KESKIVIIKKO 31.03.10

1. USA EI AIO kiirehtiä Jerusalemin itäosien rakentamista koskevaa päätöslauselmaa YK:n turvallisuusneuvostossa, vakuuttaa USA:n korkea viranomainen tiistaina. Hänen lausuntonsa on vastauksena tietoihin, että YK:ssa on tekeillä sitä koskeva esitys, jonka hyväksymistä USA ei mahdollisesti estä veto-oikeudellaan neuvoston äänestyksessä.
Tämä voi olla totta tai sitten hämäystä Israelin hermostuneille johtajille, jotka epäilevät Obaman hallituksen kostotoimia Israelin väitetystä tahallisesta loukkauksesta varapresidentti Joe Bidenin vierailun aikana. Kuten aikaisemmin kerrottiin, asian paljasti Qatarin pää- ja ulkoministeri Sheikh bin Jasim al-Thani. (JP)

TOISEN tiedon mukaan Obaman hallitus aikoo käyttää hyväkseen maitten välille syntynyttä jännitystä kiristääkseen Israelilta lisää myönnytyksiä ”Abbasin aseman vahvistamiseksi” ja myönteisen ilmapiirin kehittämiseksi rauhankeskustelujen saamiseksi käyntiin Israelin ja PA:n neuvottelijoitten välillä.
Tämän tiedon mukaan USA vaatii, että Israel antaa pitävän lupauksen 4 kuukauden täydellisestä rakennuskiellosta Jerusalemin itäosissa. Kielto tulisi koskemaan ainakin Neveh Yaacovia, Ranskalaista Kukkulaa (French Hill) ja tietenkin Ramat Shlomoa.
USA:n vaatimuksiin kuulunee myös se, että Israel sallii PA:n kaupallisen informaatiotoimiston avaamisen Jerusalemin itäosassa, ilmeisesti Orient Housessa, jonka Israel sulki PA:n poliittisilta toiminnoilta Oslon sopimusten puitteissa. Jos jotain PA:n toimintaa sallitaan Orient Houseen, voi olla aivan vakuuttunut, ettei se pysähdy kaupalliseen toimintaan.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1160105.html

2. TRI GAHNIA MALHIS, joka toimii puheenjohtajana Taloudellisen tutkimusinstituutissa Ramallahissa, kertoi puheessaan YK:n Palestiinan avustustoimintaseminaarissa maaliskuun 25. päivänä, että PA on saanut vuodesta 1995 lähtien kansainvälisiä avustuksia 12 miljardia USD ilman, että niillä olisi ollut merkittävää edistystä palestiinalaisten talouteen. Tähän summaan eivät kuulu UNRWA:n ja muitten NGO-järjestöjen välittämät avustukset.
Malhis selittää, että valtavista avustuksista huolimatta PA:n talous ei ole noussut esim. 1999 tasolle. Avustukset ovat tulleet tasaisesti vuodesta toiseen, hän selittää, keskimäärin miljardi USD vuodessa 2001 - 2005 vuosien välillä, 1.5 miljardia 2007, 1.8 miljardia 2009 ja noussee kahteen miljardiin vuonna 2010.

MALHIS selittää edelleen, että avustusten suuruus näkyy sitäkin selvemmin, kun niitä verrataan avustuksia saaneiden palestiinalaisten määrään, joka tosin vaihtelee lähteistä ja tarkoitusperästä johtuen 3.9 – 2.6 miljoonan välillä, ja PA:n vuotuiseen kansatuloon (GDP), jonka arvioidaan olevan 4.5 miljardia USD.
Hän sanoo, ettei mitään kasvua ole havaittavissa, sillä GDP on 13 % alhaisempi kuin vuonna 1999 ja GDP henkeä kohti laskettuna 30 % alempi.
MALHIS SANOO, että yhtenä syynä on PA:n runsas julkisen sektorin henkilökunta, jonka palkat ovat 60 % PA:n menoista, sekä turvallisuusjärjestelmät, jonka menot ovat suuremmat kuin opetuksen ja lääkintähuollon menot yhteensä. Hän mainitsee muita syitä PA:n talouden taantumiseen: Työn tuottavuus oli suurempi ennen rauhanprosessin alkamista; Viennin ja tuonnin välinen ero on 19 %; Tuonti Israelista on vaikeuttanut oman teollisuuden kehitystä, mitä lisää arabimaitten runsas avustus näitten ostamiseksi; Opetus-, lääkintä- ja sosiaalisten palvelusten taso on heikentynyt ilman lisääntyvää ulkomaista avustusta; Vuonna 2009 ulkomaista avustusta haettiin kattamaan 61.4 %:n budjettivaje, vastaten 39 % GDP:stä.

MAHLIS kertoo, ettei voi välttyä vaikutelmalta, että valtavia virheitä on tehty strategisella kentällä. Vaikka Mahlis erehtyykin lopulta luettelemaan PA:n johdon vakiosyytökset Israelin asettamista saartotoimista ja liikenteen rajoituksista ”agressiivisen israelilaisen politiikan seurauksena”, hän kuitenkin puuttuu myös edelleen rehottavaan korruptioon PA:n johdossa. Esimerkiksi hän kertoo tapauksen, jonka Kawther Salaam paljasti järjestön raportissa ja joka julkistettiin myös englantilaisissa ja arabilehdissä. Mahmoud Abbasin läheisen neuvonantajan veli pyysi varoja maan ostamiseksi Jordanjoen laaksosta. PA myönsi hänelle 2.7 miljoonaa jordanialaisen pankin kautta. Pankki otti lisäksi 750 000 USD ”pankin kuluihin”. Maa-alueen sanottiin olevan IDF:n valvonnassa olevalla alueella, mutta todellisuudessa sitä ei ollut olemassakaan. Avustaja otti nämä varat omaan käyttöönsä pankin avustuksella.
MAHLIS toteaa, ettei PA ole pystynyt antamaan pitävää selitystä avustusten väärin-käyttämisestä sekä vallan ja väärän taloudenhoidon virheistä.
Mahlis kertoo korruption olleen ylimmillään Jasser Arafatin aikana ja sitä jatkavat monet ylemmän tason virkailijat, joista hän mainitsee Azzem al-Ahmadin.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1160105.html

3. ARABIT viettivät eilen ns. ”maan päivää”. Arabit viettävät sitä vuosittain muistuttamaan 30. maalikuuta 1976 sattunutta arabien mielenosoitusta, joka kehittyi väkivaltaiseksi ja jonka aikana Israelin poliisi surmasi kuusi mielenosoittajaa. Mielenosoitusten tarkoituksena on vastustaa Israelin maanhankintapolitiikkaa.

SAKHNININ kaupungissa mielenosoitukseen osallistui yli 10 000 ihmistä, jotka protestoivat arabitalojen purkamista sekä arabien vastaisia lakeja kuten Nagba-laki, joka kieltää viettämästä Israelin virallista itsenäisyyspäivää surupäivänä, kuten arabit tekevät. Hizbullah-johtajan Hassan Nasrallahin kuvia nähtiin lippujen joukossa.

GAZASSA väkijoukko lähestyi Israelin ja Gazan välistä turva-aitaa tullen alueelle, jota IDF pitää kiellettynä sotilasalueena. Sotilaat ampuivat ilmaan varoittaakseen mielenosoittajia, ja vakuuttavat, ettei kukaan kuollut, vaikka palestiinalaiset väittävät 15 vuotiaan pojan saaneen surmansa ja 15 muun haavoittuneen. Asiaa tutkitaan, mutta IDF myöntää, että jotkut ovat voineet haavoittua sekavassa tilanteessa.

NEGEVISSÄ kerääntyi 1500 beduiinia Al-Arakhiv yhteisöön, jota ei virallisesti ole hyväksytty. Raporttien mukaan mielenosoittajat, joihin liittyi arabikansanedustajia, heiluttivat PA:n lippuja ja huusivat juutalais-vastaisia iskulauseita. Kansanedustaja Taleb al-Sanaa (United Arablist) kehotti arabeja yhdistymään al-Aksan puolustamiseksi. (JP)
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1160094.html

4. FATAHIN johto sanoo kiihdyttävänsä Israelin vastaisia toimiaan. Terminologia on selvästi koventunut sen jälkeen, kun Fatahin keskuskomitean jäsen Mahmoud Zaki joutui IDF:n pidättämäksi sunnuntaina Betlehemin lähellä osallistuttuaan mielenosoitusjoukkoon, joka laittomasti ohitti IDF:n tarkastuspisteen matkallaan Jerusalemiin ”puolustamaan al-Aksa moskeijaa ja vastustaakseen Jerusalemin juutalaistamista”.

LEHDISTÖKONFERENSSIN aikana Ramallahissa Fatahin keskuskomitean jäsen Mahmoud al-Alul sanoi suunnitelmien protestien suuntaamiseksi ”setlerien” toimintaa, turva-aidan rakentamista ja Jerusalemin juutalaistamista vastaan olevan Fatahin keskuskomitean kuudennen vuosikokouksen päätösten mukaisia. ”Olemme tietoisia, että Israel on ottanut käyttöönsä julman voiman taltuttaakseen lailliset mielenosoituksemme. Zaki pidätettiin yhden tällaisen mielenosoituksen aikana. Israelilaiset näkevät, että PA:n johto on ottamassa aktiivisesti osaa niihin ja että kansanvastarinta on kehittymässä suureksi yhteenotoksi.” Al-Alul sanoi, että tällainen vastarinta vaatii veronsa, jonka he ovat valmiit maksamaan.

PA:n viranomainen Rajoub Jibril sanoi, että vaikka vastarinta on kansanoususta johtuva, Fatahin johto on virallisesti sen takana kuitenkaan unohtamatta muita mahdollisuuksia.
Keskuskomitean jäsen Nabil Shaat puolestaan selitti, että Fatahin johto on päättänyt asettua mielenosoitusten johtoon. ”Te olette havainneet Fatahin johtajia Bilin, Nilin ja Betlehemin mielenosoituksissa, meidän läsnäolomme tuntuu kaikkialla, vakuutan”.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3869954,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin pyssymiehet tunkeutuivat maanantaina Gazan pankkiin vaatien virkailijoita antamaan heille miljoona NIS (250 000 USD). He toimivat Hamasin tuomioistuimen päätöksen nojalla. Hamasin sisäministeriö tunnusti varojen sieppauksen sanoen, että niiden jäädyttäminen Hamasilta oli laiton. Hän selitti, että Gazassa on 2 muuta pankkia, joissa on heidän varojaan, ja he menevät ottamaan ne. (JP)
- Palestiinalaisia journalisteja, jotka osallistuivat keskustelutilaisuuteen Israelin journalistien kanssa, syytetään sekä Hamasin että Fatahin taholta yhteistoiminnasta Israelin kanssa. (JP)
- Englannin parlamenttikomitea harkitsee aseviennin kieltämistä Israeliin. Lausunnoissa sanotaan, että melkein varmasti niitä käytettiin cast lead operaatiossa. Olisi kiva tietää, mihin Englanti käyttää aseitaan Afganistanissa ja muualla, missä se kohtaa niitä tulittavia pyssymiehiä. (JP)
- Juutalainen johtaja Abraham Foxman kritisoi Jimmy Carteria hänen lausuessaan, että Obaman hallitus taipui pahasti Israelin vaatimuksiin. Hän vaatii Carterilta selitystä aiemmasta anteeksipyynnöstään juutalaisille. (JP)
- Aiempi Australian pääministeri Malcolm Frazer vaatii israelilaisen diplomaatin karkottamista, koska Mossadin agenttien väitetään käyttäneen Australian myöntämien passien väärennöksiä Dubain teloituksen yhteydessä.(JP)
- Berliinin poliisi tutkii tapausta, jossa nuorisojoukko pahoinpiteli raakalaismaisesti kolmea juutalaista nuorta viime viikolla. Poliisi pidätti neljä nuorta ja etsii loppuja 18:sta pahoinpitelyyn osallistuneista. Juutalaisjärjestön edustaja sanoo, että väkivalta juutalaisia vastaan on selvästi nousemassa maahan muuttaneitten toimesta Berliinissä. (JP)
- Our Land of Israel järjestö asetti Jerusalemin julkisiin busseihin suuria julisteita, jossa kehotetaan ”rakentamaan Temppeli pian ja meidän aikanamme”. Kaikkiaan 200 bussin kylkiin on liimattu suuret julisteet, joissa näytetään Temppelivuori ja Temppeli ilman moskeijoita, joiden he sanovat olevan vuorella joka tapauksessa tilapäisesti.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136785
- Poliisi sulki Temppelivuoren juutalaisilta ja turisteilta pessahin ajaksi turvallisuussyistä, ja sulki Juudean ja Samarian liikenteen Israeliin. Kuitenkin kristityt saavat matkustaa vapaasti Juudeassa ja Samariassa vieraillessaan sukulaistensa luona. Vain yli 50-vuotiaat muslimimiehet sallitaan naisten ohella Temppelivuorelle. Kielto jatkuu 04.04. keskiyöhön saakka.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136777
- G-8 maat siirsivät päätösten tekemistä Iranista odottaessaan USA:n aloittaman salaisen kontaktin tuloksia Iranin vallankumouskaartin kanssa. Kaarti tulisi eniten kärsimään uusista sanktioista, ja sen johtajat ovat taipuvaisia sopimuksen saamiseen ohittaen kovan linjan mullahit. USA on vastaavasti halukas myönnytyksiin Iranin ydinaseesta. http://www.debka.com/article/8687/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019