KESKIVIIKKO 30.01.08
1. TÄNÄ KESKIVIIKKOPÄIVÄNÄ, jona hyiset lumituiskut peittävät myös Jerusalemin aluetta
talvisen tuntuiseen lumivaippaansa, Olmertin asettama Winograd-komitea esittelee tutkimustensa tulokset ensin Olmertille ja Barakille viiden aikaan iltapäivällä, ja tuntia myöhemmin median edustajille kansainvälisessä kokouskeskuksessa (Binyanei Ha´uma). Professori Ruth Gavison esittelee raportin englanniksi. Samaan aikaan kuin Olmert ja Barak saavat omat versionsa raportista, sen sensuroitu versio julkistetaan osoitteessa:
http://www.vaadatwino.org.il
LEHDET ovat täynnä arvioita ja ennusteita, mitä raportti ehkä tulee sisältämään ja mikä sen vaikutus tulee olemaan ennen kaikkea pääpukareille. IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz ja puolustusministeri Amir Peretz katsoivat raportin esikappaleen riittäväksi ja erosivat hyvissä ajoin tehtävistään. Tämä ei kuitenkaan ole tapa, johon Olmert pitäytyy. Hän on pannut kaiken osaamisensa ja kokemuksensa peliin pysyäkseen vallassa ja toteuttaakseen Bushilta ja Sharonilta saamansa ”näyn kahdesta valtiosta, Israel ja Palestiina, jotka turvallisina ja rauhassa elävät omissa demokraattisesti hallituissa valtioissaan”. Hän puskee tätä näkyään jääräpäisesti, minkä toteuttamiseksi hallituksessaan hän on koonnut sinne ”kyllä” miehiä ja antanut heille ylennyksiä vielä Wino-raportin julkistamisen kynnyksellä uskollisuuden takaamiseksi. Koska hallituksella on laskennallinen enemmistö 67 kansanedustajan voimin vielä Israel Beiteinu puolueen eroamisen jälkeenkin, Olmert laskee sen riittävän, vaikka joku kapinallinen nousisikin vastustamaan. Olmert voi lisäksi laskea äärivasemmiston tukeen hallituksen ulkopuolelta.
PAINOSTUS kohdistuu ennen muuta Labour-puolueeseen, jonka ero hallituksesta kaataisi koko Olmertin kauniin korttikasan. Puolueen puheenjohtaja ja puolustusministeri Ehud Barak tuli luvanneeksi erota hallituksesta heti Wino-raportin julkistuksen jälkeen, mutta on nyt vetänyt sanojaan takaisin luvaten miettiä asioita viikon ja antaa sitten päätöksensä. Hän vetoaa ”toimivansa sen mukaan, mikä on kansalle parasta”, ja vain hän pystyy sen ratkaisemaan.
USA:N PRESIDENTTI Johnson sanoi aikoinaan: ”Kiekko pysähtyy täällä (the buck ends here)”. Olmertin olisi hyvä ottaa oppia tästä eikä vierittää syytä toisille. (JP)
2. OLMERT EI LIENE niitä uskonnollisesti heränneimpiä (observant) juutalaisia, mutta kuten on Suomen sotarintamillakin todettu, äärimmäisessä vaaratilanteessa Äiti ja Jumala tulevat mieleen, ei ehkä aina tässä järjestyksessä, viimeisinä turvallisuuden antajina.
EILEN ILTAPÄIVÄLLÄ uutistoimistojen websivuilla kerrottiin, että Shas-puolueen hengellinen johtaja Ovadia Yosef oli antanut siunauksensa Olmertille ja rohkaissut häntä tätä päivää varten.
Tämän aamun JP kertoo asian toisin. Olmertin kansliasta oli soitettu Yosefille ja pyydetty tätä soittamaan Olmertille. Olmertin kanslia antoi soiton jälkeen tiedotteen medialle, jonka mukaan Yosef oli soittanut Olmertille omasta aloitteestaan ja antanut hänelle siunauksensa usean minuutin keskustelun aikana. Asia kiinnosti mediaa siinä määrin, että ne ottivat yhteyttä Shasin puoluetoimistoon, jossa asia sai huvittuneen vastaanoton. Sieltä kerrottiin, että Olmertin tiedotteessa mainitut Raamatun lauseet (5.Ms.1:21; ”Katso, Herra, sinun Jumalasi, antaa maan sinun valtaasi. Mene ja ota se omaksesi, niin kuin Herra, sinun isiesi Jumala, on sinulle puhunut, älä pelkää äläkä arkaile.”, joka on myös eri muotoisena Joosua 8:1) eivät ole Raamatussa siten, kuin Olmertin tiedotteessa siteerattiin: ”Älä pelkää äläkä arkaile, Minä olen sinun kanssasi.” Toiseksi siellä todettiin, ettei Yosef käytä noita Raamatunjakeita eikä ole antanut sellaista lausuntoa. Lisäksi Shasin kansliassa vakuutettiin, että Olmertin pyynnöstä Yosef soitti Olmertille ja että keskustelu kesti vain minuutin verran, jonka aikana Yosef toivotti Olmertille onnea. (JP)
3. JP:N GIL HOFFMANIN kirjoittaman artikkelin mukaan Olmert keskittyy taivuttamaan Barakia pysymään hallituksessa ”kansallisesta vastuuntunnosta” eikä suostumaan uusien vaalien vaatimiseen. Barak lupasi Labourin puheenjohtajavaalien yhteydessä heti Winograd-loppuraportin julkistamisen jälkeen ”lopettaa yhteistyö Olmertin kanssa ja työskennellä uuden hallituksen muodostamiseksi nykyisen Knessetin kanssa tai vaihtoehtoisesti asettamalla päivän uusien vaalien pitämiseksi.” Nyt miestä vedetään vastuuseen sanoistaan. Barak on oppinut kantapään kautta, eikä juuri anna lausuntoja tai haastatteluja lehdistölle, mikä antaa huhuille paljon liikkumavaraa. Erään huhun mukaan Barak vihjailee vaaleista maaliskuussa 2009, mutta ei Netanyahun vaatimukseen vaaleista marraskuussa kuntavaalien yhteydessä. Toiset huhut kertovat, että sekä Olmert että Barak ovat vähentäneet aikataulustaan menojaan keskittyäkseen raportin lukemiseen. Myös Olmertin kilpailijat Kadiman johdossa Tzipi Livni ja Shaul Mofaz ovat huhujen mukaan päättäneet odottaa pahimman pölyn laskeutumista ennen omia kommenttejaan.
KNESSETIN puhemies Dalia Yitzik ei sallinut Knessetin kokoontuvan ylimääräiseen istuntoon huomenna kuullakseen välittömästi Wino-raportin sisällöstä ja esittääkseen siitä kommenttejaan.
OLMERT PYRKII toimimaan kuten normaalisti. Eilen hän kävi puhumassa IDF:n joukoille Gazan rajan tuntumassa, minkä yhteydessä hän ylisti IDF:ta erinomaisesta työstä alueella todeten, etteivät kansalaiset ole tietoisia, että maa on sodassa eivätkä uutiset rintamalta tee mitään vaikutusta normaali-ihmisen elämään. Hän muistutti, että 130 terroristia on surmattu viimeisen kolmen kuukauden aikana, ja onneksi myös terrori-iskujen määrä Israelissa on selvästi laskenut. Hän kehui hallituksensa budjetoineen 100 miljardia NIS seuraavan kymmenen vuoden aikana normaalibudjetin lisäksi, minkä vaikutukset tulisivat tuntumaan lähitulevaisuudessa. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- YK:N IHMISOIKEUKSIEN komissaaria vaaditaan selventämään lausuntoaan arabiperuskirjasta koskien ihmisoikeuksia. Komissaari Louise Arbour antoi tukensa luonnokselle peruskirjaksi, mutta YK:n tarkkailujärjestön havaintojen mukaan hän ei ollut tutustunut dokumentin sisältöön, koska se sisältää useita kohtia kuten ”hyläten rasismin ja sionismin kaikissa muodoissaan, koska ne edustavat ihmisoikeuksien rikoksia ja uhkaavat kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta.” Toisessa kohdassa ”kaikenlaisen rasismin, sionismin ja vieraan miehityksen ja hallinnon koska ne asettavat esteitä inhimilliselle arvokkuudelle --- kaikki sellaiset käytännöt täytyy tuomita ja on työskenneltävä niiden poistamiseksi.” Tämä asiakirja tulee muodostamaan perustan vapauden periaatteille, joihin arabihallitukset voivat vedota. Dokumentti suojelee kansan siviili-, kulttuuri-, poliittisia ja sosiaalisia oikeuksia noissa maissa. (JP)
- USA:N PRESIDENTTI George Bush toisti viimeisessä kansan tilaa käsittelevässä puheessaan eilen usein esittämänsä vakaumuksen, jonka mukaan hän ja arabimaat tekevät kaikkensa auttaakseen rauhansopimuksen syntymistä, joka määrittelee Palestiinan valtion Pyhälle Maalle ennen vuoden loppua. ”On tullut aika Pyhälle Maalle, missä demokraattinen Israel ja demokraattinen Palestiina elävät rinnakkain rauhassa.” Hän muistutti PA:n puheenjohtaja Abbasia, että terrorismin vastustaminen on edellytys valtion toteuttamiseksi, jossa hänen kansansa voi elää kunniallisesti ja rauhassa Israelin kanssa. Samalla hän muistutti Israelin johtajia, että rauhallinen, demokraattinen Palestiinan valtio on edellytys kestävälle turvallisuudelle. – Kauniita sanoja ja jaloja päämääriä, mutta Israelista käsin ne tuntuvat kuin kokonaan toisesta todellisuudesta. (JP)
- YK:N turvallisuusneuvosto ei vielä eilen löytänyt sopivaa ja hyväksyttävää sanamuotoa päätöslauselmalleen Gazan tilanteesta. Viimeinen USA:n esittämä sovitteleva ja korjattu versio kaatui siihen, että puheenjohtajamaa Libyan edustaja vaati saada esittää esityksen Tripoliin tarkistettavaksi. Kaikki muut 14 jäsenmaata olivat jo valmiit hyväksymään korjatun version. USA:n kannan mukaan pahin kohta aiemmassa versiossa oli se, että siinä samaistettiin terroristien raketti-iskut Israelia vastaan tämän itsepuolustuksekseen tekemiin toimiin. (JP)
- EGYPTIN viranomaiset kertovat al-Ahram lehden mukaan, että he ovat pidättäneet viisi palestiinalaista Siinailla, joilla oli pommivyöt uumillaan. Heidän tarkoituksena lienee ollut päästä Israelin puolelle itsemurhaiskuihin siellä. Lisäksi useita muita pidätettiin, joilta takavarikoitiin tarkkuuskivääreitä, räjähteitä sekä karttoja, joihin oli merkitty IDF:n Egyptin rajan tuntumassa olevat tukikohdat. Useat palestiinalaiset olivat yrittäneet lahjoa Egyptin rajapoliiseja päästämään heidät rajan yli räjähteineen ilman tarkastuksia. Egypti on antanut määräyksen, jonka mukaan rajan yli tulleiden on poistuttava ensi viikon loppuun mennessä. (Haaretz)
- ISRAEL osallistuu sähköautojen suunnitteluun ja valmistukseen Renaultin ja Nissanin kanssa. Israelilainen yhtiö nimeltä C.E.n on yhdessä venäläisten ja saksalaisten tutkijain kanssa saanut valmiiksi turvallisen ja kevyen hydrogen-säilön suunnittelun ja kokeet. Säiliö painaa 50 kg ja sillä pystyy ajamaan 600 km. Vaikka kokeet olivat onnistuneita, valmista autoa saa vielä odottaa. (INN)
- OIKEUS hylkäsi Omri Sharonin anomuksen välttää vankilatuomio. Hän oli Knessetissä kolme vuotta aloitettuaan kautensa tänään viisi vuotta sitten. Omri voi vielä anoa armahdusta presidentiltä. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019