TIISTAI 08.01.08
1. PRESIDENTTI George Bushin Israelin vierailun asiaohjelma alkaa saada konkreettisia muotoja. Useat ovatkin kyselleet, miksi Bush tulee juuri nyt ja mitä hän kuvittelee saavansa aikaan. Bushin varsinaiset haasteet ovat tietenkin Iranin mahdin kasvaminen ja sen estämiseksi suunnitellun liittoutuman muotoileminen, jos ei kirjallisin sitoumuksin niin suullisin sopimuksin ja lupauksin kuitenkin. Kuin esimakuna tulevasta Iranin vallankumouskaartin lähettämät ohjusveneet kävivät häiritsemässä USA:n sotalaivoja eilen Hormuzan salmessa Persianlahdella. Ulkoministeri Rice antoi tästä Iranille vakavan varoituksen olla leikkimättä tulella. Rice esitti toisen varoituksen Egyptille, että sen tulee tehdä enemmän aseitten salakuljetuksen lopettamiseksi Siinailta Gazaan.
”Egyptin tulee tehdä enemmän. Nuo tunnelit täytyy hoitaa. Olemme ilmeisesti valmiit avustamaan, mutta halu toimia on tässä hyvin tärkeä.” Tarkoitus tuli täysin selväksi. (JP)
2. PRESIDENTTI Bush ja ulkoministeri Rice lähtevät seurueineen Lähi Idän matkalle tänään tiistaina USA:n aikaa, ja ovat keskiviikkona Israelissa, jossa neuvottelut alkavat Israelin johdon kanssa samana päivänä ja jatkuvat torstaina. Bush tapaa myös PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin Ramallahissa, jossa Arafatin rakennuttaman Mukatan hallintokeskuksen ympärillä, jossa Bushin ja Abbasin väliset keskustelut pidetään, PA:n turvallisuusjoukot ovat kaivaneet auki asvaltoituja katuja mahdollisten pommien löytämiseksi. PA:n taholta vakuutetaan, ettei heillä ole erikoisia varoituksia pommihyökkäyksestä, vaan että tämä on normaali varotoimi valtiovierailun yhteydessä. Gazassa Abbas vältti täpärästi ainakin pari potentiaalista attentaattiyritystä hänen autosaattueensa käyttämän tien alle asennetun pommin muodossa. (JP)
3. ISRAELISSA ainakin 8000 poliisia vartioi Bushin koskemattomuutta Jerusalemissa ja sen ympäristössä, mutta Ramallahin matkalla kaupungin rajalta PA:n 5000 poliisia ottaa vastuun hänen turvallisuudestaan. Ramallahin Mukatan hallintokeskuksen ympärille muodostetaan kolminkertainen turvallisuusjoukkojen muuri. Eräänlaisen todistuksen Lähi Idän todellisuuden monimutkaisuudesta antanee se, että PA:n poliisijoukoissa palvelee Abbasin johtaman Fatahin alaosaston al-Aksan pyssymiehiä. Osa presidentti Bushia vartioivista turvallisuusmiehistä on al-Aksan jäseniä, jotka palvelevat samalla PA:n poliisissa.
Al-Aksa on USA:ssa julistettu terrorijärjestöksi. (JP)
4. ISRAELISSA presidentti Bush yrittää saada vauhtia Olmertin hallituksen ja Mahmoud Abbasin asettamien neuvottelutiimien toimiin. Tiimit eivät ole päässeet juuri ollenkaan etenemään edes niiden keskustelujen raameista. Eilen Tzipi Livni ja Ahmed Qureia tapasivat toisensa keskustellen – ainakin huhut kertovat niin – keskeisistä ydinkysymyksistä. Qureia tuli perheineen Jordaniasta ja uhkaili peruuttaa tapaamisen rajamuodollisuuksien vuoksi. Livni joutui puuttumaan asiaan, että Qureia päästettiin etuilemaan Jordanian rajalla odottavien jonossa.
Olmert ja Abbas tavannevat toisensa tänään voidakseen saada jotain esitettävää Bushille.(JP)
5. SHASIN hengellinen - ja todellinen - johtaja Ovadia Yosef antoi eilen oman ”fatwansa”, hengellisen päätöksen, että ”jos Olmert pukee sanoiksi sen, mitä hän sielussaan havittelee Jerusalemin jakamisesta, Shas tulee eroamaan hallituksesta, ja Israel Beiteinu seuraa sitä”.
Jos tämä pitää paikkansa, Shasin tulee erota välittömästi, koska Olmert on toistanut haaveensa Jerusalemin jakamisesta useampaan kertaan selkein sanoin. Yosef perustanee tulkintansa siihen lupaukseen, minkä Olmert antoi hänelle tavatessaan viimeksi, olla jakamatta Jerusalemia.
Shasin tapa kiemurrella tämän asian ympärillä on hämmentävää ellei lapsellista pyrkimystä yrittää sumuttaa kansalaisia. Shasin johto on kuitenkin tietoinen, ettei sen tukijajoukko hylkää sitä.
6. BUSH KAAVAILEE kansainvälisen joukko-osaston sijoittamista Juudeaan ja Samariaan paikkaamaan aukkoa, mikä tulee syntymään sinne IDF:n mahdollisesta vetäytymisestä sieltä. Yleisesti tunnustetaan, että Fatahin ja sen myötä Abbasin hallituksen pysyminen vallassa Länsirannalla perustuu puhtaasti IDF:n antamaan suojaan. Hamasin uskotaan olevan Juudeassa ja Samariassa aivan yhtä vahva kuin se oli Gazassa ennen vallankaappaustaan, ja sen valta ja suosio kasvaa kaiken aikaa. Palestiinalaisten usko Fatahiin ja sen nykyiseen johtoon sen sijaan pienenee kaiken aikaa. Abbas oli tunnustanut viimeisen Kairon matkansa aikana, että hän on väsynyt ja vakavasti sairas ja haluaa vetäytyä eläkkeelle Qatarissa sijaitsevaan huvilaansa. (JP)
7. ISRAELIN JA PA:N edistymistä ”tiekartan” määräysten toteutumisesta valvomaan muodostetaan erityinen mekanismi, jonka muodoista edelleen keskustellaan. USA:n paikallisena tarkkailijana toimii Naton entinen komentaja James Jones, mutta hän ei halua toimia erotuomarina. Julkisuuteen vuotaneen suunnitelman mukaan Israelin toimet välitetään Tel Avivin lähetystön kautta Washingtoniin, jossa erityinen komitea tutkii niitä ja antaa lausuntojaan, mutta ei julkisuuteen. PA:n toimet kerätään USA:n Jerusalemin konsulaatissa. Tarvittaessa pidetään yhteisiä keskusteluja, joissa verrataan edistymistä molemmin puolin. Siihen tulisivat sekä Israelin että PA:n edustajat osallistumaan antaakseen tarvittavia selityksiä ja selvennyksiä. (JP)
8. ARABILIITON PÄÄSIHTEERI Amr Moussa totesi sunnuntaina, että USA:n vastuulla on Israelin ja PA:n välisten rauhanneuvottelujen edistyminen: ”Me odotamme, mitä presidentti Bushilla on tarjottavana tulevan vierailunsa yhteydessä, joka kantaa vastuun prosessin edistymisestä, koska hän oli se, joka kutsui Annapolis kokouksen.” Jerusalem Postin pääkirjoitus toteaa, että ”taas kerran maan luovutusta vastustavat voivat nukkua rauhassa tietäessään, että arabijohtajat näyttävät uskovan rauhanprosessin epäonnistuvan odottaessaan jonkun toisen yrittävän siirtää niitä eteenpäin”. Pääkirjoitus sanoo Moussan sanojen ilmaisevan arabijohtajien epäuskon ja odotuksen rauhanprosessin onnistumiseen tälläkään kertaa. Arabiliiton osoittama Israelin demonisoiminen ja sen itsemääräämisoikeuden ja sen tuloksellisen juutalaisen pyrkimyksen itsemääräämisoikeuteen omassa kotimaassaan julistaminen laittomaksi vahvistaa Hamasia ja kaivaa maata minkä hyvänsä rauhanaloitteen alta, todetaan pääkirjoituksessa. ”Rauhan solmiminen Israelin ja arabien välille ei ole Bushin velvollisuus vaan Israelin ja arabien, myös Amr Moussan arabiliiton pääsihteerinä”. Jpostin pääkirjoituksessa vaaditaan, että arabien tulee ensin tunnustaa nämä Sionismin perusoikeudet. Vasta sitten on mahdollista solmia rauhaa Israelin ja arabien välillä. Tämän tulisi olla selvä myös USA:n johdolle presidentti Bushille ja ulkoministeri Ricelle, eikä pudota siihen vanhaan ansaan, jossa arabit esittävät vaatimuksia antamatta mitään omalta puoleltaan tai edes tunnustamatta juutalaisten oikeutta omaan juutalaiseen valtioonsa. Pääkirjoituksessa esitetään vetoomus ulkovalloille painostaa arabeja ja palestiinalaisia tunnustamaan Israelin laillisuus ja olemassaolo; ilman sitä minkä tahansa Israelin ja arabien välisen rauhanprosessin pyörät jauhavat tyhjää. (JP)
9. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert antaa toistuvia vakuutuksia, ettei hänellä ole mitään aikeita erota pääministerin palliltaan, sanokoon Winograd mitä tahansa. Mutta Kadiman sisälläkin valetaan jo kannuja, kuka olisi seuraava pääministeri. JP:n toimittaja Herb Keinon näyttää omalta puoleltaan tehneen päätöksen, että se on ulkoministeri Tzipi Livni. Hän kertoo pitkässä artikkelissaan, että Livni osoittaa pääministerille kuuluvia elkeitä kuten eilen IDF:n Samarian johtokeskukseen tekemänsä vierailun aikana, jossa tämä juutalaisten Samariasta ja Juudeasta karkottamiseen vannoutunut ehdokas silmäili ympäristöään kuten Ariel Sharon aikoinaan.
Mutta ei Livni ole ainoa, joskin ehkä ensimmäinen, joka julkisesti on ilmoittanut päämääränään olevan Olmertin paikan omiminen. Apulaispääministeri Haim Ramon on toinen, joka katsoo omaavansa kansanjohtajan ominaisuuksia. Ministeri Shaul Mofaz sanoo itsestään samaa. Neljäntenä lusikkansa soppaan työntänyt on sisäministeri Meir Sheetrit.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak aiheutti pienen tsunamin ilmaistessaan, että Kadiman ja Labourin parissa tutkitaan, miten hallitus voisi jatkaa Olmertin erottua ilman uusia vaaleja. Olmert vastasi tähän, ettei Labour ole välttämätön hallituksessa, koska enemmistö voidaan muodostaa ilman sitäkin. Olmert lisäsi, ettei hän anna Winograd-raportin vaikuttaa hallitsemiseensa, hänhän on se ”etrog”, vasemmiston pääsiäissitruuna, jota tulee varjella kaikin tavoin niin kauan, kuin hän toteuttaa vasemmiston rauhanohjelmaa. (JP)
10. LIBANONIN KAKKOSSODAN opetusten seurauksena IDF suunnittelee uutta järjestelmää, jossa maa- ja ilmavoimien välille saadaan jatkuva suora karttayhteys. Sen mukaan maavoimat voivat kentällä merkitä karttoihinsa haluamansa hyökkäyskohteet ja tieto siitä menee välittömästi IAF:n hävittäjille ja helikoptereille suoraa toimintaa varten. Tällä järjestelmällä uskotaan eri aselajien yhteistoiminnan paranevan ratkaisevasti ja estävän järkyttäviä erehdyksiä kuten hävittäjien pommittamisen omia joukkoja tai panssarivaunuja. (JP)
11. PRESIDENTTI Bush tulee saamaan kirjeitä Israelin vierailunsa aikana. Yhden lähettää Shasin hengellinen johtaja Ovadia Yosef, joka pyytää Bushia vapauttamaan USA:ssa vakoilusta Israelin hyväksi tuomitun ja yli 22 vuotta tuomiotaan kärsineen Jonathan Pollardin.
KOLMEN kansainvälisesti tunnetun juutalaisen laatimassa historiallisessa käärössä muistutetaan Bushia lännen johtajana ilmoittamaan maailmalle, että hän kunnioittaa Jumalan Sanaa ja toimii juutalaisen kansan asettumiseksi kaikkialle omaan maahansa. Allekirjoittajina ovat tutkija rabbi Adin Steinsaltz, Temppelivuoren järjestöjen edustaja rabbi Chaim Richman ja Uuden Juutalais-kongressin edustaja tri Gadi Eshel. Kirjoittajat kehottavat Bushia toimimaan kuten Persian kuningas Kyyros eikä kuten Babylonian kuningas Nebukadnessar. Kyyros salli juutalaisten palata maahansa 538 eKr. ja rakentaa Jerusalemin Temppelin kansojen rukoushuoneeksi. (Jes.56:7)
12. ISRAELIN POHJOISOSAAN Shlomin kaupunkiin lähellä Rosh HaNiqraa ammuttiin kaksi 122 mm Katjusha rakettia aamuyöstä kahden aikaan. Ne aiheuttivat pientä tuhoa särkemällä sähköpylvään ja rikkoen ikkunoita.
Gazassa sala-ampujat tulittivat journalisteja rajan lähellä. IDF ampui miehen ja naisen Gazassa, jotka näyttelivät rakastavia.
He lähestyivät joukkoja käsi kädessä, mutta päästyään lähelle avasivat tulen heitä kohti. He kuuluivat terrorisoluun.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019