Friday, December 12, 2008

PERJANTAI 12.12.08
1. ”YLEVÄ GAZA, nosta pääsi korkealle. Sinä sait muslimit nostamaan päänsä korkealle.
Ja sinä, Hebronin kansa- sinä sodit nyt juutalaisia vastaan. Sinä olet harjaantunut tässä. Näimme vuonna 1929 miten sinä lahtasit juutalaisia. Tänään – lahtaa heitä Hebronin maalla. Tapa heidät Palestiinassa. Nouse, Palestiinan kansa, koko Palestiinan kansa, nouse puolustamaan al-Aqsa moskeijaa, nouse puolustamaan Nablusia ja Hebronia. Nouse vastustamaan PA:n estävän turvallisuusjärjestön miehiä. He ovat pelkkiä kaniineja, älä pelkää heitä. He ovat susia, älä pelkää heitä, sinä leijona.” Näin huuteli Jordanian muslimi-veljeskunnan ylin kaitsija sheikki Himam Said TV-ohjelmassa, jota Libanonin Hizbullahin TV-kanava al-Manar sekä PA:n omistama Al-Aksa TV-asema lähettivät 3.-5. joulukuuta välisenä aikana. Tekstin käänsi arabiasta MEMRI, asiasta raportoi INN.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128812
Sheikki Said jatkoi sitten osoittaen sanansa Jordanian hallitukselle, jota hän vaati karkottamaan Israelin lähetystön Ammanista, koska ”Amman on puhdas, eikä Israelin lähettiläs saa tahrata sitä”. Hän vaati Jordaniaa kutsumaan lähettiläänsä Länsirannalta, sillä ”vain mujahideen saa olla siellä – eivät lähettiläät, eivät ministerit tai mitkään valtion edustajat, eikä heitä saa hyväksyä. Palestiina on sodan maa, uhrin ja valmistelun maa”. Sheikki vaati lopettamaan kaiken taloudellisen yhteyden Israelin kanssa, vaikka Jordania hyötyy siitä. Hän surkutteli sitä, että Jordanian kauppatorit ovat täynnä israelilaisia tuotteita, vihanneksia ja hedelmiä. Sheikki selitti, että maan uskonnollisen johtajiston kannan mukaan Israelin kanssa kauppaa käyvät jordanialaiset ovat maanpettureita ja yhteistyökumppaneita.
SEURAAVAN TV-otoksen esitti Husan Abdallah, Libanonin islamtutkijoitten järjestöstä, eikä hänen esityksensä sisältö jäänyt sovittelevasta esitystavasta huolimatta yhtään jälkeen sheikki Himam Saidin esityksestä: ”Tulitauko Israelin kanssa on merkityksetön. Antaa puhtaitten ruumiitten räjähdellä taas Tel Avivissa ja Palestiinan miehitetyissä kaupungeissa.” Hän vaati egyptiläisiä nousemaan väkivaltaan, ”vaikka he joutuisivatkin vankilaan tai saisivat surmansa – sillä he ovat marttyyreita Allahin puolesta”.
KOLMANNEN TV-otoksen esitti Hamasin Jordanian edustaja Osama Hamdan, joka ei siistinyt sanottavaansa eikä silitellyt sanojaan: ”Päämäärämme on vapauttaa koko Palestiina, joesta mereen, Rosh Hanikrasta Umm al-Rashrashiin (Eilatiin). Gazasta – veljet, emme halua 364 neliökilometrin valtiota, emme halua valtiota, jota meidän tulee rukoilla neuvotteluilla. Sellainen ei tule toteutumaan. Haluamme vapaan maan, joka säilyttää arvokkuutensa, haluamme 27 000 neliökilometrin suuruisen maan, koko Palestiinan.” (WND, INN)
2. ISRAELIN RAJOJA valvovat miehittämättömät tutka-asemat, jotka on varustettu automaattisin konekiväärein, ja joista tiedot välittyvät komentokeskukseen yöllä ja päivällä. Valvojat ovat pääasiassa naissotilaita, kertoo asiasta laadittu Aviation Week blog-artikkeli David Eshelin postittamana. Tutka-asemia kutsutaan ilmeisesti niiden muodon mukaisesti pillerirasioiksi, tai –tuubeiksi, joiden huipulle on asennettu tutka-antennit ja sen päälle konekivääri. Tutka seuraa kaikkea liikkuvaa lähiympäristössään. Tällaisia tutka-asemia on asennettu Gazan rajoille ja niitä ilmestynee myös Libanonin vastaiselle rajalle. Tutkajärjestelmän on kehitellyt israelilainen Rafael Advanced Defense Systems Ltd.
YKSI operaattori pystyy valvomaan useampia valvonta-asemia, mutta niiden keräämiä tietoja voivat useat yksiköt hyödyntää synkronoiden vastatoimensa havaitun viholliskohteen eliminoimiseksi. Havaitun kohteen saapuessa tällaisen Sentry-Tech tutka-aseman ampuma-etäisyydelle aseman konekivääri aloittaa tulituksen sitä kohti. Sentry-Tech käyttää Rafaelin kehittämää Mini-Samson asejärjestelmää. ”Pillerirasia” on liikuteltava tornijärjestelmä. Sen ase on 7.82 tai 0.5 tuuman konekivääri, joka on suojattu vihollisen tulitusta vastaan, kuten myös tornin huipussa olevat tutka-laitteistot. Kutakin tutka-asemaa voidaan käyttää paitsi kauko-ohjauksella myös käsikäyttöisenä. Ne voidaan varustaa myös täsmäohjuksin, joita operaattorit valvovat, kuten Spike LR optisesti ohjattu ohjus.(WND)
http://www.aviationweek.com/aw/blogs/defense/index.jsp?plckController=Blog&plckBlogPage=BlogViewPost&newspaperUserId=27ec4a53-dcc8-42d0-bd3a-01329aef79a7&plckPostId=Blog%3a27ec4a53-dcc8-42d0-bd3a-01329aef79a7Post%3a344244b3-3fee-4dfc-be03-992bf38a6f19&plckScript=blogScript&plckElementId=blogDest
3. ISRAELIN ILMAVOIMAT (IAF) on hankkimassa käyttöönsä ”täsmäpommeja”, jotka on varustettu satelliittien valvomilla ohjauslaitteilla. Tämän ansiosta IAF voi pommittaa esim. Beirutia tai Damaskosta omalta alueeltaan ylittämättä valtakuntansa rajaa. IAF hankki näitä Boeingin kehittämiä pommin ohjausjärjestelmiä jo vuonna 2000. Boeing on yhdessä Australian kuninkaallisten ilmavoimien kanssa kehittämässä järjestelmää edelleen, jota IAF haluaa. Sen nimi on JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition-Extended Range). Järjestelmä on halpa ohjausjärjestelmä, joka voidaan asentaa normaaliin vapaasti putoavaan pommiin, mikä tekee siitä ohjatun aseen. JDAM järjestelmään kuuluu pysrtö-osa, johon on sijoitettu Global Positioning System/Inertial Navigation System, sekä pommin rungon kohentaminen ylimääräisen vakavuuden ja noston saavuttamiseksi. JDAM-ER varsioon kuuluu ylimääräinen sarja siipiä, joiden ansiosta pommin kantomatka nousee viidestätoista kilometristä viiteenkymmeneen viiteen kilometriin. IAF:n hankkimia ohjausjärjestelmiä on asennettu MK-84 tuhannen kilon pommeihin, mikä tekee niistä satelliitti-ohjattuja täsmäpommeja. Toisia näistä pommeista voidaan ohjata laserilla tai normaalilla GPS-järjestelmällä. IAF on myös hankkinut käyttöönsä järjestelmiä, joiden ohjauslaitteistoa ei voida elektronisesti häiritä. IAF voi asentaa näitä pommeja F-15I koneisiin ja kunnostusten ansiosta myös F-15 koneisiin.
UUDEN JDAM-ER pommin ansio on siinä, että ohjaajan ei tarvitse jäädä pommitusalueelle laukaistuaan pommin, koska se hakeutuu kohteeseensa satelliitin ohjaamana. (JP)
4. LIKUDIN puheenjohtaja Binyamin Netanyahu sai tahtonsa läpi pyrkiessään vaikeuttamaan pahimpana kilpailijanaan pitämänsä Moshe Feiglinin pääsyä Knessetiin. Hän sai Likudin sisäisen oikeusistuimen määrittelemään uudelleen vaaliehdokkaiden järjestyksen, minkä johdosta Feiglin pudotettiin sijalta 20 sijalle 36. Muutokset koskivat tietysti joitakin toisiakin ehdokkaita, mutta Feiglinin pudottaminen oli Netanyahun tähtäimessä. Jos ennusteet Likudin menestymisestä vaaleissa pitävät paikkaansa, jonka mukaan se saisi 36 edustajaa tai enemmän, Feiglin tulisi kuitenkin valituksi. Netanyahu selvitti asemaansa suurin piirtein näin: ”Minä olen Likudin johtaja ja kansanedustajien tulee ymmärtää, että minä määrittelen sen politiikan. Kaikki kansanedustajat yhtä lukuun ottamatta lienevätkin selvillä tästä ja tulevat noudattamaan sitoutumistani saavuttaa rauha ja turvallisuus vastavuoroisuuden kautta.” Jotkut voivat kiitellä Netanyahun saamaa voittoa, mutta useimmat tarkkailijat ja analyytikot sanovat, että tämäkin osoittaa Netanyahun typeryyden. Hän keskittyy hyökkäämään puolueensa uskollista jäsentä vastaan sen sijaan, että aloittaisi todellisen vaalikamppailun Kadimaa ja Labouria vastaan, jotka suomivat puoluetta ja Netanyahua armotta. Feiglinin kannattajat kuitenkin sanovat, ettei asia ole vielä lopussa, ja vaalitoimikunnan päätöksestä on valitettu. Lisäksi Netanyahun kannattajat yrittävät saada puolueeseen Tzomet-puolueen, joka toisi vaalikassaan 12 miljoonaa NIS. Sen ehdokkaiden ymppääminen Likudin vaaliehdokkaisiin muuttaisi listan vielä kerran. Tämän venkoilun ansiosta Likudin teoreettinen 42 edustajan voittaminen helmikuun 10. päivänä voi vaarantua.
Vihoviimeisen gallupin mukaan Likud saisi 34-35 paikkaa, Kadima 20-21, Labour 14. Kadiman alamäki jatkuu, Labour alkaa nousta. Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni heikentää asemaansa aukoessaan suutaan tarpeettomasti, kuten julistamalla, ettei jokaista sotilasta saada tuotua kotiin. Yksikään Israelin johtaja ei ole tällaista tunnustanut ääneen. Lisäksi Livni ehdotteli, että Israelin arabien paikka olisi Palestiinan valtiossa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Vasemmisto syyttää, että Likud on edelleenkin oikeistolainen puolue, ikään kuin se olisi anteeksiantamaton synti. (ynet)
- Hebronin ”rauhantalon” tyhjentämisen jälkiselvittelyissä arabeja ampunut Kiryat Arban juutalainen asukas pidetään kotiarestissa. Häntä itseään mukiloitiin pahasti, hänen päässään on suuria arpeutuvia haavoja.(ynet)
- Jemenin juutalaisten johtajiin kuuluva ja rabbin veli Moshe Yaush-Nahari murhattiin eilen Ridassa, maan pääkaupungista Sanaasta pohjoiseen. Pidätetty epäilty murhaaja, entinen Jemenin ilmavoimien Mig-lentäjä, huuteli, että juutalaisten tulee tunnustaa islam. Alkaneen sanasodan seurauksena hän ampui Naharin Kalashnikov-kiväärillä. (INN)
- Pääministeri Ehud Olmert, joka joutui tänä aamuna vielä kerran poliisin kuulusteluun, vakuuttaa lähettävänsä lisää rahaa Gazaan, vaikka PA:n taholta epäillään, että torstaina lähetetyt 100 miljoonaa NIS menivät Hamasille.(INN)
- Tilastot todistavat, että poliisi ja Shin Bet eivät kohtele tasapuolisesti Juudean ja Samarian juutalaisia ja palestiinalaisia. Pidätyksiä, syytöksiä ja tuomioita annetaan Juudean ja Samarian juutalaisasukkaille paljon enemmän kuin palestiinalaisille tai vasemmistolaisille, jotka usein liittoutuvat palestiinalaisten kanssa vastustaakseen sotilaita tai poliiseja esim. rakenteilla olevaa turva-aitaa vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128809
- Rooman paavi Benedict XVI suunnittelee Israelin vierailua toukokuussa.
- Israelin Lontoon lähettiläs esitti vastalauseen Anglikaanikirkolle, että sen jouluparodi Twelve Days of Chrismas häpäisee Israelia. (INN)
LÄMPÄTILAT, Jsm. Pe: 9-17; La: 11-18; Su: 11-15; Ma: 10-14, osittain pilvistä keskivaiheilla sadekuuroja.

No comments: