SUNNUNTAI 26.06.11

1. TÄNÄÄN IDF:n sotilas Gilad Shalit on virunut täydet viisi vuotta Hamasin maakuopassa. Yrityksiä hänen vapauttamisekseen on tehty monella tasolla. Hänen vanhempansa Aviva ja Noam Shalit alkavat näyttää lopen uupuneilta ja toivottomilta, jopa katkerilta, loputtomien lupausten ja vakuutusten viidakossa, että ”kaikkea on kokeiltu hänen puolestaan” ja, kuten pääministeri Netanyahu kertoo edellisen pääministeri Olmertin tavoin, ”ei mene päivääkään, ettei hän muistaisi sotavankia ja tekisi työtä kaiken päivää hänen hyväkseen”.
Eilen Ranskan Israelin lähettiläs Christophe Bigot kävi tapaamassa Giladin vanhempia heidän protestiteltassaan pääministerin asunnon ulkopuolella Jerusalemissa.
24-vuotias Gilad Shalit on sekä Israelin että Ranskan kansalainen, minkä johdosta Ranska tuntee erityistä mielenkiintoa hänen kohtalostaan. Hänet sieppasi Hamasin lähettämä kommandojoukkue 25.kesäkuuta 2006 hänen partioidessaan tankillaan Gazan turva-aidan varrella. Hamasin kommandoyksikkö tuli Israelin puolelle salaista tunnelia pitkin, tuhosi ensin panssarinyrkillään vartiotornin ja sitten tankin, jossa Gilad oli, vieden haavoittuneen Giladin panssariaitaan tekemästään aukosta Gazaan ja epäinhimilliseen vankeuteen.

GILAD Shalitin perhe sitoi eilen itsensä teräsketjuilla teräsaitaan symbolina olosuhteista, joissa häntä pidettäneen. Herzliassa joukko tunnettuja kuuluisuuksia vietti tunnin siellä valmistetussa vankihuoneen kaksoiskappaleessa myötätunnon osoitukseksi.
Ranskan ihmisoikeuslähettiläs Farncois Zimeray kertoi journalisteille, että Ranska pitää Giladia Ranskan kansalaisena. ”Häntä pidetään panttivankina vastoin ihmisoikeuksia”, Zimeray kertoi JP:n toimittajalle lisäten: ”Muutaman kuukauden kuluttua kansainvälinen yhteisö tulee päättämään Palestiinan valtion perustamisesta. En tiedä, mikä asemamme tulee olemaan. Sen vain voin sanoa, että maan, joka uskottelee olevansa lainkuuliainen valtio, tulee osoittaa kunnioitusta keskeiselle kansainväliselle laille.”

Noam Shalit sanoi katkeran tuntuisesti journalisteille, että he ovat väsyneitä ja pettyneitä toistuviin verukkeisiin ja anteeksipyyntöihin. Hän sanoi, että ainoa, mitä pääministeri Netanyahu lupasi, on yrittää koventaa palestiinalaisvankien lepokotiolosuhteita, eikä sanonut uskovansa, että sekään onnistuu pääministeriltä.
Hamasin edustaja vakuutti, että ”Netanyahun rikollinen politiikka estää Giladin vapauttamisen, ja ettei hän näe päivänvaloa, ennen kuin Hamasin vaatimat 1000 vankia on vapautettu”. Hamasin ”sotilassiipi” Issa din al-Qassam julkisti videon, jossa Gilad näytettiin vanhana miehenä. Kuvassa Giladin kasvot oli korvattu IAF:n navigaattorin Ron Aradin kasvokuvilla, jonka kohtalosta ei koskaan ole saatu varmaa tietoa jouduttuaan Hizbullahin vangiksi hänen koneensa saatua osuman Libanonin yllä 1986 ja Aradin laskeuduttua laskuvarjolla maahan.

RANSKAN Israelin lähettiläs Christophe Bigot luovutti Noam ja Aviva Shalitille presidentti Nicolas Sarcozyn Gilad Shalitille osoitetun kirjeen, jossa hän kehotti Hamasia vapauttamaan Giladin tai ainakin antamaan Punaisen Ristin edustajan tavata hänet. Sarcozy vakuutti kirjeessään antautuneensa täysin hänen vapauttamisekseen ja uudistavansa lupauksen, jonka hän antoi Noam Shalitille kesäkuun 10. päivänä Elysee palatsissa. Sarcozy sanoo uskovansa, että heidän toivonsa Giladin vapauttamiseksi pian toteutuu, mistä hän sanoo saaneensa tukea myös arabimailta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=226538

Hamasin perustajajäsen Mahmoud Zahar totesi eilen, ettei tällä hetkellä ole mitään ajankohtaisia neuvotteluja Giladin vapauttamiseksi. Sen sijaan hän kehotti muistamaan palestiinalaisia vankeja Israelin vankeudessa, jotka eivät ole 32 vuoteen nähneet päivän valoa, mikä on karkea valhe, sillä joka päivä he saavat ulkoilla olosuhteissa, jotka ovat nykyaikaisemmat kuin mitä monella muslimilla on varaa kotonaan, jopa opiskella ilmaiseksi tohtorin tutkintoon saakka. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=226551
Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosos aikoo vaatia, että YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon esittää YK:n nimissä vaatimuksen Giladin vapauttamiseksi. Prosos jätti valtuuskirjansa Ban ki-Moonilla päivä sen jälkeen, kun hänet valittiin yksimielisesti toiselle virkakaudelle. Qatarin YK-lähettiläs Nassir Abdulaziz Nasser valittiin YK:n yleiskokouksen presidentiksi Sveitsin lähettilään Joseph Deissin toimikauden loppuessa syyskuussa. Iranin lähettiläs Mohammad Khazaie valittiin YK:n yleiskokouksen varapresidentiksi. Monien muitten maitten lähettiläät toimivat 66. yleiskokouksen varapresidentteinä turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenen lisäksi. (JP)

2. PA:n ”rauhanneuvottelija” Saeb Erekat esitti kvartetin edustajille edustamansa järjestön neljä ehtoa, joilla se voi suostua keskustelemaan rauhasta Israelin edustajien kanssa. Erekat toimii neuvottelijan asemassa PLO:n edustajana. Erekat esitti vaatimuksena Saudi Arabiassa ilmestyvän lehden Al-Watan haastattelussa perjantaina. Ehdot ovat seuraavat:
- Täydellinen rakennuskielto alueilla, jotka liitetään Palestiinan valtioon. (Esimerkkinä parvekkeen rakentaminen 40-vuotta vanhaan taloon Ramat Eshkolissa tai Ranskalaisella Kukkulalla on kielletty.)
- Keskustelujen pohjana pidetään 1949 aselepolinjoja yhteisesti sovituin aluevaihdoin.
- EU:n tulee tukea Fatahia sen sovintoneuvotteluissa Hamasin kanssa. (Vaatimuksessa ei puututa millään tavoin EU:n vaatimukseen, että voidakseen saada EU:n tunnustuksen, Hamasin tulee hyväksyä sen asettamat kolme ehtoa).
- EU tukee täysin PLO:n tekemää esitystä YK:lle Palestiinan valtion perustamiseksi toteamuksella, ettei se millään tavoin hankaloita neuvotteluja Israelin kanssa.

EREKATIN esittämät vaatimukset ovat kuin sodan voittaneen valtion hävinneelle osapuolelle antama ultimaatumi, josta ei ole varaa neuvotella. Erekat näyttää unohtaneen, että PA taisteli arabivaltioitten mukana Israelia vastaan kaikissa sen ja arabimaitten välisissä puolustus-sodissa, jotka ne surkeasti hävisivät. Israelin peräkkäisten hallitusten toistuvien myönnytysten ja jahkailujen vuoksi tilanne on luisunut käsistä, ja antanut palestiinalaisille lähes vapaat kädet esittää toistaan mahdottomampia vaatimuksia ”maailman taputtaessa karvaisia käsiään”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145186

3. ISRAELIN varapääministeri Moshe Yaalon teki viime viikolla salaisen vierailun Turkkiin, jossa hän viimeisteli Turkin johtajien kanssa sopimuksen, jolla sotilaallinen yhteistyö maitten armeijoitten välillä uudistetaan Välimeren itäisellä alueella. Turkin teräväsanainen pääministeri Recep Tayyip Erdogan on joutunut nielemään kärkevät syytöksensä, joita hän heitteli Israelin johtajia vastaan viimeisen kahden vuoden aikana. Hän on joutunut toteamaan, että hänen kaavailevansa politiikka, jossa ystävyyssuhteet osoitetaan jokaiselle lähivaltiolle, ovat kärsineet pahan haaksirikon Syyrian viimeisten viikkojen kehityksen alkaessa vaarantaa Turkin valtion rajoja ja turvallisuutta.

USA esitti terävän vastalauseen sille, että Syyria keskitti neljännen divisioonansa Turkin rajan tuntumaan, jonka takana yli 10 000 syyrialaista asuu tilapäisessä telttamajoituksessa, ja Syyrian armeijan liikkeiden pelottelemina uusia pakolaisryhmiä on valmis ylittämään rajalinjan. Vaarana on, että Syyria voi pommittaa ohjuksillaan Turkin sotilastukikohtia. Koska Turkki on Naton jäsen, hyökkäys sitä vastaan aktivoisi myös Naton keskusjohdon.
Perjantain rukousten jälkeen seuranneissa mielenosoituksissa ihmisoikeusaktivistit sanovat 19 mielenosoittajan saaneen surmansa eri puolilla maata. Libanonin puolelle pakeni tuhatkunta syyrialaista rajan lähellä olevista kylistä ja kaupungeista.
Debkafilen mukaan Turkki valmistelee uutta 12 000 – 15 000 ihmisen leiriä Abaydissa 10 km:n päässä rajalta. Syyrian armeijan neljättä divisioonaa komentaa Bashar Assadin nuorempi veli Maher, joka ei kaihda käyttää kovaa kättä mielenosoittajia vastaan.

TURKIN johto on siistinyt terminologiaan ja valmistellut sovintoa Israelin kanssa. Se sanoutui irti ”flotilla II:n” valmisteluista ja tukemisesta. USA:n Valkoinen Talo esitti terävän varoituksen kansalaisilleen, että osallistuminen flotillaan on rikos USA:n lakia vastaan. Vaikka Mavi Marmara-alus ei ole valmis osallistumaan Gazan saarron murtamisyritykseen, järjestäjät vakuuttavat, että flotilla II toteutetaan, siihen osallistuu 10 matkustaja- ja kaksi rahtialusta. Alukset seilaavat eri Välimeren maista Kyproksen rannikon edustalla. Amerikan kansalainen kirjailija ja runoilija Alice Walker osallistuu retkeen ”Audacity of Hope” aluksella, joka nimettiin Obaman yhden elämäkertateoksen mukaan. Matka Gazaan alkaa tiistaina tällä viikolla.
Täkynä Turkin johdon hyvittelemiseksi käytettiin lupausta, että Turkki saa takaisin välittäjän roolin Israelin ja palestiinalaisten keskusteluissa. Turkin odotetaan taivuttavan Hamasin johdon kvartetin esittämään kolmeen vaatimukseen ja vapauttavan Gilad Shalitin. http://www.debka.com/article/21061/

4. UUTISOTSIKOITA
- Hizbullah siirtää pitkän matkan ohjuksiaan Syyriassa olevista tukikohdistaan Libanoniin pelätessään Bashar Assadin hallituksen kaatuvan. Ne siirretään Bekaan laaksoon Hizbullahin siellä sijaitseviin tukikohtiin. Kysymys on Fajr-3 ja Fajr-4 sekä Zilzal-ohjuksista, kertoo ranskalainen lehti Le Figaro. Hizbullahin pelkona on, ettei Assadin jälkeen vallan saanut hallitus välttämättä ole yhtä suosiollinen kuin nykyinen. Nimeämättömät tiedustelujärjestöt seuraavat ohjusten siirtoa, kertoo lehti. Ohjuksia kuljettavat rekat on naamioitu IDF:n iskun pelossa. Uutinen kertoo myös satojen syyrialaisten pakolaisten tulosta Libanoniin suojaa etsien, useilla heistä on luotien aiheuttamia haavoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145182
- Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah syytti perjantaina, että USA:n Beirutin lähetystössä majaileva CIA on värvännyt libanonilaisia toimimaan vakoilijoina Hizbullahin sisällä Israelin hyväksi. Hän väittää Israelin turvautuneen CIA:n apuun epäonnistuessaan itse soluttaa vakoilijoita Hizbullahin sisäpiiriin. USA kieltää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145190
- Venezuelan presidentti Hugo Chavez on hänelle tehdyn leikkauksen jälkeen kriittisessä kunnossa Havannassa. EFE-uutistoimiston mukaan Chavezin tytär Rosines ja äiti Marisabel Rodriquez lennätettiin kiireesti Kuubaan. Hänen kerrotaan sairastaneen eturauhassyöpää. Hän tarjoutui välittämään Muammar Gaddafin ja Libyan kapinallisten välillä. Hänen aikanaan Iranin ja Venezuelan välille kehittyi läheinen ystävyys kuten myös Hizbullahin kanssa. Suhteet Israelin kanssa katkesivat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145185
- Oslon poliisin suorittaman tutkimuksen mukaan kaikki Oslossa vuonna 2010 tehdyt 186 raiskausta ovat muslimisiirtolaisten tekemiä. Eräs haastateltu raiskauksen uhri kertoo raiskaajan todenneen, että hänen Islamin uskonsa sallii raiskauksen. Tapaukset jakautuvat useisiin kategorioihin, suurin, 86 tapausta, on pahoinpitely ja raiskaus, niissä uhri pystyi tunnistamaan raiskaajan. Kaikkiaan 83:ssa tapauksessa uhri kertoi hyökkääjän olevan ulkonäyltään ei-eurooppalaisen, Pohjois-Afrikasta, Lähi Idästä tai Aasiasta. Nämä ryhmät ovat 14.3 % Oslon väkiluvusta, mutta 80 %:ssa tapauksista hyökkäyksen uhri on norjalainen nainen, Artikkelin mukaan sama tendenssi on havaittavissa myös Ruotsissa. Eräs blogaaja Israelissa arvioi, että nämä raiskaajat ovat myös anti-semitistejä. Hän arvioi, että Norjassa toistuu ”Sodoman synti: Leivän yltäkylläisyys ja huoleton joutilaisuus” (runsaista öljytuloista johtuen), mikä saa kyllästyneet ihmiset etsimään virikkeitä muualta, Israelin toimista Nablusissa tai Hebronissa kokonaan syrjäyttäen täysin muslimien tekemät rikokset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145161
- Iranin presidentti Ahmadinejad tapasi Libanonin ulkoministerin Adnan Mansourin Teheranissa järjestetyssä kansainvälisen terrorismin konferenssissa. He syyttivät sekä Yhdysvaltoja että Israelia kansainvälisen turvallisuuden vaarantamisesta. Iranin presidentti onnitteli Libanonin uutta hallitusta, jota johtaa Najib Mikati ja tarjoutui toteuttamaan maitten välille solmitut sopimukset. Libanonin hallituksessa on 30 ministeriä, joista 18 on Hizbullahin jäseniä. Ahmadinejad totesi puheessaan lauantaina, että sekä holokaust että WTC:n tuplatornien tuhoaminen 11.suuskuuta 2001 ovat verukkeita, joitten varjolla USA ja Israel alistavat muslimeja samalla käärien mahtavat voitot pelokkailta muslimeilta. Hän arvioi, että jos 11/09/2001 hyökkäykset voitaisiin puolueettomasti tutkia, salaisuus paljastuisi, mutta USA ei suostu siihen. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/iran-and-lebanon-brand-israel-main-source-of-terror-in-mideast-1.369665

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020