TIISTAI 28.06.11

1.ISRAELIN hengellinen johtajisto on noussut yksimielisesti vastustamaan poliisin ja
Shin Betin kampanjaa johtavien hengellisten johtajiensa pidättämiseksi. Eilen iltapäivällä poliisi pidätti Kiryat Araban päärabbin Dov Liorin tämän ollessa matkalla autollaan ns. tunnelitietä pitkin Gush Etzionista sovittuun tapaamiseen Jerusalemissa. Rabbi Lior vietiin Lodin poliisiasemalle, jossa häntä kuulusteltiin tunnin verran, mutta vapautettiin myöhemmin illalla. Rabbi Liorin pidätti poliisin kansallinen vakavien ja kansallisten rikosten osasto.
Häntä syytettiin siitä, että hän tunnusti avoimesti tukevansa v. 2009 julkaistua rabbi Yitzhak Shapiran kirjoittamaa kirjaa ”Torat Hamelekh” (Kuninkaan Torah), jonka poliisi väittää kiihottavan rotuvihaa. Kirjassa kerrotaan mm., että määrätyissä olosuhteissa kuninkaalla on oikeus määrätä ihmisiä teloitettaviksi.

PÄÄRABBI Liorin pidätys herätti laajoja mielenosoituksia sekä Kiryat Arbassa että eri paikoissa Jerusalemia. Mielenosoitukset kehittyivät väkivaltaisiksi poliisin keskittyessä pidättämään henkilöitä joiden he katsoivat lietsovan poliisin vastustamista tai estävän pidätyksiä. Poliisi sanoo antaneensa rabbi Liorille kutsun tulla kuulusteluihin, mutta hän ei reagoinut kutsuun millään tavoin. Myös Shasin päärabbi Ovadia Yosefin poika rabbi Yaacov Yosef oli saanut kutsun antaessaan hyväksymisensä Shapiran kirjalle eikä reagoinut siihen.
Maanantai-iltana poliisin vapauttaman rabbi Liorin kannattajat olivat järjestäneet tervetulo-kokouksen tunnelin alla. Tilaisuuteen oli saapunut rabbi Yaacov Yosef, päärabbi Shmuel Eliyahu sekä Yitzharin rabbi Yitzhak Shapira, joka kirjoitti poliisin tuomitseman kirjan, sekä kansanedustaja Michael Ben-Ari (NU). Tilaisuuteen osallistuneet siirtyivät sieltä kulkueena Jerusalemiin Mercaz Harav yeshivaan Kiryat Moshessa.

RABBI Lior sanoi puhuessaan yeshivan kokoustilassa, että kysymys on sanan vapaudesta, eikä sillä ole mitään tekemistä väkivaltaan kiihotuksen kanssa. ”Tiedämme, että Toran arvovalta muitten kysymysten yläpuolella. Ihmisiä syytetään Toran määräysten toteuttamisesta, mutta todelliset oppineet (talmidei hakhanim) omistavat elämänsä Toran tutkimiseen, ja halacha (juutalainen laki) toteutetaan sen mukaan.” Hän selitti, etteivät oppineet (sages) tarvitse komissaarin hyväksymistä päättääkseen, mitä voidaan tai ei voida sanoa. Hän käytti suostumisesta (myöntymisestä) heprealaista sanaa ”haskama”, jota rabbit käyttävät myös tukeakseen jotain kirjaa. Lior selitti, että rabbien syyttäminen väkivaltaan on täysin väärin, sillä heidän tehtävänsä on opettaa, ei kiihottaa, eikä Torah tarvitse kenenkään hyväksyntää. Rabbi Yosef puhui myös todeten, että hänen isänsä rabbi Ovadia Yosef kirjoitti kirjan ”Yecheve Da´at”, joka käsittelee samoja aiheita, ja jonka ansiosta rabbi Ovadia Yosefille myönnettiin Israelin palkinto.

POLIISI pidätti 17 ihmistä eri puolilla Jerusalemia järjestetyissä mielenosoituksissa. Korkeimman oikeuden ulkopuolella oli järjestetty laaja protestitilaisuus, jonka poliisi hajotti tunnissa. Apulaisoikeuskansleri Shai Nitzanin asunnon ulkopuolelle kerääntyi myös protestoijia; kevyen rautatien linjaa yritettiin sulkea; valtatie no 1 pyrittiin sulkemaan Jerusalemin päässä; Jerusalemin Russian Compoud poliisiaseman ulkopuolella osoitettiin mieltä poliisia vastaan.

USKONTOMINISTERI Yaacov Margi (Shas) esitti suuttumuksensa yleisen turvallisuuden ministerille Yitzhak Aharonovitchille: ”Rabbi kaapattiin matkalla Jerusalemiin kuten julkinen rikollinen. Olisi ollut kohtuullista, että jos poliisi halusi kuulustella rabbia, se olisi voitu tehdä arvokkaasti”, hän sanoi.
Israelin päärabbit ilmaisivat myös oman kantansa todeten, että ”he tunsivat tuskaa suuresta vahingosta, mitä rabbin arvokkuudelle on aiheutettu”. He kuitenkin kehottivat ”tällaisena aikana vahvistamaan itsensä rakkaudella toisia juutalaisia kohtaan, eikä antaa raastaa itseään vastahyökkäyksiin, jotka voisivat jakaa kansaa”.
Kymmenet Knessetin jäsenet ilmaisivat myös hylkäämisensä poliisin toimille lähettäen kirjeen oikeusministeri Yaacov Neemanille kehottaen häntä erottamaan ”Shai Nitzanin jengin” pidättäessään rabbin kuin julkisen rikollisen. NU:n Knessetin jäsenet ilmaisivat myös suuttumuksensa tavasta, millä poliisi pidätti Kiryat Araban päärabbin Dov Liorin. He esittivät vaatimuksen yleisen turvallisuuden ministerin erottamisesta. Monet muut yksityishenkilöt ja yhteisöt esittivät suuttumuksensa poliisin toimista lisäten, että ”jos kysymys olisi ollut arabijohtajasta, häntä olisi kohdeltu silkkihansikkain”.
Mielenosoitukset levisivät myös Juudeaan ja Samariaan. Sikemissä 300 mielenosoittajaa sulki kaupunkiin johtavan tien tunniksi. Toinen protesti tehtiin Shavei Shomronin liittymässä, joka suljettiin tunniksi. Kymmeniä ihmisiä sulki Jit-liittymän Kedumimin lähellä.
Israelin maan oikeusfoorumi vaatii, että on tutkittava, kuka määräsi rabbi Liorin pidätyksen, ja oliko muita tapoja hänen kuulustelemisekseen harkittu. Hänen julkista pidätystään yleisen rikollisen tapaan pidetään erityisen vakavana loukkauksena julkista henkilöä vastaan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=226826
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145239, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145241

2. TURVALLISUUSKABINETTI antoi eilen luvan laivastolle käyttää tarvitsemiaan keinoja Gazan saarron murtamiseksi lähetetyn flotilla II:n pysäyttämiseksi. Laivasto aikoo esittää lähestyville aluksille varoituksen ennen Gazan merialueelle tuloaan ja sanoo käyttävänsä kaikkia kansainvälisen lain sallimia keinoja saamansa käskyn toteuttamiseksi.
Purjehdukseen osallistuvien alusten määrä on pudonnut, arviolta 10 alusta aloittaa seilaamisen kohti Gazan rannikkoa. Aktivisteja aluksilla uskotaan olevan muutamia satoja.

IDF:n keräämien tietojen mukaan flotillaan osallistuu useita Hamasin ulkomailla toimivia johtajia. Yksi heistä on Amin Abu Rashid, jonka avustusjärjestön nimellä kulkevan toiminnan Alankomaissa viranomaisten toimesta sen yhteyksistä terroristien toiminnan rahoittamiseen. Toinen tunnettu nimi on Mohammad Hannoun, joka johtaa italialais-palestiinalaista Hamsin kanssa yhteyksissä olevaa järjestöä, ja kolmas on Ranskassa toimivan avustusjärjestön johtaja, jolla on yhteyksiä Hamasin kanssa.
IDF on myös saanut vihjeitä, jonka mukaan aluksiin on lastattu sulfaattia, jota heidän pelätään heittävän aluksiin mahdollisesti pyrkivien sotilaitten päälle. Sulfaattia pidetään kemiallisena sota-aseena, joka voi aiheuttaa sotilaan halvaantumisen tai kuoleman.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145222
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=226885

3. IRAN ALOITTI 10 päivää kestävät sotilasharjoitukset nimellä ”suuri profeetta-6”. Harjoitusten aikana Iran kokeilee muiden lisäksi ballistisia ohjuksiaan, joista juoksevaa polttoainetta käyttävä ohjus Shihab- 3 varsinkin kiinnostaa. Niitä pidetään salaisissa siiloissa, joista yksi paljastettiin harjoituksen aikana. Shihab-3 ja Zelzal-ohjusten kantomatka on 2000 km, mikä asettaa Israelin ja USA:n tukikohdat alueella niiden kantomatkan sisälle.
Iran kokeili 14 ohjusta harjoitusten toisena päivänä tiistaina. Uutistoimisto IRNA:n mukaan ohjukset laukaistiin samanaikaisesti yhteistä kohdetta vastaan.

Iranin vallankumousarmeijan avaruusosaston komentaja totesi harjoitusten tarkoituksena olevan osoittaa sekä Israelille että USA:lle maan valmiuden hyökkäystä vastaan.
Komentaja Amir Ali Hajizadeh sanoi Fars uutistoimiston mukaan, että ”ohjusten kantomatka sovitettiin siten, että ne voivat iskeä alueen amerikkalaisia sekä Israelilaisia kohteita vastaan.
Sekä USA että Israel pitävät yhtenä vaihtoehtona sotilaallista iskua Irania vastaan, elleivät neuvottelut Iranin ydinasesuunnitelmista onnistu.
Irna-uutistoimiston mukaan Iran ampui 9 Zelzal, 2 Shihab-1, 2 Shihab-2 ja yhden parannetun Shihab-3 ohjuksen. Komentaja Hajizadeh totesi, että amerikkalaiset ovat helpottaneet heidän työtään rakentamalla tukikohtansa Afganistanissa ohjusten kantomatkan sisälle: 130, 150 ja maksimillaan 700 km.
Hajizadeh sanoi maanantaina, että sekä maa- että merivoimien harjoitus on ”rauhan ja ystävyyden viesti alueen kansoille”. Hän vastasi kysymykseen, yltävätkö ohjukset myös Eurooppaan, että 2000 km:n kantomatka valittiin USA:n ja Israelin kohteita varten, ettei Iran uhkaa mitään maata paitsi USA:n ja Israelin kohteita. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=226882

4. UUTISOTSIKOITA
- Knessetin maahanmuutto- sulauttamis- ja diaspora-asiain komitean puheenjohtaja Danny Danon (Labour) kutsui Fox News TV-aseman uutisankkurin ja Israelin selkeäsanaisen tukijan Glenn Beckin kertomaan komitean istunnossa, miten Israelin ystäviä maailmalla voitaisiin rekrytoida puolustamaan Israelin oikeutta olemassa oloon. Danon totesi, että kansainvälinen Israelin vastainen viha ilmenee FaceBookin sivuilla ja filmeissä, joissa vaaditaan Israelin tuhoamista. Danon sanoi, että Beck tulee puheessaan komitealle heinäkuun 11.päivänä keskittymään PA:n YK:lle tekemäänsä esitykseen syyskuussa Palestiinan valtion perustamiseksi järjestön yksipuolisella päätöksellä. Danonin päätös kutsua Beck Knessetin komitean kokoukseen ei tyydyttänyt Kadiman kansanedustajaa Nachman Shaita, joka epäilee Danonin kutsuneen Beckin omista itsekkäistä vaikuttimistaan johtuen. Glenn Beckin vierailu tullee olemaan suuri kansainvälinen tapahtuma, joka filmataan ja esitetään aikanaan Fox News ja muilla uutiskanavilla USA:ssa. Suuri julkinen tilaisuus järjestetään Länsimuurin edustalla lähellä arkeologisia kaivauksia. Beck toivoo saavansa siihen puhujia molemmista USA:n valtapuolueista. Tilaisuuden nimi on Restoring Courage” (rohkeuden palauttaminen). (JP)
- Tietokoneet ja näppäimistö ovat aseita, FaceBook ja Twitter ovat taistelukenttiä, kiteyttää IDF:n informaation eliittiosaston New Media uusi johtaja yliluutnantti Sasha Dratwa, 25, tehtävänsä luonnetta. Dratwa syntyi Belgiassa ja teki alian 18-vuotiaana suoritettuaan yläasteen. Hän palveli Nahal prikaatissa ja teknologisessa osastossa. Vapauduttuaan hän jatkoi opintojaan Herzliassa Interdiciplinary keskuksessa tutkien monivaikutteista kommunikointia. Cast lead-operaation aikana hän sai johtaakseen Israelin ensimmäisen siviili-sodanjohtotilan, jossa hän pyrki siirtämään sotatietoja maailmalle antaakseen sinne tosiasioita sodan laillistamiseksi. Hän painottaa tietojen nopeaa levittämistä sekä kansalle että ennen kaikkea uutistoimistoille, jotka ovat valittaneet IDF:n antamien todellisten tilannetietojen tulevan yleensä auttamatta myöhässä, minkä johdosta maailmalle on välitetty uutistoimittajien omia arvioita tai yksityisten ihmisten, jopa Israelin vihollisen antamia kuvauksia. Jälkikäteen annetut korjaukset ja kuvaukset saavat silloin enää anteeksipyytelevän leiman, mikä ei kiinnostaa yleisöä. Vanhentunut uutinen ei ole uutinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145247
- PLO esittää vastalauseensa sille, että Israelin hallitus päätti siirtää maahan Intiassa asuvia muinaisten juutalaisten jälkeläisiä, Bnei Menashe-juutalaisia. Julkilausumassa PLO:n edustaja valittaa, että Israel tuo maahan ulkomaalaisia palestiinalaisten kustannuksella estäen siten palestiinalaisia palaamaan maahansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145246
- Israelin vankilajohto ja poliittiset päättäjät eivät välitä Hamasin vankien uhkauksista aloittaa nälkälakko. Eilen heidän oli tarkoitus paastota, mutta vankilanjohdon mukaan yhtään ruokalautasta ei palautettu eikä kukaan kieltäytynyt syömästä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145242
- Israelin talous kasvaa tänä vuonna Israelin Pankin uuden arvion mukaan 5.2 %:n vauhtia. Pankki päätti pitää peruskoron 3.25 %:ssa. Työttömyys vähenee, sen arvioidaan putoavan siviiliyhteisössä 5.8 %:iin. Inflaatio oli 12 kuukauden aikana 4.1 %. Kuluttajahintaindeksi nousi toukokuussa 0.5 %. Sekä asuntojen että ruokatarpeiden nopea hinnannousu vaikutti indeksin nousuun. Minimipalkka noussee, se on nyt 3 900 NIS, heinäkuun alusta lähtien 4 100 NIS. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145233
- Israel osoittaa suuttumuksensa ja ihmettelynsä sille, että Jordania valittaa UNESCO:lle Israelin suorittamista arkeologisista kaivauksista Jerusalemin itäosassa ja varsinkin lähellä Länsimuuria, sekä Mughrabi-sillan purkamisesta ja uudelleen rakentamisesta, koska nykyinen on tilapäinen ja vaarallinen. Jordanian valitusta YK:lle tukevat Egypti, Irak, Bahrain, UAE, Cambodia ja Mali. Israel valittaa erityisesti sitä, ettei sen valituksessa edes mainita Israelin ja Jordanian välistä sopimusta. Israel pystyi viivyttämään asian käsittelyä, mutta 21-jäsenen komitea hyväksyi asian ilman äänestystä maanantaina. Pormestari Nir Barkat ei tiedä, mitä nyt tapahtuu, mutta Unescon pääsihteeri Irina Bolkova sanoi aiemmin, ettei hän puutu asiaan, ellei sillä ole yksimielistä päätöstä takanaan. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-furious-with-jordan-over-condemnation-of-jerusalem-s-old-city-renovation-1.369943

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021