TORSTAI 16.08.07
1. ISRAEL EI HALUA SOTAA, on pääministeri Ehud Olmert vakuutellut jokaisessa mahdollisessa tilaisuudessa. Eilen hänet nähtiin Israelin pohjoisosassa tutustumassa alueen siviilipuolustukseen. Hän ei näyttänyt tarvitsevan siihen apuvälineitä, mutta puolustusministeri Barak oli hankkinut uudet tehokkaat kiikarit ja oli muistanut poistaa linssisuojatkin tähystellessään Merkavan möyryämistä hiekkakentällä sankan pölypilven saattelemana.
Eilen illalla Olmert tapasi Kadima-neuvoston jäseniä Jerusalemin kodissaan. Tässä tilaisuudessa hän uudelleen vakuutti Israelin rauhantahtoa: ”Israel ei ole kiinnostunut sodasta. Jos tilaisuus tulee tehdä rauha Syyrian kanssa, tartun siihen”, hän totesi. Myös Syyria vakuuttelee samaa. Syyrian varapresidentti Farouq al-Shara sanoi luennossaan Damaskoksessa: ”Israel tietää, ettemme halua sotaa. Syyria on aina valmis vastaamaan hyökkäykseen, mutta me emme aloita sotaa.”
TURKKI SEURAA myös kiinnostuneena Syyrian ja Israelin välistä dialogia. Haaretz kertoo. että nimeltä mainitsematon turkkilainen diplomaatti arvioi, että keskustelut Syyrian kanssa ovat yksinkertaisempia kuin palestiinalaisten kanssa, sillä palestiinalaisten ongelmat liittyvät laajempiin paikallisiin kysymyksiin lähtien viiden miljoonan Palestiinasta paenneitten palestiinalaisten jälkeläisten asemasta, joitten paluuoikeutta vanhempiensa asuinsijoille vaaditaan. Toiseksi Syyrian intressit eivät välttämättä ole samat kuin Iranin, jonka ongelmat liittyvät sen ydinaseohjelmaan ja Iranin ja USA:n väliseen konfliktiin. (JP)
2. IRAN PUHUU KOVIA, jos Syyria ja Israel ovatkin miedontaneet sananmiekkansa käyttöä. USA aikoo asettaa Iranin vallankumouskaartin kansainvälisen terrorismin erityislistalle, mikä sai Iranin esittelemään mahtiaan. Vallankumouskaartin komentaja Yahya Rahin Safawi kertoi ilman kiertelyjä, että Iran hallitsee Persianlahtea ja Omaninmerta sen leveydeltä ja pituudelta, ja että Iranilla on ohjuksia, joilla se pystyy upottamaan USA:n sotalaivoja. Toiseksi hän kertoi, että Iran on kehittänyt panssarintorjuntaohjuksia, jotka läpäisevät israelilaisen Merkavan ja amerikkalaisen Abram-tankin panssarit. Safawin viitannee alkuaan kiinalaisvalmisteiseen mutta Iranin edelleen modifioimaan C-802 maalta merelle ohjukseen, jonka tehokkuus ilmeni Libanonin sota II:n aikana. Safawi kertoi myös, että Iranin 2000 km:n kantomatkan Shihab-3 ohjus on varustettu lisäksi yksilöllisellä ohjauslaitteella, jolla sitä voidaan ohjata vielä laukauksen jälkeen. (JP, DF)
3. ISRAEL TULEE KOKEMAAN suuren yllätyksen, jos se uskaltaa hyökätä uudelleen Libanoniin, kertoi Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah Libanonin sota II:n alkamisen vuosipäivänä. ”Voi te sionistit, jos te havittelette aloittavanne sodan Libanonia vastaan, lupaan teille suuren yllätyksen, joka voi muuttaa sodan ja alueen kohtalon”, hän kertoi nauhoitetussa puheessaan tiistaina Beirutin eteläpuolen lähiössä, jota pidetään Hizbullahin voimakeskuksena ja jota IAF moukaroi pahoin sodassa.
Nasrallah ei kertonut yksityiskohtia, mutta hän viittasi siihen, että Hizbullah on hankkinut ohjuksia, joilla se ulottuu kauas Israelin alueelle. Hän kertoi lokakuussa viime vuonna Libanonin sota II:n jälkeen, että sillä on 33 000 rakettia. Tietoa ei ole vahvistettu kuten ei sen hankkimien ohjusten ja rakettien laatua. YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen mukaan Hizbullahin tulee luopua aseistaan, mihin se ei ole suostunut eivätkä UNIFIL:n joukot ole pystyneet estämään aseitten salakuljetusta Syyriasta ja Iranista.
LIBANONIN ARMEIJAN kenraali Elias Hanna (res.) arvioi keskiviikkona AP:lle, että Hizbullah on hankkinut tuhansia nykyaikaisia ilmatorjuntaohjuksia Israelin ilmaherruuden vastapainoksi. Lisäksi kenraali arveli, että Hizbullah on rekrytoinut nukkuvia soluja sekä Israeliin että muualle maailmassa, minkä Hizbullah kieltää.
ISRAELIN VIRANOMAISET suhtautuvat Nasrallahin uhkauksiin tosissaan, sillä terroristin maineestaan huolimatta hänellä on yksi ominainen piirre: Jos hän jotain kertoo, se osoittautuu todeksi, ja jos hän uhkaa tai lupa, hän toteuttaa sen. ”Jos Nasrallah sanoo rakettiensa pystyvän iskemään minne tahansa Israelissa, se on otettava todesta”, arvioi kansallisen infrastruktuurin ministeri Binyamin Ben-Eliezer. (JP, Hussein Dakroub)
4. RUDY GIULIANI, entinen New Yorkin pormestari ja USA:n presidenttiehdokas, sanoo, että Palestiinan valtion perustaminen tässä vaiheessa on virhe, ja että presidentti Bush ja ulkoministeri Rice ovat tarpeettomasti antautuneet molempien osapuolten painostamiseksi lopullisen tilanteen neuvotteluihin huolimatta siitä, että Hamas on kaapannut vallan Gazan kaistaleella. Lisäksi hän kritisoi tapaa, millä USA:n liittolaismaat Saudi Arabia, Egypti ja Jordania ovat painostaneet Yhdysvaltoja omaksumaan aktiivisemman roolin sopimuksen aikaansaamiseksi. Giuliani katsoo, ettei aika ole sopiva eikä USA:n intressien mukaista perustaa uusi terrorismia tukeva valtio, kun se itse on islamin terroristien uhan alaisena. ”Palestiinan valtio tulee perustaa hyvän johtamisen tuloksena, selvästi ilmoitetulle halulle taistella terrorismia vastaan ja haluun elää rauhassa Israelin kanssa.” Hän tähdentää USA:n velvollisuutta Israelin turvallisuuden puolustamiseksi, joka on USA:n politiikan pysyvä ominaisuus.
GIULIANI EI sulje pois mahdollisuutta neuvotella Iranin kanssa, mutta sen tulee tapahtua voiman osoituksena. Viimeisenä keinona hän katsoo Iranin infrastruktuurin tuhoamisen, jos muut keinot eivät auta. Bush varoitti äsken Irania seurauksista, jos se jatkaa räjähteitten toimittamista Irakiin. (JP, AP)
5. UUTISOTSIKOITA
- NEW YORKIN poliisi varoittaa kasvavasta maassa asuvien terroristien vaarasta. Tällaiset nuorista miehistä koostuvat ryhmät voivat olla vasta maahan muuttaneita, jotka eri syistä antautuvat terroriin yhteiskuntaa vastaan, jossa he elävät. Poliisi uskoo paikallisten viranomaisten parhaiten soveltuvan valvomaan tällaista kehitystä.
- MAHMOUD ABBAS kutsuu Hamasia palaamaan kansalliseen yhtenäisyyteen, ilmaisi Abbas näkemyksensä Ramallahissa tavattuaan eilen Japanin ulkoministeri Taro Ason. Pääministeri Olmert varoittaa, että tällaiset lausunnot voivat keskeyttää Abbasin keskustelut Israelin kanssa.
- LIKUDIN puheenjohtaja on ensi työkseen suututtanut puheenjohtajavaaleja seuranneet lehtimiehet, jotka esittävät kärkevää kritiikkiä Netanyahun sekavasta
tavasta hoitaa asioita. Netanyahu esitti taisteluhaasteen Labourin puheenjohtaja Ehud Barakille aloittaa yhteistyö Olmertin hallituksen kaatamiseksi. Barak ei tiettävästi ole vielä ottanut kantaa Likudin puheenjohtajavaalien tulokseen.
- SOPIMUS USA:N ja Israelin välisestä 30 miljardin USD apupaketista allekirjoitetaan tänään torstaina Jerusalemissa. USA:n apulaisulkoministeri Nicholas Burns
saapui eilen Israeliin valmistellakseen allekirjoitusta.
- ARAFATIN Gazassa varastettu univormu myytiin 200 NIS hinnasta. Arafatin Gazan talo joutui ryöstäjien käsiin Gazan vallankaappauksen sekavina
hetkinä. He raastoivat talosta kaikkea mahdollista Nebel-mitalista lähtien.
- OIKEUSMINISTERI Daniel Friedman ja korkeimman oikeuden presidentti Dorit Beinish sopivat keskinäisen riitansa molempien luvattua työskennellä
yhdessä oikeusjärjestelmän kehittämiseksi.
- USA:N LUTERILAISET (ELCA) harkitsevat Israelin vastaista boikottia. Lauantaina kirkon korkein hallintoelin, yleiskokous, päätti tukea kahden valtion periaatetta, keskittää investointeja PA:n alueille ja aloittaa ”setlementeissä” valmistettujen tuotteiden boikotti ensi askeleena Israelin vastaisen boikotin aloittamiseksi.
- IDF LÖYSI Gazan alueelta tunnelin, joka alkoi tomaatti-kasvihuoneesta 700 metrin päässä turva-aidasta Khan Younesin läheltä. Tunneli räjäytettiin. Tunnelin kautta olisi tehty terrori-isku luultavasti Ashkelonissa.
- KANSANEDUSTAJA Otniel Shneller (Kadima) vahvistaa, että Hebronista karkotetut kaksi perhettä olivat saaneet hallituksen luvan asua siellä, mutta oikeuskansleri peruutti sen, ehkä tietämättä hallituksen päätöksestä.
- ARABI-ISÄ vei salaa kaksi juutalaisen vaimonsa synnyttämää tyttölasta Beit Ulan arabikylään vastoin äitinsä tahtoa. Sotilaat kävivät hakemassa tytöt pois arabikylästä lähellä Hebronia. Arabi-isää etsitään.
- NABLUSIN luona arabit sytyttivät pommeja sotilaita vastaan, ei vahinkoja.
- TIISTAIN aikana terroristit ampuivat 8 Kassam-rakettia ja 4 kranaattia Kissufimin ja Sufan alueille.
- OLMERTIN KANNATUS on 5 %, Netanyahun 32 % ja Ehud Barakin 30 % Yitzhak Katzin tekemän gallupin mukaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019