SUNNUNTAI 01.08.10

1. SAUDIKUNINGAS Abdullah teki harvinaisen vierailun Beirutiin perjantaina, mihin liittyi myös Syyrian presidentti Bashar Assad. Vierailun tarkoituksena oli tasoittaa jännitystä, mikä on muotoutunut Lähi Idän kansojen välille keskittyen tällä kertaa Libanoniin.
Saudi Arabia ja Syyria ovat olleet erittäin vihamielisissä väleissä Libanonin pääministeri Rafik Haririn murhan jälkeen vuonna 2005, josta syytettiin Syyrian johtoa. Haririlla oli läheiset suhteet Saudi Arabian hallitsijan kanssa, eikä Abdullahille ollut helppoa hyväksyä tilannetta, jossa murhasta epäilty näyttää pääsevän ilman syytteitä.

MURHAA tutkiva kansainvälinen tribunaali on vuosia kestäneitten tutkimustensa tuloksena alkanut vihjailla, että syyllinen onkin Hizbullahin jäsen, jonka pääsihteeri Hassan Nasrallah esitti välittömästi vertahyytävän uhkauksen, että jos Hizbullah todetaan syylliseksi, järjestö ei suostu tuomittavaksi ilman jälkiseurauksia. Libanonin pääministeri Saad Hariri pyysi tribunaalia siirtämään epäillyn nimeämisen otollisempaan ajankohtaan peläten Hizbullahin aseellisia vastatoimia.

ASSAD ilmoitti Beirutissa, ettei Hizbullah ole syyllinen Rafik Haririn murhaan; hän kai tiennee, kuka on syyllinen, muuten on vaikea ymmärtää hänen vakuuttelujaan. Assad lähetti kovasanaisen viestin murhaa tutkivalle tribunaalille varoittaen, että syytökset Hizbullahia vastaan vaarantavat Libanonin nykyisen rauhantilan ja vaati tutkimusten lopettamista tai ”etsimään todellisen syyllisen”, joka hänen tietojensa mukaan on Israel.
Assad vakuutti, että Syyria tulee joka tapauksessa seisomaan Hizbullahin tukena oli tribunaalin päätös mikä tahansa. Hizbullahin syyttäminen Rafik Haririn murhasta on Assadin määritelmän mukaan punainen hälytysraja, jota ei tule ylittää.
Pääsihteeri Hassan Nasrallah matkustanee lähi aikoina Damaskokseen keskustellakseen kuningas Abdullahin kanssa käydyistä neuvotteluista.

Saudikuningas Abdullah kuunteli Assadin mielipiteitä heidän tavatessaan, mutta ei halunnut kommentoida niitä. He molemmat matkustivat perjantaina Beirutiin tavaten siellä sekä presidentti Suleimanin että pääministeri Haririn, jonka kanssa Abdullahilla oli myös kahdenkeskinen keskustelutilaisuus. Syyrian ulkoministeri Walid Al-Muallem tapasi tilaisuuden jälkeen Hizbullahin edustajan informoiden tätä keskusteluista. Johtajien keskustelujen tuloksena vakuutettiin tarvetta vahvistaa arabien yhtenäisyyttä, mitä Iranin vaikutus on alkanut pahasti hajottaa, sekä Libanonin turvallisuutta. Syyria on kuitenkin vakuuttanut eri tilaisuuksissa, ettei se luovu Iranin suhteistaan.

QATARIN hallitsija sheikki Hamad bin Khalifa al-Thani vieraili seurueensa kanssa muutamissa kylissä Libanonin eteläosissa, joiden uudelleenrakentamista hän tuki varoillaan. Hänen mukanaan oli Libanonin presidentti Michel Suleiman, ja seurueeseen liittyi myöhemmin pääministeri Saad Hariri sekä Hizbullahin Libanonin eteläosan sotilaskomentaja sheikki Nabil Kaouk. Qatarin yksinvaltiaan vierailun katsotaan vahvistavan Hizbullahin asemaa ja vakuuttavan Qatarin tukea ”alueen puolustamiseksi Israelia vastaan”.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3927529,00.html
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=183206

2. PA:N johto kieltää, että se olisi livennyt tuumaakaan ehdoistaan suorien keskustelujen aloittamiseksi Israelin kanssa, mutta myöntää joutuneensa hillittömän kansainvälisen painostuksen alaiseksi. USA:n hallitus on jopa uhannut, ettei se voi panostaa Israelia uusiin myönnytyksiin, ellei PA osoita joustavuutta, ja voi vetäytyä syrjään koko prosessista.
Hamas on vihjaillut, että Abbas on suostunut keskustelutavan muutoksiin saamatta vastauksia vaatimuksiinsa ehtona suostumukseen. PA:n johto esitti kirpeää kritiikkiä Hamasin väitteistä syyttäen sitä valehtelusta palestiinalaisille.
JOTKUT palestiinalaisryhmät ovat syyttäneet arabiliittoa taipumisesta USA:n painostuksen alla ilman kirjallisia vakuutuksia rauhankeskustelujen tulevaisuudesta.
PA:n taholta syytetään, että Obaman henkilökohtainen painostus vähentää PA:n uskottavuutta palestiinalaisten keskellä, mihin myös EU on syyllistynyt.

PA:n pääneuvottelija Saed Erekat myöntää tunteneensa paineen kovuuden, mutta kieltää samalla huhut, joitten mukaan keskustelut voisivat alkaa ramadanin jälkeen syyskuun puolivälissä. Hän sanoo, että avain on nyt Netanyhaun käsissä; jos tämä suostuu heidän vaatimuksiinsa lopettamalla kaiken toiminnan ”setlementeissä”, tunnustaa kahden valtion periaatteen, ja lopettaa kaiken rakentamisen myös Jerusalemin itäosissa, keskustelut voivat alkaa välittömästi. Vaatimuksia oli muitakin, mutta hän kai unohti mainita niistä.
PLO:n hallituksen jäsen Hanan Ashrawi vertaa painostusta kiristykseen todeten, ettei hän ole koskaan ennen tavannut näin kovaa painetta palestiinalaisia kohtaan.
PA:n ja PLO:n johto ovat liikuttavan yksimielisiä siinä, etteivät epäsuorat keskustelut ole saaneet mitään aikaan, eikä niistä julkisuudessa ole edes hiiskuttu mitään.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon, joka havittelee toista kautta joulukuun 2011 jälkeen, vaatii rakennuskiellon jatkamista Juudeassa ja Samariassa ja sen ulottamista myös Jerusalemin itäosiin. Puolustusministeri Ehud Barak tapasi hänet viime viikolla Washingtonin matkansa aikana, mutta hän luikahti ulos rakennuksesta kellarin kautta välttääkseen journalistien häiritsevät kysymykset. Barak tiettävästi antoi suostumuksensa kansainvälisen tutkimuksen suorittamiseksi Mavi Marmara aluksen tapahtumista 31. heinäkuuta.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=183230

3. SAEB EREKAT sanoo palestiinalaisten esittäneen George Mitchellille rauhan-
suunnitelmansa jo kaksi kuukautta sitten, mutta tämä ei ole vastannut siihen mitenkään. Erekat ei suostunut kertomaan lähemmin, mitä suunnitelma sisältää, mutta kehui sitä yksityiskohtaisemmaksi kuin mitään ennen sitä laadittua ja että se on suosiollisempi Israelia kohtaan kuin edelliset, joita hän on nähnyt. Epäsuoran järjestelmän mukaisesti Erekatin tarkoituksena oli, että Mitchell esittää suunnitelman Israelin neuvotteluille, antaen siitä Mitchellille omat huomionsa. Tätä ei ole tapahtunut.

EREKAT kielsi tiedot, että Obaman kirje ja viestit PA:lle olisivat uhkauksia. Hän sanoi USA:n hallituksen tarjoavan apuaan ja seisovan PA:n rinnalla keskusteluissa Israelin kanssa.
Hän myös tuomitsi Gazasta Israelin puolelle ammutut raketit vaatien aselepoa, jonka päämääränä tulee olla vihollisuuksien asteittainen lopettaminen. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=183258

4. GAZASTA ammutut raketit, joista perjantaina ammuttu aiheutti tuhoa asuinkerrostalolle Ashkelonin asutusalueella ja sai useita ihmisiä shokkitilaan, antoivat IAF:n koneille kiihokkeen iskeä salakuljetustunneleita vastaan Siinan ja Gazan rajalla, ja perjantai-iltana iskuun Hamasin koulutusrakennusta vastaan, jossa Hamasin rakettiasiantuntija Issa Batran, 42, Hamasin izzadin al-Qassam sotilaallisen siiven Gazan komentaja, sai surmansa. Palestiinalaislähteiden mukaan 13 henkilöä haavoittui, IAF:n mukaan 11.

IDF:n lausunnossa sanotaan mm.: ”IDF ei siedä hyökkäyksiä Israelin siviilejä tai sotilaita vastaan ja tulee osoittamaan lujuutta ja voimaansa ketä hyvänsä vastaan, joka yrittää terrorisoida Israelia”.
Raketti- ja kranaatti-iskut jatkuivat Gazasta viikonvaihteen ajan. Lauantaina iltapäivällä ammuttu raketti osui Sderotin laidalla sillä hetkellä tyhjän koulurakennuksen katolle tuhoten kolme huonetta sisällä rakennuksessa.

HAMASIN ilmoituksen mukaan sotilasjohtaja Batran välttyi useilta yrityksiltä hänen henkeään vastaan, mutta hänen vaimonsa ja viisi hänen lapsistaan saivat surmansa operaatio cast lead aikana Burej-pakolaisleirissä Batrania vastaan tehdyn teloitusyrityksen aikana. Hamasin johto ilmoitti kostavansa sotilaskomentajansa kuoleman.
IAF:n toinen ohjusisku kohdistui salakuljetustunneleita Siinain rajalla sekä aseiden valmistus-pajaa vastaan Gazan keskiosalla.

ISRAELISSA arvioidaan, että perjantaina ammuttu Grad-tyyppinen Katjusha-raketti, joka on luultavasti salakuljetettu Siinain kautta, oli vastauksena arabiliiton päätökseen PA:lle suostua suoriin keskusteluihin Israelin kanssa. Netanyahu sanoi, että hän pitää rakettitulta Gazasta hyvin vakavana kirjoittamattoman rauhantilan rikkomisena. Ulkoministeriö pyysi YK:n lähettilästä Gabriela Shalevia jättämään vastalauseen YK:n pääsihteerille virallista tuomiota varten. YK:n paikallisedustajan Robert Serryn edustaja Richard Miron antoi harvinaisen kovasanaisen lausunnon Gazasta Israeliin ammutuista raketeista sanoen sen olevan terrorismia ja rikkovan kansainvälistä lakia PA:n yrittäessä käynnistää rauhankeskusteluja Israelin kanssa. USA:n hallituksen lausunnossa esitettiin sen syvä huoli jännityksen kohoamisesta, mutta ei esitetty tuomiota vaan vaadittiin osapuolia itsehillintään.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=183245

5. UUTISOTSIKOITA
- Romaniassa helikopteriturmassa kuolleet kuusi IDF:n sotilasta haudattiin perjantaina iltapäivällä omaisten ja IDF:n edustajien läsnäollessa. (JP)
- IDF ampui kolmea palestiinalaista kohti Gazan rajan lähellä kielletyllä sotilasalueella heidän lähestyessään turva-aitaa. Miehet haavoittuivat tulituksessa. (JP)
- Beit Shemesin lähellä lauantai-iltana syttynyt tulipalo oli luultavasti tuhopoltto, arvioivat JNF:n edustajat Palossa tuhoutui 3,5 ha metsää lähellä luolastoa. Tuli saatiin hallintaan 15 JFN:n palomiehen ja pakallisen palokunnan voimin. (JP)
- Dubaissa Hamasin salamurhaan osallistuneet saivat luultavasti rahallista tukea amerikkalaisilta yhtiöiltä. Amerikkalaiset tutkijat kertoivat The Wall Street Journalistille, että jotkut Mahmoud al-Mabhouhin salamurhaan osallistuneet saivat varoja internetin välityksellä amerikkalaisten yhtiöiden kautta. Israelilainen Mossadin agentti Uri Brodsky odottaa oikeuden päätöstä valitukseen hänen luovuttamisekseen Puolasta Saksaan. Hänen väitetään osallistuneen saksalaisella väärällä passilla operaatioon, minkä hän itse kieltää. (JP)
- Iran investoi 46 miljardia USD öljyjalostamoiden rakentamiseksi sanktioitten vastapainoksi. Kiina investoi 40 miljardia USD Iranin kaasu- ja öljykenttiin. (JP)
- SDE Energy Ltd rakentaa 50 megawatin aaltojen liikkeisiin perustuvan voimalan Jaffan rannikon edustalle. Sen asentama muuntaja tuottaa sähköä 60 kilowattia/tunti vauhdilla. Alustava kokeilu maksaa 400 000 USD yksityisrahoituksella. (JP)
- Bill ja Hillary Clintonin tytär Chelsea sai juutalaissyntyisen puolisonsa Marc Mezvinskyn perjantaina Rhinebeckissä Nyw Yorkissa. Hän harkitsee kääntymistä juutalaisuuteen. (JP) http://www.haaretz.com/news/international/rabbi-co-officiates-as-chelsea-clinton-weds-in-exclusive-n-y-ceremony-1.305255
- Sekä al-Qaida Jemenissä että Hamas Gazassa aikovat kumpikin muodostaa oman armeijan käyttäen Hizbullahin armeijaa mallina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138866
- Washingtonissa ja Lähi Idässä on kierrellyt vahvistamattomia huhuja, että kuningas Abdullah oli vähällä menettää kruununsa hänen serkkunsa prinssi Bandar bin Sultan bin Abdul Azizin kaappausyrityksen seurauksena. Huhun mukaan Bandar on kotiarestissa, toisen mukaan Coloradossa. Huhun mukaan Abdullah olisi saanut tiedon kaappausyrityksestä Bashar Assadilta, joka sai sen Venäjän tiedostelun kautta. Toisen arvion mukaan koko huhu on Iranin sepittämä Abdullahin nöyryyttämiseksi.
http://sn117w.snt117.mail.live.com/default.aspx?wa=wsignin1.0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019