PERJANTAI 17.06.11

1. TURKIN johdon äänenpainot Syyrian sotatoimille omia kansalaisiaan ja kaupunkejaan vastaan ovat jyrkentyneet ”ystävyyssuhteista” huolimatta. Syyriasta armeijan julmia toimia Turkin puolelle paenneita on uusien arvioiden mukaan 8 900. Armeijan ja mielensoittajien välisissä kahakoissa on ihmisoikeusjärjestön laskelmien mukaan saanut surmansa 1 300 ihmistä. Näitä lukuja ei ole pystytty verifioimaan, koska puolueeton media on suljettu pois maasta ja journalistien toimia seurataan ja heidän raporttejaan tarkkaillaan kovalla kädellä. Armeija sanoo menettäneensä 120 sotilasta ja turvallisuusvirkailijaa, jotka surmattiin Jisr al-Shughourin kaupungin lähellä. Valtion TV näytti videota, jossa sotilaat avasivat löytämänsä joukkohaudan, johon turvallisuusvirkailijoita oli haudattu virkapukuineen.

Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu sanoi vierailtuaan pakolaisleirissä ja keskusteltuaan torstaina kolmen tunnin ajan Syyrian presidentin lähettämän delegaation kanssa, jota johti Hassan al-Turkmani, että ”Turkki haluaa vahvan, rauhallisen ja menestyvän Syyrian, minkä saavuttamiseksi tarvitaan kaikenkattavia uudistuksia demokratisointia kohti, jonka turvaa presidentti Bashar al-Assad”. ”Tämän saavuttamiseksi väkivalta täytyy lopettaa välittömästi. Eilen näin selvästi pelon ihmisten silmissä ja olen heidän puolellaan,” Davutoglu kertoi syyrialaiselle delegaatiolle lisäten, että Syyria on Turkin läheisin ystävä.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon esitti samankaltaisia vaatimuksia kuin Davutoglu, mutta kuka hänen puheitaan kuuntelee ja ottaa todesta, ”koska YK:lla ei ole hampaita”.
Turkki suunnittelee sotilaittensa lähettämistä Syyrian puolelle rajaa muodostamaan puskurivyöhykettä sekä pakolaisleirien että pohjoisosan kurdiheimojen suojaksi.
Asiantuntijat, kuten Israelissa vieraileva professori Henri J Barkey arvioivat, että Turkin ja Syyrian välisissä ystävyyssuhteissa on julkisista lausunnoista huolimatta tapahtunut paha repeämä, joka tulee pahenemaan, elleivät Syyrian armeijan kovat otteet lopu. Barkeyn arvion mukaan käännekohta oli se, jolloin Bashar Assad lähetti panssarinsa helikopterien ja hävittäjien tukemina Jisr al-Shughourin kaupunkiin vajaan 20 km:n päässä turkin rajasta. Hän arvioi, että Bashar Assad teki raskaan virheen lähettämällä sotilaat kaupunkiin, mikä pakotti asukkaita pakenemaan sekä Turkin että myös Syyrian puolelle odottaen armeijan jatkotoimia.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=225388

Israelissa seurataan suurella mielenkiinnolla Turkin ja Syyrian suhteiden kehittymistä, sillä Turkin johdon viimeiset lausunnot ovat osoittaneet tiettyä pehmenemistä Israelin suuntaan. Esimerkkinä tästä on Davutoglun pyyntö IHH:lle peruuttaa tai siirtää flotilla II:n purjehdus kohti Gazan rannikkoa selittäen, että Egyptin avattua Rafahin terminaalin Gazaan tilanne on muuttunut ja että on syytä seurata sen seurauksia gazalaisten elämään. Flotillan toiset järjestelyihin osallistuneet järjestöt aikovat kuitenkin toteuttaa suunnitelmansa. Israel salli myös Turkin punaisen kuunsirpin päästä autokolonnansa kanssa Gazaan Israelin kautta.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan odottaa kuitenkin anteeksipyyntöä ja korvauksia uhrien omaisille ensimmäisestä flotillasta, jossa 9 turkkilaista sai surmansa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=225391

2. LIBANONIN mufti, hengellinen muslimijohtaja, Mohammed Rashir Qabbani poltti päreensä keskustellessaan palestiinalaisia pakolaisia ja eri ryhmittymiä edustavan delegaation kanssa virastossaan järjestetyssä tilaisuudessa Beirutissa, jossa oli tarkoitus käsitellä syytöksiä palestiinalaisten tekemistä hyökkäyksistä valtion ja islamin wakfin, muslimisäätiön, omistamaa maata vastaan. Mufti tunnetaan entuudestaan kärkevistä lausunnoistaan, mutta tämä purkaus ylitti kaikki entiset saaden delegaation jäsenet shokin valtaan.
”Olemme pitäneet teitä vierainamme emmekä enää halua teitä”, hän puuskutti lisäten pakolaisdelegaation jäsenten pyrkiessä esittämään vastalauseensa: ”Palestiinalaiset ovat roskajoukkoa emmekä ole enää peloissamme heidän aseistaan. Te ette tule koskaan voittamaan, eikä myöskään teidän ajamanne asia.”
Kiivastunut mufti Qabbani ajoi myöhemmin palestiinalaispakolaisten delegaation ulos virastostaan.

Libanonissa asuu noin 400 000 pakolaisen nimellä kulkevaa ihmistä, useimmat heistä erittäin ahtaissa ja takapajuisissa leireissä. Qabbanin syytti palestiinalaisia wakfin maitten anastamisesta talojensa rakentamiseksi todeten, että hän tulee puolustamaan wakfin maita, vaikka itse kärsisi siinä taloudellista vahinkoa.

DELEGAATION jäsenet sanoivat olevansa äärimmäisen yllättyneitä muftin hyökkäyksestä: ”Hän kutsui meitä roskajoukoksi, eikä edes antanut meille tilaisuutta puolustautua.”
PLO:n pääsihteeri Beirutissa Samir Abu Afash sanoi raportoineensa tilaisuudesta PA:n puheenjohtajalle Mahmoud Abbasille, joka kehotti pakolaisten edustajia panemaan jäitä hattuun eikä vastaamaan samalla mitalla Qabbanin syytöksiin, ettei tilanne pahenisi.
Libanonin aiempi pääministeri Fuad Siniora esitti delegaatiolle anteeksipyynnön muftin puolesta.
PA:n uskonnollisen oikeuden edellinen johtaja sheikki Tayseer Tamimi tuomitsi jyrkin sanoin mufti Qabbanin hyökkäyksen vaatien hänen anteeksipyyntöään. Hän sanoi, etteivät muftin antamat lausunnot sovi hänen korkeaan asemaansa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=225297

3. KANSANEDUSTAJA Ayoub Kara (Likud) kehottaa Israelia lähettämään humanitääristä apua Turkin puolelle paenneille syyrialaisille. Hän esittää asiansa kahdessa pääministeri Erdoganille lähettämässään kirjeessä. Kara on Negevin ja Galilean apulaisministeri.
”Niiden nimissä, jotka etsivät vapautta, pyydän teitä sallimaan lähetystön, jota itse johdan, tuomaan humanitääristä apua Turkkiin paenneille syyrialaisille,” Kara kertoo kirjeessään ja jatkaa: ”Druusina, jolla on laaja alueellinen näkemys, olen syvästi huolestunut Syyrian kansasta kokonaisuudessaan, mutta erityisesti pakolaisista, jotka on pakotettu pakenemaan kodeistaan. Vapaana henkilönä, joka asuu demokraattisessa Israelissa, toivon kaikkien kansojen saavuttavan vapauden, joka kuuluu heillä synnyinoikeutena.”
Kara sanoo Turkin lähetystön hämmästyneen hänen jättämästään kirjeestä, joka esitetään pääministeri Erdoganille tällä viikolla.

KNESSETIN Israel/Turkki ystävyysjärjestön johtaja kansanedustaja Robert Tibayev laati Erdoganille kirjelmän, jonka allekirjoittivat 12 kansanedustajaa Kadimasta, Meretzistä ja Laborista. Kirjelmässä onnitellaan Erdogania vaalivoitosta ja toivotaan uuden luvun aloittamista maitten välisissä suhteissa, jotka ovat hyödyttäneet molempia maita. Hän pyytää ”unohtamaan menneet ja varsinkin Mavi Marmaran ikävät muistot ja uudistamaan pitkän historian todistamaa ystävyyttä ja yhteistoimintaa kansojemme välillä”.
Ke Sheetrit (Kadima) muistutti, että ajoittaisista ongelmista huolimatta taloussuhteet jatkuvat erittäin hyvinä eivätkä suhteitten väliin nousseet esteet saa romuttaa niitä. Hän muistutti, että Erdogan käytti konfliktia poliittisena aseena, mutta siihen ei ole enää tarvetta. (JP)

4. ISRAELIN arabikansaedustaja Ibrahim Sarsour, jota on pidetty suhteellisen maltillisena ja oloihinsa kovin tyytyväisenä, osoitti Abdul Rahman klubilla pitämässään puheessa – arabiaksi, kuinkas muuten, - mitä pinnan alla velloo. Sarsour valittiin Knessetiin Ra´am-Ta´al United Arablist puolueen edustajana, jota hän myös johtaa.

SARSOUR kertoi kuulijoilleen, että hän tukee Hizbullahia, jonka hän sanoo voittaneen Israelin Libanonin kakkossodassa vuonna 2006. Hän kehotti puheessaan Hizullahia jatkamaan samaan tahtiin. Hänen puheensa käänsi arabiasta englanniksi ja antoi julkisuuteen Walid Shoebat, muhamettilaisuudesta kristinuskoon kääntynyt arabi, entinen militaristisen islamin kannattaja ja PLO:n jäsen.

SARSOUR sanoi Hizbullahista tähän tapaan: ”Todella, Etelä Libanonissa on joukko, joka on rohkeasti nostanut päänsä haastaen USA:n ja Israelin ylivallan – operaatio, jolla on arvokkuuden siemenet. Sisäinen hallinto on hyvin suunniteltu umman (islamin kansan) hyödyksi.” Hän kutsui puheessaan Libanonin kakkossotaa maanjäristykseksi Richterin ja Israelin poliittisella asteikolla mitattuna 10 voimakkuudella. ”Jälkijäristykset ovat jatkuneet tähän päivään saakka, eivätkä Israelin johtajat, pääministeri, puolustusministeri ja sisäministeri välttyneet joutumasta nöyryytetyiksi.”
”Pidä mielessäsi, että Hizbullah omaa voiman ja strategisen näyn paikallisesti ja alueellisesti. He miettivät, miten uusia tämä pelko Israeliin ja miten murskata sen puolustus, joka on Israelin olemassaolon keskeinen pilari. Ja kun tämä tapahtuu, se osoittaa Israelin puolustuksen äärimmäistä luisumista alaspäin.”
Shoebat vertaa Sarsourin Ra´am Ta´al puoluetta Kahanen lakkautettuun puolueeseen ja hämmästelee, miksi Sarsour voi jatkaa puolueensa kanssa, vaikka se on kapinallinen arabipuolue, joka suitsuttaa Israelin vastaista retoriikkaansa enemmän kuin mikään muu ääriryhmä maassa.
Toisessa yhteydessä Sarsour selittää, että ”länsimaat asettivat Israelin itäiseen islamilaiseen ympäristöön kuin okaaksi kyljessä ja kurkussa häiritäkseen islamilaista yhteyttä ja estääkseen islamilaista jättiläistä omaksumaan sille kuuluvan asemansa”.
SHOEBAT selittää, että puhuessaan israelilaisille sen omalla kielellään tai länsimaille englanniksi hän on siivonnut puheistaan kaikki hyökkäävät ilmaisut. ”Israelin ei tule pitää minua viidentenä kolonnana vaan oleellisena osana yhteiskuntaa, jolla on paljon annettavana maan rakentamiseksi ja toimiessa siltana Israelin juutalaisten ja arabien sekä muslimien välillä.” Shoebat ihmettelee, miten pitkälle Israel antaa ääriryhmien johtaa kansaa ja toteaa, että pluralistisessa yhteiskunnassa jopa jihadistit voivat toimia kansan palvelijoina.
Artikkeli päättyy Sarsousin johtaman islamilaisen liikkeen (Muslimiveljeskunta) eteläisen haaran videoon, jossa lastentarhan lapset innolla rukoilevat tähän tapaan: ”O Allah, teurasta heidät! O Allah, tee juutalaisvaimoista leskiä – tee heidän lapsistaan orpoja – hajota heidän perheensä, anna pimeä päivä arabeille, jotka työskentelevät heidän kanssaan. O Allah, älä nosta heidän voitonlippuaan äläkä täytä heidän tavoitteitaan.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144978

5. UUTISOTSIKOITA
- Netanjiassa 4-kerroksisessa asuintalossa sattunut kaasuräjähdys surmasi neljä ihmistä ja haavoitti 90. Poliisi on pidättänyt kaksi epäiltyä, joko huolimattomuudesta tai tahallisesta johtojen katkomisesta, mutta ei halua kertoa enempää. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=225417
- Israel pitää UNRWA:n julkistamaa raporttia Gazasta yksipuolisena ja virheellisenä. Raportissa syytetään, ettei Israel anna lupia koulurakennuksille, mutta todellisuudessa sen vaatimia tiloja ei ole koskaan esitetty hyväksyttäviksi. Lisäksi raportista on jätetty pois rakennettuja koulutiloja tai annettu vääriä tietoja. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=225407
- Kahden kuukauden rauhallisen kauden jälkeen terroristit ampuivat kaksi Kassam-rakettia Gazasta Israelin puolelle tänään, vaurioista ei ole raportoitu. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=225373
- Egyptissä vakoilusta syytettynä pidätetty Ilan Grapel joutuu oikeuteen viikon sisällä. Hän vakuuttaa syyttömyyttään todeten, että kaikki aineisto on hänen websivullaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=225368
- Egyptiläinen rikkaan perheen poika, lääkärikoulutuksen saanut Ayman Sawahri valittiin al-Qaidan uudeksi johtajaksi Osama bin Ladenin jälkeen. Hänen ensimmäiset lausuntonsa eivät lupaa Israelille rauhallista ja menestyvää aikaa. Hänen uskotaan asuvan jossain Pakistanin ja Afganistanin välisellä vuoristoalueella. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=225400

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019