MAANANTAI 28.01.08
1. EGYPTI KUTSUI Hamasin edustajat neuvotteluihin Kairoon loppuviikosta voidakseen löytää diplomaattisen ratkaisun rajaongelmaan. Myös Iran on tarjonnut apuaan Egyptille tilanteen selvittämiseksi, mutta Kairo suostunee tarjottuun apuun vain esim. Punaisen Puolikuun kautta.
MAHMOUD ABBAS on myös kutsuttu Kairoon loppukuusta, mutta ei varmaankaan siten, että hän tapaisi Hamasin edustajia. PA:n ulkoministeri Riad Malki kertoi eilen, että egyptiläiset ovat suostumassa siihen, että Abbasin ”presidenttikaarti” Force 17 saa valvontaansa Rafahin rajaterminaalin, mutta PA ei hyväksy Hamasin osallistumista valvontajoukkoihin. Malki antoi ymmärtää, että Abbasin ja egyptiläisten välisissä keskusteluissa sovitaan rajavalvonnasta Rafahissa, ja sopimus esitetään Hamasille ota tai jätä periaatteella. Hän uhkaili, että jos Hamas hylkää arabiliiton vahvistaman sopimuksen, Hamas on yksin vastuussa Gazan hyvinvoinnista.
HAMASIN TAHOLTA tähdennetään, ettei vuodelta 2005 olevan sopimus Rafahin rajavalvonnasta ole enää voimassa. Siinä kansainvälisillä joukoilla oli valvontaoikeus terminaalissa, mitä Hamas ei enää noteeraa. Hamasin kanta on, että vain Egypti ja palestiinalaiset valvovat rajaa.
EGYPTILÄISET rajapoliisit ovat jatkaneet yrityksiään rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman liikenteen saamiseksi valvontaan. Eilen kuitenkin ihmisiä virtasi Egyptin puolelle uhmaten vesisadetta, joka muutti Rafahin päällystämättömät kadut liejuisiksi. Monet kaupat olivat sulkeneet ovensa joko tarvikkeiden ehtymisen tai viranomaisten määräyksen vuoksi.
HAMAS oli lähettänyt omia poliisejaan valvontatehtäviin raja-alueelle. He ohjailivat liikennettä yhdessä egyptiläisten rajapoliisien kanssa, joita oli paikalla sadoittain. He myös kehottivat autoilijoita palaamaan Gazaan, mutta eivät estäneet jalankulkijoita. Molemmat poliisit liikkuivat raja-alueella vapaasti ylittäen rajan tarpeen mukaan.
2. OLMERTIN JA ABBASIN eiliset keskustelut sujuivat tarkkailijoiden mukaan ”kriisitunnelmissa”, mutta ”olivat kuitenkin rakentavia ja yhteistoimintaa painottavia”. Pääministerin kanslian antaman selityksen mukaan Gazan tilanne hallitsi keskusteluja, mutta Abbas ei juuri puhunut Rafahin terminaalin valvonnasta, koska Abbas sopii siitä Egyptin kanssa loppuviikosta. Uutinen ei kerro, vaatiko Olmert Israelin valvontamahdollisuutta, kuten 2005 sopimus edellyttää. Sen mukaan Israelin rajavalvojat saavat välittömät videokuvat rajan ylittävistä ihmisistä ja tavaroista Kerem Shalomin rajaterminaaliin ja voivat vaatia lisäselvityksiä tai tarkastuksia epäilemistään kohteista. Tämä mahdollisuus poistui kansainvälisten joukkojen lähtiessä pakoon Hamasin hyökkäillessä terminaalia vastaan ja lopulta kaapattua vallan Gazassa.
OLMERT VAKUUTTI Abbasille, ettei Israel salli humanitäärisen kriisin puhkeamista Gazassa, mutta tiettävästi painotti, ettei normaalielämä Gazassa palaa niin kauan, kuin rakettituli Gazasta Israeliin jatkuu.
ISRAELIN JA PA:N pääneuvottelijat Livni ja Qureia olivat mukana keskusteluissa ja lisäksi pitivät kahdenkeskisiä neuvotteluja tunnin verran. Niistä ei annettu mitään tietoja median edustajille.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak selvitti sunnuntaina, että Gazan kaistan eristäminen jatkuu toistaiseksi, mutta että lääkkeet, ruoka ja peruspolttoaineet esim. sairaaloiden tarpeita varten sallitaan rajan yli Gazaan. Gazan saarto kärsi joka tapauksessa pahan takaiskun rajan avauduttua Egyptiin, eikä rajan sulkemisesta ole vielä toiveita.
3. ISRAELIN TURVALLISUUSJOUKOT ovat ottaneet tosissaan Hamasin edustajan esittämän uhkauksen, että seuraavan Gazan kriisin yhteydessä se lähettää puoli miljoonaa ihmistä Eretzin rajaterminaali kautta Ashkelonin kaupunkiin. Israelin armeija tuskin tulisi katselemaan sitä sormi suussa, mutta asevoimien käyttö siviilimassoja vastaan on vähintäänkin ongelmallista. Viranomaiset ovat alkanet etsiä ei-tappavia keinoja suurten massojen pysäyttämiseksi ja hillitsemiseksi. Vanha keino vesitykkien käytöstä on aina yksi vaihtoehto, mutta armeija tutkii muitakin mahdollisuuksia. Tuliaseita tulisi käyttää vain, jos oma henki on vaarassa, ensin varoituslaukauksia ilmaan, siiten jalkoihin ja vasta viimeiseksi tappaakseen.
YKSI VAIHTOEHTO, jota armeija käytti muualla, on ns. ”huuto”, korkeaoktaavinen äänipulssi, joka laitteen välityksellä aiheuttaa ihmisissä pahoinvointia, sekavuutta ja huimausta.
USA:N JOUKOT Irakissa ovat käyttäneet ns. ”tuskasädettä” (pain ray, ADS), joka lähettää ihmisen iholle 55 C-asteen vesimolekyylejä, jotka aiheuttavat ihmisessä polttavan tunteen.
4. EU SUUNNITTELEE uudelleen tapaa, jolla se toimittaa PA:lle lupaamansa vuosittaisen avun, joka viime vuonna oli 700 miljoonaa Euroa. Hamasin johtaessa PA:n hallitusta tuki toimitettiin suoraan avun tarvitsijoille, ettei se joutuisi vääriin käsiin. Nyt se on tarkoitus antaa Fayadin hallitukselle, joka tulee vastaamaan sen luovuttamisesta tarkoitettuihin kohteisiin. Fayadin hallituksen uudistusohjelma, jota hän esitteli Pariisin tukijamaitten konferenssissa, painottaa hyvää hallintoa, taloudellista ja sosiaalista kehitystä sekä teitten ja muun infrastruktuurin rakentamista. EU tulee tarjoamaan käytännön tukea PA:n poliisivoimien kehittämisessä ja kouluttamisessa, sekä avustamaan terveydenhoidon, opetuksen ja oikeuslaitoksen uudistamiseksi. EU tulee myös vahvistamaan taloudellista kasvua alueella kuitenkin jatkaen inhimillistä apuaan.
EU JATKAA Gazan alueen boikottia, koska se pitää Hamasia terrorijärjestönä. Se kuitenkin toimittaa Gazaan polttoainetta sekä ”sosiaalista” tukea virkailijoille, jotka eivät ole saaneet palkkojaan. Vuoteen 2006 EU:n apu palestiinalaisille oli 500 Euroa, mutta Hamasin vallankaappauksen jälkeen tuki on noussut dramaattisesti.
5. PA:N ANTAMA HUOMIO perusterroristille George Habashille ei välttämättä osoita hyvää tahtoa Israelia kohtaan. Habash oli yksi verisimmistä terrorijohtajista, joka ei luopunut jyrkästä Israelin vastaisesta kannastaan edes hänen järjestönsä muuten omaksumasta joustavammasta asenteesta PA:n käymiin neuvotteluihin Israelin kanssa. Ihmetystä tässä herättää se, että Olmert tapasi eilen Abbasin heti Habashin kuolinilmoituksen ja Abbasin hänelle osoittamien ylistävien lausuntojen jälkeen ilmeisesti edes huomauttamatta Abbasille tämän sopimattomista lausunnoista. Päinvastoin TV-kuvien perusteella sai kuvan, että Olmert ja Abbas käyttäytyivät kuin kaksi rakastavaista, jotka syleillen ja poskipusuja vaihtaen tervehtivät toisiaan. Joko huhut Olmertin ylenmääräisestä miellyttämisen halusta ja hakemisesta pitävät paikkansa tai hänen arvostelukykynsä pettää pahan kerran julkisuuden edessä.
SEKÄ ISRAELISSA että PA:n parissa toivotaan, että PFLP:n uusi johto olisi joustavampi ja käytännöllisempi kuin edellinen. Järjestön nykyinen johtaja Ahmed Saadat on Israelin vankilassa kärsimässä tuomiotaan ministeri Zeevin murhan suunnittelusta marraskuussa 2001 Hyatt hotellissa Jerusalemissa, joka tehtiin kostoksi PFLP-johtajan Abu Ali Mustafan saatua surmansa IDF:n hyökkäyksessä hänen toimistoonsa Ramallahissa, kuten Saadat väitti oikeudessa.
Järjestöllä on vain muutamia tuhansia jäseniä Länsirannalla.
6. UUTISOTSIKOITA
- ISRAELIN poliisi ja Shin Bet pidättivät yhteisoperaatiossa 20 Israelin arabia epäiltyinä aseitten hankkimisesta Fatah Tanzimille. Kuusi heistä Kfar Karasta ja Jisr e-Zarkasta oli kuulemassa heitä vastaan esitettyjä syytteitä Haifan piirioikeudessa sunnuntaina. Pääsyytetty Hamza Masri, 24, toimitti aseita ja ammuksia Shahar Haninan kanssa, joka johtaa terrorisolua Kalkiliyassa.
- ULKOMINISTERI Tzipi Livni on joutunut syytettyjen penkille hänen suostuttuaan tapaamaan Libanonin sodassa kaatuneitten omaisia, jotka vaativat Olmertin eroa. Olmertin tukivat kutsuvat Livniä ”hallitsemattomaksi maankaivajaksi Olmertin jalkojen alta”. Livni on yhtenä vahvana ehdokkaana pääministeriksi, jos Olmert joutuu eroamaan. Olmert on kaikin tavoin pyrkinyt rajoittamaan Livnin valtaa ja vaikutusmahdollisuuksia. Livni puolustautuu, että tämä oli vähintä, mitä hän voi tehdä ottaakseen osaa heidän suruunsa. Livni on useissa tilaisuuksissa esittänyt toiveensa päästä toteuttamaan omaa poliittista näkyään Israelista. Se tuskin tulisi olemaan Israelille onnellisempi kuin nykyisen pääministerin.
- IDF:n reservin upseerit ovat vaatineet Olmertilta, että tämän tulee jättää IDF politiikan ulkopuolelle. Olmert syytti Herzlian puheessaan vastalauseen jättäneitä reservin upseereita politiikan käyttämisestä surutyössään.
- 50-vuotias mies oli kuudes uhri, joka kuoli hypothermiaan Israelissa talven kylmyydessä, neljä kuolleista oli kodittomia.
- Egyptin poliisi on pidättänyt tusinoittain aseistettuja gazalaisia Siinailla. Heiltä tavattiin räjähteitä ja laitteita, joilla he pystyivät seuraamaan IDF:n sotilaitten liikkeitä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019