerit ovat pääosin armeijasta karanneita, suurin osa luutnantin ja kapteenin arvoisia, joukossa prikaatin kenraalikin.

ASEISTUS lienee kirjava, niitä salakuljetetaan Turkista ja Libanonista, ja saadaan armeijan sotilailta onnistuneen iskun jälkeen. Pääosan muodostavat käsiaseet, joukossa konekiväärejä ja rakettikranaatteja (RPG) sekä pommiräjähteitä väijytyksiä varten. RPG:t ovat osoittautuneet tehokkaiksi Assadin armeijan käyttämiä heikommin panssaroituja miehistövaunuja vastaan.
FSA:n joukot on hajautettu eri kaupunkeihin, suurin osa Homsin ja Haman alueille, joissa siviiliuhrien lukumäärät ovat olleet suurimmat.
Rahoitus saadaan eri lähteistä ja salakuljetetaan kuten aseetkin Syyriaan. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=248611

3. RAUHANPROSESSISTA on tullut eräänlainen yleinen leikinlaskun aihe kansainvälisen median toimittajien keskuudessa. Ei siksi, etteikö rauha olisi merkittävä ja kaikkien haluama, vaan siksi, että he näkevät USA:n hallituksen työntävän samaa kivirekeä ylös samalle kukkulalle yhä uudestaan ja uudestaan ymmärtämättä yritystensä toivottomuutta.
USA:n puolustusministeri Leon Panetta syytti yritysten epäonnistumisten johtuvan siitä, ”ettei Israel halua mennä sen kirotun neuvottelupöydän ääreen”, kuten hän huomionsa asetteli sanoiksi. Hän ei tietenkään ole huomannut, että pääministeri Netanyahu on miltei polvillaan rukoillut Abbasia nielemään häntä kohtaan tuntemansa vastemielisyyden ja luvannut milloin mitäkin ”hyvän tahdon eleiksi” terroristien vapauttamisesta Israelin vankiloista lähtien tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamiseen ja C-alueen luovuttamiseen PA:lle A-alueiksi eli sen täyteen hallintaan, mutta PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ei edes silmäänsä väräytä osoittaakseen myöntymistään.

MITKÄ Abbasin todelliset vaikuttimet lienevätkin, hänen vaatimuksensa ennakkoehdoista palaamista 1949 aselepolinjoille ja kaiken toiminnan lopettamiseksi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä – joita hän väittää vain sopimusten ja lupausten toteuttamiseksi – näyttävät vain verukkeilta, joilla hän pyrkii hämäämään maailman mielipiteen todellisesta päämäärästään välttää rauhansopimusta Israelin kanssa, jossa hän joutuisi tekemään kompromisseja ja luopumaan monista vaateistaan.
NYKYINEN tilanne palvelee aivan hyvin hänen tarpeitaan, jossa ulkomailta virtaa miljoonia ja taas miljoonia PA:n pohjattomaan kassiin, jossa kukaan ei pidä lukua, minne varat menevät ja kenen yksityistilille niitä siirretään. Korruptio on siinä määrin PA:n rakenteen sisään sovitettu, ettei se pystyisi toimimaan ilman sitä. Osoituksena tästä on vuoden alussa asetettu komitea tutkimaan korruptiota, ja komitea ilmoitti heti alkuvuodesta tutkivansa 80 korruptiotapausta ja palauttaneensa vuoden aikana useita miljoonia PA:n tileille. Tämä on kuitenkin vasta jäävuoren huippu, Abbasin tilejä ei kukaan ole uskaltanut tutkia, mutta epäviralliset tiedot syyttävät Abbasin siirtäneen Kairossa ja Ammanissa sijaitsevilta PA:n tileiltä varoja omille tileilleen. Jokin aika sitten Abbasin syytettiin siirtäneen Palestiinan Kehitysrahaston tileiltä 1.3 miljardia omille tileilleen. Miksi sitten suostua muuttamaan edullista tilannetta?

Asiaa tarkastelevassa rauhanprosessin tilaa koskevassa JP:n artikkelissa todetaan, että USA ja kvartetti työntävät edelleen samaa kivirekeä, mutta keskustelut käydään omassa keskuudessa, ei edes pääpukareitten Israelin ja PA:n kanssa erikseenkään – yhteisiä keskusteluja kun ei ole pitkään aikaan voitu järjestää. USA:n hallitus taisi pahastua lopullisesti Abbasin nurjaan suhtautumiseen sen aitoihin yrityksiin saada tilanne liikahtamaan.
Abbasin jääräpäinen päätös jatkaa valtionsa muodostamista YK:n yksipuolisella päätöksellä USA:n, EU:n, Israelin ja kvartetin varoituksista huolimatta taisi olla se punainen viiva. jonka ylittäminen antoi lopullisen havainnon, ettei Abbasin kanssa voida saada rauhansopimusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150485#.TuBmC1b3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Muslimit rukoilevat Allahiaan viisi kertaa päivässä, ja rukoushetkistä ilmoitetaan minareettien ylimmistä tasoista valittavalla huudolla, joka nykyisin toistetaan kovaäänisten välityksellä korvia huumaavalla äänentasolla. Asiaan on silloin tällöin puututtu, mutta ”ettei loukattaisi muslimien tunteita” siitä yleisesti vaietaan. Nyt Anastasia Michael tekemää lakiesitystä kovaäänisten käyttämisen kieltämiseksi puidaan Knessetin lakikomiteassa. Hän perustelee esitystään todeten, että kaikilla on oikeus rukoilla haluamallaan ajalla, mutta kaikilla on yhtä suuri oikeus saada nukkua ilman muslimien korviasärkevää kutsua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150522#.TuBu0lb3vO0
- Hamasin ylläpitämä järjestö Holy Land Foundation varojen keräämiseksi ulkomailla ja varsinkin USA:ssa menetti oikeuteen tekemänsä valituksen järjestön toiminnan lakkauttamiseksi USA:ssa, koska varat käytetään terrorin tukemiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150523#.TuBwpVb3vO0
- Israelin kapinalliset lääkärit tekivät lopulta lopullisen huomionsa, ettei kukaan ole enää kiinnostunut heidän hoitolakkonsa jatkamisesta, ja katsoivat olevansa pakotetut tekemään kompromissisopimuksen talousministeriön kanssa. Mutta aamuneljään saakka asiasta jahruttiin ennen kuin väsyneet lääkärit raapustivat nimensä paperiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150520#.TuBxT1b3vO0
- Jerusalemin paikallinen suunnittelukomitea hyväksyi eilen 17 uuden asuntoyksikön rakentamiseksi Rosh al-Amudin (Pylvään pää) lähiöön. Rakennuskompleksi on entinen 4-kerroksinen poliisiasema, joka eri vaiheiden kautta palautettiin oikeille omistajilleen. Poliisi toimi rakennuksessa vuodesta 1967 lähtien, jolloin alue tuli Israelin hallintaan. Rakennuksen omistaa Bukharian Trust. Alueella on vanha juutalaisten hautausmaa, jonka hautakiviä jordanialaiset käyttivät teiden päällystämiseen, käymälöitten rakentamiseen ja kaikin tavoin pyrkien hävittämään kaiken juutalaisuuteen viittaavan alueelta. He hävittivät Jerusalemin vanhasta osasta 57 synagogaa ja uskonnollista rakennusta, mm. kuuluisan Hurvan Synagogan, joka rakennettiin uudelleen jo kolmannen kerran,. toivottavasti nyt pysyvästi. Kuten voi arvata, päätös herättää vastalauseita, paitsi arabien, juutalaisten vasemmistolaisten taholta, jotka väittävät sen vaikeuttavan Palestiinan valtion perustamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150516#.TuByJ1b3vO0
- USA:n presidentinvaalien ehdokkaat ovat juutalaisäänestäjiä kosiskellessaan luvannet kaikenlaista, useimmat vierailua Israelissa. Presidenttiehdokas Gingrich lupasi muuttaa USA:n lähetystön Tel Avivista Jerusalemiin, jos juutalaiset avustavat hänet vaalivoittoon ja USA:n presidentiksi. Sen muuttoa siirretään puolivuosittain presidentin siirto-oikeiden perusteella vastoin kongressin päätöstä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150515#.TuB0mFb3vO0
- Israelin juutalaisasukkaitten syntyvyys on viimeisen vuosikymmenen aikana noussut lähes 20 %, kun samaan aikaan muslimien syntyvyys laski 5 % ja kristittyjen 10 %. Vuonna 2001 asetelma näitten väestöryhmien välillä oli: Juutalaiset 69 %; muslimit 28 % ja kristittyjä 1.9 %. Vuonna 2010 tilanne oli näin: Juutalaisia 76 %, muslimeja 22 % ja kristittyjä 1.3 %. Tämä romuttaa poliitikkojen – myös Likudin – esittämät uhkakuvat demografiasta, jonka mukaan muslimit ohittavat pian juutalaisten määrän. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150505#.TuB1i1b3vO0
- Ehud Barak ja Benny Gantz vitsailivat huolimattomasti naissoturien kustannuksella tajuamatta, että keskustelu taltioitiin journalistien muistilehtiöön. Barak kysyi Gantzilta tarkastuskierroksella etelärajalla (vapaasti esitettynä): ”Mitä nuo naiset täällä tekee?”, johon Gantz letkautti: ”He ovat tulleet laulamaan sotilaille.” Barak tähän: ”On minulla oma nainen mukana, mutta siviilivaatteissa, jospa hän laulaisi heille?” Tähän lisäsi Golani-prikaatin komentaja eversti Ofer Buchris: ”Sopii minulle, jos laulavat tauon aikana ja laulavat sooloa (ja pitävät vaatteet yllään)”. Buchris on uskonnollinen. Jutun taustalla on rabbien varoitus, etteivät miehet saa kuunnella naisten laulua, koska se johtaa ajatukset väärille raiteille. Uskonnolliset sotilaat ovat joissakin yhteyksissä poistuneet paikalta naisten esiintymisen ajaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150500#.TuB3Dlb3vO0
- Ranskan presidentin Nicolas Sarcozyn heittämä huuli Netanyahusta valehtelijana taisi aiheuttaa pienen diplomaattisen skandaalin, sillä Netanyahu tiettävästi esti Ranskan helikopterin osallistumisen Gilad Shalitin kuljettamiseen vapauttamisensa jälkeen. Tämän sanotaan kolahtaneen pahoin Sarcozyn kunniantuntoon. Sarcozy on yrittänyt korjata tilannetta lupaamalla vierailla Israelissa, mutta Netanyahu taitaa myös tuntea kunniaansa loukatun koko maailman silmien edessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150525#.TuB5uFb3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021