MAANANTAI 14.03.11

1. ARVIOLTA 25 000 – 20 000 ihmistä osallistui Itamarin murhauhrien siunaustilaisuuteen jättääkseen viimeiset jäähyväiset perheen jäsenille, jotka olivat 6 vuotta kokeneet edellisen trauman Ariel Sharonin karkotettua heidät kodistaan Gush Katifista. Murhaajat kuitenkin tavoittivat heidät heidän kodistaan Itamarissa kohdistaakseen heihin ”lopullisen ratkaisin”, mikä Hitlerin pyöveleiltä jäi kesken.
Tilaisuus oli mukana olleiden mukaan rauhallinen huolimatta murhaajien osoittamasta raakuudesta viiltäessään kurkun auki pieniltä lapsilta, pienin heistä 3-kuukauden ikäinen, tai suoraan 4-vuotiaan pojan sydämeen kohdistetulla puukoniskulla. Vain muutamia iskulauseita nähtiin hätäisesti pahvitauluihin raapustettuina tilaisuuden aikana ja Jerusalemin kaduilla, ehkä siksi, ettei shokkivaikutus ollut vielä tasaantunut vihaksi.

FOGELIN perheen äidin, Ruthin, isä rabbi Hillel Ben-Yishai kuvaili murhaajan kätten kautta surmattuja raikkaitaan ”puhtaiksi sieluiksi, oikeamielisiksi maailmassa, rakastetuiksi, pyhiksi”. Hän muisteli myös tapahtumia murhatuista tyttärensä lapsista, jotka kuvasivat heidän luonteenpiirteitään: ”Joav, tyttärenpoikani, loistava oppilas, jonka elämä päättyi; Elad, joka aina hymyili vaikka oli polttanut itseään kuumalla vedellä; Hadas, pikkuisin, hän oli aina viehättävä, kaunis, läheinen äidilleen”. Hän lisäsi tähän: ”Kaikkivaltias Jumala, ota meidän ahdistuksemme uhrina Sinulle. Usko meitä, anna meille, kiedo meidät kirkkauteesi heittääksesi pois pimeyden. Sinä tiedät aivan hyvin, kenet Sinä otit.”
TEL AVIVIN päärabbi Israel Meir Lau muistutti mieliin, miten ”juutalaiset 63 vuotta sitten rakensivat oman valtion ja voittivat sille itsenäisyyden ja perustivat sen ylevän armeijan, ja siitä huolimatta tämä kauhun kierre ja kyynelten virta vuotaa, seisoessamme avuttomina tunteinemme, joita on mahdoton ilmaista sanoin”. Hän osoitti sitten sanansa 12.vuotiaalle Tamarille, joka murhan tapahtuman aikaan oli ulkona, mutta päästyään sisälle ensimmäisenä näki murhatapahtuman: ”Yhtenä julmana hetkenä, sinusta on tullut äiti. Sinä olet nyt äiti pikku Roille ja Yishaille, ja sinä olet vain 12-vuotias.”

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu kävi osoittamassa surunvalittelunsa ja osanottonsa surmatun perheen isän ja äidin, Ehud ja Ruth Fogelin, vanhemmille heidän aloitettuaan suruajan, shivan. Hän sanoi puhuessaan heille: ”Israel toteutettiin ahdistusten ja kärsimysten kautta. Mutta emme me ymmärtäneet, että suru olisi näin syvä. Tämä kauhea rikos antaa meille aiheen sanoa: nyt riittää. Turvallisuusjoukot tekevät kaikkensa murhaajien löytämiseksi ja he löytävät nämä rikolliset. Eivät he ole ihmisiä, he ovat eläimiä.”
Hän suoritti tämän valittelu-käynnin pian hallituksen istunnon jälkeen, jossa se antoi oikeuden jatkaa n. 500:n asunnon rakentamista, niistä 48 asuntoa Gush Etzioniin, 300 Modiin Illitiin sekä n. 100 asuntoa Arieliin ja Maale Adumimiin kumpaankin. Asunnot rakennetaan yhteisörajojen sisäpuolelle.

PÄÄMINISTERIN kansliasta todettiin, ettei USA:n tuomio asuntojen rakentamiseksi tullut yllätyksenä, kuten ei PA:n esittämä vastalausekaan, jossa pääministerin lausunnon syytettiin kiihottavan israelilaisten mieliä Palestiinan Auktoriteettia ja sen johtajia vastaan. Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Runeinah totesi, että hallituksen päätös asuntojen rakentamiseksi aiheuttaa vain lisää ongelmia särkiessään kaiken.
PA:n ministeri, vastuualueinaan ”setlementit” ja turvallisuusaita, sanoi, että ”ei ole suljettava pois mahdollisuutta, että ”setlerit” itse suorittivat tämän teon saadakseen aiheen rikoksilleen palestiinalaisia vastaan rakentaa lisää asuntoja ja kahmia lisää heidän maataan”.
PA:n puheenjohtaja Abbas sanoi Israelin radion haastattelussa, ettei hän voi ymmärtää, kuka voisi suorittaa tuollaisia tekoja ja sanoi odottavansa tietoja, ketkä olivat niiden suorittajat. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=212042

3. HALLITUS aloittaa aktiivisen kampanjan PA:n harjoittamaa kiihotusta vastaan. Osoituksena palestiinalaisten päämäärästä on se, että Israelin haudatessa terrorismin uhrejaan, PA pitää juhlatilaisuuden, jossa El-Bireh kylän keskustassa sijaitseva katu juhlallisesti nimettiin terrori-iskussa Israelin rantatiellä surmansa saaneen Dalal al-Mughrabin kunniaksi. Tässä terrori-iskussa 1978 sai surmansa 37 israelilaista ja 71 haavoittui.
NETANYAHU syytti PA:n johtoa epämääräisestä ja vääristellystä syytöksestä, että Itamarin murha oli seurausta Israelin harjoittamasta kiihotuksesta. Sen sijaan PA:n johtajistoon kuuluva ja Abbasin neuvonantaja Sabri Seidam totesi Mughrabin kunniaksi nimetyn kadun avaamistilaisuudessa mm. ”Olemme täällä kansallisen liikkeemme marttyyrien ja kaikkien marttyyreille uskollisten kunnioittamiseksi”. Hän paljasti muistolaatan, jossa on terroristi Mughrakin kuva taustanaan Israelin, Länsirannan ja Gazan kartta.
Kadun avaaminen oli tarkoitus suorittaa USA:n varapresidentti Joe Bidenin vierailun aikana, mutta USA:n esittämän vastalauseen johdosta tilaisuus siirrettiin.
Tilaisuus oli yhtenä aiheena hallituksessa, jossa sitä esitteli kenraali Yossi Kuperwasser, strategisten asiain ministeriön pääsihteeri. Hän esitteli myös ministeriön laatiman ”kiihotus-indeksin”, jolla on tarkoitus seurata PA:n sisällä tapahtuvaa Israelin vastaista kiihotusta. Kuperwasser selitti istunnossa, ettei kysymys ole vain marginaalisesta kiihotuksesta palestiinalaisen yhteisön sisällä, vaan yleisesti hyväksytystä ilmiöstä.

MINISTERIÖN laatimassa dokumentissa, joka laadittiin Palestinian Media Watch (PMW) keräämien ja kääntämien PA:n johtajien lausuntojen, median ja koulukirjojen esittämien kirjoitusten mukaan, Israelin vastainen kiihotus, joka ajoittain kiihtyy anti-semiittiseksi, on oleellinen osa elämän kirjoa PA:n hallitsemilla alueilla, jota kuullaan säännöllisesti hallituksen valvomassa ja yksityisessä mediassa, moskeijoissa ja jota opetetaan koulukirjoissa.
Terroristeille annetaan kunnioitettava asema yhteisön sisällä, sekä mediassa että PA:n järjestämissä seremonioissa, eikä kiihotus loppunut edes 1990-luvulla diplomaattisen prosessin etenemisen aikaan. Seuraavassa muutamia poimintoja ”kiihotusindeksistä”.
- 09.03.2011. Seidam kehotti puheessaan palestiinalaisia kääntämään aseensa Israelia, ”päävihollista”, kohti ja unohtamaan sisäiset erimielisyydet.
- 06.03.2011. PA:n virallinen lehti Al-Hayat al-Jadida julkisti ilmoituksen, että Ramallahin nuorisokeskus päätti nimetä jalkapallokilpailut naisterroristi Wafa Idrisin mukaan, joka pommillaan murhasi yhden ja haavoitti 150 israelilaista Jerusalemissa tammikuussa 2002.
- 24.01.2011 Jeninin alueen kuvernööri ilmoitti ”presidentin” myöntäneen 2000 USD avustuksen Khaldoun Najib Samoudyn perheelle. Samoudy sai surmansa yrittäessään laukausta kaksi putkipommia sotilaita vastaan Bekaot risteyksessä.
- 30.12.2010 Al-Hayat al-Jadida raportoi, että Israel aikoi tuhota Temppelivuoren moskeijat voidakseen rakentaa kolmannen Temppelinsä niiden tilalle.
- Kesäkuussa 2010 PA:n TV julkisti lastenohjelman, jossa juutalaisia kuvataan vihollisiksi ja IDF:n sotilaita villeiksi eläimiksi. Samassa TV-verkossa esitettiin ohjelmaa syyskuusta lähtien, jossa sanottiin, että juutalaisten rukoukset Kotelilla (Länsimuurilla) ovat syntisiä ja epäpuhtaita.
Kupperwasser esitteli useita lainauksia kabinetin ministereille todeten, että kiihotus jatkuu esteettä PA:n sisällä tunnetulla kuviolla: Terroristien ylistämisellä, jihadin liittämisellä osaksi kansallista eetosta, anti-semiittisillä esikuvilla PA:n virallisessa mediassa sekä kieltämällä, että juutalaisella kansalla ja Israelilla olisi historiallisia tai muita yhteyksiä.
Netanyahu kertoi maininneensa Abbasille tämän puhelinkeskustelun aikana kiihotuksesta ja vaatineensa, että PA kieltää kiihotuksen sen sijaan, että se jopa johtaa sitä.(JP, H Keinon) http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211988

4. VARAPÄÄMINITERI Moshe Yaalon sanoi JP:n haastattelussa, ettei rakentamisen elvyttäminen Juudeassa ja Samariassa ole seurausta Itamarin murhatapauksesta, vaan Israelin tulee rakentaa ja kehittää noita alueita PA:n vastatoimista huolimatta. PUOLUSTUSMINISTERI Barak puolestaan esitti vaatimuksen, että Israelin tulee keskittyä ulkomaisen imagonsa nostamiseen ja tehdä kaikkensa rauhankeskustelujen aloittamiseksi uudelleen. Hän suositteli, että tarpeeksi houkuttelevien myönnytysten tarjoaminen saisi PA:n johdon ehkä suostumaan neuvottelupöytään. Barak sanoi pelkäävänä ”ulkomaista tsumania”, jossa kaikki maailman maat kääntyvät Israelia vastaan siksi, ettei se suostu keskeyttämään rakentamista Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa. Koska ne ovat IDF:n valvonnan alaisina ja joihin puolustusministeriö myöntää rakennusluvat, Barak on pystynyt tehokkaasti kuristamaan rakennustoimintaa. Hän vastaa myös autioille kukkuloille valtion maalle ilman hänen lupaansa rakennettujen parakkikylien tuhoamisesta.

YAALON muistutti, että Netanyahun on korkea aika alkaa toteuttaa valitsijoilleen antamiaan lupauksia Juudean ja Samarian kehittämisestä. Hän vakuutti, ettei rakentaminen siellä ole eikä voi olla ”hintalappu” terroristien suorittamista murhista. Hän sanoi, että rakentamisen keskeyttäminen johtui pelkästään USA:n toiveista saada sen avulla PA neuvottelemaan, mutta koska he vain lisäävät kiihotustaan, ei ole mitään syytä jatkaa tätä narrinpeliä.
Samalla vaatimukset puolustusministeri Barakin erottamiseksi kasvavat. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=212033

5. UUTISOTSIKOITA
- Itamarin murhan johdosta mielenosoituksia on järjestetty kaikkialla maassa. Osittaista väkivaltaa raportoidaan Juudeassa ja Samariassa. Palestiinalaiset raportoivat Nablusin alueella viiden auton polttamisesta sekä nuorten juutalaisten kivityksistä Hawaran tarkastuspisteen lähellä, jonka IDF välillä poisti mutta asetti sen uudelleen. Palestiinalaiset pääsivät sen kautta esteettä Nablusista Betlehemiin saakka ilman tarkastuksia. (JP)
- IDF aikoo jatkaa Itamarin murhaajien jahtaamista ilman PA:n poliisin avustusta, ilmeisesti siksi, ettei se täysin luota siihen. Sotilaat ovat haravoineet Itamarin lähialueita ja kyliä kooten kymmeniä nuoria miehiä kuulusteluihin. Vuosi 2010 oli rauhallisin vuosiin, silloin terroristit surmasivat vain 9 israelilaista, vuonna 2009 surmattuja oli 15 ja edellisvuonna 40. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=211880
- Rabbi Seth Mandel, jonka pojan palestiinalaisnuoret hakkasivat kappaleiksi toisen juutalaispojan kanssa Tekoan luolassa 2001 heidän ollessaan retkellä luonnossa, on hyvin selvillä, mitä kipu ja ahdistus läheisen menettämisestä merkitsee ja miltä tuntuu. Hän kuitenkin kyselee, miten kukaan voi sellaisen teon jälkeen jatkaa elämäänsä kuin ei mitään olisi tapahtunut ja miten hän selvittää itselleen sen aiheuttaman trauman ja itsesyytökset. Ehkä tämä on normaalin ihmisen reaktio, mutta muslimiyhteisön antama tuki ja kauhistuttavien ja islamin kunniaksi suoritettujen tekojen yleinen hyväksyminen ja arvostus pystyvät tyynnyttämään nämä inhimilliset tunteet. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=211880
- Japanin tsunami-alueella räjähti toinen ydinreaktorin suojarakennelma, se oli ns. ”hydroräjähdys”, mutta senkään ei uskota vaurioittaneen reaktorin uraanisydäntä. Radioaktiivista säteilyä on kuitenkin päässyt ilmaan, ja yli kahdensadan ihmisen sanotaan saaneen vaarallisen säteilyannoksen. Toiseksi radioaktiivinen säteily leviää lännestä itään kulkevien ilmavirtojen mukana USA:n mantereelle saakka, jonka asukkaita on kehotettu hankkimaan jodipillereitä suojauksekseen. http://www.haaretz.com/news/international/second-explosion-at-stricken-japan-nuke-plant-leaves-six-injured-1.349072
- Egyptin mielenosoitukset ovat laantuneet, mutta nuoret Muslimiveljeskunnan aktivistit vaativat muutoksia järjestön poliittiseen ohjelmaan ja aktiivisuuteen. He haluavat päästä mukaan päättämään maan tulevaisuudesta, minkä Mubarak heiltä kielsi. Sotilasneuvoston johtaja marsalkka Tantawi vaatii Mubarakia palauttamaan anastamansa julkiset valtion varat tai joutua oikeuteen. http://www.haaretz.com/print-edition/features/as-egypt-unrest-subsides-young-muslim-brotherhood-plans-own-revolt-1.349043
- Samarian päärabbi Elyakim Levanon sanoo Itamatin viimeistään osoittavan, että entinen taktiikka neuvotteluista on epäonnistunut ja vaatii asian tarkastamista aivan toisista lähtökohdista. Jotkut kansanedustajat sanovat, että on syytä kokonaan unohtaa esitykset Palestiinan valtiosta, koska se yhteiskunta ei ole siihen kypsä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142878
- Metereologit ennustavat, että Japania uhkaa toinen suuri maanjäristys ja mahdollinen tsunami 70 %:n varmuudella. Nykyinen tsunami tuhosi 20 800 taloa ja miljoona ihmistä on ilman sähköä ja juomavettä. Sähkönjakelun häiriöt aiheuttavat suuria vaikeuksia maan teollisuudelle ja talouden kehitykselle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142868

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020