PERJANTAI 27.07.10

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu suunnittelee itse hoitavansa avainkysymykset Mahmoud Abbasin kanssa kahden viikon välein pidettävissä keskusteluissa ja antaa yksityiskohdat hoidattaviksi keskustelutiimien kesken. Tämä voisi olla oikea tapa pitää asiat hanskassaan. Netanyahun tiimiin kuulunevat Yitzhak Molcon johdolla kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Uzi Arad, ulkoministeriön Lähi Idän osaston apulaispääsihteeri Yaacov Hadas, pääministerin sotilas-attashea kenraali Yohanan Locker, politiikan suunnittelujohtaja Ron Dermer sekä puolustusministeriön ja armeijan edustajat.

PÄÄMINISTERI kutsui lähimmät avustajansa neuvotteluun torstaiksi käydäkseen läpi huolestuttavia uutisia, että rakennuskiellon jatkaminen voi muodostua kynnyskysymykseksi suorien neuvottelujen aloittamiseksi, ja toiseksi valmistellakseen ensi viikon torstaiksi suunniteltua keskustelujen alkamistilaisuutta. Netanyahu painottaa johtajien kahdenkeskisten tapaamisten tärkeyttä säännöllisin välein, joissa selvitetään ydinkysymykset pääpiirteittäin keskustelutiimien huolehtiessa detaljeista.
PA:n johto uhkailee toistuvasti, ettei se osallistu alkamistilaisuuteen, ellei Israel suostu jatkamaan rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Kukaan ei sen sijaan ole vaatinut tasapuolisuuden nimissä palestiinalaisten rakentamisen kieltoa, koska sikäli kuin ymmärretään, Juudea ja Samaria ovat ”kiistanalaisia” alueita, mihin määritelmään Israel on vuosien varrella alistunut omaa tyhmyyttään eikä vaatinut asian käsittelemistä San Remon konferenssin 1920 ja Kansainliiton päätöslauselman vuodelta 1923 mukaisesti, joissa nämä alueet sisältyivät juutalaisten kansalliseen kotiin Jordanjoesta Välimereen.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kehotti pari päivää sitten Israelia tarttumaan ”historialliseen” tilaisuuteen rauhan saavuttamiseksi välittömillä suorilla keskusteluilla. Mutta seuraavana päivänä Hamas, PFLP, DFLP, Islamic Jihad ja muut sirpaleryhmät esittivät vaatimuksen Abbasin eroamiseksi kaikista tehtävistään, koska hän taipui USA:n painostuksen alla ja luopui ennakkoehdoistaan keskustelujen aloittamiseksi. Oppositioryhmien edustajat tapasivat Damaskoksessa eilen.
HAMASIN edustaja Izzat Risheq Damaskoksen kokouksessa totesi läsnäolijoitten sopineen vaatimuksesta, ettei Abbas ole enää luotettava valvomaan palestiinalaisen kansan etujen toteutumista ja hänen tulee sen tähden erota kaikista tehtävistään.
Abbas selitti mielenmuutostaan suostuessaan kuitenkin osallistumaan Washingtonin tilaisuuteen todeten, että PA menee sinne omasta halustaan. Vaatimuksestaan rakennus-kiellosta hän selitti, ettei se ole ennakkoehto, koska se sisältyy useisiin kahdenkeskisiin sopimuksiin, ja Oslon sopimuksista lähtien kumpikin osapuoli suostuu välttämään olosuhteiden muuttamista alueella. Täten Israel välttää rakentamasta Juudeassa ja Samariassa ja PA lupaa, ettei se yksipuolisesti julista Palestiinan valtiota, Abbas analysoi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=186149 http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=186146

2. RAKENNUSKOHTEIDEN hyväksyminen Jerusalemin itäosiin väheni dramaattisesti USA:n varapresidentti Joe Bidenin maaliskuun Israelin vierailun jälkeen, toteavat kaksi ääri-vasemmistolaista NGO-järjestön nimellä kulkevaa painostusryhmää Ir Amim ja Peace Now. Näiden järjestöjen julkistamiin tilastoihin on kuitenkin suhtauduttava tietyllä varovaisuudella, sillä niiden tapa koota tietoja ja käsitellä niitä ei vastaa yleisesti hyväksyttäviä normeja.

JP:n artikkelissa, jonka laati Melanie Lidman, todetaan, että viiden kuukauden sisällä Bidenin vierailusta vain kourallinen pieniä projekteja, kaikkiaan 433 taloyksikköä, on vahvistettu. Kolmen kuukauden aikana ennen Bidenin vierailua hyväksyttiin viisi suurta rakennus-kohdetta, joissa on 3 171 taloyksikköä, joillakin suunnitteluasteilla. Aiemmista kohteista ei artikkelin mukaan ole käytettävissä tietoja.
ULKOMINISTERI Lieberman on joittenkin muitten poliitikkojen tavoin todennut, että rakennus-kielto on ollut voimassa Jerusalemissa 10 kuukauden ajan, vaikka sitä ei ole virallisesti julkistettu. Jerusalemin pormestari kiistää tiedot rakennuskiellosta Jerusalemin itäosissa.
SISÄMINISTERIÖN edustaja sanoo, että rakennuskohteiden hyväksymisen taantuminen Jerusalemin itäosissa on seurausta Netanyahun asettaman seurantaryhmän toimista, mutta myös luonnollisesta hyväksymismenettelyn vaihteluista. Mutta Meretzin edustaja vahvistaa, että rakennusprojektien hyväksyminen on taantunut selvästi viimeisen 5 kuukauden aikana. Hän painottaa, ettei USA estä rakentamista vaan suunnitelmien hyväksymistä, mikä käytännössä johtanee samaan lopputulokseen, eli rakentamisen tyrehtymiseen. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186150

3. OBAMAN hallitus lähetti käsikassaransa Dennis Rossin Israeliin varmistamaan, ettei rakennuskieltoasia nouse estämään Obaman ensi viikon torstaiksi järjestämää ”vaalitilaisuutta”, jonka yhteydessä pidetään ensin gala-illallinen keskiviikkona – varmaan tervetullut katkos Abbasin ja hänen tiiminsä muitten ”rauhanneuvottelijoitten” ramadan paaston lieventämisemiseksi – ja jatketaan torstaina juhlallisena keskustelujen alkamis-tilaisuutena, joissa Netanyahu ja Abbas pakotetaan taas kerran puristelemaan toistensa käsiä. Edellisessä Obaman johtamassa tilaisuudessa Abbas kaiveli korvaansa epävarmana eikä Netanyahu löytänyt sopivaa asentoa tuolilleen nykytellen sitä hermostuneena lähemmäs pöytää. Ei ole ilmoitettu, mitä muuta ohjelmaa tilaisuuden kuvaamisen lisäksi on tarkoitus suorittaa. On puhuttu, että rakennuskiellon jatkaminen on ainakin esillä, mutta siitäkään ei ole varmuutta. Abbas on viime päivinä luistellut aiemmista kovista uhkauksistaan eikä enää vaadi ehdotonta kieltoa, vain periaatteellista hyväksymistä Netanyahun taholta. Turvallisuutensa vakuudeksi Abbas kuitenkin lähetti kaikille osapuolille sitä koskevat kirjeensä, joissa hän selittää vaatimuksensa, jotka eivät ole ennakkoehtoja vaan toteamuksia.
TILAISUUKSIEN ”emäntänä” toiminee Hillary Clinton Obaman varovaisuuden vuoksi pysytellessä parrasvalojen ulkopuolella, ettei tule sanoneeksi liikaa, kuten hän on tehnyt viime aikoina joutuen antamaan selityksiä, mitä oli tarkoitus sanoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139345
Poliitikot ovat kierrelleet kouluissa hakeakseen vaikutelmia, miten siellä asioita katsotaan ja toiseksi antaakseen Netanyahulle muistutuksen, että ainakin koulujen rakennustarpeet on tyydytettävä kiellosta huolimatta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.

4. ISRAELIN poliitikot ja päättäjät ovat siinä määrin kiinni rauhankeskusteluissa ja niihin liittyvissä rakennuskieltoasioissa, etteivät huomaa ollenkaan paljon tärkeämpiä asioita, kertoo DEBKAFILE (DF) artikkelissaan, joka käsittelee Obaman tarjoamaa ydinvarjoa Israelille, jota kuitenkin esim. USA:n lehdet laajasti raportoivat.
DEBKAFILE toteaa ensiksi, että diplomaattilähteet sekä Washingtonissa että Jerusalemissa uskovat, että Israel on selvästi aktivoinut suunnitelmaansa iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan, koska näyttää, ettei USA tee mitään asian eteen. Päinvastoin USA tyynnyttelee Israelin päättäjiä, ettei Bushehrin voimalasta ole mitään vaaraa Israelille, koska sitä valvotaan tarkasti kuitenkaan kertomatta, että Iranilla on ainakin kaksi laitosta, joissa Iranin oman ilmoituksen mukaan voidaan rikastaa uraania 20 %:n tasoon. Jatkaminen siitä 90 %:n tasoon ydinpommia varten käy paljon nopeammin. Molemmat reaktorit sijaitsevat Natanzissa.

IAEA:n uusi pääsihteeri Yukiyu Amano vieraili viikon aikana Israelissa vakuuttaen, että hänen johdollaan tarkastusmenettely on paljon luotettavampaa kuin El-Baradain aikana. Torstaina Israelissa vieraili Daniel Shapiro, USA:n Lähi Idän turvallisuusneuvoston puheenjohtaja ja Israelin ystävänä tunnettu. Eikä Shapiro tullut tyhjin käsin, arvioi DF.

Hänellä oli Obaman hallituksen vakuuttelut, että Israelista on tarkoitus muodostaa yksi maailman vahvimmista sotilasvaltioista, mutta se ei tule ilman kytkentöjä. Jos Netanyahu toimii kuten Obaman hallitus toivoo, USA tulee asettamaan ydinvarjonsa Israelin ylle. Tämä toteutunee siten, että USA varastoi ydinaseitaan Israeliin – varmaankin tarvittavin kuljetusvälinein varustettuina – ja USA antaa Israelin merivoimille ydinsukellusveneitä, yksi hyökkäysalus, toinen ballistisin ohjuksin varustettuna. Lisäksi USA voi myydä Israelille F-22 Rapter stealth koneita, joita pidetään maailman edistyneimpinä ennen F-35 konetta, joka valmistunee 2015. Lisätäkynä on USA:n lupaus saada Israel NATO:n jäseneksi, mikä takaa sille pääsyn maailman edistyneimpään aseteknologiaan.

DF kertoo, että nämä lupaukset ja suunnitelmat sisältyvät entisen CIA-upseerin Bruce Riedelin kirjoittamaan artikkeliin. Ehtona on kuitenkin, että Israel lupautuu olla hyökkäämättä Iranin ydinlaitoksia vastaan ja sopeuttaa ulkopolitiikkansa - ainakin Lähi Idän osalta – USA:n politiikkaan. Riedel vakuuttaa artikkelissaan, että Iranin kansa on järkevä ja vastuuntuntoinen eikä antaudu hallitsemattomiin seikkailuihin. Miten tämä sopii Iranin mullah-johtajien sekä muslimien mahdi-kiihkoa ja hänen tulonsa valmisteluja ajavan presidentin politiikkaan, artikkeli ei pysty antamaan järkevää vastausta. http://www.debka.com/article/8990/
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin sotilaallinen pääasianajaja kenraalimajuri Avichai Mandelblitt antoi oman todistuksensa Mavi Marmaran välikohtausta tutkivalle Turkelin komitealle todeten, että Gazan saarto on kansainvälisen lain mukaan täysin oikeutettu ja laillinen. Hän tähdensi sitä, että ulkomaat ja äärijärjestöt pyrkivät hyötymään poliittisesti järjestämällä laivasaattueita Gazaan, mutta kieltäytyen niiden lastin tarkastuksista, mitä Israel vaatii turvallisuussyistä. Hän kertoi aluksi vastustaneensa merisaartoa, mutta todettuaan sen käyttämisestä ulkopuolisten toimesta politiikkansa välikappaleena hän antoi suostumuksensa. Jos laivasaattueet suostuvat lastinsa tarkastuksiin ennen Gazaan menoa, mitään ongelmaa ei ole olemassa, hän vakuutti. Ongelmia syntyy joittenkin kieltäytyessä tunnustamasta Israelin oikeutta vaatia tarkastuksia oman turvallisuutensa vuoksi, ettei laivoissa kuljeteta aseita ja ohjuksia Gazaan. (JP)
- Turkin viranomaiset kertovat USA:n hallituksen edustajille, että flotilla-välikohtaus Välimerellä tapahtui kahden ystävävaltion välillä. He pyrkivät kaikin tavoin hälventämään USA:n epäilyjä Turkin suunnan muutoksista USA:n vastaiseksi. (JP)
- Israelin lähettiläs Helsingissä Avi Granot esitti voimakkaan vastalauseen Amnesty International Suomen osaston johtajan Frank Johanssonin Israelia halventavasta lausunnosta. Hän kutsui Israelia nimellä ”scum state” (scum: kuohu, vaahto, kuona, törky, roskaväki, pohjasakka). Granot valittaa lausunnossaan, että Amnesty International on peruskirjansa mukaan puolueeton ja kantaa ottamaton tutkijaelin, joten 7.5 miljoonaisen demokraattisesti hallitun valtion leimaaminen tuollaisella nimityksellä on vakava loukkaus sen nauttimaa arvostusta vastaan. Hän ei hyväksynyt järjestön web-sivullaan esittämää lausuntoa, jossa se sanoutuu irti Johanssonin lausunnosta todeten, että hänen lausuntonsa oli yksityisasia. Garnot selittää, että Johanssonin asema järjestön Suomen osaston johtajana ei anna oikeutta tuollaisiin itsenäistä demokraattista valtiota halventaviin lausuntoihin edes yksityisesti. Granot painotti Israelin ja Suomen välisiä ystävällisiä ja hyviä suhteita todeten, että presidentti Tarja Halosen ja ulkoministeri Alexander Stubbin Israelin vierailun järjestäminen lokakuussa on työn alla. Englannissa on nostettu esiin kysymys Amnesty International järjestön verottomuudesta, mikä voi vaarantua järjestön toimiessa puolueen tavoin. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=186162
- IAEA:n entinen apulaispääsihteeri virkailija Olli Heinonen kertoi Le Monde lehdelle torstaina, että Iranilla on rikastettua uraania 1-2 ydinpommia varten. Hän antoi lausuntonsa juuri ennen jätettyään toimensa IAEA:n palveluksessa. Hän kutsui Iranin ydinsuunnitelmaa uhkaksi Israelille. Venäjä ei ole vain toimittanut know-how tietoutta Iranille, vaan on rakentanut sen ydinlaitoksia, kuten Bushehrin voimalan, sekä toimittanut sille alan välineistöä ja tietoutta. Iran tarjoaa ydinyhteistyötä Venäjän kanssa, joka Iranin edustajan mukaan tutkii esitystä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=186093

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021