SUNNUNTAI 03.04.11

1.GOLDSTONEN raportti Gazan cast lead-operaatiosta joutaa roskakoriin, totesi
pääministeri Netanyahu saatuaan kuulla, että raportin laatinutta YK:n ihmisoikeusneuvoston (UNHRC) asettamaa tutkijaryhmää johtanut eteläafrikkalainen tuomari Richard Goldstone tunnustaa raportin yksipuoliseksi ja virheelliseksi. Goldstonen raportissa väitettiin, että IDF tarkoituksellisesti suoritti operaatioita, joilla vahingoitettiin ja surmattiin siviilejä. Goldstone toteaa nyt, että ”IDF:n suorittamissa tutkimuksissa, jotka YK:n asettama paneeli hyväksyi, osoitetaan, ettei IDF tarkoituksellisesti vahingoittanut siviilejä”.

Erikoisesti Goldstone mainitsee komitean tutkiman tapauksen, jossa al-Simounin 29-henkinen perhe menehtyi heidän kotiinsa tehdyssä ohjus-iskussa, joka aiheutui ilmeisesti robottikoneen antaman kuvan virheellisestä tulkinnasta. ”Käskyn antanut upseeri on tutkimusten alaisena”, Goldstone totesi jatkaen: ”Pahoittelen, ettei minulla ollut sellaisia todisteita, jotka selvittivät tilanteita, joissa siviilien väitettiin joutuneen maalitauluksi, koska se luultavasti olisi vaikuttanut havaintoihin tarkoituksellisuudesta ja sota-rikoksista.” Samalla hän valitti sitä, että Israel kieltäytyi yhteistoiminnasta komitean kanssa. Israelin hallitus kieltäytyi yhteistoiminnasta YK:n asettaman tutkimuskomitean kanssa siksi, että YK:n ihmisoikeusneuvoston antamassa komitean toimintakuvassa jo todettiin Israelin syyllistyneen ihmisoikeus- ja sotarikoksiin.

GOLDSTONE puolusti komiteansa työtä todeten, ettei sen tarkoituksena ollut todistaa ennalta määrättyä johtopäätöstä Israelia vastaan, josta sitä on syytetty. Hän sanoi, että ”Israelilla on oikeus puolustautua kuten kaikilla muillakin mailla”. Hän puolusteli raporttiaan varsinkin niiltä osin, joissa todetaan Hamasin syyllistyneen rikkomuksiin, mitä hän sanoi ensimmäiseksi kerraksi, että Hamasin toimia on tutkittu ja että YK on huolestunut niistä.
Samalla hän vaati, että Hamasin täytyy suorittaa omat tutkimuksensa havaituista rikoksista ihmisoikeuksia vastaan Gazassa. ”Israelin suorittaessa omia tutkimuksiaan, Hamas ei ole tehnyt mitään”, hän totesi. Hän sanoi toivoneensa, että ”Gazan konfliktin tutkiminen kaikilta osilta olisi aloittanut uuden ajan YK:n ihmisoikeusneuvoston tasapuolisuudessa, jonka yksipuolista Israelin vastaisuuden historiaa ei voida kyseenalaistaa”. Hän vaati, että UNHRC:n tulee tuomita Hamasin raketti-iskut Israeliin kuten Itamarin 5-henkisen perheen vanhempien ja kolmen lapsen raaka murha.
Goldstone esitti tunnustuksensa Washington Post lehdessä.

IDF:n edustaja prikaatikenraali Avi Benanyahu totesi, että Goldstonen tulee nyt vierailla jokaisessa maassa ja käydä läpi jokainen sanomalehti yrittääkseen korjata vahingon, minkä hän aiheutti Israelille. Hän sanoi IDF:n tiedostaneen kaiken aikaa Gazan operaatioittensa korkean moraalisen standardin, ja ettei se missään vaiheessa tarkoituksellisesti vahingoittanut siviilejä. Hän kehotti ”Goldstonea katsomaan peiliin ja toteamaan, että hänen on korkea aika jakaa tuntemuksensa maailman kanssa”. Benanyahu totesi edelleen, että Hamas ja Hizbullah valmistautuvat seuraavaa sotaa varten siirtäen sotilaallista infrastruktuuriaan siviiliasutuksen keskelle. ”Maailman tulee valmistautua seurauksiin tilanteessa, jossa ne aloittavat uuden sodan Israelia vastaan,” hän totesi.

ULKOMINISTERI Lieberman totesi Goldstonen tunnustuksesta, että hän uskoi kaiken aikaa totuuden cast lead operaatiosta tulevan julkisuuteen. Hän totesi sekä Goldstonen että sodan seurantakomitean tulleen yhteneväiseen lopputulokseen, että Israelin oikeuslaitos toimi objektiivisesti ja ammattimaisesti tutkiessaan syytöksiä sotarikoksista, mutta ettei Hamas ollut tehnyt mitään omien toimiensa väitettyjen rikosten tutkimiseksi. Hän totesi, ettei Israelin tule valitella yhteistoimintansa puutetta, koska siitä tulisi ennakkotapaus kansainvälisten elimien oikeuksiin puuttua hallituksen sisäiseen päätöksentekoprosessiin.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=214864
Presidentti Peres vaatii Goldstonen anteeksipyyntöä; Barak: liian vähän liian myöhään.
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=214907

2. ISRAELIN ja Hamasin välinen jännitys on noussut tasolle, jossa on odotettavissa täysimittainen sota niiden välillä, arvioi Debkafile tilannetta Gazan rintamalla.
IDF:n ohjus tuhosi lauantaiaamuna auton Gazassa Kahn Younesin ja Deir al-Balkhin välisellä tiellä. Autossa olleet Hamasin ”sotilassiiven” Izz a-Din al-Kassam kolme korkeaa komentajaa saivat surmansa neljännen haavoittuessa.
IDF:n ilmoituksen mukaan he suunnittelivat terrori-iskujen suorittamista ja panttivankien sieppaamista Pessah-juhlien aikana Siinailla ja muualla. Israelin viranomaiset kehottivat kaikkia Siinailla lomailevia israelilaisia palaamaan välittömästi kotiin.
Pääsiäisloma alkaa 18. huhtikuuta ja loppuu 25.huhtikuuta.
HAMASIN johto varoitti Israelia vakavista seurauksista ohjusiskun vuoksi.

DEBKAFILE kutsuu potentiaalista Gazan sotaa nimellä ”kevätsota”, viittauksena mielen-osoituksiin, jotka vellovat arabimaissa, ja joista käytetään nimeä ”arabikevät”. DF arvioi artikkelissaan, että Hamas on saanut rohkaisua Kairon uusista johtajista, jotka vetävät etäisyyttä Israeliin ja Saudi Arabiaan, ja joiden uuden ulkopolitiikan suunta on lähestyä Teherania diplomaattisten suhteitten uudelleen solmimisen muodossa.
DF arvioi, että Kairon sotilasneuvoston johtaja marsalkka Mohammed Tantawi voisi niin halutessaan keskeyttää ulkoministerinsä Nabil Elarabin ulkopoliittisen toiminnan, jolla tämä etsii suhteita Iranin kanssa, siirtää Hamasin ulkomaantoimisto Damaskoksesta Kairoon sekä lopettaa Gazan saarto Egyptin puolella rajaa sallien henkilö- ja tavaraliikenteen esteetön kulku Egyptin ja Gazan välillä. Ilmeisesti sotilasjuntta on hyväksynyt Elarabin toiminnan.

ERITYINEN huomio on kiinnitettävä Kairon lähestymiseen muutosta vaativiin elimiin ja joukkoihin arabimaissa samalla ottaen etäisyyttä Saudi Arabiaan, joka taistelee mielenosoittajien vaatimuksia vastaan sekä omassa maassaan että Persianlahden maissa kuten Bahrain, jonne se lähetti joukkojaan ja panssareitaan tukeakseen kuningas al-Khalifan valtaa. Saudi Arabian ulkopolitiikka kärsii kuningas Abdullahin sairauksien vuoksi.
Egyptin erikoisjoukkojen tiedetään USA:n CIA:n tapaan kouluttavan ja aseistavan Libyan kapinallisia. DF arvioi, että Hamas käyttää tilaisuutta hyväkseen laajentaakseen toiminta-aluettaan Gazan rajojen ulkopuolelle. Se tarkoittaa myös Iranin vallan vahvistumista. http://www.debka.com/article/20813/

3. BRASILIAN johtava lehti VEJA raportoi, että ainakin 20 Hamasin, Hizbullahin ja al-Qaidan aktivistia majailee salaisesti Brasiliassa. Heidän tarkoituksensa on kerätä varoja sekä rekrytoida operaattoreita riveihinsä terrori-iskuihin kiihotusta varten ulkomailla. Lehti viittasi Brasilian ja USA:n viranomaisten antamiin tietoihin todeten, ettei poliisi halua kertoa yksityiskohtia. USA:n viranomaiset ovat tiedottaneet, että islamilaiset ainekset toimivat Brasilian, Paraguain ja Argentiinan rajoilla. Brasilia on kiistänyt USA:n raportin mutta tunnustaa samalla, että libanonilaiset aktivistit ovat siirtäneet varoja maasta Lähi Itään.

USA:N ja Brasilian suhteet ovat lämmenneet presidentti Dilma Rousseffin noustua maan presidentiksi Luiz Inacio Lula da-Silvan siirtyessä syrjään, joka ärsytti USA:n hallitusta pyrkiessään toimimaan välittäjänä Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisessa.
BRASILIAN viranomaiset paljastavat, että al-Qaidan merkittävä jäsen Khaled Hussein Ali asui maassa 1998, ja hänet pidätettiin joksikin aikaa 2009, kun hänen hallustaan löydettiin tekstejä ja videoita, jotka oli tarkoitettu al-Qaidan jäsenille. Ali toimii 17 maassa järjestellen al-Qaidan varojen keräystä ja koordinoiden ääriainesten elimiä eri maissa. Häntä syytettiin rasismista, rikoksiin kiihottamisesta sekä jengien muodostamiseksi, mutta vapautettiin 21 vrk:n jälkeen. http://www.haaretz.com/news/international/report-hamas-hezbollah-operatives-in-brazil-planning-attacks-abroad-1.353756

4. JORDANIAN poliisi oli varautunut perjantain mielenosoituksia varten mobilisoimalla runsaasti joukkoja Ammanin kaduille. Toinen joukko, viitisen kymmentä, kannatti kuninkaan nimittämää hallitusta, suurempi joukko vaati sen hajottamista ja laajempaa vapautta sekä työtä ja leipää. Poliisien tehtävänä oli erottaa eri ryhmät toisistaan, koska edellisen viikonlopun kokemuksiin perustuen yhteenotoista olisi voinut tulla verisiä. Viikko sitten yksi ihminen kuoli ja 150 sai eri asteisia vammoja, Tältä vältyttiin, mutta jännitys säilyy. (JP)

5. JP:n toinen artikkeli käsittelee Israelin mahdollista kolmen rintaman sotaa kuvitellen millainen Lähi Itä sen jälkeen olisi. Artikkelin kirjoittaja toteaa aluksi, ettei kukaan järkevä ihminen esittäisi Syyrian ja Jordanian hallitusten kaatamista, mutta koska järki ja harkinta kulkevat yhdessä ideologien tai uskonnollisen kiivailun kanssa? Artikkelissa valitetaan USA:n ja Saudi Arabian välistä kylmenemistä pisteeseen, jossa kuningas Abadullah kieltäytyi ottamasta vastaan Gatesiä tai Mullenia tai Clintonia, koska Obama tuki Kairon kapinallisia. Artikkelissa todetaan, että Egypti tuskin välttyisi joutumasta uuteen järjestelmään IDF:n hoidettua ensin Syyrian alawite-hallituksen ja Jordanian Abdullahin beduiinihallituksen, minkä seurauksena Syyria ja Jordania menettäisivät armeijansa johdon ja tehon.
UUDET RAJAT kolmen rintaman sodan jälkeen olisivat: Egyptiä vastaan Suezin kanava; Libanonissa Litanijoki ja Bekaan laakso; Syyriassa lähempänä Damaskosta; Jordaniaa vastaan Jordanjoki. Palestiinalaiset saisivat oman valtionsa, johon kuuluisivat Jordania ja Gaza sekä osia Länsirannasta rajoitetulla itsehallinnolla yhdessä Israelin kanssa.
ISRAEL saavuttaisi uudelleen asemansa Lähi Idässä rauhoittavana tekijänä, mutta USA:n asema koettaisiin enemmän uhkana kuin hallitusten suojelijana.
Nämä ovat inhimillisen järjen laatimia näkymiä, hyvään tai pahaan. http://blogs.jpost.com/content/playing-what-if-jordan-falls-syria-falls

6. UUTISOTSIKOITA
- Taistelut Norsunluurannikolla ovat kehittyneet sisällissodan tapaisiksi. Viikonvaihteen aikana taistelut ovat vaatineet 800 – 1000 kuolonuhria, arviot vaihtelevat. (JP)
- Syyriassa mielenosoitukset jatkuvat. Doumen lähiössä Damaskoksessa tuhansia ihmisiä vaati vapautta perjantain mielenosoituksissa, jossa ainakin 3-5 ihmistä kuoli ja kymmeniä haavoittui poliisien luodeista. Poliisi jatkoi ihmisten pidätyksiä lauantai-aamuna. Israelin puolella Golanilla asuvat druusit osoittivat mieltään Syyrian hallituksen puolesta. Bukatassa arviolta 2000 druusia marssi Assadin puolesta. Israelin druusit ovat olleet vaikean ratkaisun edessä. Heille olisi edullista ottaa Israelin tarjoama kansallisuus, mutta tilanteen epävarmuus estää monia suostumasta. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=214908
- Japani yrittää edelleen epätoivoisesti pelastaa Fukushiman Kaiichin ydinvoimalan taistellen aikaa vastaan. Reaktorin no 2 kyljessä on havaittu 30 sm:n pituinen halkeama, josta radioaktiivista vettä vuotaa mereen. Työntekijät ovat ruiskuttaneet vedessä kovettuvaa polymeria vuotokohtaan toivoen parasta. Kaksi räjähdyksen jälkeen kadoksissa ollutta työntekijää löydettiin kuolleina. Laitoksessa työskentelevät työntekijät tekevät vaarallista työtään henkensä ja terveytensä kustannuksella. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=214903
- Erittäin mielenkiintoinen Hohovitzin suorittama Shaul Singerin haastattelu alla olevassa linkissä. Suosittelen englantia taitaville. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=214670
- Gaddafin hallitus jatkaa kapinallisten ”puhdistamista” menettämistään kaupungeista. Kapinalliset valittivat eilen, että liittoutuneet olivat surmanneet 13 kapinallista ilma-iskussaan. Kapinalliset esittivät tulitaukovaatimuksensa, jotka Gaddafin hallitus hylkäsi epärealistisina. Muutamia Gaddafin kannattajia loikkaa ulkomaille. USA vetää lentokoneensa pois taisteluista ja luovutti johdon NATO:lle. USA:ssa on nousemassa aalto, joka haluaa syyttää Obamaa laittomasta sodasta. Liittoutuneitten asettama illuminaatilta saatu iskulause ”velvollisuus suojella” (responsibility to protect, lyhyesti R2P) voitaisiin kääntää muotoon ”velvollisuus tappaa” (R2K). http://www.haaretz.com/news/international/witness-gadhafi-forces-kill-two-in-libya-town-of-yafran-1.353797
- Presidentti Shimon Peres tapaa presidentti Obaman USA:n matkansa aikana. Hänen ohjelmassaan on rauhanprosessi, Iran ja ehkä Pollard, joka on virunut USA:n vankilassa yli 25 vuotta tuomittuna dokumenttien luovuttamisesta Israelille, jonka olisi joka tapauksessa pitänyt saada ne. Entinen puolustusministeri Rumsfeld sanoo, ettei Pollardia saa vapauttaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143304
- USA:n kongressin jäsenet vaativat entistä tiukemmin, että PA:n tulee lopettaa Israelin vastainen kiihotus mediassa ja laitoksissaan lastentarhoista yliopistoihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143301

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019