TORSTAI 02.12.10

1. EILEN keskiviikkona alkoi Israelissa ns. hanukka-aika, jota kestää 8 päivän ajan, ja jonka aikana juutalaiset sytyttävät joka ilta yhden kynttilän + ns. avustajakynttilän aiempien lisäksi siten, että viimeisenä iltana kaikki 8 + 1 kynttilää palavat. Tämä on muistona siitä, kun hasmonealais-ajalla Temppelin uudelleen vihkimisseremonian aikana puhdasta oliiviöljyä Temppelin suurta menoraa varten oli vain päiväksi, mutta ihmeellisesti se riitti 8 päivän ajan, kunnes saatiin valmistettua uutta halachan mukaan hyväksyttävää oliiviöljyä.

KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin osallistui menoran sytyttämisseremoniaan Hebronissa, jossa hän sanoi Israelin kuningaskunnan ja hanukka-tradition syntyneen. Patriarkkain mausoleumissa järjestettyyn tilaisuuteen osallistuivat sotilaita ja paikallisia juutalaisjohtajia.
”Kun me rakennamme Hebronissa, myös Jerusalem tulee rakennetuksi”, Rivlin totesi jatkaen:” Hebron oli Israelin kuningaskunnan synnyinpaikka ja hanukkana itsenäisyys palautui Israelille. Hebron oli perusta oikeudellemme Israelin maahan, moraalinen oikeus, jota ei mikään voi ylittää, ja omistusoikeus, jota ei voida kyseenalaistaa; se oli oikeutemme silloin ja se on oikeutemme tänään,” hän vakuutti.

RIVLIN kosketteli puheessaan oikeutta Juudeaan ja Samariaan näin: ”Hanukka-tarinan saadessa alkunsa Israelin johtaja Shimon Mattiaan poika vastusti urhoollisesti, päättäväisesti ja uskossa vierasta viranhaltijaa ja ulkopuolista hallintoa ja vastasi epäröimättä: ”Emme ottaneet vierasta maata emmekä vieraitten omaisuutta haltuumme, vaan esi-isiemme maan, jonka vihollinen oli aiemmin miehittänyt.” Rivlin asetti kuulijoille kysymyksen: ”Onko meillä valmiutta vastustaa ulkopuolisia tänään samalla tavoin?” Hän jatkoi todeten, että jos Israel luopuu vaatimuksistaan oikeuteen koko Israelin maahan, se johtaa vähitellen koko Israelin olemassaolon oikeuden mitätöimiseen.
”Tänään näemme selvemmin kuin koskaan, että jos me hylkäämme 3 800 vuotta vanhan oikeutemme, tulemme havaitsemaan vaikeaksi puolustaa 62 vuoden ikäistä itsenäisyyttämme”, Rivlin varoitti jatkaen: ”Jos, Jumalan tähden, meidät saadaan vieteltyä ajattelemaan, että olemme ottamassa vierasta maata ja vieraan omaisuutta Arielissa, Maaleh Adumimissa ja Gush Etzionissa ja pääkaupungissamme Jerusalemissa, on kyseenalaista, että pystymme jatkamaan itsenäisenä valtiona.”
Rivlin puhui samaan tapaan aiemmin päivällä Knessetin ”Israelin maan” tilaisuudessa yhdessä Arye Eldadin, Zeev Elkinin ja Danny Dayanin kanssa, joka johtaa Juudean, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvostoa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=197574

2. PA:n hallituksen kansallinen talousministeri Hasan Abu Libdeh totesi tavattuaan Israelin teollisuus-, kauppa- ja työministerin Benyamin Ben-Eliezerin, että PA on valmis allekirjoittamaan rauhansopimuksen Israelin kanssa 3-6 kuukauden sisällä. Nämä kaksi ministeriä tapaavat toisensa säännöllisesti edistääkseen kauppaan ja talouteen liittyviä kysymyksiä huolimatta siitä, että virallisesti keskustelut hallitusten välillä ovat poikki.

LÄHI IDÄN lehdistöklubin järjestämässä tilaisuudessa keskiviikkona heidän nähtiin hymyilevän toisilleen leveästi ja kättelevän ystävällisesti nauttien hanukka-tarjottimen antimista, mutta heidän käsityksensä rauhanprosessista olivat jyrkässä ristiriidassa, kertoo tilaisuutta seurannut JP:n kolumnisti Tovah Lazaroff.

Libneh väitti kiven kovaan, ettei mitään rauhankeskusteluja voida käydä samaan aikaan, kuin Israel rakentaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, minkä Ben-Elezer kiisti huomauttaen, etteivät ne mitenkään sulje pois toisiaan. ”Näin on tapahtunut aiemminkin, viimeksi Olmertin ollessa pääministerinä, eikä kukaan purnannut vastaan”.
Libneh väitti, että rakentaminen ”setlementeissä” on laitonta ja sekoittaa rauhanprosessia. Hän toisti Abbasin omaksumaa hokemaa, että Israelin tulee valita ”setlementtien” ja rauhan välillä, ja sanoi toivovansa, että Israel valitsee oikein.

Ben-Eliezer huomautti, että rakentaminen on jatkunut kaikkien Israelin hallitusten aikana, ja sitä jatkettiin Oslon sopimusten allekirjoittamisen aikaan, eikä se häirinnyt ketään. Hän totesi, että Netanyahun hallitus edustaa oikeistolaista näkemystä ja siitä huolimatta hän on valmis keskustelemaan rauhasta, mihin Libneh heitti takaisin: ”Tulkoon hän sitten ja julistakoon jäädytys II:n Länsirannalle, mutta Netanyahu ei ole rauhan mies.” Hän väitti, että erot osapuolten välillä ovat lopultakin vähäiset ja ne voidaan tasoittaa lyhyessä ajassa.
Ben-Eliezer ilmaisi toiveensa saada palestiinalaisten talous kukoistamaan, koska se edistää ns. taloudellista rauhaa, jota Netanyahu on tarjonnut, ja kehotti jättämään politiikan syrjään silloin, kun keskustellaan taloudellisista kysymyksistä.
Tämä ei kuitenkaan sopinut Libnehin pirtaan, joka väitti, että Israelin ja varsinkin Länsirannan juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikotointi on hyväksyttävä, kuten ilmeisesti myös kielto palestiinalaisten työntekijöitten työskentelemisestä juutalaisten maatiloilla ja yrityksissä, vaikka PA:n hallituksella ei ole tarjota heille vaihtoehtoista työtä. Tämä kuuluu Marxin kurjistumisteoriaan, jota PA näyttää toteuttavan kansan nostamiseksi vastarintaan. Libneh tunnusti talouden nousseen, mutta piti taloudellista rauhaa illuusiona. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=197581

3. Jerusalemin paikallinen suunnittelu- ja rakennustoimikunta hyväksyi 625 uuden asuntoyksikön rakennussuunnitelmat Pigat Zeeviin uuteen lähiöön, jota kutsutaan nimellä ”Pohjoinen Pisgat Zeev”. Asiasta kertoi TV-10 eilen illalla. JP:n toimiston laatimassa artikkelissa muistetaan kertoa huolellisesti, että tämä ”vastoin USA:n hallituksen kovaa kritiikkiä”.
JP:n artikkelissa kerrotaan sitten marxilaisen Peace Now painostusjärjestön tietoihin perustuen, että lokakuun 30. päivänä Mughrabi-kävelysilta hyväksyttiin Länsimuurin kupeeseen; marraskuun 5. päivä hyväksyttiin 1 345 asuntoyksikköä Har Homaan, ja nyt 25. marraskuuta hyväksyttiin 625 asuntoyksikön rakentaminen Pisgat Zeeviin.
On kuitenkin muistettava, että suunnitelmat menevät paikalliskomiteasta sisäministeriön alaiseen aluekomiteaan, joka antaa lopullisen luvan suunnitelmien jatkamiseksi.
Artikkelissa todetaan ilmeisesti Peace Now raporttiin viitaten, että Netanyahu antoi myöten oikeistolaisten ja Shas-ministerien painostukselle jatkaa rakentamissuunnitelmia ennen seuraavaa jäädytystä, mistä raportin tekijä näyttää olevan varmistunut.
Netanyahu kokosi Likudin keskuskomitean viikon alussa rauhoittaakseen tilannetta ja kertoakseen, että hän edelleen odottaa USA:n kirjallista dokumenttia 11.11.2010 pidetystä neuvottelutilaisuudesta New Yorkissa voidakseen esitellä sen hallitukselle. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=197583

4. PA:N pääministeri Salaam Fayad kertoo AP:n haastattelussa, että Palestiinan valtio on valmis julistettavaksi elokuussa 2011. Hän kertoi tästä tutkiessaan journalistin kanssa soratietä, jonka IDF oli käynyt katkaisemassa, koska se on rakennettu ilman lupaa Israelin hallitsemalle C-alueelle Samariassa alueella, joka on suunniteltu luonnonpuistoksi.
Fayad muistutti journalistia, että hän vastustaa aktiivisesti Israelin hallituksen toimia ja siksi hän aloittaa erilaisia projekteja tarkoituksellisesti ilman Israelin lupaa ja alueille, jotka ovat Israelin sekä siviili- että turvallisuusvalvonnan alla. Tämä tie on yksi tällaisista, jotka Fayad oli rakennuttanut ilman lupaa ja vakuutti korjaavansa sen välittömästi.

Fayad kertoi vieraalleen, että tietoisilla tottelemattomuus-toimillaan hän haluaa viestiä kansalleen, että Palestiinan valtion itsenäisyys on tosiasia, jos he eivät menetä uskoaan. Hän sanoo antaneensa taisteluhaasteen Israelin hallitukselle nähdäkseen, kuinka kauas hän pystyy venyttämään toimiaan ilman, että Netanyahu puuttuu niihin. Hänen toimensa ovat olleet sitä luokkaa, että sivusta katsoen ihmetyttää, miksei Israelin hallitus ole reagoinut niihin millään tavoin, vaikka ne ovat vastoin Oslon ja sitä seuraavia sopimuksia Israelin ja PA:n välillä. Rawabin 40 000 asukkaan kaupungin rakentaminen koordinoimatta sen infrastruktuuria Israelin kanssa on enemmän kuin haaste, se on selvä sopimusten rikkominen, koska molempien osapuolten tulee niiden mukaan pidättyä yksipuolisista toimista, joilla olevaa tilannetta radikaalisti muutetaan.
Tämä klausuuli koskee PA:n toimia siinä kuin Israelinkin. Muita tämän tapaisia toimia ovat arabimarkkinatorin rakentaminen Hebroniin siten, että se tukkii Kiryat Arbasta Patriarkkain mausoleumille johtavan tien. Turistikeskuksen suunnitteleminen Jerikon lähelle Suolameren pohjoispäähän on samoin tehty ilman sopimuksia Israelin kanssa, sekä kansainvälisen lentokentän rakennussuunnitelmat Jordanjoenlaaksoon. Ihmettelyä herättää, kuinka kauan Netanyahu sallii tämän hänen arvovaltansa ilmeisen väheksymisen ilman vastatoimia?
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=197513

5. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin pääministeri Gazassa Ismael Haniyeh sanoo, että Hamas hyväksyy rauhan-sopimuksen Israelin kanssa, jos se tehdään kansanäänestyksen kautta. Hän sanoi Hamasin etsivän yhteyksiä länsivaltojen kanssa ja ettei Hamas halua olla este vaan osa ongelman ratkaisemiseksi. Abbas syytti äskettäin Irania, että tukemalla Hamasia se estää Israelin ja PA:n välisten ongelmien ratkaisemisen ja rauhansopimuksen synnyn. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140960
- Knessetin jäsenet saivat hanukka-tervehdyksen, johon liittyi lahja ruokarukouksen ja hanukka-siunauksen lisäksi, sekä muistutuksen, ettei Ehud Olmert ole enää Israelin pääministeri, mutta myöskään Mahmoud Abbas ei ole PA:n ”presidentti”, sillä hänen mandaattinsa päättyi tammikuussa 2009. Abbas on kuitenkin jatkanut laittoman hallituksensa kanssa julistamatta uusia vaaleja, kuten hänen olisi pitänyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140954
- Arabit Juudeassa ja Samariassa ovat tuohtuneita siitä, että juutalaiset, nuo hyväkkäät, ovat pystyttäneet ylisuuria hanukka-kynttelikköjä pitkin maaseutua. Yksi tällainen oli pystytetty PA:n web-sivun mukaan Tapuah-risteykseen Nablusin lähelle, jossa kynttelikön väitetään innostavan alueen ääriuskonnollista juutalaisväkeä ja liittyvän juutalaisen uskonnollisiin rituaaleihin ”setleri-ideologian” levittämiseksi Länsirannalle. Sen merkitys on kuitenkin lähinnä kansallinen, joskin siihen liittyy Temppelivuoren puhdistaminen makkabealais-aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140950
- Israelin ja Egyptin välisestä rajasta on tullut todellinen ongelma, sillä sen kautta Israelin tulvi viimeisen kuukauden aikana 1940 laitonta rajanylittäjää. Vuositasolla heidän määränsä on ollut n. 12 000, mutta se näyttä nousevan rajusti. Ei ole enää kyse lirisevästä purosta vaan virrasta, vaikka sateista ei ole tietoakaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140955
- Israelilla näyttää olevan vaikeuksia löytää korkeita johtajia, joilla ei olisi poliisi-kuulusteluja takanaan tai odottamassa. Viimeiseksi poliisin ylitarkastajaksi suunniteltu Bar Lev sanoutui irti ehdokkuudesta ja hänen seuraajansa on samassa liemessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140952
- Libanonin pääministeri Saad Haririn suositukset Iranin ylimmältä kaitsijalta Ali Khameneilta, jolla WikiLeaksin mukaan on syöpä, oli vahvistaa yhteyksiä Hizbullahin kanssa oman asemansa säilyttämiseksi. Hizbullahin uskotaan valmistelevan iskujen aloittamista Israelin puolelle kaivamiensa tunnelien kautta, jos Rafik Haririn murhaa tutkiva komitea syyttää sen johtajia. http://www.haaretz.com/blogs/mess-report/will-hezbollah-go-to-war-against-israel-to-avoid-civil-strife-in-lebanon-1.328379
- WikiLeaksin mukaan Irlanti esti USA:n toimittamasta aseita Israelille. Turkin pääministeri Erdogan uskoo, että Israel on WikiLeaksin paljastusten takana. Samalla hän syyttää USA:n virkailijoita mustamaalaamisesta syyttäen, että hänellä olisi 9 salaista pankkitiliä, joihin hän kerää lahjusvaroja. http://www.haaretz.com/news/international/turkey-pm-lashes-at-u-s-diplomats-for-wikileaks-slander-1.328246, http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/senior-turkey-official-says-israel-behind-wikileaks-release-1.328373

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021