PERJANTAI 14.12.07
1. ISRAEL JOUTUNEE PA:n puheenjohtaja Abbasin rajun hyökkäyksen kohteeksi Pariisissa maanantaina 17.12. alkavassa
PA:n tukijamaiden kokouksessa. PA vaatii 5.6 miljardia USD budjettinsa tasapainottamiseksi ja uusiin investointikohteisiin. Kvartetin pysyvä lähetti Tony Blair, joka on viettänyt viimeiset päivät Israelissa ja nukkui yhden yön Betlehemissä osoittaakseen sen turvalliseksi, kannustaa tukijamaita suostumaan PA:n esitykseen. Myös Maailmanpankki on ilmaissut tukevansa esitystä, jota se ei pidä epärealistisena toteuttaa kolmen vuoden aikana.
ABBAS ON omiensa taholta kovan paineen alaisena, joka kohdistuu sekä häneen itseensä että Israeliin. Tässä tilanteessa Abbas katsoo sopivaksi osoittaa Israelin syypääksi.
ABBASIN SYYTÖSKISTALLA Israelia vastaan ovat IDF:n äskeinen rajoitettu isku Rafahin läheisyyteen Gazan kaistalla sekä Israelin ilmoitus urakkatarjousten lähettämisestä Jerusalemin eteläisen lähiön Har Homan jatkorakentamiseksi. PA:n tulkinnan mukaan alue kuulu sille.
ABBAS TULLEE esittämään kokouksessa vaatimuksen, että IDF:n tulee poistaa kaikki tiesulkunsa ja tarkastuspisteensä Juudeassa ja Samariassa. Pääministeri Salaam Fayad esitti saman vaatimuksen puolustusministeri Edud Barakille tavattuaan tämän eilen yhdessä Tony Blairin kanssa. Fayad valitti Barakille, että tiesulut ja tarkastuspisteet estävät Länsirannan talouden elpymisen ja työpaikkojen lisääntymisen. Israel katsoo niiden olevan välttämättömiä maan turvallisuuden vuoksi.
2. PA:N JOHTO MYÖNTÄÄ, etteivät sen turvallisuusjoukot ja poliisit, ns. Daytonin armeija, ole pystyneet toteuttamaan niille asetettuja tavoitteita eli saamaan Juudean ja Samarian palestiinalaisalueitten turvallisuuden sekä lain ja järjestyksen valvonnan hallintaansa. Toteamus tulee pahaan aikaan ennen tukijamaitten kokousta Pariisissa maanantaina. Tuossa kokouksessa on tarkoitus käsitellä tapoja, millä Salaam Fayadin hallitusta tuettaisiin, ja siinä PA:n turvallisuus-järjestöjen uudistaminen on keskeisellä sijalla uskottavuuden saavuttamiseksi.
PA:N SIVIILIPOLIISIN komentaja kenraali Kamal al-Sheikh paljasti eilen, että yli 600 Fatahille uskollisista poliiseista osallistui Hamasin vallankaappaukseen Gazan kaistalla kesäkuussa. ”Yli 13 000:sta poliisista Gazassa vain 612 osallistui Hamasin vallankaappaukseen Palestiinan Auktoriteetilta.” Hän vähätteli asiaa, koska se on vain 1.8 % PA:n poliisivoimien kokonaismäärästä. Hän ei kertonut yksityiskohtia eikä sitä, mikä heidän roolinsa oli kaappauksessa, mutta totesi, että heidät on erotettu poliisin palveluksesta eikä heille makseta enää palkkaa.
PA:n viranomaiset uskovat, että PA:n tukijamaiden kokoukseen osallistuvat 90 maata suhtautuvat myönteisesti PA:n esitykseen.
He paljastavat, etteivät Nablusissa ja Tulkarmissa suoritetut poliisioperaatiot ole onnistuneet odotetulla tavalla pääasiassa siksi, etteivät poliisijoukot ole tehtäviensä tasalla. Ja kuten saattaa arvata, toisena syynä epäonneen on IDF:n tiesulut ja tarkastuspisteet,
jotka estävät vapaan kulun Länsirannalla. ”Olemme pidättäneet muutamia rikollisia, mutta vähän olemme löytäneet asekätköjä”, he tunnustavat. Uskoisi tiesulkujen auttavan PA:n poliisia, sillä ne estävät etsittyjen karkaamisen eivätkä estä poliisin liikkeitä.
TOISET PA:N VIRKAILIJAT kertovat, ettei PA:n poliisi puutu Fatahiin kuuluvien joukkioiden kuten al-Aksan miesten puuhiin, jotka liikkuvat ja operoivat vapaasti Nablusin ja Tulkarmin pakolaisleireissä. Toisena epäkohtana he sanovat olevan kurin puutteen poliisien keskuudessa. ”Monet poliisit toimivat samalla rikollisjoukoissa ja ovat lahjottavia.”
PA:N POLIISI sanoo aloittavansa seuraavan operaation Betlehemissä, ja sen jälkeen Hebronissa ja Jeninissä, joissa Hamas, Islamic Jihad ja Fatahin alaiset pyssymiehet toimivat. ”Ne tulevat olemaan todellinen testi PA:n poliisille.”
3. PA EI OLE pystynyt toteuttamaan turvallisuusjoukkojensa rajoittamista puoleen nykyisestä n. 70 000 miehestä. Pääministeri Fayad, joka on turvallisuusjoukkojen ylin johtaja, sanoo, ettei hän voi erottaa 35 000 poliisia siitä yksinkertaisesta syystä, ettei heille ole tarjolla korvaavaa työtä. ”Jos heidät erotetaan, he menevät Hamasin ja Jihadin joukkoihin.” PA:n johto tunnusti jokin aika sitten, että puolet PA:n turvallisuusjoukoista saa palkkaa tekemättä mitään.
Fayad kertoo, että 70 % tukijamaille esitetystä 5.6 miljardista USD tarvitaan toimintakuluihin, joihin kuuluu yli 150 000 siviili- ja turvallisuusvirkailijan palkat. Hän lisäsi, että vuoden 2008 budjettivajaus on 1.4 miljardia USD. Tässä yhteydessä Fayad painotti uudelleen IDF:n tiesulkujen ja muitten asukkaitten liikkumista rajoittavien esteiden poistamisen tärkeyttä.
IDF:N TIESULKUJEN JA TARKASTUSPISTEIDEN poistaminen on maaginen hokema, johon PA:n johto turvautuu toistuvasti pyrkiessään selittämään, miksi PA:n talous ei kukoista ja minne kaikki edelliset miljardien USD lahjavarat ovat kadonneet. PA on Oslon sopimuksista lähtien saanut ulkomaista tukea runsaasti enemmän kuin mikään muu kansa asukasta kohti. Yksinkertaisempi selitys olisi tunnustus, että asioita hoitavat edelleen samat korruptoituneet johtajat, jotka ovat edustaneet PA:ta Madridissa, Oslossa, Pariisissa, Kairossa, Wye joella, Camp Davidissa ja Annapolisissa, kuten kolumnisti Abu Toameh toteaa JP:n artikkelissaan. ”Palestiinalaisten mielestä nämä virkailijat kuuluvat aikakauteen, jolle on ominaista taloudellinen korruptio, varojen väärinkäyttö ja anarkia, jonka he haluavat unohtaa. Ehkä tässä on syy siihen, miksi useimmat palestiinalaiset eivät usko rauhankeskusteluihin , jotka aloitettiin viime viikolla”, Abu Toameh toteaa. Lisäksi on huomioitava, että PA:n valvonnassa olevat alueet sijaitsevat Juudeassa ja Samariassa. Gazan kaistan arviolta 1.3 miljoonaa asukasta eivät kuulu PA:n kustannusten piiriin. Tuntuisi kohtuulliselta, että puolet PA:lle myönnettävistä avustuksista tallennettaisiin Gazan asukkaita varten.
4. TERRORISTIT AMPUIVAT torstain aikana ainakin kuusi Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Yksi raketti osui omakotitalon katolle, jonka se läpäisi tunkeutuen asunnon sisälle. Talossa ei ole erityistä sirpalesuojaa. Talossa asuva perhe oli paikalla, mutta he eivät ehtineet poistua asunnosta ennen raketin räjähtämistä. Perheen äiti paiskautui räjähdyksen voimasta seinää vasten, mutta ihmeen kautta kukaan ei haavoittunut sirpaleista. Talon äiti Aliza Amar vietiin shokkitilassa sairaalaan ja 12 muuta ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. Raketti osui lähelle synagogaa, mikä lienee ollut sen tähtäimessä. Lisäksi lähettyvillä oli kaksi öljysäiliötä.
USEIMMAT torstaina ammutuista raketeista putosi Sderotiin tai sen lähelle, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoa.
HALLITUS ON todennut, ettei sillä ole velvollisuutta vahvistaa Sderotin kaupungin taloja Kassamin kestäviksi, Korkein oikeus antoi hallitukselle lisäviikon aikaa selittää, miksei. Israelilainen miljonääri Arkadi Gaydamak on hallituksen ärtymykseksi lahjoittanut 70 miljoonaa USA Sderotin talojen vahvistamiseksi.
TERRORIJÄRJESTÖT Gazan kaistalla kehuvat ampuneensa 20 kranaattia ja 37 Kassam-rakettia Israeliin viikon aikana.
5. KANSANEDUSTAJA Gideon Saar (Likud) vaatii hallitusta lopettamaan kaikki rauhankeskustelut PA:n kanssa, kunnes hyökkäykset Gazasta loppuvat kuten Tiekartta vaatii ensimmäisenä askeleena. Tälle hallitukselle vain näyttää olevan aivan turhaa puhua järkeä, ministerit ovat kuin noiduttuja tai kuin jonkun henkivallan kourissa pystymättä näkemään tosiasioita. Heidän epäjumalanaan on ”rauhanprosessi”, mitä mikään ei saa häiritä, ja ulkoministeri Livni näyttää olevan sen papitar.
JPOSTIN KOLUMNISTI Caroline B Glick kertoo sapatinaaton kolumnissaan, että IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi luultavasti esitti turvallisuuskabinetin kokouksessa keskiviikkona karun tosiasian, että ainoa keino saada hyökkäykset loppumaan Gazasta on saada koko kaistale IDF:n valvontaan Juudean ja Samarian tapaan. Glick katsoo, että Ashkenazin järkevän esityksen huitaisi syrjään ulkoministeri Tzipi Livni, joka varoitti kabinettia, että Israelin eteläosan vahvistaminen turvalliseksi saa Mahmoud Abbasin raivon valtaa, hän voi luopua rauhankeskusteluista Israelin kanssa ja kääntää USA:n kouluttamat ja aseistamat ”Daytonin armeijan” aseet IDF:n sotilaita vastaan yhdessä Hamasin ja Jihadin kanssa. ”Livni halusi hallituksen valitsevan Israelin turvallisuuden ja ”rauhanprosessin” välillä, arvioi Glick. ”Turvallisuuskabinetti valitsi rauhaprosessin Israelin eteläosan turvallisuuden kustannuksella”.
6. UUTISOTSIKOITA
- HAMAS pidätti pääministeri Salaam Fayadin neuvontajana tunnetun Fatahin korkean johtajan Omar al-Ghoulin tänään aamupäivällä Gazassa hänen kotoaan.
- TAKSINKULJETTAJA Yehuda Or yhteisöstä joutui palestiinalaisten kaappaamaksi. Kaappaajat veivät hänet PA:n alueelle, jossa häntä pahoinpideltiin. Hän pääsi pakoon kaappaajiltaan yksityistaloon Jemaeen kylään, josta poliisi ja sotilaat hakivat hänet. Hänen taksiautonsa havaittiin myöhemmin valtatie vitosella lähellä Arielia.
- RABBI Zalman Melamed vertaa Israelin vasemmistolaisia Josefin veljiin, jotka myivät veljensä ismaelilaisille sanoen, katsotaan, miten hänen käy. ”Samoin vasemmisto myy juutalaissiirtolaiset Juudeassa ja Samariassa ismaelilaisille ilkkuen, katsotaan nyt, miten heidän unelmansa Israelin maasta toteutuu.” Melamed sanoo, että ”siirtolaiset ovat idealistisia pioneereja, jotka ovat valmiit uhrautumaan kansan hyväksi. He ovat moraalisia ihmisiä, jotka kasvattavat lapsensa arvojen, moraalin ja uhrausten ilmapiirissä. Tämä aiheuttaa kateutta ja vihaa, joka on niin suuri, etteivät he halua edes puhua siirtolaisten kanssa. Jumalan suunnitelma on kuitenkin hyvä nyt kuten se oli silloin, ja kuten Josefin näky toteutui, samoin toteutuu siirtolaisten näky ja koko Israelin maa.”
- RABBIINISTEN TUOMARIEN valitsemiskomitea käsittelee tammikuun 3. päivänä oikeuskansleri Mazuzin esitystä ylirabbi Yonah Metzgerin erottamiseksi. Hän yöpyi Jerusalemin hotellissa ilmaiseksi, mitä pidetään lahjontana.
- IDEALISTISET nuoret, jotka Hanukka-aikana ”valtasivat” yhdeksän autiota kukkulaa Juudeassa ja Samariassa, aikovat pysyä pystyttämissään tilapäishökkeleissä poliisin uhkauksista huolimatta.
- 600 uutta maahanmuuttajaa muutti 2007 aikana Englannista Israeliin. Edellisvuonna luku oli 738.
- 300 synnyinoikeus-nuorta saapuu Israeliin ensi viikolla. Talviohjelman puitteissa 17 000 nuorta 18-26-vuotiaita odotetaan käyttävän oikeuttaan vierailla 10 päivän ajan tutustuen maahan. Ohjelman tarkoituksen on saada juutalaisuudesta vieraantuvat nuoret havaitsemaan juutalaisuutensa ja oikeutensa Israelin maahan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021