MAANANTAI 29.03.10
1. ISRAEL ei aio muuttaa politiikkaansa ydinaseisiin nähden, sanovat Israelilaiset lähteet. Netanyahhu aikoo henkilökohtaisesti osallistua huhtikuussa pidettävään ydinturvallisuutta käsittelevään huippukokoukseen Washingtonissa. Isäntänä konferenssissa toimii presidentti Barack Obama.
KAKSIPÄIVÄISEKSI suunnitellussa konferenssissa USA ja Venäjä tullevat perjantaina julkistetun ilmoituksen mukaan allekirjoittamaan uuden START sopimuksen, jolla molemmat maat vähentävät ydinasearsenaaliaan 30 %. Allekirjoitus on suunniteltu tapahtuvaksi 8. huhtikuuta ennen varsinaisen konferenssin alkamista.
ISRAEL harkitsi jäämistä pois konferenssista, koska on pelättävissä, että siltä rullaan vaatimaan yksityiskohtaisia tietoja sen väitetystä ydinasekapasiteetista.
Israel on päättäväisesti kieltäytynyt keskustelemasta ydinsuunnitelmastaan, mutta maailmalla liikkuu itsepintaisia huhuja, joitten mukaan sillä on satoja ydinaseita, myös taktisia, taistelukentällä käytettäviä aseita, mutta Israel ei ole vahvistanut tietoja missään vaiheessa.
OBAMAN hallitus harkitsi myös Israelin jättämistä konferenssin ulkopuolelle, mutta siellä ilmeisesti todettiin, että se olisi vahvistanut syytöksiä USA:n hallituksen taipumisesta muslimi-valtioitten vaatimuksiin.
Israelin taholta vakuutetaan, ettei ole mitään aihetta muuttaa maan ydinasepolitiikkaa, mutta toisaalta ei ole mitään mieltä herättää nukkuvaa petoa.
Obaman hallitus lähetti kutsun Israelille osanotosta konferenssiin tammikuussa. (JP)
2. ARABILIITON kaksipäiväinen huippukokous päättyi sunnuntaina libyalaisessa Sirten rannikkokaupungissa. Kokouksen merkitystä pienensi runsaat poisjäämiset; 22:sta jäsenmaasta vain 13 osallistui, ja kahden avainmaan Saudi Arabian kuningas Abdullah ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak eivät päässeet mukaan. Mubarak parantelee vielä leikkausarpeaan Kairossa.
LIBYAN ja Syyrian presidentit esittivät konferenssille, että se suosittelee palestiinalaisille rauhankeskustelujen syrjäyttämistä Israelin kanssa ja aseellisen vastarinnan aloittamista. Konferenssi ei kuitenkaan ollut vielä valmis tähän, vaikka Syyrian presidentti Bashar Assad
selitti Mahmoud Abbasille, ettei aseellisen taistelun hinta ei ole suurempi kuin rauhan hinta.
Libyan yksinvaltias varoitti, että hänen maansa voi vetää pois tukensa arabien rauhan-suunnitelmalle, jonka arabiliitto julkisti 2002 Beirutin kokouksessa.
PA :n puheenjohtajan Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah hylkäsi Libyan ja Syyrian esityksen aseellisesta taistelusta todeten: ”Ollaksemme realistisia, emme voi lähteä niiden mukaan, joilla on erityissuunnitelma,” hän kertoi al-Jazeeran lähetyksessä. ”Me olemme valmiit mihin tahansa arabioptioon. Jos he haluavat aloittaa sodan, julistakoot sen ensin ja mobilisoikoot armeijansa ja kansansa; me tulemme seuraamaan perässä.”
ARABILIITON pääsihteeri Amr Moussa valeli vettä kiihkeimpien vaatimusten ylle todeten:
”Arabien rauhanaloite on vakavasti otettava. Jos me hylkäämme sen, mikä on arabien asema sen jälkeen?” hän kyseli. Libyan ja Syyrian aloite taktiikan muuttamisesta Israelin suhteen osoittanee kuitenkin arabimaitten kärsimättömyyden, ettei kentällä tapahdu juuri mitään uutta, mikä antaisi toivoa tilanteen lopulliseksi ratkaisemiseksi. Toisaalta siinä voidaan nähdä Iranin vaikutus, jonka tarkoituksena on käyttää kaikkia keinoja Israelin heikentämiseksi.
Iran ja Syyria ovat valmiit taistelemaan Israelin vastaan viimeistä palestiinalaista myöten.
RAUHANKESKUSTELUJEN aloittamisen siirtyminen oli aiheena useilla puhujilla, jotka syyttivät Israelia niiden siirtymisestä julkistaessaan rakentamissuunnitelmiaan Jerusalemin itäosissa, joita PA havittelee osaksi tulevan valtionsa pääkaupunkia. Mahmoud Abbas esitti Israelin vastaisten syytöstensä ohella vaatimuksen, että arabiliitto antaisi 500 miljoonaa USD Jerusalemin itäosien arabeille heidän taistelussaan sen pitämiseksi arabienemmistöisenä.
AMR MOUSSA vetosi arabimaihin muuttamaan kantaansa Iraniin nähden: ”Iran ei ole vihollismaa. Se on veljeskansa. Istutaan yhteisen pöydän ympärille ja pannaan korttimme pöydälle saavuttaaksemme sopimuksen rauhan ja tasapainon vuoksi”, hän julisti.
Hän sai välitöntä tukea Turkin pääministeri Erdoganilta, joka osallistui konferenssiin kutsuttuna vieraana, yhdessä Syyrian ja Irakin kanssa. Saudi Arabia ja Egypti vastustivat Moussan esitystä. Arabiliiton heikkoutena on ollut sen lännelle myönteisten ja radikaalien hallitusten välinen kiista, minkä johdosta päätökset joudutaan vesittämään. (JP)
3. LIBYAN värikäs ja arvaamaton yksinvaltias Muammar Gaddafi ei pettänyt tälläkään kertaa toimiessaan ensimmäistä kertaa arabiliiton isäntänä. Hän oli järjestänyt osanottajille ohjelmaa työntäytteisten keskustelujen piristeeksi. Kameli- ja hevosratsastukset oli sijoitettu ohjelmaan, aidoissa beduiiniteltoissa tarjoiltiin pita-leipää ja kuivattuja taateleita.
Gaddafi oli valinnut konferenssin pitopaikaksi synnyinkaupunkinsa Sirten, jolla ei juuri ole resursseja esitellä rakennustaiteellisia eikä muitakaan saavutuksiaan.
GADDAFI aloitti konferenssin esittämällä muutaman värikkään pilan, kuten hänellä on tapana, jopa vieraittensa kustannuksella. Tällä kertaa hän muistutti Qatarin emiiriä Hamad bin Khalitah al-Thania liikalihavuudesta, joka otti moitteet vastaan tyynesti hymyillen. Hän lienee tottunut tällaiseen. Gaddafi itse elää varsin askeettisesti välillä paastoten.
JP:n kolumnisti Ksenia Svetlova toteaa, että viiden tähden hotellin puutteen ohella väitteet Israelin pyrkimyksistä al-Aksan tuhoamiseksi nousivat esiin tärkeimpinä asioina, vaikka al-Jazeeran haastattelun mukaan 92 % osanottajista epäili, että konferenssi saisi mitään uutta aikaan. Gaddafi esitti konferenssin alussa halunsa elvyttää Khartoumin kokouksen päätös vuonna 1967 sodan jälkeen, jossa julkistettiin kuuluisat kolme ei-lausumaa: Ei Israelin tunnustamista, ei keskusteluja Israelin kanssa, ei rauhaa Israelin kanssa. (JP)
4. ISREALISSA ihmetellään edelleen, mitä Obaman lopulta tarkoittaa omituisella käyttäytymisellään Israelin pääministeriä kohtaan. Eräänlaisen salaliittoteorian ohella Obaman hallituksen pyrkimyksistä kaataa Netanyahun hallitus ja sen korvaamisesta Kadiman johtamalla vasemmisto-keskustahallituksella muhii voimakkaana tunto siitä, että Obaman vastenmielisyyden tausta on paljon syvemmällä, ideologisessa mutavedessä, jossa arvot ja perinteet ovat unohtuneet tai sysätty syrjään.
JP:n vakiokolumnisteihin kuluva Barry Rubin kyselee, onko Onama aloittanut diplomaattisen sodan Israelia vastaan vastoin USA:n intressejä. Hän toteaa, että tähän saakka on ajateltu Obaman hallituksen pyrkivän saamaan epäsuorat keskustelut alkamaan Israelin ja PA:n välillä, koska se saa USA:n näyttämään paremmalta arabien ja lännen silmissä. Jopa rajoitettu pyrkimys – vaatien Israelilta myönnytyksiä vaatimatta PA:lta mitään – on jollain tavoin ymmärrettävissä, niin typerää kuin se onkin, Rubin selittää.
RUBIN toteaakin, että USA:n nykyhallitus on työntänyt maitten väliset suhteet niin pitkälle kriisiin, että on aiheellista kysellä, onko kysymys kostosta perustuen vihamielisyyteen ja ideologiaan. Hän kutsuu sitä Obamacare järjestelmän yhteydessä esitetyn termin mukaisesti ”yksineläjän maksun optioksi”. Hän tarkoittaa tätä: Israel yksin maksaa PA:n saamisesta keskusteluihin; yksin rauhoittaa islamistit luopumaan terrorismista ja vallankaappauksesta; yksin pitää Irakin rauhallisena; yksin saa aikaan Afganistan tasapainotilan ja selvittää kaikki muutkin ongelmat.
Rubin toteaa tilanteen sitäkin omituisemmaksi, että kosittuaan Syyria ja menetettyään kaiken, jopa vähäisimmänkin sanktion Irania vastaan, Obaman hallitus syyttää siitä Israelia.
Rubin viittaa äskeiseen gallupiin, jonka mukaan 9 % uskoo Obaman Israelia suosivaksi, kun 48 % uskoo hänen suosivan palestiinalaisia lisäten, että Israelissa varotaan puhumasta pahaa Yhdysvaltoja vastaan, mikä on voinut vaikuttaa gallupin tulokseen.
RUBIN arvioi artikkelinsa lopussa, että Obaman hallituksen tulee pian päättää, haluaako sen rajoitettuja myönnytyksiä Israelilta, vai haluaako sen jatkaa negatiivista esitystään, jota sen pahimmat viholliset esittävät, samaan aikaan tehden poliittisen itsemurhan ja tuhoten USA:n uskottavuuden Lähi Idässä. ”Uskon, että tulemme näkemään sen hyvin pian.” (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- USA:n johto harkitsee pidättyvänsä äänestämästä YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, jossa käsitellään Israelin rakennustoimia Jerusalemin itäosissa. Asia tuli esille USA:n korkea viranomaisen ja Qatarin pää- ja ulkoministeri sheikki Hamad bin Jasim al-Thanin välisissä keskusteluissa Pariisissa viime viikolla. Asian vahvistaa egyptiläinen lähde BBC:n mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136771
- Obaman hallituksen Israelin politiikka näyttää synnyttäneen melkoisen pyörteen USA:n viranomaisten keskuudessa. Tulilinjalla on nyt Dennis Ross, jota syytetään liiasta Israelin myönteisyydestä. Hän oli mukana rauhan-keskusteluissa George W Bushin ja Clintonin aikana, ja liittyi Obaman vaalikampanjaan 2008. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136769
- Pääsiäisrynnäkkö Israeliin alkoi jo viime viikolla palmusunnuntain tilaisuuksiin, jolloin 47 000 matkailijaa tuli maahan. Palmusunnuntain marssiin osallistui satoja kristittyjä eri maista poliisin valvonnassa ilman häiriöitä. Poliisi on sulkenut pääsyn Temppelivuorelle muilta paitsi muslimeilta, ja Länsiranta on myös suljettu toistaiseksi. Kaikkiaan 550 000 pääsiäisvierasta odotetaan maahan pessah-juhlien aikana. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1159839.html
- Debkafile tarkastelee artikkelissaan Israelin mahdollisia yksipuolisia toimia Iranin ydinlaitoksia vastaan perustuen Washingtonin strategisten tutkimusten instituutin dokumenttiin. Instituutti arvioi, ettei Netanyahu ja Obama löytäneet yhteistä strategiaa Irania varten, minkä johdosta Israel voi harkita toimia yksin. Koska sen kapasiteetti on riittämätön useaan iskuun, mikä vaadittaisiin, Israel harkitsee taktisten ydinaseitten käyttämistä 7-9 kohteen tuhoamiseksi. http://www.debka.com/article/8685/
1. ISRAEL ei aio muuttaa politiikkaansa ydinaseisiin nähden, sanovat Israelilaiset lähteet. Netanyahhu aikoo henkilökohtaisesti osallistua huhtikuussa pidettävään ydinturvallisuutta käsittelevään huippukokoukseen Washingtonissa. Isäntänä konferenssissa toimii presidentti Barack Obama.
KAKSIPÄIVÄISEKSI suunnitellussa konferenssissa USA ja Venäjä tullevat perjantaina julkistetun ilmoituksen mukaan allekirjoittamaan uuden START sopimuksen, jolla molemmat maat vähentävät ydinasearsenaaliaan 30 %. Allekirjoitus on suunniteltu tapahtuvaksi 8. huhtikuuta ennen varsinaisen konferenssin alkamista.
ISRAEL harkitsi jäämistä pois konferenssista, koska on pelättävissä, että siltä rullaan vaatimaan yksityiskohtaisia tietoja sen väitetystä ydinasekapasiteetista.
Israel on päättäväisesti kieltäytynyt keskustelemasta ydinsuunnitelmastaan, mutta maailmalla liikkuu itsepintaisia huhuja, joitten mukaan sillä on satoja ydinaseita, myös taktisia, taistelukentällä käytettäviä aseita, mutta Israel ei ole vahvistanut tietoja missään vaiheessa.
OBAMAN hallitus harkitsi myös Israelin jättämistä konferenssin ulkopuolelle, mutta siellä ilmeisesti todettiin, että se olisi vahvistanut syytöksiä USA:n hallituksen taipumisesta muslimi-valtioitten vaatimuksiin.
Israelin taholta vakuutetaan, ettei ole mitään aihetta muuttaa maan ydinasepolitiikkaa, mutta toisaalta ei ole mitään mieltä herättää nukkuvaa petoa.
Obaman hallitus lähetti kutsun Israelille osanotosta konferenssiin tammikuussa. (JP)
2. ARABILIITON kaksipäiväinen huippukokous päättyi sunnuntaina libyalaisessa Sirten rannikkokaupungissa. Kokouksen merkitystä pienensi runsaat poisjäämiset; 22:sta jäsenmaasta vain 13 osallistui, ja kahden avainmaan Saudi Arabian kuningas Abdullah ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak eivät päässeet mukaan. Mubarak parantelee vielä leikkausarpeaan Kairossa.
LIBYAN ja Syyrian presidentit esittivät konferenssille, että se suosittelee palestiinalaisille rauhankeskustelujen syrjäyttämistä Israelin kanssa ja aseellisen vastarinnan aloittamista. Konferenssi ei kuitenkaan ollut vielä valmis tähän, vaikka Syyrian presidentti Bashar Assad
selitti Mahmoud Abbasille, ettei aseellisen taistelun hinta ei ole suurempi kuin rauhan hinta.
Libyan yksinvaltias varoitti, että hänen maansa voi vetää pois tukensa arabien rauhan-suunnitelmalle, jonka arabiliitto julkisti 2002 Beirutin kokouksessa.
PA :n puheenjohtajan Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah hylkäsi Libyan ja Syyrian esityksen aseellisesta taistelusta todeten: ”Ollaksemme realistisia, emme voi lähteä niiden mukaan, joilla on erityissuunnitelma,” hän kertoi al-Jazeeran lähetyksessä. ”Me olemme valmiit mihin tahansa arabioptioon. Jos he haluavat aloittaa sodan, julistakoot sen ensin ja mobilisoikoot armeijansa ja kansansa; me tulemme seuraamaan perässä.”
ARABILIITON pääsihteeri Amr Moussa valeli vettä kiihkeimpien vaatimusten ylle todeten:
”Arabien rauhanaloite on vakavasti otettava. Jos me hylkäämme sen, mikä on arabien asema sen jälkeen?” hän kyseli. Libyan ja Syyrian aloite taktiikan muuttamisesta Israelin suhteen osoittanee kuitenkin arabimaitten kärsimättömyyden, ettei kentällä tapahdu juuri mitään uutta, mikä antaisi toivoa tilanteen lopulliseksi ratkaisemiseksi. Toisaalta siinä voidaan nähdä Iranin vaikutus, jonka tarkoituksena on käyttää kaikkia keinoja Israelin heikentämiseksi.
Iran ja Syyria ovat valmiit taistelemaan Israelin vastaan viimeistä palestiinalaista myöten.
RAUHANKESKUSTELUJEN aloittamisen siirtyminen oli aiheena useilla puhujilla, jotka syyttivät Israelia niiden siirtymisestä julkistaessaan rakentamissuunnitelmiaan Jerusalemin itäosissa, joita PA havittelee osaksi tulevan valtionsa pääkaupunkia. Mahmoud Abbas esitti Israelin vastaisten syytöstensä ohella vaatimuksen, että arabiliitto antaisi 500 miljoonaa USD Jerusalemin itäosien arabeille heidän taistelussaan sen pitämiseksi arabienemmistöisenä.
AMR MOUSSA vetosi arabimaihin muuttamaan kantaansa Iraniin nähden: ”Iran ei ole vihollismaa. Se on veljeskansa. Istutaan yhteisen pöydän ympärille ja pannaan korttimme pöydälle saavuttaaksemme sopimuksen rauhan ja tasapainon vuoksi”, hän julisti.
Hän sai välitöntä tukea Turkin pääministeri Erdoganilta, joka osallistui konferenssiin kutsuttuna vieraana, yhdessä Syyrian ja Irakin kanssa. Saudi Arabia ja Egypti vastustivat Moussan esitystä. Arabiliiton heikkoutena on ollut sen lännelle myönteisten ja radikaalien hallitusten välinen kiista, minkä johdosta päätökset joudutaan vesittämään. (JP)
3. LIBYAN värikäs ja arvaamaton yksinvaltias Muammar Gaddafi ei pettänyt tälläkään kertaa toimiessaan ensimmäistä kertaa arabiliiton isäntänä. Hän oli järjestänyt osanottajille ohjelmaa työntäytteisten keskustelujen piristeeksi. Kameli- ja hevosratsastukset oli sijoitettu ohjelmaan, aidoissa beduiiniteltoissa tarjoiltiin pita-leipää ja kuivattuja taateleita.
Gaddafi oli valinnut konferenssin pitopaikaksi synnyinkaupunkinsa Sirten, jolla ei juuri ole resursseja esitellä rakennustaiteellisia eikä muitakaan saavutuksiaan.
GADDAFI aloitti konferenssin esittämällä muutaman värikkään pilan, kuten hänellä on tapana, jopa vieraittensa kustannuksella. Tällä kertaa hän muistutti Qatarin emiiriä Hamad bin Khalitah al-Thania liikalihavuudesta, joka otti moitteet vastaan tyynesti hymyillen. Hän lienee tottunut tällaiseen. Gaddafi itse elää varsin askeettisesti välillä paastoten.
JP:n kolumnisti Ksenia Svetlova toteaa, että viiden tähden hotellin puutteen ohella väitteet Israelin pyrkimyksistä al-Aksan tuhoamiseksi nousivat esiin tärkeimpinä asioina, vaikka al-Jazeeran haastattelun mukaan 92 % osanottajista epäili, että konferenssi saisi mitään uutta aikaan. Gaddafi esitti konferenssin alussa halunsa elvyttää Khartoumin kokouksen päätös vuonna 1967 sodan jälkeen, jossa julkistettiin kuuluisat kolme ei-lausumaa: Ei Israelin tunnustamista, ei keskusteluja Israelin kanssa, ei rauhaa Israelin kanssa. (JP)
4. ISREALISSA ihmetellään edelleen, mitä Obaman lopulta tarkoittaa omituisella käyttäytymisellään Israelin pääministeriä kohtaan. Eräänlaisen salaliittoteorian ohella Obaman hallituksen pyrkimyksistä kaataa Netanyahun hallitus ja sen korvaamisesta Kadiman johtamalla vasemmisto-keskustahallituksella muhii voimakkaana tunto siitä, että Obaman vastenmielisyyden tausta on paljon syvemmällä, ideologisessa mutavedessä, jossa arvot ja perinteet ovat unohtuneet tai sysätty syrjään.
JP:n vakiokolumnisteihin kuluva Barry Rubin kyselee, onko Onama aloittanut diplomaattisen sodan Israelia vastaan vastoin USA:n intressejä. Hän toteaa, että tähän saakka on ajateltu Obaman hallituksen pyrkivän saamaan epäsuorat keskustelut alkamaan Israelin ja PA:n välillä, koska se saa USA:n näyttämään paremmalta arabien ja lännen silmissä. Jopa rajoitettu pyrkimys – vaatien Israelilta myönnytyksiä vaatimatta PA:lta mitään – on jollain tavoin ymmärrettävissä, niin typerää kuin se onkin, Rubin selittää.
RUBIN toteaakin, että USA:n nykyhallitus on työntänyt maitten väliset suhteet niin pitkälle kriisiin, että on aiheellista kysellä, onko kysymys kostosta perustuen vihamielisyyteen ja ideologiaan. Hän kutsuu sitä Obamacare järjestelmän yhteydessä esitetyn termin mukaisesti ”yksineläjän maksun optioksi”. Hän tarkoittaa tätä: Israel yksin maksaa PA:n saamisesta keskusteluihin; yksin rauhoittaa islamistit luopumaan terrorismista ja vallankaappauksesta; yksin pitää Irakin rauhallisena; yksin saa aikaan Afganistan tasapainotilan ja selvittää kaikki muutkin ongelmat.
Rubin toteaa tilanteen sitäkin omituisemmaksi, että kosittuaan Syyria ja menetettyään kaiken, jopa vähäisimmänkin sanktion Irania vastaan, Obaman hallitus syyttää siitä Israelia.
Rubin viittaa äskeiseen gallupiin, jonka mukaan 9 % uskoo Obaman Israelia suosivaksi, kun 48 % uskoo hänen suosivan palestiinalaisia lisäten, että Israelissa varotaan puhumasta pahaa Yhdysvaltoja vastaan, mikä on voinut vaikuttaa gallupin tulokseen.
RUBIN arvioi artikkelinsa lopussa, että Obaman hallituksen tulee pian päättää, haluaako sen rajoitettuja myönnytyksiä Israelilta, vai haluaako sen jatkaa negatiivista esitystään, jota sen pahimmat viholliset esittävät, samaan aikaan tehden poliittisen itsemurhan ja tuhoten USA:n uskottavuuden Lähi Idässä. ”Uskon, että tulemme näkemään sen hyvin pian.” (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- USA:n johto harkitsee pidättyvänsä äänestämästä YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, jossa käsitellään Israelin rakennustoimia Jerusalemin itäosissa. Asia tuli esille USA:n korkea viranomaisen ja Qatarin pää- ja ulkoministeri sheikki Hamad bin Jasim al-Thanin välisissä keskusteluissa Pariisissa viime viikolla. Asian vahvistaa egyptiläinen lähde BBC:n mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136771
- Obaman hallituksen Israelin politiikka näyttää synnyttäneen melkoisen pyörteen USA:n viranomaisten keskuudessa. Tulilinjalla on nyt Dennis Ross, jota syytetään liiasta Israelin myönteisyydestä. Hän oli mukana rauhan-keskusteluissa George W Bushin ja Clintonin aikana, ja liittyi Obaman vaalikampanjaan 2008. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136769
- Pääsiäisrynnäkkö Israeliin alkoi jo viime viikolla palmusunnuntain tilaisuuksiin, jolloin 47 000 matkailijaa tuli maahan. Palmusunnuntain marssiin osallistui satoja kristittyjä eri maista poliisin valvonnassa ilman häiriöitä. Poliisi on sulkenut pääsyn Temppelivuorelle muilta paitsi muslimeilta, ja Länsiranta on myös suljettu toistaiseksi. Kaikkiaan 550 000 pääsiäisvierasta odotetaan maahan pessah-juhlien aikana. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1159839.html
- Debkafile tarkastelee artikkelissaan Israelin mahdollisia yksipuolisia toimia Iranin ydinlaitoksia vastaan perustuen Washingtonin strategisten tutkimusten instituutin dokumenttiin. Instituutti arvioi, ettei Netanyahu ja Obama löytäneet yhteistä strategiaa Irania varten, minkä johdosta Israel voi harkita toimia yksin. Koska sen kapasiteetti on riittämätön useaan iskuun, mikä vaadittaisiin, Israel harkitsee taktisten ydinaseitten käyttämistä 7-9 kohteen tuhoamiseksi. http://www.debka.com/article/8685/
Comments