SUNNUNTAI 11.07.10

1. UUSI KONFLIKTI on odotettavissa Libyan presidentin Muammar Gaddafin pojan johtaman avustussäätiön valmisteleman avustuslaivan Amalthean höyrytessä Moldovan lipun alla Ateenasta kohti Gazan rannikkoa, joskin raportit sen määräsatamasta ovat ristiriitaisia. Toisten tietojen mukaan sen suunnistaa El-Arishiin Egyptissä, Al-Jazeeran tietojen mukaan sen päämäärä on Gazan satama.

ISRAELIN ulkoministeriö on työskennellyt eri maitten ulkoministeriöitten kanssa saadakseen ne tukemaan Israelin toivomusta, ettei aluksen sallittaisi aiheuttaa uutta välikohtausta, pyytäen myös YK:n johtoa estämään aluksen matkan Gazaan.
Puolustusministeri Barak totesi, että Gazaan on mahdollista viedä tarvikkeita sen jälkeen , kun lasti on tarkastettu Ashdodin satamassa. Hän suositteli aluksen johtoa ohjaamaan laivansa laivaston alusten saattaman Ashdodiin tai suoraan El-Arishiin.

2000-TONNIN alus Amalthea lähti Ateenan satamasta lauantaina. Sen lastina on ilmoitusten mukaa riisiä, sokeria, ruokaöljyä ja oliivipastaa, pääasiassa kreikkalaisten yhtiöitten ja avustus-järjestöjen lahjoittamina. Israel haluaa tarkastaa, ettei aluksessa ole ilmoitettujen lisäksi mitään, minkä vieminen Gazaan on vastoin saartomääräyksiä.
Laivassa on 15 vapaaehtoista, heistä 13 Libyasta, yksi Marokosta ja yksi Nigeriasta. Laivan 12:n miehen henkilökunta on Kuubasta, Haitista, Intiasta ja Syyriasta.

ULKOMINISTERIÖ kertoo, että Israelin helpotettua Gazaan menevien materiaalien ja artikkeleitten vientiä ulkomaat paremmin ymmärtävät Israelin saartotoimet. Ulkoministeri Avigdor Lieberman puhui useaan kertaan Moldovan ja Kreikan ulkoministereitten kanssa Amalthea-aluksesta saaden vaikutelman, että alus suuntaa matkansa El-Arishiin.
Israelin YK:n lähettiläs Gabriela Shalev pyysi YK:n pääsihteeriä estämään aluksen matkan. Pääsihteeri Ban ki-Moon ei tiettävästi ole itsenäistänyt asioita, sillä hän suhtautuu torjuvasti Israelin toiveisiin tässä asiassa kuten myös Netanyahun pyyntöön lopettaa valmistelut kansainvälisen tutkimuskomitean asettamisesta tutkimaan Mavi Marmaran tapausta.
Aluksen matka Gazaan kestää 80 tuntia, joten kriittinen aika lienee aikaisin keskiviikkona.

Gaddafi International Charity & Development järjestön toimitusjohtaja Youssef Aawani kertoi, että alus haluaa Gazan satamaan, mutta ei halua aiheuttaa välikohtausta Israelin kanssa.
Hän totesi, että jos alus ei pääse Gazan satamaan, se etsii muita mahdollisuuksia, kuten El-Arish, mutta ilmeisesti Ashdod ei kelpaa hänelle.
Arabikansanedustaja Ahmed Tibi sanoo avustaneensa aluksen järjestäjiä antamalla heille luetteloin tarvittavista tavaroista, mukaan lukien joitain lääkkeitä, maitoa sekä generaattoreita. Kansanedustaja Arye Eldad (NU) hyväksyy tarvikkeitten viennin, mutta vain maanteitse.
Israelin merivoimat seuraavat aluksen kulkua Ateenasta lähtien.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=180974

2. USA:N PRESIDENTTI Barack Obama näyttää hyväksyneen Netanyahun kannan, että vain suorilla keskusteluilla Israelin ja PA:n välillä on mahdollisuus edistää rauhan-suunnitelmia. Obama soitti perjantaina PA:n puheenjohtajalle Mahmoud Abbasille pyytäen tätä muuttamaan kantaansa keskustelujen suhteen. Obama oli vakuuttanut samalla, että hän tulee tekemään kaikkensa Palestiinan valtion pikaiseksi perustamiseksi.

MAHMOUD ABBASIN neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah kertoi Obaman soitosta Abbasille todeten, että Palestiinan valtion perustamisen ohella Obama kertoi keskusteluistaan Netanyahun kanssa ja totesi, että George Mitchell matkustaa Israeliin ensi viikolla.

PA:n johto vaatii edelleen, että Israelin tulee suostua kahteen PA:n asettamaan ehtoon ennen suoria keskusteluja: Israelin vetäytyminen 1967 sotaa edeltäville ns. Auschwitzin rajoille, sekä kertoa selkeästi vaatimuksistaan turvallisuuskysymyksissä.
Toiseksi PA:n taholta todetaan, että siirtyminen suoriin keskusteluihin edellyttää arabiliiton suostumuksen, koska sen antama ja syyskuussa päättyvä mandaatti koski vain epäsuoria. Valmistelut arabiliiton kutsumisesta koolle lähiaikoina ovatkin jo käynnissä.

PÄÄMINISTERI Netanyahu matkustaa tiistaina Egyptiin, jossa hän informoi presidentti Hosni Mubarakia keskusteluistaan Obaman kanssa sekä keskustelee arabiliiton mahdollisesta kokoontumisesta ja asian käsittelystä siellä. Israelin viranomaiset ovat toiveikkaita, että asia ratkaistaan lähipäivien aikana antamatta kuitenkaan tarkempia tietoja.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat vaatii lupausta Israelilta hyväksyä 1967 sotaa edeltävän kesäkuun 4.päivän aselepolinjan Palestiinan valtion rajaksi pienin tarkistuksin. Toiseksi hän kuten Abed Rabbo vaatii Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rakentamisen täyttä lopettamista. Kolmantena vaatimuksena heillä on, että kielto koskee myös Jerusalemin itäosia, mihin Netanyahu ei ole suostunut.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=181020

3. POLIISIN ja vasemmistolaisten kiihottajien väliset jo rutiiniksi tulleet viikoittaiset mielenosoitukset Jerusalemin Sheikh Jarran lähiössä perjantaina muuttuivat väkivaltaisiksi, josta vasemmistoa edustavat kiihottajat syyttävät poliisia. Heidän mielestään poliisi on koventanut otteitaan ja pyrkii kohdistamaan huomionsa heidän johtajiinsa.

MIELENOSOITUSTEN kohteena on muutamien juutalaisperheitten asuttamat talot lähiössä. Vasemmistoaktivistien mielestä juutalaisilla ei ole mitään oikeutta muuttaa asumaan pääosin arabien asuttamaan Sheikh Jarran lähiöön, vaikka juutalaiset palaavat oikeuden päätösten perusteella joko aiemmin omistamiinsa kiinteistöihin tai laillisesti ostamiinsa taloihin. Jordanian miehitettyä Jerusalemin itäiset osat 1948 Itsenäisyyssodan aikana se järjestelmällisesti karkotti sieltä kaikki juutalaiset, siirsi heidän kiinteistönä ja omaisuutensa Jordanian valtion omistukseen, sekä tuhosi kaikki vanhankaupungin 58 synagogaa.

POLIISI esti mielenosoittajia pääsemästä juutalaisten asuttamiin taloihin ja asuntoihin, mutta osa mielenosoittajista pääsi murtautumaan poliisiketjun läpi. Tämä muutti tilanteen väkivaltaiseksi, ja poliisi pidätti kahdeksan mielenosoittajaa päästäen heidät vapaaksi 8 tunnin kuluttua. Heitä odottaa oikeustoimet syytettyinä poliisin käskyjen vastustamisesta, laittomasta kokoontumisesta, liikenteen estämisestä sekä murtautumisesta poliisiketjun läpi. Poliisin väitettiin vahingoittaneen kirjailija David Grosmania, mikä osoittautui perättömäksi. Hän oli mukana mielenosoittajaryhmässä, jota poliisi joutui työntämään takaisin.

PERJANTAIN 250 hengen mielenosoitus tapahtui Shimon Hatzadik rakennuksessa, josta oikeuden päätöksellä arabit häädettiin kahden juutalaisperheen eduksi, jotka muuttivat sinne.
Sheikh Jarrassa alkoi viime viikolla rakennustyöt ns. Shepherds hotellirakennuksessa, johon saneerataan 20 asuntoa. Talon omistaa yhdysvaltalainen liikemies Irwin Moskovitz, joka käyttää miljooniaan juutalaisten kiinteistöjen hankkimiseksi oikeille omistajilleen Jerusalemin itäosassa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180960

4. ENTINEN Iranin vallankumouskaartin IRGC upseeri, joka vuosikymmenen ajan välitti
edustamansa järjestön operaatioista tietoja USA:n viranomaisille, kertoi Washingtonin Lähi Idän Instituutin konferenssissa perjantajna ennustuksiaan, miten vallankumouskaarti ja Iran tulevat toimimaan, ellei niitä pysäytetä ajoissa.

PEITENIMELLÄ Reza Khalili esiintynyt mies kertoi, että Iran tulee aikaa myöten hyökkäämään Israelia, Persianlahdenmaita sekä Eurooppaa vastaan. Hän kehotti suorittamaan ennaltaehkäisen iskun iranilaisia kohteita vastaan, mutta välttämään vahingoittamasta sen kansaa tai sen infrastruktuuria. Hänen mielestään Obama toimii lapsellisesti, ja sanoi Obaman hallituksen muslimeja mielistelevän toiminnan osoittavan sen heikkouden, millaiseksi se muslimimaailmassa todetaan. Hän sanoi myös Iranin sisällä toimivan Ahmadinejadin hallitusta vastustavien ryhmien tuntevan tulleensa petetyiksi Obaman hallituksen sekavien toimien vuoksi.

HÄN kutsui Ahmadinejadin hallitusta messiaaniseksi ja ennusti, että se tulee suorittamaan ennen näkemättömän kauhistuttavia itsemurhaiskuja Israelissa, Euroopan pääkaupungeissa ja Persianlahden alueella samaan aikaan. Hän kirjoitti sanomansa ja kokemuksensa CIA:n agenttina IRGC:n sisällä kirjaan nimellä ”Time to Betray” (Aika pettää, Hämmästyttävä kaksoiselämä CIA:n agenttina IRGC:n sisällä). Hän oli mukana suurajatollah Khomeinin islamilaisessa vallankumouksessa, mutta sanoo pettyneensä vallankumouksen kannattajien suorittamiin raiskauksiin, kidutuksiin ja murhiin. Siksi hän suostui pettämään edustamansa järjestön ja vallankumouksen. 10 vuoden ajan hän toimi CIA:n agenttina mutta karkasi Yhdysvaltoihin syyskuun 11.päivän 2001 WTC:n tuplatornien iskujen jälkeen. Hän on aktivoinut tietolähteensä uudelleen Iranissa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3917748,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- YK pyysi Libanonin armeijaa lisäämään joukkojaan maan eteläosaan välikohtausten vuoksi, jotka sattuivat 29.06., 03.07. ja 04.07.joissa kylän asukkaiksi väitetyt henkilöt estivät YK:n UNIFIL-joukkojen pääsyn sotilasharjoituksiinsa. Muutamia sotilaita haavoittui heitetyistä kivistä ja osa heistä menetti aseensa. Joukkojen komentaja kenraalimajuri Alberto Asarta Guevas lähetti kirjeen kylien johtajille kehottaen heitä keskustelemaan ongelmistaan suoraan YK:n joukkojen johtajien kanssa vakuuttaen, ettei heillä ole salaisia motiiveja. YK:n turvallisuus-neuvosto suhtautui tapauksiin hyvin vakavasti. YK:lla on 12 100 miestä rauhan-turvatehtävissä Libanonissa 30:stä maasta, ja Libanonin armeija lähetti 15 000 miestä maan eteläosiin valvomaan järjestystä. (JP)
- Libanon päätti lähettää 5000 sotilasta entisten lisäksi maan eteläosiin sodan uhkan lisääntyessä viitaten kesäkuun 29. päivän sekä kahteen heinäkuun tapaukseen, joissa kyläläiset hyökkäsivät ranskalaisia UNIFIL-joukkoja vastaan. Jännitys rajalla on lisääntynyt Syyrian Hizbullahille toimittamien M-600 ohjusten sekä Hizbullahin suorittamien valmiustoimien vuoksi. Israelin tietojen mukaan Hizbullahilla on 40 000 lyhyen ja keskimatkan rakettia ja ohjusta sekä 20 000 miehen aseistettu armeija Libanonin eteläosassa. (JP)
- Englannin Beirutin lähettiläs Frances Guy on joutunut vakavan kritiikin kohteeksi hänen ylistettyään ajatollah Muhammad Hussein Fadlallahia tämän kuoleman jälkeen. Hän kutsui shia-muslimien ja Hizbullahin hengellistä johtajaa ”todelliseksi uskonnon mieheksi, joita Libanon tarvitsee lisää”. USA syytti häntä sen sotilaita vastaan 1983 tehtyjen veristen itsemurhaiskujen suunnittelijaksi murhaten satoja sotilaita ja haavoittaen vielä enemmän. Hän tuki Hizbullahia sen taistellessa länsimaitten tukemia joukkoja vastaan 1975-1990 sisällissodan aikana. (JP)
- Pääministeri Netanyahu pyytää USA:n entistä presidenttiä Bill Clintonia välittämään Gilad Shalitin vapauttamiskeskusteluissa Hamasin kanssa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-netanyahu-asks-bill-clinton-to-mediate-shalit-release-1.301233
- Netanyahu keskustelee ministeri-seitsikkonsa kanssa myönnytysten antamiseksi PA:lle, joihin sisältyy IDF:n joittenkin operaatioitten poistaminen Juudeassa ja Samariassa. Häntä tukevat Barak ja Meridor, Yaalon osittain, mutta Lieberman kieltää ehdottomasti lisämyönnytykset. http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-mulls-ending-some-idf-operations-in-west-bank-1.301161
- Natsi-aatteet ovat tulossa takaisin Puolassa käyttäen Disney henkilöhahmoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138522
- Fatah ja Hamas suunnittelevat yhteisoperaatiota liian suosituksi nousseen pääministeri Salaam Fayadin murhaamiseksi. Fatah haluaa talousministeriön, mutta Fayad kieltäytyy. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138519
- Presbyteerikirkon yleiskokous kokoontuu keskustelemaan raportista, jonka mukaan Israelin hallitus on pahin mukaan lukien Hitlerin natsihallitus, ja ylistää JStreet järjestöä uutena toivona järjestön harmiksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138517

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019