SUNNUNTAI 06.01.08
1. ISRAELILAISENA ottaisin presidentti Ahmadinejadin uhkaukset Israelin tuhoamisesta vakavasti, totesi presidentti George Bush TV-kakkoselle antamassaan haastattelussa. Hän lisäksi totesi, että hänen Lähi Idän matkansa tärkeimpiä tehtäviä on typistää Iranin aggressiivisia pyrkimyksiä yksilöimättä tarkemmin, mitä hän tällä tarkoitti.
BUSH SELVENSI, että huolimatta USA:n tiedustelujärjestöjen rauhoittelevasta NIE raportista koskien Iranin ydinasesuunnitelmia, raportti osoittaa, että Iran oli vaarallinen ja on sitä edelleen. Iranin vaarallisuus näkyy siinä, että se jatkoi ydinaseita kuljettavien ohjusten kehittämistä eikä ole suostunut kansainvälisiin vaatimuksiin uraanin rikastamisen lopettamisesta, mikä voi tuottaa polttoainetta reaktoriin tai ydinmateriaalia pommia varten, sanoi Bush. Hän kehotti kansainvälistä yhteisöä jatkamaan Iranin painostamista, mikä alueen valtioitten on hyvä tiedostaa, koska se voi johtaa ongelman selvittämiseen diplomaattisin keinoin. (JP)
2. USA:N PRESIDENTTI George Bush saapuu suunnitelmien mukaan Israeliin keskiviikkona, jolloin hän tapaa presidentti Shimon Peresin ja pääministeri Ehud Olmertin. Seuraavana päivänä Bush tapaa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin ja pääministeri Salaam Fayadin Ramallahissa.
Viimeisenä Israelin vierailupäivänään perjantaina Bush tapaa kvartetin lähettilään Tony Blairin sekä käy tutustumassa Yad Vashem holokaust-museoon Jerusalemissa.
ISRAELISTA Bush matkustaa Kuwaitiin, Bahrainiin, Emiirikuntaan ja Saudi Arabiaan ennen matkustamistaan Sharm el-Sheikiin Egyptissä, jossa hän tapaa Egyptin presidentti Hosni Mubarakin. Muina vierailukohteina mainittiin Libanon ja Irak, mutta tätä ei ole vahvistettu. (JP)
3. SHIMON PERES odottaa Bushin antavan tarvittavan sysäyksen Israelin ja PA:n välillä käytävien rauhanneuvottelujen kiihdyttämiseksi siten, että sopimus voitaisiin saada vielä tämän vuoden aikana. Bushin taholta myönnetään, että hän aikoo kohdistaa lievää painostusta molempia osapuolia kohtaan. Tämä lienee sitä ”Israelin raiskausta”, mitä israelilainen toimittaja David Landau tarkoitti pyytäessään ulkoministeri Ricen raiskaamaan Israelin, koska ”Israel on valtiona epäonnistunut ja odottaa tulevansa raiskatuksi”. Bush ei ole suunnitellut yhteistä neuvottelu-tilaisuutta Olmertin ja Abbasin kanssa, kuten otaksuttiin. (JP)
4. JPOSTIN otsikoinnin mukaan yhtenä Bushin Lähi Idän matkan tarkoituksena on muodostaa turvallisuussuunnitelma alueen valtioitten kesken. Julkisuuteen ei ole annettu tarkempia tietoja asiasta. Bush voi kuitenkin olla myöhässä, koska Iran on liikkunut samoissa asioissa samojen valtioitten parissa tarjoten Persianlahden puolustusliittoa Iranin kanssa. Lisäksi Iran on tarjonnut yhteistoimintaa ydinteollisuuden kehittämiseksi, jossa Iran voisi antaa asiantuntija-apua. Iranin aiempi pääneuvottelija ydinasioissa Ari Lariyani, joka nykyisin toimii Iranin korkeimman opastajan Ali Khamenein neuvoantajana ja lähettinä, oli muutamia päiviä Egyptissä tarjoten sille Iranin apua Egyptin ydinteollisuuden kehittämisessä sekä diplomaattien vaihtoa valtioitten välillä. (JP)
5. RANSKAN PRESIDENTTI Nicholas Sarcozy oli myös Egyptissä uuden tyttöystävänsä kanssa nukkuen samassa huoneessa, mikä kauhistutti maan hengellisestä puhtaudesta huolestuneita muslimijohtajia. Sarcocy tarjosi Egyptille Ranskan apua ydinteollisuuden kehittämiseksi, jota hän tarjosi myös Libyalle. Sarcozy on nyt Jordaniassa, jossa hän keskustellee kuningas Abdullah II:n kanssa samoista asioista. Jordania havittelee myös oman ydinvoimalan rakentamista.
6. JPOST kertoo artikkelissaan, että presidentti Sarcozyn esi-isät osallistuivat Kreikassa asuessaan maan politiikkaan ja että kaksi heistä palveli Kreikan parlamentissa. Asiasta kerrotaan kolmen kirjailijan laatimassa kirjassa. Yksi kirjailijoista on juutalainen Leon Nar, joka asuu Sarcozyn äidin synnyinkaupungissa Salonikassa. Kirjassa oletetaan, että Sarcozyn äidin perhe tuli Salonikaan ranskalaisen Provencen alueelta. Sarcozyn isoisän isä oli tunnettu jalokivikauppias Modechai Mallah, jolla oli vaimonsa Reinan kanssa 7 lasta. Yksi heistä oli nimeltään Aaron, Sarcozyn isoisä. Aaron muutti 14-vuotiaana Ranskaan opiskelemaan lääketiedettä ja toimi lääkärinä ensimmäisessä maailmansodassa. Ranskassa Aaron ihastui katoliseen tyttöön nimeltä Adel Bouvieux. Voidakseen naida hänet Aaron kääntyi katoliseen uskoon ottaen nimen Benedict tai Benico. Hänen tyttärensä Andree Mallah meni naimisiin Unkarin pakolaisen Paul Sarcozyn kanssa. Yksi heidän kolmesta pojastaan on Nicholas Sarcozy. PAUL SARCOZY hylkäsi perheensä Nicholasin ollessa 5 vuoden ikäinen, mutta heidän isoisänsä Benedict huolehti heistä kertoen tarinoita Salonikasta. Hän ei kuitenkaan maininnut mitään perheen juutalaistaustasta kuolemaansa 1972 saakka. Hän halusi tällä suojella perhettään peläten uutta holokaustia, joka oli tuhonnut Mallah suvun muita jäseniä. Vuonna 1972 Nicolas Sarcozy matkusti Salonikaan myydäkseen suvun omaisuutta talousvaikeuksiensa hoitamiseksi.
VIERAILLESSAAN Kreikassa 2006 Ranskan sisäministerinä toimiva Nicholas Sarcozya kunnioitettiin Ranskan ulkoministeriössä Ateenassa järjestetyllä seremonialla, jonka yhteydessä Kreikan juutalaisyhteisö antoi hänelle laatimansa albumin, jossa oli kuvia hänen sukulaisistaan. Nicholas pystyi tunnistamaan siitä hänelle tuttuja sukulaisiaan omasta albumistaan. (JP)
7. ISRAELISSA seurataan hämmentyneinä ellei peräti huolestuneina USA:n presidentin-vaaleja Iowan tulosten perusteella, koska ne näyttävät asettavan odotukset päälaelleen. Vaikka USA:n vaalit eivät suoraan koskekaan Israelia, henkilöllä, joka kuluttaa takamuksillaan USA.n hallituksen korkeinta pallia, on hyvin merkittävä osuus Israelin valtion politiikassa.
ISRAELISSA on huomioitu huolestuneina, että uskonnolla on noinkin merkittävä osuus republikaanien presidenttiehdokas Huckabeen menestyksessä sekä se, että demokraattien ehdokkaalla Obamalla on vanhempiensa kautta suoria yhteyksiä muslimeihin. Obama kävi muslimikoulua Indonesiassa, mitä hän itse vähättelee. Lisäksi kummallakin on kovin olematon kokemus ulkopoliittisissa asioissa. Huckabee ilmaisi tietämättömyytensä tiedustelujärjestöjen ”NIE” raportista. Obama vakuuttaa aloittavansa suorat keskustelut Iranin johtajien kanssa heti ensimmäisenä vuotenaan päästyään Valkoiseen Taloon.
NEW HAMSHIREN vaalit voivat olla eräänlainen ”litmustesti” ensimmäisen erän tuloksista. (JP)
8. TERRORIJOHTAJA Marwan Barghoutin, joka istuu tuomiotaan viidestä elinkautisesta + 40 vuotta, vapauttaminen on noussut uudelleen keskustelun kohteeksi. Apulais-puolustus-ministeri Matan Vilnai kertoi Israelin radion viikonvaihteen haastattelussaan, että Barghouti voitaisiin vaihtaa Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Barghouti toimi ennen pidätystään ja oikeudenkäyntiä Fatah Tanzimin Länsirannan alueen johtajana. Hänet tuomittiin neljän israelilaisen ja yhden kreikkalaiskatolisen munkin murhasta. Vaikka hän ei itse murhannut ketään, hän antoi murhaajille ohjeet ja aseet, mistä hänet tuomittiin.
PÄÄMINISTERIN kansliasta kerrotaan, että Vilnai esittää omia mielipiteitään, ei pääministerin. HAMASIN Damaskoksessa asuva johtaja Khaled Mashaal vakuuttaa, että Israelin tulee vapauttaa palestiinalaisia vankeja Shalitia vastaan, ja siihen on luettava useita johtajatason vankeja. Syyskuussa ministeri Binyamin Ben-Eliezer esitti samoin, että Barghouti voitaisiin vapauttaa vankienvaihdon yhteydessä. Silloin Barak ilmoitti, että Ben-Eliezer puhui omiaan. (JP)
9. IDF LOPETTI operaationsa Nablusissa. Lauantaina sotilaat löysivät asetehtaan, jossa oli valmisteilla Kassam-raketteja, sekä pommeja eri valmistusvaiheessa. Sotilaat liikkuivat kaupungin kauppakeskuksen sekä maanpäällisissä että sen alaisissa tiloissa. Sotilaat kohtasivat paikoin kovaa vastarintaa. Arviolta 40 paikallista asukasta hoidettiin sairaalassa. Sotilaat pidättivät yli 20 terrorismista epäiltyä, heistä 19 Fatahin al-Aksan joukkoihin kuuluvaa. 10 heistä oli osallistunut tulituksiin ja pommien asettamiseen alueen teille. Yksi valmis pommivyö löydettiin. Kaksi pidätettyä kuului PA:n sotilastiedusteluun. Heidän epäillään avustaneen al-Aksan joukkoja.
VAIN MUUTAMA PÄIVÄ ennen IDF:n Nablusin operaatiota PA:n pääministeri Fayad vakuutti, että al-Aksa on lakannut olemasta. Nyt päättyneen operaation johdosta hän syytti, että se sotki heidän omat operaationsa Nablusissa. (JP)
10. TERRORISTIT ampuivat perjantaina 7 Kassam-rakettia Israeliin haavoittaen poikaa ja saaden 6 kuukautta raskaana olevan naisen shokkiin. Heidät vietiin Barzilain sairaalaan, joka itsekin on terroristien rakettien tulen alaisena. Lauantaiyönä terroristit ampuivat 8 muuta rakettia Sderotiin tuhoten yhden auton ja saaden nuoren tytön ja vanhahkon naisen shokkiin. Terroristit ampuivat kranaatteja Netiv Ha´Asaran juutalaisyhteisöön perjantaina. Kahdeksasta ammutusta kaksi osui yhteisön sisälle, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoja.
IAF:n ohjukset surmasivat lauantaina Hamasin terroristin Beit Hanoussa ja PRC:n terroristin Gazan keskiosassa. Perjantaina kaksi Hamasin terroristia kuoli tulitaistelussa IDF:n kanssa. Torstaina sai 9 palestiinalaista surmansa IDF:n operaatioissa Gazan kaistalla. Ashkelonin yli ammuttu Grad-tyyppinen raketti oli valmistettu Iranissa.
ARABIMEDIA kertoo, että Israel pyytää USA:lta lupaa IDF:n tukikohdan perustamiseksi Rafahiin Gazan ja Egyptin väliselle rajalle.
LIVNI kertoo, että keskustelutiimit käyvät salaisia keskusteluja keskeisistä asioista. Israel Beiteinu ilmoittaa, että jos tämä pitää paikkaansa, puolue eroaa hallituksesta. Iran uhkaa, että IDF:n Gazassa jatkuvat operaatiot kiihdyttävät palestiinalaisten vastarintaa. (INN, Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019