TIISTAI 15.11.11

1. IRANIN sotilaallisissa laitoksissa tapahtuneet räjähdykset ovat kiihdyttäneet spekulaatioita, mitä tämän jälkeen? Miten Iran tulee toimimaan, jos se saa pitäviä todisteita, että Mossad oli räjähdysten taustalla – jos ei fyysisesti niiden suorittajana, kuitenkin hoitaen iskujen suunnittelun ja yleisjohdon? Iranin alkuperäisen ilmoituksen mukaan räjähdyksen aiheutti työtapaturma sotilaitten siirtäessä räjähteitä laitoksesta toiseen.

IRANIN uskonnollista johtoa lähellä oleva taho kertoo sen saaneen luotettavia tietoja, joiden mukaan Mossad oli Teheranin lähistöllä sattuneiden räjähdysten aiheuttaja. Tiedon Teheranin uskonnollisen johdon mielenmuutoksesta julkisti the Guardian artikkelissaan maanantaina. Lehti kertoo saaneensa tiedot Iranin valvoman yhtiön entisen johtajan kautta, joka haluaa pysyä nimettömänä. Tämä anonyymi henkilö sanoo, että räjähdys muistuttaa sitä, mikä tapahtui lokakuussa 2010 vallankumousarmeijan Khorramabadin tukikohdassa. Hän vakuuttaa, että räjähdykset aiheutti Mossadin agentit päämääränään häiritä Iranin ydinaseteollisuutta.
Hän ei osannut arvioida, miten vakavasti Iranin mullahit tietoon suhtautuvat.
Räjähdyksessä kuoli Iranin virallisen tiedotuksen mukaan 17 ihmistä, heidän joukossaan vallankumousarmeijan korkea johtaja ja tutkija prikaatinkenraali Hassan Moghadam.
Myös the Times lehti arvioi aiemmin, että Mossad voi olla räjähdysten taustalla.

ISRAELIN hallitus on ollut hiljaa tapahtumasta Teheranin lähellä, vain puolustusministeri Ehud Barak antoi lausunnon ARMY radiolle, jossa hän sanoi olevansa epätietoinen räjähdyksen syystä ja toivoi, että niitä tapahtuisi lisää.
Hallituksen ministerit kritisoivat Barakia toimimalla hallituksen sisällä sovittua päätöstä vastaan, etteivät ministerit anna yksityisiä lausuntoja medialle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149754#.TsIDGVb3vO0

2. MAAILMAN talousjohto on taipuvainen hyväksymään ydinasein varustetun Iranin siksi, että hyökkäys sitä vastaan aiheuttaisi arvaamattoman suuret kustannukset, joita sekasorron partaalla heiluva maailmantalous ei pystyisi kestämään ilman täydellistä romahdusta.
Näin analysoi tilannetta erään Israelin suurimman välitysfirman Clal Finance pääekonomisti Amir Kahanovich.
Hän varoittaa, että sodan seurauksena hallitsemattomasti nouseva raakaöljyn hinta ja sodan valtavat kustannukset pakottavat etenemään asiassa hyvin varovaisesti.

KAHANOVICH esittää havaintonsa raportissa nimeltä: ”Iranilainen kysymys ekonomistin silmin”. Raportissa tutkitaan eri kehitysvaihtoehtoja lähtien kevyistä sanktioista aina sotilaallisiin iskuihin saakka, ja päädytään toteamukseen, että taloudelliset realiteetit pakottavat maailman johtajia etenemään varovaisin askelin Iranin ydinaseen estämiseksi.
Hän tekee johtopäätöksen, että jopa Israelin yksin tekemän sotilaallisen iskun kustannukset nousisivat liian korkeiksi, koska niissä on huomioitava Iranin puolesta taistelevien Gazan (Hamasin) ja Libanonin (Hizbullah) suorittamat vastaiskut Israelin maaperällä.
Siksi, Kahanovich arvioi, maailman on totuttauduttava ydinasein varustettuun Iraniin.

ISRAELIN johtajat ovat Barakin ja Netanyahun suulla vihjailleet iskujen mahdollisuudella Irania vastaan, mutta samalla hillinneet julkista keskustelua siitä.
Presidentti Shimon Peres arvioi jokin aika sitten, että sotilaallisen ratkaisun mahdollisuudet ovat lähempänä kuin koskaan.
Spekulaatioita on kiihdyttänyt IAEA:n julkistama raportti, joka varsin selkeästi vakuuttaa, että Iran on lähestymässä kynnystä ydinpommin valmistamiseksi. Jotkut kommentaattorit katsoivat tämän antavan avoimen valtakirjan ilmaiskuille Iranin ydinlaitoksia vastaan.
IRANIN johto puolestaan vähättelee lännen valmiuksia ja kehottaa Israelia miettimään uudelleen typerää ajatustakaan sotilasiskusta Iraniin, mikä aiheuttaisi tuhoisat vastaiskut.
Puolustusministeri Ehud Barak puolestaan vähättelee Iranin miljoonan uhrin uhkasta Israelille vakuuttaen, että korkeintaan viisisataa voisi menehtyä Iranin operaation seurauksena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149735#.TsIIvlb3vO0

3. ISRAELIN 3.D karttojen luoja Mark Langfan esittää INN:n julkaisemassa artikkelissa pitäviä todisteita, miten professoreiden Stephen Walt ja John Mersheimerin kirjoittama kirja ”Israel lobby” on täynnä suoranaisia väärennöksiä ja virheellisiä johtopäätöksiä. Heidän kirjoittamansa kirja, jonka ensimmäinen painos julkaistiin 2006, väittää, ettei Israel ole elintärkeä strateginen liittolainen USA:n ja lännen puolustuksen kannalta.
LANGFAN esittää vastaväitteensä ja todisteensa selkein monivärisin karttapiirroksin Lähi Idästä ja Välimeren itäosista. Hän esittää, että jos Israel alistuu mahtavan islamin painostuksen alla, se tulee avaamaan ovet laajalle kalifikunnalle, joka tulisi merkittävästi jäädyttämään Saudi Arabian, Kreikan ja Kyproksen, minkä seurauksena öljyn hinta tulisi nousemaan hallitsemattomalle 300 USD tasolle tynnyriltä.
Langfanin teesit on esitetty alla olevilla web-sivuilla.
http://www.marklangfan.com/westerntheater2.html http://www.marklangfan.com/easterntheater1.html
Langfan informoi havainnoistaan USA:n kongressin jäseniä voidakseen vaikuttaa sen hallituksen omaksumaan politiikkaan, joka perustunee Waltin ja Mersheimerin teeseihin.
Hän laati kirjeen, jossa hän esittää kritiikkinsä pääkohdat, sekä kirjan tekijöille että Hawardin Strategiselle Instituutin osastolle toukokuussa 2011.
Kirjeenvaihto on esitetty linkissä: www.marklangfan.com/profwaltemail.html
LANGFAN sanoo professoreiden toiminnan muistuttavan lentäjäkuuluisuutta Lindbergiä, joka vakuutti Hitlerin toimien ja pyrkimysten etuja länsivalloille.
Langfan kertoo, että Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan esitti syyskuun 13. 2011 sotilaallista liittoa Egyptille, joka käsittäisi 150 miljoonaa asukasta, ja joka pystyisi potentiaalisesti sulkemaan Välimeren itäosan ja samalla eristämään Israelin lännestä.
Hän olettaa Iranin vaikutuksen leviävän Jordaniaan, joka sulautuu Iranin kalifaattiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149749#.TsIVqVb3vO0

4. ADI MINTZ, aiempi Yesha-neuvoston pääsihteeri, kertoo ynetnews.com artikkelissaan, että Obaman neuvonantajan Dennis Rossin eroaminen päättää erään välikauden, joka perustui täysin virheelliseen kuvitelmaan jaosta ”maltillisiin arabimaihin” sekä ”ääri-islamilaisiin”, jotka niputettiin yhteisen nimikkeen alle ”pahan akseli”. Tämän virheellisen politiikan taustalla olivat Israelin myönnytyspolitiikkaa harrastavat Shimon Peresin johdolla, jonka varjolla pidettiin useita huippukokouksia ja kerrottiin kansalle ihastelevia tarinoita rauhanprojekteista. Tämän politiikan seurauksena USA ja länsimaat avasivat runsaat avustushanansa näille ns. maltillisille muslimimaille kuten myös palestiinalaisille järjestöille. Tähän samaan sarjaan kuuluu paljon reklamoitu ”arabikevät”, jonka uskottiin tuovan uuden vapauden tuulahduksen ja demokratisoimisen aallon Lähi Itään.

MINTZ sanoo suoraan, ettei ole olemassa jakoa hyviin ja huonoihin, uskottaviin ja valheellisiin islamin kannattajiin, sillä kaikki seuraavat samaa kaiken kattavaa islamin opetusta. Hän sanoo, että diktaattorit kertovat länsimaissa englanninkielellä maltillisuudestaan - puristaen vasenta kättään nyrkkiin selkänsä takana – taatakseen länsimaitten tuen jatkumisen. Todisteena tästä voidaan viitata vaikka Tunisian vaaleihin, jossa islamilainen ääripuolue Ennanda sai kolme kertaa enemmän ääniä kuin seuraava puolue. Muslimiveljeskunta on noussut avoimesti vaatimaan hallitsevaa asemaa Egyptissä ja Jordaniassa, ja sen uskotaan tekevän samoin Libyassa, jonka tulevaisuus on täysin spekulaatioiden varassa.

MINTZ sanoo, että kahden valtion periaate on kuollut, eikä sitä tue enää muut kuin Shimon Peres, joka jatkaa uneksimistaan. Hän viittaa Jordanian kuninkaaseen Abdullah kakkoseen, jonka kuninkuus heiluu kaatumisen partaalla. Hänen alamaisistaan 75 % on palestiinalaisia tai heidän jälkeläisiään, ja hänen valtansa perustuu beduiiniarmeijan uskollisuuteen.
Abdullah II lienee yksi viimeisistä Lähi Idän hallitsijoista, jotka uskovat Palestiinan valtion perustamiseen Israelin keskelle, juutalaisten maan sydänalueille.
Mintz suosittelee itsemääräämisoikeutta palestiinalaisille, mutta palestiinalaisten valtio on Jordan, jonka kansalaisiksi Israelin keskellä asuvat arabit voivat liittyä, hän kiteyttää. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4148346,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin hallitus päätti pidättää edelleen PA:lle keräämänsä varat n. 100 miljoonaa USD kuukaudessa, vastalauseena sen yksipuolisesta valtiohakemuksesta YK:n päätöksellä sekä hyväksymisestä UNESCO:n jäseneksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4148150,00.html
- Ranska ja Saksa liittyivät maihin, jotka vastustavat Iranin vastaisia sotatoimia, mutta USA ja EU vaativat kovempia sanktioita. Kiina ja Venäjä sekä jotkut Persianlahden maat vastustavat molempia toimia kaupallisten suhteittensa vuoksi Iranin kanssa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/germany-france-join-opposition-to-attack-on-iran-nuclear-program-1.395587
- Egyptin korkein oikeus kumosi alemman oikeusasteen päätöksen estää Mubarakin entisen NDP-puolueen osallistumisen vaaleihin todeten, että kaikilla kunnioitetuilla maan kansalaisilla on oikeus asettua ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa. Egyptissä on ollut mielenosoituksia sotilashallintoa vastaan, koska se viivyttelee vaalien järjestämistä ja on järjestänyt ne monivaiheisiksi. Vaalien lopulliset tulokset voivat siten siirtyä kuukausien päähän. Sotilashallitus haluaa säilyttää armeijan pysymisen hallituksessa vaalien jälkeenkin. http://www.haaretz.com/news/middle-east/egypt-court-permits-members-of-mubarak-s-party-to-run-in-upcoming-elections-1.395570
- USA:n Valkoinen Talo julkisti lausunnon, jossa se toteaa Syyrian hallituksen tulleen entistäkin eristetymmäksi. Presidentti Assad ei hyväksy arabiliiton päätöstä, kuten ei Venäjäkään, vaikka Jordanian kuningas Abdullah II kehottaa Assadia luovuttamaan ja siirtymään maanpakoon johonkin arabimaahan. Syyrian turvallisuus-joukot ovat jatkaneet verisiä iskujaan, viimeksi Khirbet Ghazalehin alueella, jossa aktivistit sanovat 20 siviilin kuolleen sotilaitten luodeista. Armeijasta karanneet sotilaat järjestävät väijytyksiä armeijan sotilassaattueille, kuten tapahtui lähellä Jordanian rajaa Ammaniin menevällä tiellä. Läheisen kylän beduiinit liittyivät kapinallisiin niiden hyökätessä armeijan saattuetta vastaan. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=245616
- Turkin maanjäristyksen uhrilukujen noustessa 33:en pääministeri Erdogan päätti vierailla katastrofialueilla. Ihmisten kurjuutta ovat lisänneet paikoin runsaat lumisateet, kovat tuulet ja kosteus. Viimeisimmän maanjäristyksen uhriluku on 7 kuollutta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=245317
- Egyptin vaalien yhdeksi kysymykseksi on noussut maan naisten asema yhteiskunnassa. Muslimiveljeskunnan kannatuksen nousu on samalla nostanut pelkoja sharia-lain toteuttamiseksi naisten pukeutumista myöten. Se tulisi pukemaan naiset kaiken kattavaan viittaan ja päähineeseen sekä johtaisi bikinikieltoon. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=245559
- PA:n korkea virkailija Azzam al-Ahmad sanoi kvartetin edustajille Ramallahissa – PA: ei suostu istumaan samassa huoneessa Israelin edustajien kanssa – että PA:n talous romahtaa rauhan ja verosaatavien jäädyttämisen vuoksi, kuten hän sanoi. PA:n johto näyttää toteuttavan omaehtoista sharia-lakia, joka pitää ystävyyttä juutalaisen ja kristityn kanssa saastuttavana, ja siksi he tervehtivät tyydytyksellä parina viime päivänä tulleita sateita, jotka huuhtovat heidän saastansa pois Temppelivuorelta. Siksi Abbas vaatii täysin juutalaisista vapaata Palestiinan valtiota. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=245594

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019