Sunday, December 07, 2008

SUNNUNTAI 07.12.08
1. YRITYKSET ESTÄÄ Iranin ydinsuunnitelman toteutuminen ovat tähän saakka epäonnistuneet. Emme ole todella päässeet tuumaakaan eteenpäin ongelman ratkaisemiseksi”, tunnustaa YK:n alaisen IAEA;n pääjohtaja Mohammed ElBaradei. Tämä 66-vuotias egyptiläinen diplomaatti kertoi tuntemuksistaan the Los Angeles Times lehdelle myöntämässään haastattelussa. Hän kertoi myös odottavansa suurin toivein Barack Obaman tuloa USA:n presidentiksi, jonka hän uskoo olevan valmis puhumaan vastustajillaan – tai vihollisilleen – jos niin halutaan, mukaan lukien Iran. ElBaradei on ollut jatkuvasti nenäkkäin USA:n presidentti Bushin kanssa, joka olisi odottanut häneltä kovempia otteita Iranin suhteen. Hän sanoo, ”ettei hän ymmärrä Bushin tapaa paukuttaa pöytää toistellen hokemaa, en halua puhua sinulle. Hän uskoo, että sanktioilla on ollut Iraniin nähden päinvastainen vaikutus kuin toivottiin, sillä ne ovat vain lujentaneet sen asennetta”.
ELBARADEI ei halunnut sotilaallista ratkaisua, ja nyt sanktioitten epäonnistuttua, hän esittää ”suurta sovitteluratkaisua, jolla länsivallat tunnustaisivat Iranin aseman alueella ja antaisivat sille sen vaatiman voiman, kunnian ja vaikutusvallan”. Hän haluaa lisäksi, että keskusteluissa otetaan esille myös Iranin USA:n vastaiset valitukset viimeisen 50 vuoden ajalta.
JERUSALEMIN diplomaattilähteet ilmoittavat, että ElBaradein puheet ovat merkityksettömiä. Niiden mukaan ElBaradei tunnetaan siitä, että hän pyrkii keksimään epäonnistumisille uuden sisällön. ”Hänen puheensa ovat eroavan virkamiehen puheita. Hän on ostanut itselleen talon Etelä Ranskasta, jonne hän aikoo vetäytyä. Hänen sanoillaan ei ole enempää merkitystä kuin tavallisella kadun miehellä”, siellä todetaan. ElBaradein todetaan epäonnistuneen kaikissa neljässä tapauksessa, joita hänen oli määrä ratkaista: Libyan ja Pohjois-Korean ongelmat ratkaistiin USA:n johtamassa prosessissa; Syyriassa jonkun toisen tuli hoitaa ongelma, millä viitataan epäsuorasti IAF:n suorittamaan ohjusiskuun Syyrian puolivalmista ydinlaitosta vastaan 2007. ”Tämän johdosta tulee herättää kysymys ElBaradein ja IAEA:n asemasta.” (JP)
2. IHMISOIKEUKSIA poljetaan Israelissa kaikkein keskeisimmissä kysymyksissä, sanotaan ACRI:n (Israelin ihmisoikeusjärjestön) vuosiraportissa, joka julkistettiin sunnuntaina. Raportissa todetaan äärimmäisen huolestuttavia suuntauksia, jotka rikkovat keskeisiä ihmis-oikeuksia vastaan – koskien terveydenhoitoa, elämän arvokkuutta, opetusta, asumista, tasa-arvoisuutta, mielipiteen ilmaisun vapautta, yksityisyyttä ja demokratiaa. Lisäksi raportissa huomautetaan ”miehityksen jatkumisesta” territorioissa, palestiinalaisten ihmisoikeuksista sekä niiden aiheuttamista uhkatekijöistä Israelin demokratialle.
Raportin julkistaminen sattuu yhteen YK:n yleiskokouksen omaksuman julistuksen 60-vuotispäivän kanssa 10. joulukuuta 1948.
Raportti toteaa, että tilanne on paljon huonompi Juudeassa ja Samariassa kuin itse Israelin alueella. Siinä todetaan, että tasa-arvokysymyksissä diskriminointia esiintyy palveluksissa, budjetissa sekä luonnonrikkauksien käyttömahdollisuuksissa israelilaisten ja palestiinalaisten välillä. Raportissa jopa viitataan, että tilanne Israelissa muistuttaa apartheidia Etelä Afrikassa.
Raportissa havainnoidaan, ettei Israelin lainsäädäntö ole myöskään edistynyt ajan mukana näissä kysymyksissä, joista poliittisten pakolaisten kohtelu Israelissa on yksi todiste. Israeliin on vuosien aikana tullut 12 500 turvapaikan hakijaa, joista vain 171 on saanut pakolaisen aseman. Tätä pidetään alhaisimpana länsivalloissa. Tarvittavan lainsäädännön puuttuessa rajan yli tulleita pakolaisia voidaan pitää hallinnollisessa pidätyksessä epämääräisiä aikoja, minkä tarkoituksena voi olla masentaa maahan pyrkiviä pakolaisia. (JP, Dan Izenberg)
3. PALESTIINAN AUKTORITEETI (PA) kielsi Al-Jazeeran ja useiden muitten uutis-toimistojen journalisteilta pääsyn Mukatan hallintokeskukseen Ramallahissa. Heitä syytetään siitä, että he lähetyksissään suosivat Hamasia ohi Fatahin ja siitä, että he kritisoivat PA:n johtoa tai että he raportoivat Hamasin johtajien toimista. Al-Jazeera, joka on yksi suosituimmista uutis-kanavista arabimaissa, ei ole saanut journalistejaan Mukataan viimeisen kahden viikon aikana. Sama kohtelu on tullut useiden muitten journalistien kohtaloksi. Ulkomaanlehdistö- yhdistyksen protestissa tuomitaan mitä voimakkaimmin mahdollisin termein Al-Jazeeran journalistien pääsyn estäminen Mukatan hallintokeskukseen ja vaaditaan PA:n viranomaisia välittömästi lopettamaan tämä diskriminointi.
PA:N VIHAN nosti pintaan tapaus, jossa Al-Jazeera ei lähettänyt suorana Mahmoud Abbasin puhetta PLO:n keskuskomitean kokouksessa Ramallahissa, vaan lähetti sen sijasta Hamasin ulko-asioitten johtajan Khaled Mashaalin puheen Damaskoksessa radikaaliryhmien kokouksessa. Al-Jazeeran journalistia ei päästetty seuraamaan Abbasin ja Italian presidentin tapaamista Ramallahissa. Al-Jazeera ei ole raportoinut kiellosta PA:n varoitettua, että asian julkistaminen toisi vaarallisia jälkiseurauksia. Eräs PA:n virkailija jopa vaati, että Al-Jazeeran toimitilat Juudeassa ja Samariassa tulee sulkea. Sen henkilökunnan koteja vastaan on hyökätty ja autoja poltettu ja kivitetty viimeisen kahden vuoden aikana.
PA:N korkeat virkailijat syyttävät, että Al-jazeera kritisoi PA:n hallituksen toimia ja täten nakertaa sen kansansuosiota. Lisäksi Al-Jazeeran väitetään suoraan esittävän hyväksyviä lausuntoja ja tv-ohjelmia Hamasin hallinnosta Gazassa. Toinen uutistoimisto Ramattan päätti lopettaa toimintansa Länsirannalla PA:n turvallisuusmiesten tehtyä ratsian sen toimitiloihin. PA:n viranomaisten boikottitoiminta on kohdistunut myös sitoutumattomien lehtimiesten ja kolumnistien toimintaan. 7 journalistia on pidätetty viimeisten viikkojen aikana Länsirannalla PA:n viranomaisten toimesta. (JP, Kh A Toameh)
4. TERRORISTIT Gazassa ampuivat viikonvaihteen aikana parikymmentä rakettia ja kranaattia Israeliin. Kaksi Grad-rakettia putosi Ashkelonin teollisuusalueelle, mutta ne enempää kuin toisetkaan eivät aiheuttaneet henkilövahinkoja ja aineellisetkin olivat mitättömiä. Kaksi rakettia putosi lauantaina Shar Hanegev aluekeskuksen lähettyville. PRC:n Salah a-din Prikaatit ilmoittivat ampuneensa raketit. Ne putosivat aukealle pellolle ilman vahinkoja. Kahden Grad-raketin pudottua Ashkelonin alueelle IAF päätti lopulta aloittaa toiminnan. Se teki lauantai-illan kuluessa kaksi lentoiskua, joista toisen yhteydessä tuhosi laukaisu-vaiheessa olleet raketit ja haavoitti kahta palestiinalaista. INN kertoo toisen saaneen surmansa. Lauantain vastaisen yön aikana terroristit ampuivat 9 Kassam-rakettia Israeliin.
Terroristijärjestöt Gazassa ilmoittivat ampuneensa raketit ja kranaatit kostoksi Hebronissa sattuneitten väkivaltaisuuksien kostoksi. (JP, INN)
5. HEBRONIN “Rauhantalon“ väkivaltainen tyhjentäminen juutalaisista asukkaista aiheuttaa jatkuvia levottomuuksia paitsi Hebronissa myös muualla Juudeassa ja Samariassa.
Kuten saattaa arvata, vasemmistolaiset ryhmät ja puolueet ovat kiitelleet oikea-aikaista toimintaa oikeiston syyttäessä tapauksen käyttämisestä poliittisessa sodankäynnissä. Likudin kanta on epämääräinen. Puheenjohtaja Netanyahu ei uskalla suoraan tuomita kömpelösti suoritettua operaatiota, Kadiman onnitellessa vasemmistoa onnistuneesta operaatiosta. Aamun uutiset kertovat, että Kiryat Arban juutalaisasukkaat sytyttivät tuleen arabin asuttaman talon Hebronissa. Lisäksi palestiinalaiset väittävät, että Hebronissa hyökättiin kymmentä taloa vastaan ja useita autoja sytytettiin tuleen. Palestiinalaisten lausunnot ovat yleensä liioiteltuja, mutta talon polttaminen on todistettu TV-kameroilla.
KAHTA Kiryat Arban nuorukaista syytetään kahden palestiinalaisen, isän ja hänen poikansa, ampumisesta Hebronissa. Tapauksen kuvasi B´tzelemin lahjoittamalla video-kameralla paikalla ollut palestiinalainen. Nuorukaiset sanovat, että palestiinalaiset kivittivät heitä, jonka johdosta he ampuivat ilmaan varoitukseksi ja kun se ei tehonnut, ampuivat kivittäjiä. Toinen uhreista on tiettävästi kriittisessä kunnossa, toisen tila on parempi.
Nuoret miehet asettivat tiesulkuja sekä Jerusalemin pääteille että Yitzharin lähelle vastalauseena Hebronin Rauhantalon juutalaisten karkottamisesta.
IDF pyysi anteeksi Haaretzin englantilaisen kuvaajan jouduttua sotilaan pahoinpitelemäksi. Sotilas pyysi naista lopettamaan filmauksen ja kun se ei tehonnut, iski häntä kasvoihin. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Labourin sisäisissä vaaleissa Isaac Herzog oli suosituin, toisena Ophir Pines-Paz, sen jälkeen Braverman, Yahimovitch, Vilnai, Cabel, Ben-Eleizer, Tamir ja Peretz. Määrätyt paikat oli varattu naisille, Barak sai ykköspaikan ilman vaalia.
- USA teki laajimman. monimutkaisimman ja kalleimman ohjustorjuntakokeen, mitä se on koskaan edes yrittänyt. Kokeen tarkoituksena oli selvittää, miten puolustusjärjestelmä pystyy eliminoimaan USA:ta vastaan tehdyn ohjusiskun esim. Pohjois-Koreasta. Perjantaina tehdyssä kokeessa Californiassa sijaitsevaan Vanderbergin tukikohtaan asennettu torjuntapatteristo pystyi tuhoamaan vihollisohjusta esittävän Alaskassa laukaistun ohjuksen. Kokeessa ei käytetty harhautusohjuksia tai kärkiä, kuten oikeassa hyökkäyksessä voisi olla. Koe tuli maksamaan 120 – 150 miljoonaa USD. Kokeeseen osallistui useita USA:n armeijan eri aselajien yksiköitä. USA:n laivasto pystyi havaitsemaan Alaskasta ammutun koeohjuksen yhdessä sen ballististen ohjusten aluksellaan, mutta ei laukaissut omaa vastaohjustaan. (JP)
- Egyptin armeijan sotilaat löysivät Siinalta kaksi asekätköä. Toisessa oli hiekkaan piilotettuna 250 kg dynamiittia, toisessa oli 211 ilmatorjuntaohjuksen hylsyä, jotka voidaan täyttää dynamiitilla. Ne lienevät odottaneen kuljetusta salatunnelien kautta Gazan kaistalle. (INN)
- Israelin poliisi esti palestiinalaisten aktivistien yrityksen purjehtia Jaffasta Gazaan. Aluksiin oli tulossa arabikansanedustajia, ja niissä oli tarkoitus kuljettaa ruoka- ja lääkintätarvikkeita. (INN)
- Sekä Qatarin että joittenkin muitten arabimaitten aktivistit aikovat järjestää aluksia, jotka lähetetään Gazaan Israelin saarrosta huolimatta.
- Pääministeri Olmert kertoi hallituksen istunnossa tänään, että ”Hebronin juutalaiset ovat julistaneet pogromin kaupungin arabeja vastaan”. Olmertin lausunnot ja toimet alkavat yhä enemmän muistuttaa Meretzin ideologian toteuttamista. (ynet)
- Hallitus hyväksyi nimilistan 230 terroristin vapauttamiseksi arabien juhla-ajan kunniaksi. Mekkaan tulvi lauantaina lähes 3 miljoonaa pyhiinvaeltajaa. (ynet) Gazan pyhiinvaeltajat taisivat jäädä rannalle, koska PA vaati kaikkien passit rekisteröitäviksi Ramallahissa, eikä Rafahin portti Egyptiin ollut auki.

No comments: