TIISTAI 15.03.11

1. PALESTIINALAISTEN järjestämä mielenosoitusmarssi tänään tiistaina, jolle he antoivat pahaenteisen nimen ”raivon päivä”, järjestetään sekä Juudeassa ja Samariassa että Gazan kaistalla, jossa Hamas antoi luvan osoittaa mieltään, vaikka se kovakouraisesti hajotti aiemmat yritykset vastaaviin marsseihin.
MARSSIN tarkoituksena on pyrkiä vaikuttamaan Hamasin ja Fatahin välille syntyneeseen ristiriitaan, jota ei vuosia kestäneistä yrityksistä huolimatta ole pystytty sopimaan.
Asiaa monimutkaistaa se, että Hamasin johto Gazassa on hajaantunut. Hamasin hallitusta Gazassa johtava Ismail Haniyeh olisi valmis sovintoon, mutta Hamasin ulkopoliittinen johto Damaskoksessa Iranin ohjeitten mukaan vastustaa sovintoyrityksiä, kuten se on torpedoinut IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamisyritykset neuvottelujen kautta. Iranin etujen mukaista on ollut jatkaa Hamasin ja Fatahin välistä kiistaa, koska Iranin johtajat katsovat ajan pelaavan heidän edukseen.

IDF on pyrkinyt valmistautumaan marssiin antamalla sotilaille psykologista koulutusta sekä perustamalla ja kouluttamalla erikoisyksilöitä, jotka on sijoitettu strategisiin kohteisiin nopeaa toimintaa varten. IDF:n johto pelkää, että mielenosoitukset voivat kääntyä joko hyökkäyksiin juutalaisyhteisöihin tai IDF:n tulikohtia ja valvontapisteitä vastaan.
Israelin arabit eivät ole ilmoittaneet osallistuvansa marssiin, mutta ne voivat levitä ns. vihreän linjan yli Israelin valtion alueelle, mikä voisi helposti sytyttää sympatian osoituksia arabikaupungeissa. Haluja varmaan olisi ainakin Islamilaisen Liikkeen parissa.
IDF:n parissa pyritään löytämään tapoja, joilla marssijoita pystytään hillitsemään rauhan-omaisin menetelmin uhrien välttämiseksi, mikä aiheuttaisi ikävää huomiota ja tuomiota maailmalla, jonka media on valmiiksi asennoitunut vihamielisesti Israelia kohtaan.
HAMAS järjesti pienimuotoisen mielenosoituksen Ramallahissa eilen ehkä voidakseen paremmin tuoda esiin oman mielipiteensä Länsirannalla.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=212165

2. IDF on jatkanut Itamarin murhatutkimuksia pidättäen tusinoittain palestiinalaisia - erään tiedon mukaan 300 – kuulusteluihin selvitelläkseen murhien taustoja ja niiden tekijöitten henkilöllisyyksiä. IDF:n kerrotaan pidättäneen kuulusteluja varten Itamarissa työskentelevät thaimaalaiset työntekijät, mikä antoi palestiinalaisille uutistoimistoille aiheen kertoa, että murhaan suorittajat olivat thaimaalaisia.
FATAHIN parissa on selvää hermostuneisuutta murhien vuoksi, jotka sattuivat pahaan aikaan arabimaailman kuohuessa ja pyrkiessä vapautumaan korruptoituneista itsevaltiaistaan, joista PA:n johto on tyypillinen esimerkki. Siksi Abbasin on vaikea tunnustaa kansalleen arabiaksi, että hänen johtamansa hallitus tuomitsee Itamarin murhien tapaisen väkivallan.
Murhat myös vaikeuttavat PA:n ja USA:n välisiä suhteita, mitkä ovat joutuneet uuteen tarkasteluun PA:n johdon avoimesti syyttäessään Obaman hallitusta Israelin suosimisesta.
Toinen PA:n pelkoa herättävä tekijä on USA:n poliittisen kentän siirtyminen oikealle republikaanien saadessa hallitsevan otteen kongressin edustajainhuoneessa. Republikaanien yhtenä päämääränä on Obaman hallituksen kohtuuttomiksi paisuneitten menojen leikkaaminen, missä ulkomaiset avustukset ovat yksi tutkimuksen kohde.

WND kertoo aamun uutisissaan, että IDF:n pidättämien palestiinalaisten joukossa on kaksi USA:n kouluttamien turvallisuusjoukkojen jäsentä. Heidän ei uskota osallistuneen suoraan murhiin, vaan antaneen Al-Aksan johdon murhan suunnittelijoille logistista ja tiedusteluapua. WND kertoo tietolähteisiinsä viitaten, että murhan suorittajat olivat Hamasin jäseniä. WND kertoo, että IDF:n pidättämän kahden USA:n kouluttaman PA:n turvallisuusjoukon jäsenen nimet julkistetaan lähiaikoina, mutta WND sai tietää heidän nimensä murhaa tutkivalta virkailijalta. He ovat serkukset Ahmed ja Iyad Awad. Ahmed Awad työskentelee Abbasin estävän turvallisuus-palvelun joukoissa Nablusissa; Iyad Awad palvelee Abbasin yleisen tiedustelupalvelun joukoissa Ramallahissa.
MIKÄLI WND:n julkistamat tiedot pitävät paikkansa, ne asettavat USA:n roolin PA:n ”poliisin” kouluttamisesta ja aseistamisesta hyvin kyseenalaiseen valoon. Näille poliiseille annetaan ”sotilaskoulutusta”, mihin kuuluu sulkeisten ja asennekoulutuksen ohella koulutus tiedustelu-tehtäviin, sissitoimintaan sekä opastetaan räjähteiden käyttämiseen. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=274857


3. SAUDI ARABIA lähetti tuhat erikoisjoukkojensa jäsentä Bahrainiin sen hallitsijan kutsusta avustamaan maan omia joukkoja mielenosoitusten hillitsemiseksi. Sekä Kuwait että UAE ovat myös luvanneet joukkojaan Bahrainiaa tukemaan. Mikä osuus jos mikään Obaman hallituksella on tässä kriisin selvässä kansainvälistämisessä ja laajentamisessa, on epäselvää, mutta Obaman hallitus on varoittanut Bahrainissa olevia kansalaisiaan välttämään mahdollisia mielenosoituksia. Toiseksi Obaman taholta kehotetaan Persianlahden maita ja ennen kaikkea Saudi Arabiaa hillitsemään joukkojensa toimintoja Bahrainissa.

USA:n armeijan komentaja Robert Gates vieraili Bahrainissa muutama päivä sitten kuten myös armeijan yleisesikuntapäälliköitten puheenjohtaja amiraali Mike Mullen antaakseen poliittista tukea Bahrainin sunnihallitsijalle. He eivät sanallakaan viitanneet mahdollisuuteen saudien ja muitten Persianlahden maitten joukkojen tulosta Bahrainiin.
Saudijoukot tulivat eilen pitkissä autokolonneissa suunnaten sunnien asuttamaan Riftaan, jossa myös sunnihallitsija asuu. Kolonnassa oli 150 panssaroitua joukkojenkuljetusautoa, ambulansseja, vesisäiliöitä sekä jeeppejä.

BAHRAININ opposition edustajat sanovat, että saudijoukkojen tulo maahan on selvä miehitys-operaatio. ”Tämä on todellinen uhka, minkä aiheuttaa Persianlahden maitten joukkojen tunkeutuminen Bahrainiin vastustaakseen puolustuskyvyttömän Bahrainin kansan tahdonilmauksia ja saattaen sen todelliseen vaaraan taistellessaan aseellisia joukkoja vastaan,” sanoi oppositiopuolueen Wefaqin shia-edustaja.
SUNNUNTAINA oppositio järjesti yhden vaarallisimmista mielenosoituksistaan sen jälkeen, kun hallituksen joukot surmasivat 7 mielenosoittajaa viime kuussa. Sotilaat yrittivät usean tunnin ajan työntää mielenosoittajat takaisin heidän pyrkiessään kaupungin liikekeskukseen, mutta lopulta vetäytyivät antaen nuorisojoukkojen rakentaa barrikadeja pääkaduille. Mielenosoittajat vakuuttavat, etteivät he pelkää saudijoukkoja omassa maassaan, jota he puolustavat ulkoisia miehittäjiä vastaan, vaan jatkavat aseetonta vastarintaansa.
Artikkelissa todetaan, että vieraiden sotilasjoukkojen tunkeutuminen Bahrainiin voi aiheuttaa vaarallisen kierteen Persianlahden shia-muslimien parissa, jotka saavat salaista ja avointa tukea Iranilta, joka on kulissien taustalla kiihottanut shia-muslimeja vastarintaan.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=212199

4. JAPANIN rannikon edustalla tapahtunut maanjäristys, jonka suuruuden Japanin viranomaiset ovat nostaneet 9.0:en Richterin asteikolla, ja sen seurauksena rannikkoa huuhtoneet tsunamit, hyökyaallot, vaurioittivat Fukushiman ydinlaitosta, jossa tapahtui tänään kolmas reaktorin juojarakennuksen hydrogen-räjähdys. Niitä kuvataan hallituiksi, sillä niiden avulla reaktoriytimen kammion paine vähenee mutta samalla radioaktiivista höyryä pääsee karkaamaan ilmaan. Osa uraanisauvoista on viimeisessä räjähdyksessä paljastunut, mutta sen vaikutusta ei vielä osata sanoa. Viranomaisten mukaan radioaktiivisuuden määrä on kuitenkin siedettävän pieni, mutta yli 200 ihmistä on saanut vaarallisen korkean säteilymäärän. Osa ydin-voimalan työntekijöistä haavoittui räjähdyksissä ja osa on saanut vaarallisen korkean säteilyannoksen. Suurin osa heistä poistettiin laitoksesta.

NELJÄNNESSÄ reaktorissa, jonka toiminta oli keskeytetty huollon vuoksi, mutta jonka käytetyt uraanisauvat oli varastoitu reaktorin lähelle, nämä varastoidut uraanisauvat ovat alkaneet palaa kuumetessaan liikaa. Tämä voi aiheuttaa entistä suuremman säteilyvaaran.
Tokion läheisyydessä on mitattu 10-kertaa normaalia korkeampi säteilymäärä.
Ihmisiä, jotka asuvat 30 km:n säteellä laitoksesta, kehotetaan pysymään sisätiloissa.
Ranskan Tokion lähetystöä varoitettiin, että alhaisen tason säteilypilvi saavuttaa Tokion 10 tunnin sisällä.
Vaara laitoksen radioaktiivisen säteilyn leviämisestä ei ole suinkaan vielä ohi. Laitoksen johto on pyytänyt USA:n apua tilanteen saamiseksi hallintaan.
Onnettomuudella on ollut suora vaikutus Japanin talouteen, jonka pörssikurssit laskivat 7 % edellisen päivän 7.6 %:n laskusta. Tämän aiheuttama menetys on 500 miljardia USD.

5. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin Siinailta Israeliin johtavan kaasuputken omistaja EMG-yhtiö ilmoitti Israel-USA Ampal-yhtiölle, että kaasuputkessa sattunut uusi räjähdys viivyttää kaasun toimituksia Israeliin toistaiseksi. Putki suljettiin 5 viikkoa sitten terroristien räjäyttäessä sen. Nyt kokeiltaessa paineen nostamiseksi putkessa korjausten jälkeen, siinä havaittiin vuoto, mikä estää kaasun normaalitoimitukset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142897
- Kinneretin vedenpinta nousi lopultakin punaisen varoitusrajan 213.0 yläpuolelle. Se on nyt 212.95 metriä merenpinnan alapuolella. Viikon viimeiset sateet nostivat vedenpintaa 28 sm, ja koko talven sateet 117 sm. Sadekausi ei ole vielä ohi, mutta sen ei odoteta suuresti parantavan tilannetta. Harmonin vuoren lumen sulaminen voi auttaa, kuten se on aina tehnyt. Alimmillaan Kinneretin pinta oli 11.12.2010, jolloin sen korkeudeksi mitattiin 214.12 metriä merenpinnan alapuolella. Vedenpinnan nouseminen tasolle 208.8 aiheuttaisi sen juoksuttamista vesikanaviin. 21.11. 2001 vedenpinta laski 214.87 metriä merenpinnan alle, alin mitattu korkeus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142879
- Tänään klo 11.00 pidettiin Israelissa 5 minuutin hiljainen hetki Gilad Shalitin vankeuden muistamiseksi. Hän on viettänyt yli 2700 päivää Hamasin pimeässä loukossa, jossa hänen terveytensä on vaarassa. Hänet kaapattiin kesäkuussa 2006. Hamas vaatii hänen vapauttamisestaan tuhatkunta terroristia vapautettaviksi Israelin vankiloista, joissa he kärsivät heille annettuja tuomioitaan Israelin oikeudessa. Heistä n. 450 pitäisi olla vaarallisia terroristeja, joilla on satojen ihmisten henki omallatunnollaan, mikäli heillä sellainen on, mitä jotkut epäilevät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142905
- Kyproksen presidentti Demetrius Christofias lupasi Israelin vierailunsa aikana, ettei Kypros tule avustamaan uusien avustussaattueiden matkaa Gazaan. Hän kauhisteli tilannetta Gazassa, jossa terroristit saavat vapaasti mellastaa, ja ilmaisi syvän tuomionsa ja hylkäämisensä Itamarin murhista, joiden hän sanoi olevan vailla mitään inhimillisyyttä ja vaikeuttavan rauhanponnisteluja alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142898
- Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu esitti kauhistuksensa Itamarin murhista sanoen niitä rikoksiksi, jotka ovat inhimillistä perusoikeutta vastaan, oikeutta elää. Hän ilmaisi tuntemuksensa ministeriönsä web-sivulla.
- http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/turkey-fm-denounces-murder-of-family-members-in-itamar-as-act-of-terror-1.349317
- Vasemmistoa edustavat web-sivut kertovat palestiinalaislähteisiin perustuen, että tusinoittain naamioituja Itamarin asukkaita meni läheiseen arabikylään kivittäen taloja ja asukkaita. Itamarin asukkaat kertovat, että n. 500 asukasta marssi rukousten jälkeen arabikylän liepeille näyttäen plakaatteja, joissa sanottiin että murhan suorittajia seurataan ikuisesti, mutta ettei kukaan kivittänyt ketään. IDF on julistanut murhatutkimukset julkistamiskieltoon vääristeltyjen huhujen vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142902, http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/dozens-of-settlers-hurl-rocks-at-palestinians-near-itamar-settlement-1.349204

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020