KESKIVIIKKO 21.11.07
1. OLMERT EGYPTISSÄ. Pääministeri lensi eilen Sharm el-Sheikhiin, jossa hänellä oli tapaaminen ”Egyptin Faraon” Hosni Mubarakin kanssa. Olmertia alkoi huolettaa Mubarakin heiluminen puolesta ja vastaan osallistumisessaan Annapolisin keskusteluihin. Toinen Olmertia huolettava asia on arabiliiton edustajien kokous Kairossa ilmeisesti huomenna torstaina, jossa liitto pyrkii määrittelemään yhteisen kannan osanotostaan ja vaatimuksistaan. Egypti ei tietenkään yksin edusta arabiliittoa, mutta se on yksi sen vaikutusvaltaisimmista jäsenistä.
OLMERT SAI Mubarakin ilmeisen vahvistuksen Egyptin osallistumisesta Annapolis keskusteluihin. Ainakin Mubarak lehtitietojen mukaan toivotti onnea ja toivomuksen, että kokous pystyisi saamaan aikaan myönteisiä tuloksia kahden valtion periaatteen pohjalta.
PÄÄMINISTERI Olmert näyttää jatkavan Israelin johtomiesten tapaa liehakoida Egyptin presidentin edessä. Hän suitsutti Mubarakia ylisteleviä lausuntoja kutsuen häntä ”yhdeksi maailman tärkeimmistä johtajista maailmassa”. Mubarak hymyili leveästi medialle, mutta hän muistutti Egyptin odottavan Annapolis keskustelujen jälkeen vakavien neuvottelujen alkamista, jotka tuottaisivat tuloksia keskeisissä kysymyksissä sovitun ajan kuluessa.
OLMERT VAKUUTTI Mubarakille, että juuri noin Israel tulee toimimaan, mutta muistutti, ettei Israel voi antaa palestiinalaisten sivuuttavan maalle tärkeitä turvallisuuskysymyksiä. ”Israel ei halua vain julkilausumia vaan sotaa taistelussa terrorismia vastaan”. Olmert viittasi Ido Zoltanin murhaan maanantaina. Toiseksi Olmert otti esille väitteet, ettei Egyptin tee tarpeeksi sala-kuljetuksen lopettamiseksi Siinailta, mihin Mubarak vastasi todeten, että Egypti paljasti viime vuonna 236 tunnelia ja takavarikoi suuren määrän aseita. Hän lohkaisi, että jos Israelilla on tiedossa lisää tunneleita, ilmoitettakoon siitä heille, että he voivat tuhota ne.
2. LISÄÄ VAATIMUKSIA PA:n taholta ennen Annapolisia. Abbas vaatii Olmertilta panssaroituja miehistövaunuja ja lisää aseita ja ammuksia.
OLMERT toimii kuin mikäkin joulupukki. ”Pannaan toki vielä nuokin pukinkonttiin”, oli Olmertin vastaus, vaikka turvallisuusjohto varoittaa, että se on tyhmää ja vaarallista, koska vaunut ja aseet voivat joutua terrorijärjestöjen käsiin kuten kävi Gazan kaistaleella.
Olmert lupasi, että Venäjä saa toimittaa palestiinalaisille 50 panssariautoa, 1000 kivääriä ja 2 miljoonaa ammuksia. Abbasin vaatimuksilla ei näytä olevan mitään rajaa, ja miksi ei, koska tilaisuus on harvinaisen otollinen; kuten ei myöskään Olmertin anteliaisuudella.
Abbas esittää edelleen varauksia, että jos arabiliitto ei lähetä Annapolis keskusteluihin omaa edustajaansa, PA jää pois.
PÄÄMINISTERIN KANSLIA täsmensi uutista, että panssariautoja on 25 eikä aseita anneta tässä vaiheessa. Kanslia letkautti: Miten PA taistelee terroria vastaan; varastetuilla autoillako?
3. IDF:N KOMENTAJA kenraaliluutnantti Gabi Ashlenazi ei usko palestiinalaisten väkivallan kasvuun, vaikka Annapolis epäonnistuisikin. Hän esitti mielipiteensä Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnan kokouksessa eilen. Ashkenazin mielestä palestiinalaisten sisällä on käynnissä sisäinen uhka ja valtataistelu, mikä on vaikuttanut IDF:n ja palestiinalaisten välisen jännityksen pienenemiseen ja yleisen tilanteen rauhoittumiseen palestiinalaiskaduilla.
ASHKENAZI TÄSMENSI aiempia lausuntojaan, joitten mukaan hän vastustaa palestiinalais-vankien vapauttamista todeten, että hän periaatteessa hyväksyy sen, mutta vastustaa 16 Gazasta olevan vangin vapauttamista. Puolustusministeri Ehud Barak kertoi eilen, että viimeaikaiset palestiinalaisten aiheuttamat väkivaltaisuudet, joista maanantaina murhattu israelilaisautoilija on esimerkkinä, osoittavat Hamasin ja Islamic Jihadin pyrkimyksiä yrittää häiritä Annapolisia.
Barak lisäsi, että IDF jatkaa korkeaa valmiustilaansa Gazan ja Libanonin rajoilla sekä Juudeassa ja Samariassa.
HALLITUKSEN turvallisuuskabinetti kokoontuu tänään käsittelemään Annapolis keskusteluihin liittyviä Israelin turvallisuuskysymyksiä. Varsinkin tiekartan Israelia koskevien pykälien toteuttamisesta keskustellaan. Tähän liittyy juutalaiskylien ja –kaupunkien tuhoaminen Juudeassa ja Samariassa ja juutalaisasukkaitten karkottaminen sieltä.
USA AIKONEE lähettää tänään kutsut Annapolis keskusteluihin valtioille ja järjestöille, joita arvioidaan olevan nelisenkymmentä. Israel ja PA ovat jo saaneet omansa.
4. KANSANEDUSTAJA Benny Elonin (NU, NRP) rauhansuunnitelma on saanut yllättävän suosiollisen vastaanoton Labourin taholla. Puolueen keskuskomitean kokouksessa Labourin uskonnollisten ja traditionaalisten asiain forumin johtaja Eli Sadan Ramat Ganista levitti keskus-komitean kokouksessa Elonin suunnitelmaa puolueen jäsenille. Elon itse ei ollut tietoinen asiasta, mutta sanoi, ettei se yllättänyt häntä, koska suunnitelma oli otettu vastaan mielenkiinnolla Kadiman ja Eläkeläisten (Gil) puolueitten ministereitten taholla.
Elonin suunnitelman mukaan, jota kutsutaan nimellä ”Israelin aloite” (Israel initiave), palestiinalaisten pakolaisleirit hajotetaan ja niitä ylläpitävä YK:n alainen UNRWA lopetetaan, palestiinalaisalueilla Juudeassa ja Samariassa asuvat palestiinalaiset saavat Jordanian kansalaisuuden, mutta alueet pysyvät Israelin hallinnassa.
BINYAMIN NETANYAHU (Likud) ja Marina Solodkin (Kadima) ilmoittavat hyväksyvänsä osia suunnitelmasta, mutta lisäävänsä siihen omia kohtiaan. Benny Elon oli USA:n matkansa aikana esitellyt suunnitelmaansa USA:n lainlaatijoille, jotka olivat kiinnostuneet siitä.
5. UUTISOTSIKOTA
- Olmertin lupaaman 441 palestiinalaisvangin joukkoa jouduttiin pienentämään kymmenellä, koska he kieltäytyivät allekirjoittamasta paperia, jossa heidät luokiteltiin Fatahin jäseniksi. Olmert vakuuttaa, ettei listassa ole Hamasin jäseniä.
- KANSANEDUSTAJA Professori Ariyeh Eldad (NU) katsoo, että Olmert on vastuussa henkilökohtaisesti jokaisesta palestiinalaisten murhaamasta israelilaisesta sen jälkeen, kun hän luovuttaa heille aseita ja ammuksia.
- IDF PIDÄTTI tiistai-iltana etsityn terroristin Dir Abu-Mashaal kylässä lähellä Ramallahia. muita pidätyksiä ei raportoitu.
- LAADUKAS HALLITUS niminen ryhmä vaatii tutkimusten aloittamiseksi infrastruktuuriministeri Fuad Ben-Eliezeriä vastaan. Valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss syytti häntä raportissaan ”poliittisesta nepotismista”. (INN)
- JOHTAVIEN Amerikanjuutalaisjärjestöjen edustajat aikovat vaatia, että Mahmoud Abbasin tulee muuttaa Fatahin Israelin tuhoa vaativat kohdat peruskirjassaan. Vuonna 1964 laadittu ja hyväksytty peruskirja vaatii Israelin tuhoamista sekä sionistien taloudellisen, poliittisen, sotilaallisen ja kulttuurisen olemassaolon hävittämistä. Peruskirjassa täsmennetään ettei aseellinen taistelu ole taktinen vaan strateginen väline; siinä kehotetaan estämään juutalaisten muutto Israeliin ja vakuutetaan, että Fatah vastustaa kaikkia poliittisia sopimuksia. Amerikan sionistijärjestöjen presidenttien konferenssi (ZOA) esittää julkilausumaa, jossa Abbasia vaaditaan muuttamaan Fatahin peruskirjan kyseiset kohdat. PA:n neuvottelijat ovat vakuuttaneet, ettei PA koskaan tule tunnustamaan Israelia juutalaisena valtiona. ZOA:n taholta kerrotaan, että sen esitystä kannattaa laaja enemmistö. Sen hyväksymiseksi tarvitaan 50 %:n kannatus. Myös USA:n kongressissa on esitys, jossa vaaditaan, että Abbasin tulee muuttaa 10 Israelin tuhoa vaativaa kohtaa Fatahin peruskirjassa. (INN)
- KAKSI KRANAATTIA ammuttiin Eretz rajanylityspaikan lähellä Gazasta Israeliin hetki sitten. Vahingoista ei ole tietoa. Terroristit ovat entistä useammin siirtyneet ampumaan kranaatteja Israelin puolelle. (Ynet)
- BENNY ELONIN rauhansuunnitelmaa mainostetaan näyttävästi, jopa häiritsevästi INN web-sivuilla. Siinä kehotetaan lopettamaan Juudean ja Samarian miehitys ja ulottamaan Israelin hallintaoikeus kyseisille alueille.
- ONE JERUSALEM (Yksi Jerusalem) järjestö aloittaa laajan kampanjan, jolla pyritään vaikuttamaan Olmertin hallituksen aikeisiin Jerusalemin jakamiseksi. Kampanjaan kuuluu Hillary Clintonin ja Obaman tapainen ”website-family” (Web-sivu-perheen) muodostaminen, jossa pyydetään ilmoittautumaan tukemaan yhtenäistä jakamatonta Jerusalemia sekä osallistumaan ”talk” (keskustelu) ohjelmaan. Ohjelma ei ole vielä täysin toimintakunnossa englanniksi. Järjestön web-sivun osoite: http://www.onejerusalem.org/blog/index.asp Sivulla on uutisia ja tiedotteita viimeisistä tapahtumista.(INN)
- www.debka.com kertoo, että Venäjän toimittanee valmistamiaan BTR-60BT, -70 tai –80 panssaroituja miehistövaunuja, joissa on 14.5 mm KPTV konekivääri ja 7.62 mm PKT konekivääri 360 asteen kääntösäteellä, mikä tekee siitä tehokkaan aseen matalalla lentäviä koneita vastaan kahden kilometrin korkeuteen. Autoissa on yötaisteluvalaistus ja savunkehitysmahdollisuus. Se pystyy etenemään vaikka yksi sen renkaista tuhoutuisi tai se ajaisi maamiinaan. Debkafile arvioi, että Olmertin suostumus Venäjän toimituksiin on osa hänen pyrkimystään aktivoida Venäjän osallistuminen Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019