SUNNUNTAI 18.11.07
1. ANNAPOLIS UUTISIA
Annapolis keskustelujen tarkkaa päivämäärää ei ole vieläkään julkistettu eikä kutsuja lähetetty. Debkafilen mukaan Olmertin viime viikolla Yhdysvaltoihin lähettämä delegaatio, jonka tarkoituksena oli valmistella keskusteluja, palasi tyhjin käsin takaisin.
JP:n asiaa koskevan Herb Keinon kirjoittaman artikkelin mukaan tilaisuus alkaa delegaatioiden kokoontumisella Annapolisissa 26. marraskuuta. Seuraavana päivänä pääministeri Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmouid Ahmad tapaavat presidentti Bushin. Iltapäivällä on artikkelin mukaan ”päätilaisuus”, jossa yhteisesti laadittu julkilausuma julkistetaan.
OLMERT VAKUUTTAA, ettei mitään neuvotteluja käydä enää Annapolisissa, mutta että ne alkavat ”välittömästi” tilaisuuden jälkeen samojen tiimien välillä, jotka valmistelivat julkilausumaa.
ERÄÄN UUTISEN mukaan arabimaat eivät lähetä Annapolis tilaisuuteen johtajatason edustajia, vaan USA:n lähettiläänsä, mikä latistaisi tilaisuuden läpihuutojutuksi.
MAHMOUD ABBAS kertoi tavatessaan Saudijohtoa, että jos Annapolis ei tuota konkreettisia tuloksia, hän mieluummin eroaa ennen sitä. Tämä kaikki voi olla vain osa palestiinalaisten omaksumaa pokeripeliä odottaessaan, kuka räpäyttää silmäänsä (blinks) ensimmäisenä. PA:n pokeripelin toisena korttina on uhkaus väkivallan puhkeamisesta, jos keskustelut epäonnistuvat.
OLMERTIN ODOTETAAN ilmoittavan Annapolisissa Juudean ja Samarian juutalaiskylien (”setlementtien”) kaiken rakentamisen jäädyttämisestä, tiesulkujen poistamisesta ja palestiinalaisvankien vapauttamisesta. Olmert kutsui sekä ulkoministeri Tzipi Livnin että puolustusministeri Ehud Barakin mukaan Annapolis keskusteluihin. (JP)
2. ISRAEL TOTEUTTAA hallituksen myötävaikutuksella erilaisia myönnytyksiä ”Abbasin aseman vahvistamiseksi”. Olmert lupaa vapauttaa 500 palestiinalaisvankia ennen Annapolisia. Hallitus päättää asiasta poikkeuksellisesti huomenna Ben-Gurionin muistotilaisuuden johdosta. Puolustusministeriö poistaa lisää tiesulkuja, ja se on jo jäädyttänyt juutalaiskaupunkien ja kylien rakentamisen Juudeassa ja Samariassa, myös Arielissa ja Maale Adumimissa. Rakennuslupien hyväksyminen pieneni vuosien 2005-2006 välillä 26 %, vuoden 2006 alusta tähän vuoteen vahvistettujen lupien määrä pieneni 83 % Ehud Barakin toimiessa puolustusministerinä.
Kadiman ja Israel Beiteinu-puolueen edustajat ovat kritisoineet rakennuslupien jäädyttämistä.
ÄÄRIVASEMMISTOLAISEN Meretz-puolueen puheenjohtaja Jossi Beilin arvioi Holonin kulttuuritapahtumassa, että Annapolis keskustelujen epäonnistuminen, jota hän pitää lähes varmana, heikentäisi PA:n asemaa, vahvistaisi Hamasia ja aiheuttaisi väkivallan kasvun. ”Sen johdosta olisi parempi peruuttaa Annapolis tilaisuus ja jatkaa kahdenkeskisiä neuvotteluja”.
USA:N ULKOMINISTERIÖ on tiettävästi aloittanut Annapolis-tilaisuuden valmistelut.
OLMERT HALUAA toteuttaa rauhansuunnitelmansa vielä Bushin presidenttikauden aikana eli ensi vuoden kuluessa sekä oman kriittisen asemansa takia että siksi, ettei seuraavan USA:n presidentin Lähi Idän politiikasta ole varmuutta. Joka tapauksessa johtajan vaihdos Valkoisessa Talossa tulee aiheuttamaan viivytyksiä tärkeissä päätöksissä. Olmert vakuuttaa, ettei julkilausuman vaatimuksia toteuteta ennen kuin PA suorittaa ”tiekartan” sille asettaman ensimmäisen vaiheen vaatimukset, joihin kuuluu ”ehdoton vakuutus lopullisesti poistaa väkivalta ja terrorismi sekä tehdä selkeitä ponnisteluja pidättää, eliminoida ja ehkäistä henkilöitä ja ryhmiä, jotka johtavat ja suunnittelevat väkivaltaisia hyökkäyksiä Israelilaisia vastaan kaikkialla”. (JP, INN)
3. LONTOOLAINEN AL-HAYAT lehti kirjoittaa, että Olmert on luvannut yksityisesti Abbasille, että Israel voi sallia 20 000 palestiinalaispakolaisen tai heidän jälkeläisensä muuton Israelin valtion alueelle. Palestiinalaiset ovat edelleen vahvasti epäileviä Annapolis keskustelujen onnistumisesta. Tarkkailijat näyttävät uskovan, että tämän havaitseminen voi olla PA:n neuvottelijoitten koventuneitten vaatimusten taustalla. He haluavat tällä osoittaa palestiinalaisille, etteivät he anna myönnytyksiä Israelille, kuten Hamas syyttää, valmistaen tällä maaperää ”seuraavan päivän varalle”.
PA:N EDUSTAJA Saudi Arabiassa Jamal Shubaki kertoi, että Abbas valitti saudikuningas Abdullahille pelkäävänsä Annapolisin epäonnistumista, koska ”Israelin kanta on negatiivinen”, ja esitti toiveensa, että USA painostaisi Israelia toteuttamaan vuoden 2002 tiekartan ja kaikkien YK:n päätöslauselmien vaatimukset. Abbas väitti, ettei Israel ole tehnyt mitään ”konferenssin” onnistumiseksi. Shubakin mukaan saudikuningas osoitti myötätuntoaan ja selitti, ettei Israel ole hänenkään mielestään tosissaan rauhanprosessin toteuttamisessa. Shubaki myös vakuutti, että Abbasin uhkaus eroamisesta on tällä kertaa otettava vakavasti.
PA:N VAATIMUSLISTALLA on rajojen, Jerusalemin ja pakolaiskysymyksen lisäksi Olmertin nostama vaatimus, että PA tunnustaa Israelin juutalaiseksi valtioksi, minkä PA:n neuvottelijat ovat yksimielisesti torjuneet mahdottomana, koska se poistaa pakolaisten paluuoikeuden.
PA:n ”virallinen” lehti Al-Jadeeda julkaisi Ahmed Dahbourin kirjoituksen, jossa tämä kyselee: ”Miehitysvalta vaatii palestiinalaiset hyväksymään sionistisen yhteisönsä juutalaisen luonteen. Tämä tarkoittaa, että palestiinalaisilta kielletään oikeus kotimaahan, jonka he perivät esi-isiltään. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Latviassa syntyneellä juutalaisella lapsella on suurempi oikeus Palestiinassa kuin isoisälläni, joka syntyi Haifassa 1890.” (JP)
4. HAMAS JÄRJESTI perjantaina massamielenosoituksen Gazan kaistalla, johon osallistui yli 10 000 osaottajaa. Tilaisuus pidettiin Abbasin tyhjillään olevan Gazan palatsin edustalla. Mielenosoittajat huusivat iskulauseita, joissa he vaativat, ettei Abbas saa tehdä myönnytyksiä Israelille. Hamasin johtoon kuuluva Khalil al-Haya varoitti, että väkivalta puhkeaa, jos palestiinalaisten oikeudet al-Aksa moskeijaan kielletään. Se puhkeaa myös, ellei Israel avaa Gazan yhteyksiä ulkomaailmaan, hän varoitti. ”Me varoitamme koko aluetta al-Aksan vahingoittamista vastaan, luovuttamasta oikeuksiamme tai kiristämällä saartoa. Me varoitamme valtavasta räjähdyksestä, jossa palestiinalaiset räjähtävät kaikkialla. Eivät meri eivätkä piikkilanka-aidat pysty estämään tätä,” hän kertoi mielenosoittajille. Tämän uskotaan olleen verhottu varoitus itsemurhaiskujen aloittamisesta. Israelin turvallisuusjohtajat ovat varoittaneet, että Hamas voi yrittää estää Annapolis konferenssin toteutumisen kiihdyttämällä terroriaan, jos näyttää siltä, että Israel ja PA ovat löytämässä yhteisen julkilausuman. (JP)
5. PALESTIINALAINEN monimiljonääri Muneed al-Masri, 73, teki torstaina Ramallahissa
päätöksen perustaa ”Palestine Forum” nimisen järjestön, jonka tarkoituksena on tunkeutua Fatahin ja Hamasin väliin jääneen tyhjiön täyttämiseksi. Järjestöstä on tarkoitus kehittää poliittinen puolue, joka osallistuu seuraaviin PA:n vaaleihin. Niiden päivämäärää ei ole vielä vahvistettu. Mielipidetiedustelujen mukaan kolmannes palestiinalaisista ei luota kumpaankaan valtapuolueeseen. Palestiinan Foorumin edustajat syyttävät Fatahia sen harjoittaman politiikan epäonnistumisesta, korruptiosta, nepotismista ja tehottomasta hallinnosta. He toteavat, että jos Fatah ei uudista itseään, Palestiinan Foorumi tulee ottamaan sen paikan.
TYÖTTÖMYYSASTE on Länsirannalla 30 % ja yli puolet asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella. Gazan kaistalla työttömyys ja köyhyys ovat saartotoimien vuoksi ilmeisesti vieläkin suuremmat, vaikka siitä ei olekaan tuoreita tutkimuksia käytettävissä. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF TOTEAA, että vaikka PA:n poliisi väittää taistelevansa terrorismia vastaan, pidättävänsä rikollisia ja löytäneensä pommeja, se on silmänlumetta. Sen löytämät 12 pommia Nablusin pakolaisleirissä olivat vanhoja, jotka joku oli unohtanut hylättyyn rakennukseen eivätkä kuuluneet kellekään järjestölle. PA:n poliisi ei myöskään ole hajottanut terrorismin infrastruktuuria, kuten se väittää. (INN)
- ANTISEMITISMI kasvaa nopeasti Alankomaissa. Haaretzin mukaan Haagissa oleva juutalainen järjestö rekisteröi 261 terrorihyökkäystä vuonna 2006, edellisvuonna 159. Vuonna 2006 luokiteltiin 8 hyökkäystä väkivaltaiseksi.(INN)
- LONTOOLAISEN TIMES lehden mukaan Winograd-komitea syyttää, että Olmert päätti hyökkäyksestä Libanonin eteläosaan viimeisen 60 tunnin aikana, vaikka hän tiesi tulitauon sopimisesta. Hyökkäyksessä sai surmansa 33 IDF:n sotilasta.(INN)
- VATIKAANI ennakoi suhteitten Israelin kanssa pahenevan, koska Israel ei sen mielestä toteuta solmittuja sopimuksia eikä vahvista niitä Knessetissä. (INN)
- 28 % israelilaisista nuorista ei halua armeijaan; 67 % haluaa hyökkäysjoukkoihin.
- LAUANTAIAAMUNA Kassam-raketti sytytti tuleen 5 autoa Sderotin haredim kaupunginosassa saaden naishenkilön shokkiin. Toinen raketti putosi kibbutsin alueelle ilman ilmoitettuja vahinkoja. (INN)
- KAKSI NAISTA haavoittui lievästi, toinen heistä raskaana, perjantaina lähellä Ramallahia ennen sapatin alkamista autoa kohti heitetyistä kivistä. Lauantai-iltana palestiinalaiset kivittivät israelilaisia autoilijoita lähellä Ramallahia. Hawaran tiesululla sotilaat pidättivät kaksi palestiinalaista, joilla oli putkipommi ja palopommeja. Sotilaita ja heidän autojaan kivitettiin, tulitettiin ja pommitettiin lauantai-iltana Jeninissä, Nablusissa, Kalkilyan lähellä, Gush Etzionissa ja Hebronin vuorilla. Sotilaat eivät haavoittuneet hyökkäyksissä. (INN)
- TURKIN LÄHETTÄMÄT tarkkailijat vaativat, että Israel lopettaa perustusten kaivamisen Mughrabi-siltaa varten Länsimuurin ulkopuolelle. He syyttävät, että kaivaukset murentavat al-Aksan perustuksia. Turkki aikoo pystyttää kaatuneitten turkkilaisten muistomerkin Temppelivuoren itäpuolelle lähelle Kultaista Porttia.
- LAUANTAI-ILTANA 100 000 opettajaa osoitti mieltään Kikar Rabinin aukiolla.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019