MAANANTAI 21.01.08
1. GAZAN ELINTARVIKKEET loppuvat viikon keskivaiheilla, varoittavat puolustusviran-omaiset. Kolme päivää sitten puolustusministeri Ehud Barak päätti sulkea kaikki Israelista Gazan kaistalle johtajat tiet vastauksena kiihtyneeseen raketti- ja kranaattituleen Gazasta Israeliin. Israel toimittaa Gazaan bensiiniä ja polttoöljyä sekä 75 % alueen tarvitsemasta sähköstä, josta Egypti toimittaa 5 % ja loput alueen oma dieselkäyttöinen sähkölaitos. Viimeisen viikon aikana terroristit ampuivat Gazasta 160 Kassam-rakettia ja arviolta 70 kranaattia Israeliin. Eilen raketteja ammuttiin 4 koko päivän aikana.
GAZAN VIRANOMAISET kuitenkin sanovat, ettei alueella pääse syntymään inhimillistä kriisiä. Jos Gazassa tarvitaan elintarvikkeita, he voivat pyytää niitä Egyptistä ja alkaa pitää huolta itsestään. Sunnuntaina Israel salli 43 potilaan ja heidän omaisensa päästä Israeliin lääkintähoitoa varten. Abbas tiettävästi harkitsee ”rauhankeskustelujen” keskeyttämistä Gazan takia. (JP)
2. SUURET OSAT GAZAA oli pimeänä sunnuntaiyönä, koska paikallinen sähköyhtiö katkaisi toimintansa kokonaan väittäen polttoaineen loppuneen eivätkä toimitukset Israelista ole voineet päästä Nahal Oz terminaalin kautta Gazaan. Sähköyhtiön johtaja Rafik Maliha varoitti, että virran katkaiseminen tulee vaikeuttamaan sairaaloiden, jätevesitöiden, kylmätilojen ja vedenpuhdistus-laitteiden toimintaa. Samaa varoitti UNRWA:n edustaja Christopher Gunnes, jota ihmisoikeus-järjestöt säestivät omilla lausunnoillaan.
PUOLUSTUSVIRANOMAINEN vähättelee lausuntoja välittömästä inhimillisestä kriisistä Gazassa vakuuttaen, että Israelin ja Egyptin sähkötoimitukset Gazaan jatkuvat ja että kaistan omalla voima-asemalla oli polttoainetta ainakin viikon käyttöä varten. Hän arvelee, että kriisi on tarkoituksellisesti politisoitu. (JP)
3. PA:N VIRANOMAINEN Ramallahissa kertoi JP:n toimittajalle, että nyt Gazan asukkaat voivat omakohtaisesti todeta, että Hamasin hallinto tuo alueelle vain tuhoa. Hän tähdensi, että ainoa tapa saada kriisi selvitettyä on päästä eroon Hamasin hallinnosta.
TOINEN PA:N viranomainen väitti, että Hamas varastaa suuren osan Gazaan toimitetusta öljystä, jolla sen johtajat pystyvät käyttämään autojaan ja lämmittämään asuntojaan.
HAMASIN EDUSTAJA Sami Abu Zuhri pitää PA:n lausuntoja valheellisina, joiden tarkoituksena on painostaa Hamasia ja palestiinalaisia antautumaan. Hän väitti, että ”Gazan kansa on tuomittu hitaaseen kuolemaan, mitä koko maailmaa seuraa”. Hän sanoi Gazan kaistan elävän nyt keskiaikaa, koska useimmilla perheillä ei ole sähkövirtaa. Tilannetta vaikeuttaa ajankohdan kylmyys, minkä johdosta ihmiset palelevat asunnoissaan, koska lämmityslaitteet eivät toimi. Zuhri on kuitenkin täynnä taistelutahtoa vakuuttaen, etteivät he anna periksi. (JP)
4. IAF ISKI sunnuntai-iltana ohjuksellaan lähellä turva-aitaa Gazan kaistan pohjoisosassa autoon, joka kuljetti Kassam-raketteja. Yksi autossa olleista kuoli ja useita muita haavoittui ohjuksen iskussa.
DAMASKOKSESSA asuva Hamas-johtaja Khaled Mashaal vetosi kaikkiin arabijohtajiin ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasiin pyytäen heitä unohtamaan erimielisyytensä ja auttamaan Gazan kansaa. ”Kaikki arabijohtajat, käyttäkää todellista painostusta tämän sionistisen rikoksen lopettamiseksi. Käyttäkää asemaanne ja vastuutanne. Emme vaadi teitä aloittamaan sotaa Israelia vastaan, vaan seisomaan rinnallamme ylpeinä ja kunniakkaina.” (JP)
5. SDEROTIN 150 PERHETTÄ harkitsevat suostua USA:n juutalaisten tarjoukseen hoitaa kaupungin lapsia pahimman kriisin ohi. Operaation takana USA:ssa on spontaanisti viime kuussa syntynyt liike ”Pelasta Israelin lapset”, johon kuuluu perheitä Kaliforniasta Itärannikolle. Sderotissa 150 perhettä on jo allekirjoittanut sopimuksen lastensa lähettämisestä Yhdysvaltoihin. Tieto ohjelmasta on levinnyt pääasiassa suusta suuhun, vaikka liikkeellä on oma web-sivunsa.
AMERIKKALAISET PERHEET maksavat Sderotin lasten lentomatkan ja suostuvat pitämään lapsia kotonaan yhdessä Sederotin perheen kanssa sovitun ajan. Tarkoituksena on löytää perheitä, jotka sopivat yhteen esim. kielen suhteen. Useat amerikkalaisperheet osaavat hepreaa, mikä helpottaa, vaikka lapset omaksuvat nopeasti uuden kielen leikkiessään toisten kanssa.
SDEROTIN perheitten edustajat kertovat lastensa kärsivän jatkuvasta pelosta, heräillen yöllä painajaisiin ja heidän opiskelunsa on häiriintynyt pahasti. Tiedot tästä herätti 26-vuotiaan amerikkalaisen insinöörin Gennady Faybyfhemkon, joka katsellessaan kuvia Sderotin lasten pelokkaasta itkusta ja shokkitilasta, katsoi globaaliseksi velvollisuudekseen auttaa juutalaisia lapsia Sderotissa. Hän valmisti liikkeelle oman web-sivun.
ISRAELIN hallitukselle tämä on suureksi häpeäksi, koska se ei auta omia kansalaisiaan.
PÄÄMINISTERI Olmert sanoi vieraillessaan Sderotissa, että asukkaitten sietokyky on vahvistunut hänen edellisen vierailunsa jälkeen. Hän ei voinut tarjota mitään asukkaitten auttamiseksi. (JP)
6. SDEROTIN ASUKKAAT ovat joutuneet pelinappuloiksi ”Gazan rulettiin”, totesi yleisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter kritisoidessaan terävästi hallituksen politiikkaa rakettitulen lopettamiseksi Gazasta Israeliin. Hän kutsui hallituksen toimintaa ”tappavaksi peliksi, mihin Sderotin asukkaat on pakotettu ilman omaa syytään”. Dichter kertoi tehneensä useita vierailuja kaupungissa ja todenneensa asukkaitten reaktioista, että he ovat menettämässä toivonsa. Hän otaksui, että vain ”ihmeet ja onni” ovat estäneet suurten tuhojen synnyn rakettitulen alla. Hän kertoi, että ihmisiä on haavoittunut ja omaisuutta on tuhoutunut, mutta onneksi kukaan ei ole kuollut rakettitulessa. ”Mutta hallitus ei voi yleisesti perustaa toimintaansa onnen varaan, eikä varsinkaan Sderotissa”, hän totesi. Dichter totesi, että keskiviikosta lauantaihin 130 rakettia putosi Sderotin alueelle. Hän vaati, että asiasta on neuvoteltava suoraan IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin eikä alempien upseerien kanssa.
AVI DICHTERIN repliikki hallituksen sunnuntain kokouksessa oli jyrkkä vastakohta pääministeri Olmertin istunnon alussa esittämästä tyynnyttelevästä lausunnosta tilanteesta kaupungissa, jossa Olmert kertoi havainneensa ”vaikuttava päättäväisyyttä, kestävyyttä, vähemmän valituksia - vaikka ei vähemmän tuskaa ja huolta - sekä suurta arvostusta IDF:n operaatioille Gazassa”. Olmert ihasteli IDF:n ja Shin Betin ”vaikuttavia toimia, jotka osoittavat, ettei Israel halua tehdä kompromisseja terroristien kanssa iskiessään heitä kaikin voimin”.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak puolusti ministeriönsä ja IDF:n toimia esitellen, mitä uusia toimia ne olivat aloittaneet viime viikolla. Hän kutsui Dichterin puhetta ”ahdistuneeksi, jollaista hän ei ollut kuullut hallituksessa moneen vuoteen”. Barak vakuutti, että IDF:n nykyiset toimet tulevat jatkumaan eikä nähnyt syytä niiden muuttamiseen. (JP)
7. SDEROTIN ASUKKAAT ovat vihastuneet hallituksen vitkuttelusta vahvistaa kaupungin 800 asuntoa ”Kassamin-kestäviksi”. He vaativat, että korkein oikeus tekee asiasta välittömästi sitovan päätöksen, jolla hallitus velvoitetaan aloittamaan työt ilman viivytyksiä. Alkuperäisen anomuksen talojen vahvistamiseksi teki kaupungin 30 perhettä, jotka asuvat tiilikattoisissa taloissa ilman betonista yläpohjaa. Monet asukkaat ovat omalla kustannuksellaan rakentaneet taloihinsa pommisuojan. Korkein oikeus piti anojien vaatimuksesta ensimmäisen kuulemisen 12. joulukuuta. Silloin oikeus teki päätöksen, jossa hallitusta kehotetaan kaikin tavoin kiirehtimään ratkaisujen löytämiseksi asukkaitten suojelemiseksi, mukaan lukien pommisuojien rakentaminen. Korkeimman oikeuden tarkoituksena oli, että hallitus aloittaa toimensa tammikuun aikana. Hallituksen taholta kuitenkin ilmoitettiin oikeudelle 15. tammikuuta, että se edelleen harkitsee eri vaihtoehtoja, mutta päätöksiä ei ole tehty. Asukkaat ovat hurjistuneet hallituksen päättämättömyydestä sekä siitä, että se vastineessaan epäilee asukkaitten mielenlujuutta. (JP)
8. OLMERT ILMOITTAA yksikantaisesti, ettei hän aio neuvotella kenenkään kanssa erostaan Winograd-komitean loppuraportin seurauksena, jonka uskotaan olevan hänelle tuhoisan, eikä myöskään ennenaikaisista vaaleista, mitä Israel Beiteinun puheenjohtaja Avigdor Lieberman vaati erotessaan hallituksesta. Winogradin loppuraportti julkistettaneen 30. päivä tammikuuta 2008. Knessetissä 50 kansanedustajaa vaativat, että Olmertin tulee olla Knessetin istunnossa mukana, jossa raportti esitellään.
PUOLUSTUSMINISTERI ja Labourin puheenjohtaja Ehud Barak on pyrkinyt taivuttamaan Kadiman jäseniä, että he vaatisivat Olmertia kutsumaan uudet vaalit tai valitsemaan Kadimalle uuden puheenjohtajan.
PÄÄMINISTERI OLMERTIN kansliasta vakuutetaan, ”ettei Olmert neuvottele asiasta kenenkään kanssa, koska se ei ole hyväksi maalle eikä diplomaattiselle prosessille, sillä se jäädyttäisi hallituksen työn ja sekoittaisi koko poliittisen järjestelmän”. Olmertin tulemiseksi 131 Kadiman neuvoston jäsentä, mukana 61 Kadima-pormestaria, julkaisivat kokosivun ilmoituksen hepreankielisissä sanomalehdissä. Monet syyttävät, että Olmert omi Kadiman puheenjohtajuuden Sharonin halvaannuttua ilman äänestystä, ja hänen tulisi pitää puolueen sisäiset puheenjohtajavaalit, monet nykyiset ja entiset Kadiman jäsenet vaativat. (JP)
9. SAKSAN TURVALLISUUSMIEHET varoittavat maan 200 000 juutalaista, että Libanonista tulleet terroristit uhkaavat heidän synagogiaan ja laitoksiaan välittömillä terrori-iskuilla Saksassa.
ISRAEL lähetti aamulla TECSAR kaupallisen vakoilusatelliitin avaruuteen intialaisella ohjuksella. 772 paunaa painava satelliitti on huippunykyaikainen ja nostaa huomattavasti tiedustelun tasoa.
IAF SURMASI viime yönä kaksi terroristia Gazan alueella; laivasto tulitti Jabalyan pakolaisleiriä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019