TORSTAI 24.01.08
1. HAMAS RÄJÄYTTI Egyptin rajalla olevan Israelin rakentaman muurin eilen monesta kohtaa. Uutistiedot kertovat, että muurin avaamista oli suunniteltu kuukausien ajan, mutta se toteutettiin nyt, koska hetki oli siihen sopiva. Hamasin miehet olivat kaivaneet muurin perustukset esiin ennen räjähdyspanosten sijoittamista sinne. Egyptin rajavartijat yrittivät edellisenä päivänä estää gazalaisten ryntäyksen Egyptin puolelle Rafahin terminaalin läpi, mikä aiheutti verisiä kahinoita rajan yli pyrkivien ja rajapoliisien välillä.
EILEN MUURINAUKKOJEN läpi ryntäsi Egyptiin yli 300 000 ihmistä, eivätkä rajapoliisit voineet heille mitään. He katsoivat toimettomina ihmisten tulviessa Rafahin Egyptin puoleiseen kaupunkiin osa jaloin, osa autoilla, moottoripyörillä, aasinrattailla, mikä milläkin. Ihmisillä oli tarkoituksena ostaa kaikkea, mistä Gazassa oli ollut vajausta. Joku kertoi, että kaikkea saa Gazasta, mutta hinta on kolminkertainen. Tosin hinnat nousivat pian Egyptin puolellakin. Joku vaati tarjoamastaan lampaasta kolminkertaista hintaa sen todellisesta arvosta. Mutta ihmiset vaikuttivat kuvauksista ja kuvista päätellen riemullisilta kuin nuoret hiehot päästyään kesälaitumelle. Hamasin poliisit valvoivat liikennettä Gazan puolella ohjaten ihmiset kahteen aukkoon. He silmäilivät rajan yli tulevia ja suorittivat pistokokeita epäilyksiä herättäville.
EGYPTIN PRESIDENTTI Bosni Mubarak ilmoitti, että hän antoi käskyn päästää ihmiset rajan yli, koska ”ihmiset näkivät nälkää Gazassa”. Lausunto ei pidä paikkaansa aluksikaan, mutta se sopi hyvin hänen Israelin vastaiseen retoriikkaansa ja pelastamaan Egyptin häpeän ulkomailla, ettei se pysty valvomaan rajojaan. Näin suuren ihmismassan estäminen olisi johtanut verisiin mellakoihin, joten päätös oli aivan järjellinen. (JP)
2. EILISET tapahtumat Gazan ja Egyptin välisellä rajalla ovat asettaneet koko Gazan kaistan ja Hamasin hallinnon siellä kokonaan uuteen valoon. Hamasin hallinto sai siitä uutta pontta.
Jopa Fatahin upseeritkin ovat ilmaisseet ihailunsa tavasta, millä muurin murto ja invaasio Egyptiin suoritettiin. Kaikki näytti ihmismassojen virroista huolimatta olevan täysin Hamasin poliisien hallinnassa. Mitään järjetöntä mellakointia tai yhteisen omaisuuden tuhoamista ei tapahtunut.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ on pyrkinyt pelastamaan sen, mikä on pelastettavissa. Se on lähettänyt tiukkasanaisia viestejä Egyptiin, että sen tulee toteuttaa sopimuksensa ja velvollisuutensa Gazan vastaisen rajansa valvonnasta. Toinen Israelin turvallisuudesta vastaavien viranomaisten huoli on se, että Siinailla olleet terroristit ovat voineet vapaasti tulla muurinaukoista Gazaan aseineen ja rahoineen. Se on paljon yksinkertaisempi tapa kuin soluttaa aseita ja räjähteitä ihmisten kanssa ahtaisiin maanalaisiin tunneleihin. Huono puoli tässä on se, että tunneleita kaivavat perheet menettävät tulojaan. Hamas menettää myös, sillä se vaatii jokaisesta kaivetusta tunnelista 3000 USD käyttömaksun.
GAZALAISET lehtimiehet ovat kertoneet, että Gazan sähkökatkokset olivat ainakin osittain Hamasin järjestämiä ulkomaisen myötätunnon herättämiseksi. (JP)
3. HAMAS ESITTÄÄ Rafahin terminaalin valvontaa Egyptille yhdessä sen rajapoliisien kanssa, mutta ilman IDF:n mahdollisuutta saada tietoja rajan ylittäneistä ihmisistä ja tavaroista. Tällä toimenpiteellä Hamas katsoo voivansa murtaa Israelin asettamat kaistaleen saartotoimet. Pikaisesti asiaa silmäillen se tuntuisikin luonnollisemmalta ratkaisulta, kuin että Gazan kaista huolto tapahtuisi Israelin puolelta, kuten tähän saakka. Egypti ei välttämättä ole innostunut asiasta. Egypti pelkää Hamasin vaikutuksen leviävän sen omiin hallitusta vastustaviin islamilaisiin järjestöihin, ennen kaikkia Islamilaiseen Veljeskuntaan, ja kiihottavan niiden toimintaa. Niiden suunnitelmissa onkin järjestää lähiaikoina suuria mielenosoitustilaisuuksia Egyptissä, mikä voi kiihottaa kansaa hallitusta vastaan.
GAZAN KAISTA ongelmana on kuitenkin jatkuva suuri työttömyys, mitä Egypti tuskin pystyy tyydyttämään. Tämän takia yhteys Israeliin on ainakin toistaiseksi välttämätön. Se edellyttää kuitenkin raketti-tulen loppumista ja tulitaukoa. Sen saavuttamiseksi tarvitaan neuvotteluja ja sopimuksia, joista Israel on kieltäytynyt, koska se ei halua mitään yhteyksiä Hamasin kanssa.
TOINEN ONGELMA on Fatahin ja Hamasin välien rikkoutuminen. Mahmoud Abbas vaatii, että ennen yhteisneuvotteluja Hamasin täytyy luopua anastamaan vallasta Gazassa ja tunnustaa Haniyehin asettama Fayadin hallitus. Hamasin jääminen Olmertin hallituksen käymien rauhan-keskustelujen ulkopuolelle on ongelma, jolle ei ole vielä löydetty ratkaisua. Vaikka Livnin ja Qureian johtamat tiimit saavuttaisivatkin sopimuksia aikaan, Hamas ei voi niitä hyväksyä.
Tämä asettaa koko rauhanprosessin, jota Olmert esikuntineen suurella innolla mainostaa, kestämättömälle perustalle. (JP)
4. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO, joka Libyan puheenjohtajuudella käsittelee PLO:n vaatimuksesta Gazan tilannetta, sai JP:n pääartikkelin mukaan täysin asian- ja oikeuden-mukaisen selostuksen tilanteesta Israelin ja Gazan välillä ennen istuntoa. Sen esitti neuvostolle YK:n apulaispääsihteeri B Lynn Pascoe.
PASCOE KERTOI, että ”kriisi Israelin ja Israelin eteläosan välillä oli dramaattisesti huonontunut tammikuun 15. päivän jälkeen johtuen useiden militaristiryhmien päivittäisistä raketti- ja kranaatti-iskuista Israelin siviilikohteisiin sekä IDF:n säännöllisistä sotilasiskuista Gazaan. Israel oli myös asettanut rakettitulen johdosta tiukan saarron Gazan alueelle. IDF oli tunkeutunut Gazaan 15. tammikuuta joutuen rajuihin taisteluihin Hamasin militaristien kanssa, IDF:n tukena oli ilma- ja panssarivoimia. Hamas on ottanut vastuun sala-ampumisista ja raketti-iskuista Israelia vastaan. Siitä lähtien yli 150 rakettia ammuttiin Israeliin militaristien toimesta, haavoittaen 11 israelilaista, ja sala-ampuja surmasi Ecuadorin kansalaisen kibbutsissa. 42 palestiinalaista on saanut surmansa ja 117 haavoittunut IDF:n iskuissa. IDF oli tehnyt alueelle 8 maahyökkäystä, 15 ilmaiskua ja ampunut 10 ohjusta tämän viikon aikana. Useita palestiinalaisia siviilejä oli kuollut maataisteluissa IDF:n ja militaristien välillä, ilmahyökkäyksissä ja täsmäiskuissa”.
ASIANMUKAISESTA ja kiihkottomasta analyysista huolimatta turvallisuusneuvoston päätös-lauselmaluonnoksessa ei mainita mitään Hamasin raketti- ja kranaatti-iskuista Israelin siviili-kohteisiin eikä salamurhasta. Turvallisuusneuvoston useimmat jäsenmaat ovat valmiit tuomitsemaan Israelin Gazan palestiinalaisten ”kollektiivisesta rankaisusta” huomioimatta sitä, että Israel toimitti Gazaan sähköä kaiken aikaa laitoksestaan, joka oli Hamasin rakettitulen alaisena, ja antoi luvan lääkintä- ja hätäaputoimitusten jatkua kaiken aikaa raketti-iskuista huolimatta.
JP:N PÄÄARTIKKELI huomauttaa, että suurempi ongelma syntyi silloin 15. tammikuutta, kun militaristit aloittivat tehostetut raketti-iskunsa YK:n puuttumatta asiaan, mutta puuttui siihen 22. tammikuuta Hamasin väittämän ”humanitäärisen kriisin” johdosta, mihin länsimaiset diplomaatit halukkaasti tarttuivat. JP:n pääartikkeli osoittaa syyttävästi Egyptiä, joka olisi voinut estää rajansa yli tapahtuneen aseitten ja räjähteitten salakuljetuksen ja Hamasin aseistautumisen. Nyt Hamasin murrettua eristäytymisensä Egyptin suuntaan, se voi rauhassa jatkaa asevoimiensa rakentamista ja miestensä kouluttamista Syyriassa ja Iranissa sekä entistä kuolettavampien aseitten hankkimista YK:n mandaatin suojassa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- MIGRONIN juutalaiskylä, jossa asuu 45 perhettä, on korkeimman oikeuden päätöksellä ja Peace Now äärivasemmistolaisen painostusjärjestön vaatimuksesta tuhottava. Hallitus pyytää oikeudelta, että se saa suorittaa kylän tuhoamisen elokuussa. Kylä on pääosin rakennettu juutalaisten omistamalle maalle, osa palestiinalaisten kiistanalaiselle. Peace Now järjestö on itse joutunut poliisin tutkimusten alaiseksi, koska sen epäillään käyttäneen laittomia lahjoituksia ulkomailta toimintansa rahoittamiseksi. (JP)
- USA:N YK:N entinen lähettiläs John Bolton lausui eilen Herzlian konferenssissa, että Israelin täytynee lopulta hoitaa Iranin ydinaseongelma yksin, koska mahdollisuus USA:n osallistumisesta siihen on hänen ymmärtääkseen lähes olematon. USA:n apulaisulkoministeri Nicholas Burns matkusti Israeliin tänään keskustellakseen Iranin ongelman hoitamisesta. (JP)
- USA:N DIPLOMAATIT, niiden mukana USA:n turvallisuuskoordinaattori Keith Dayton, aiheuttavat toistuvia ongelmia Israelin turvallisuustarkastajien kanssa tiesuluilla kieltäytymällä avaamasta autonsa sivuikkunoita tarkastusta varten. Viimeksi Dayton kieltäytyi siitä matkallaan Ramallahiin, mikä viivytti hänen matkaansa. IDF:n sotilaat haluavat tarkistaa autoissa istuvien henkilöllisyyden.
- HOLLANNIN ULKOMINISTERI Maxime Veerhagen, joka on vierailulla Israelissa, lupaa toimia aktiivisesti saadakseen Israelin EU:n jäseneksi. Hän vieraili eilen Sderotissa ja tuomitsi Hamasin raketti-iskut Israelin siviilikohteita vastaan. (JP)
- OLMERT UHOAA edelleen, ettei hän kadu mitään Libanonin kakkossodan fiaskon johdosta ja hylkää 50 IDF:n upseerin ja kaatuneitten omaisten kirjelmät, joissa häntä vaaditaan eroamaan. Olmert näkee ”jumalalliseksi velvollisuudekseen” jatkaa aloittamiaan ”rauhanneuvotteluja” PA:n kanssa katkeraan loppuun saakka. Vain Israelin Jumalan väliintulo voinee estää hänen ajamansa Israelin itsemurhahaaveet.(Ynet)
- VENÄJÄ TOIMITTI Iranille kuudennen uraanilähetyksen Bushehr ydinlaitokseen.
- IDF pidätti Galileassa 43 laitonta arabia. Gazassa IDF pidätti 50 terroristia.
- HERMONILLA JA GOLANILLA satoi runsaasti lunta sulkien teitä ja kouluja. Ensi viikoksi ennustetaan kovia myrskytuulia, lämpötilan alennusta ja ehkä luntakin.
- TURKIN PÄÄMINISTERI Erdogan vertaa Gazaa avoimeen vankilaan ja väittää, etteivät Kassamit tapa ketään. Israel esittää vastalauseen. (Haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019